Dat je op zoek bent naar de beste braadpan of stoofpan snappen we maar al te goed. Een braadpan (ofwel stoofpan) is een essentiële pan in de keuken en erg veelzijdig: met een goede stoofpan kun je stoven, braden, soep maken, frituren en zelfs brood bakken.
Daarnaast hoeft een braadpan niet meer zo duur meer te zijn tegenwoordig. Terwijl ze het vaak wel een leven lang kunnen volhouden, omdat ze van heel stevig materiaal gemaakt zijn. Genoeg reden dus om op zoek te gaan naar de beste stoofpan.
Een stoofpan is vaak van gietijzer of roestvrijstaal en bestaat uit dikke lagen, zodat de warmte goed bewaard én constant blijft in de pan. Dat maakt het mogelijk om gerechten voor langere tijd te laten stoven, zonder dat je eten (bijvoorbeeld vlees) uitdroogt door een te hoge hitte. Dus constante warmte is wat een goede braadpan kenmerkt.
Om een zo prettig mogelijk gebruik van de braadpan te garanderen, zetten we even op een rijtje waar je het best op kan letten bij het kopen van de beste braadpan. Daarnaast hebben we een selectie gemaakt van de beste stoofpannen die op dit moment te koop zijn, zodat je met gemak een goede braadpan in huis kan halen!
De beste braadpan kopen: waar op te letten?
- Een grote pan of een kleine?
Bedenk je van tevoren voor hoeveel mensen je meestal zal gaan koken. Of wat voor gerechten je wilt maken. Een hele kip zal bijvoorbeeld wat meer ruimte innemen dan een stoofpotje voor één persoon. Er zijn namelijk braadpannen van verschillende maten verkrijgbaar.
Een kleine stoofpan heeft afmetingen van ongeveer 0 tot 20 cm (doorsnede van de pan). Een grote braadpan ongeveer tussen de 30 en 40 cm. En dan heb je uiteraard nog de tussenmaten, zo tussen de 20 en 30 cm doorsnede. Voor een gezin met vier personen kun je meestal gerust de middelste “gewone” maat aanhouden.
- Op wat voor kookbron kook je?
Daarnaast is het belangrijk dat de pan die je gaat kopen, geschikt is voor de kookbron die je thuis gebruikt. Heb je thuis een inductie kookplaat, dan is het uiteraard nodig om op te letten of je een inductie braadpan in huis haalt. De meeste stoofpannen die te koop zijn, zijn trouwens wel geschikt voor inductie, maar check dit van tevoren goed.
- Welk materiaal kies je?
Net als bij normale pannen het geval is, zijn er veel verschillende soorten braadpannen, die van verschillende soorten materialen zijn gemaakt. Zo kunnen ze van gietijzer zijn, van aluminium, rvs, , keramiek, geëmailleerd staal, enzovoorts. Lees voor meer informatie over de verschillende materialen, de tekst onderin dit artikel. Weet je bijvoorbeeld nog niet of je een aluminium of een gietijzeren stoofpan wilt, dan kun je door onze handleiding een betere keuze maken.
- Welke pan grootte moet je aanschaffen?
Het is natuurlijk erg fijn om een braadpan in huis te hebben die past bij de hoeveelheid eten dat je meestal klaarmaakt. Toch is het ook handig om goed te letten op welke soort gerechten je in deze pan wil klaarmaken en of de grootte daarbij past. Wil je tijdens de feestdagen bijvoorbeeld een hele kip braden, of juist een flink stuk ham? Dan moet deze wel in de pan passen met de deksel erop. Een grotere pan komt hierbij beter te pas.
Ben je echter alleen van plan wat sauzige recepten te maken, zoals een lekkere stoofpot of een goulash? Dan is een kleine pan ook prima, zeker wanneer je met wat minder mensen bent. Let dus niet alleen op de grootte van je gezin, maar houd ook rekening met het soort gerechten dat je wil klaarmaken.
In onderstaand overzicht staan de beste braadpannen, ofwel de beste stoofpannen voor je op een rijtje. Zo kun je gemakkelijk kiezen welke pan het beste bij je past. We hebben expres pannen gekozen van verschillende materialen, zodat elke braadpan weer net iets andere eigenschappen heeft. Zo is er voor ieder wat wils. Ook zijn de meeste stoofpannen verkrijgbaar in verschillende kleuren en/of maten. Check hiervoor zeker de voorraad van de desbetreffende webshop.
De beste stoofpan: Top 5
- Goedkope keuze
- De pan is zwaar
- Niet vaatwasserbestendig
- Levenslange garantie op de pan
- Goede kwaliteit
- De pan kan beschadigen in de vaatwasser
- Geschikt voor alle warmtebronnen, waaronder inductie en oven
- Zeer betaalbare en veelzijdige pan
- Het materiaal houdt warmte iets minder lang vast dan gietijzer
Wat is een goede stoofpan en welk materiaal kies ik?
Een goede stoofpan moet bestaan uit stevig materiaal en dikke randen, zodat de warmte in de pan goed bewaard kan blijven. Daarnaast is het handig als de pan voor verschillende soorten gerechten te gebruiken is. Het is bijvoorbeeld echt van meerwaarde als de pan in de oven kan.
Een goede pan moet trouwens ook lang mee kunnen gaan. En voldoende positieve ervaringen hebben van andere consumenten, zodat je zeker weet dat je een goede aankoop doet.
Bij de keuze van de beste stoofpan wil je natuurlijk ook kijken of het materiaal geschikt is. En dan met name voor de gerechten die je graag maakt en de kookbron waar je de stoofpan op gebruikt.
Gietijzeren stoofpan
Gietijzer is een materiaal dat vaak wordt gebruikt bij pannen die warmte voor langere tijd vast moeten kunnen houden. Dat is met name heel handig bij gerechten die meer bereidingstijd kosten. Het gietijzer zorgt ervoor dat de warmte goed en gelijkmatig wordt geleid. Daarnaast houdt het warmte heel erg goed vast én kan gietijzer goed tegen hoge temperaturen.
In een gietijzeren braadpan is het bijvoorbeeld goed mogelijk om vlees te bereiden, bijvoorbeeld stoofpotjes. Doordat de warmte constant blijft (en niet te hoog is) wordt vlees zachter en droogt het minder snel uit.
Bij gietijzeren pannen is het trouwens vaak handig als je ze van tevoren inbrandt. Je zorgt er dan voor dat de pan een natuurlijke antiaanbaklaag krijgt. Dat is uiteraard gezonder dan de niet-natuurlijke versies. Daarnaast kan een gietijzeren pan vaak ontzettend lang meegaan, omdat het materiaal gewoon erg stevig is.
Braadpan van geëmailleerd staal
Een pan van geëmailleerd staal heeft wat dunnere wanden dan een gietijzeren pan en is daardoor wat lichter qua gewicht. Dat kan handig zijn als je geen al te zware pannen in je keuken wilt hebben, of als je minder kracht hebt om deze op te tillen.
Stalen braadpannen zijn daarentegen wel ietsje minder goed in het geleiden van warmte dan gietijzeren pannen. Maar dat wil niet zeggen dat ze hun werk niet doen: een van de meest verkochte stoofpannen is toch wel een stalen, namelijk deze van het merk BK.
De geëmailleerde laag werkt als een antiaanbaklaag, waardoor je een geëmailleerde pan niet hoeft in te branden. Dat kan voor heel veel mensen een groot voordeel zijn (het is toch wel even een extra klusje erbij). Daarnaast is een pan gemakkelijker schoon te maken als deze een emaille laag bevat.
Gietaluminium stoofpan
Een braadpan van aluminium, ofwel giet-aluminium is tevens een goede keuze. En dat komt met name doordat het materiaal veel lichter is dan gietijzer. Soms scheelt dit tot wel 50% in vergelijking tot een gietijzeren pan.
In tegenstelling tot veel andere “lichtere” materialen voor pannen, kan gietaluminium warmte heel goed geleiden. Daardoor is een gietaluminium pan een zeer goed alternatief voor een gietijzeren braadpan!
Het merk Tefal heeft een zeer goede gietaluminium stoofpan op de markt: bekijk die hier.
RVS braadpan
Een roestvrijstalen pan is net als een stalen pan net iets dunner dan een gietijzerenpan. De warmtegeleiding en het vasthouden van warmte werkt dus net iets minder goed dan bij het gietijzeren materiaal. Zo lang de bodem in ieder geval bestaat uit meerdere lagen is de warmtegeleiding vaak wel voldoende. Zo kun je een RVS stoofpan dus prima gebruiken voor gerechten die lang verhit moeten worden.
Daarnaast is een rvs pan door het roestvrijstaal gemakkelijk schoon te maken.
Tegenwoordig is het ook een optie om voor een zogenaamde “snelbraadpan” te kiezen. Dat is vergelijkbaar met een snelkookpan, alleen dan hoef je minder lang te wachten totdat je gerecht klaar is. Doordat een snelbraadpan, net als een snelkookpan, helemaal is afgesloten blijft de warmte goed in de pan bewaard. Daardoor scheelt het je een hoop tijd en ook nog eens kosten voor je energierekening.
Braadpan keramiek
Een stoofpan van keramiek is in principe een pan van aardewerk. Dit maakt de pan wat kwetsbaarder, maar er zitten wel veel voordelen aan het koken met keramische pannen. Zo is het materiaal minder zwaar dan gietijzer. Je kunt dan gemakkelijker je pannen dragen of verzetten.
Het natuurlijke materiaal van de pan (steen in principe) zorgt ervoor dat je eten minder snel aanbakt. Hierbij heb je vaak ook minder olie of boter nodig om je eten te bereiden. Dit noemen ze ook wel een “keramische antiaanbaklaag”. Dat maakt een braadpan van keramiek een gezonde keuze.
Daarnaast is een pan van keramiek vaak gewoon vaatwasserbestendig. Het merk Royalty Line maakt met name goede keramiek pannen.
We hopen dat we je op weg hebben kunnen helpen bij het kiezen van de beste braadpan! Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben, dan horen we dat natuurlijk graag. Laat deze dan achter in het reactieformulier hieronder. Zo kunnen we zorgen dat onze lezers de beste informatie tot zich kunnen nemen. En aan de hand daarvan natuurlijk de beste stoofpan kunnen kiezen 🙂
Wat en hoe bedoelt men daarmee men moet dit toch niet telkenmale doen vóór men stooft of braad?
Bij gietijzeren pannen is het trouwens vaak handig als je ze van tevoren inbrandt.
Beste François,
Gietijzeren pannen kun je het beste inbranden nadat je deze hebt aangeschaft. Je hoeft ze dus niet elke keer voordat je gaat koken, in te branden.
Groet,
Het Thuiswijzer Team