Beste broodbakmachine

De beste broodbakker ben je zelf, maar soms kan wat hulp van de beste broodbakmachine echt geen kwaad. Deze zorgt er namelijk voor dat je brood goed gekneed is, je een lekker knapperige korst krijgt en dat het op de juiste temperatuur kan reizen. Het is dus helemaal niet zo gek dat er zoveel verschillende broodbakmachines op de markt zijn, ze zijn namelijk superhandig in het gebruik.

In dit artikel kijken we naar alle voordelen van het aanschaffen van een broodbakmachine, leggen we je uit hoe het werkt, wat de gemiddelde kosten zijn en waar je op moet letten bij het aanschaffen van zo’n machine. Ten slotte sluiten we af met een top 5 van de beste broodbakmachines van dit moment. Zo kan je een goede beslissing maken en haal je de beste machine voor jou in huis.

De beste broodbakmachine kopen: wat zijn de voordelen?

Natuurlijk is het een leuk gevoel om met de hand een volledig brood te creëren, maar soms heb je een steuntje in de rug nodig. Een broodbakmachine is erg handig in het gebruik en komt met vele voordelen die je helpen tijdens het bakken van brood. Hieronder lees je welke voordelen dat zijn.

 • Het is goedkoper

Je kan natuurlijk altijd een brood kopen in de supermarkt, maar op zijn minst betaal je daar zo’n 80 cent voor. Wanneer je echter gebruik maakt van je eigen ingrediënten, kan je broden ontzettend goedkoop maken. Zelfs met de kosten van de broodmachine erbij berekend, ben je vaak nog goedkoper uit per brood dan wanneer je deze in de supermarkt koopt.

 • Het is gezonder

Naast dat een broodbakmachine dus goedkoper is op de lange termijn, is het ook beter voor je gezondheid. Supermarkten en andere winkels voegen vaak nog extra ingrediënten aan hun brood toe om het langer goed te houden of om de smaak aan te passen. Deze voegen echter niks toe voor je gezondheid en kunnen soms zelfs slecht zijn. Wanneer je je brood zelf maakt, bepaal je zelf helemaal welke ingrediënten je gebruikt en welke je weglaat. Zo weet je zeker dat wat je binnenkrijgt ook gezond is.

 • Je bespaart tijd

Ja, je leest het goed. Welke broodmachine je ook gebruikt, je bespaart er tijd mee. Brood bakken met de hand kost namelijk veel tijd en hoewel een machine er ongeveer even lang over doet, hoef je er zelf niet de hele tijd bij te staan waardoor je de tijd goed voor andere dingen kan gebruiken.

 • Het is makkelijk in het gebruik

Om met de hand brood te maken, heb je verschillende technieken nodig. Sommigen zijn makkelijker dan anderen en het kan ook nog wel eens misgaan. Een broodbakmachine is veel makkelijker in het gebruik omdat je slechts de ingrediënten bij elkaar hoeft te doen, de machine doet de rest. Je hoeft geen ingewikkelde technieken te leren of de juiste temperatuur te vinden voor de gist, dat doet het apparaat helemaal zelf. Zo makkelijk is het!

 • Je kan andere gebakjes maken

Een broodmachine is trouwens niet alleen geschikt voor het maken van brood, maar het is ook heel handig om andere gerechten te maken zoals cake, deeg, focaccia, jam en nog veel meer. Zo kan je één machine voor meerdere doelen gebruiken. Dat is nog eens handig!

Een broodbakmachine: hoe werkt het?

Eigenlijk is een broodbakmachine helemaal niet zo ingewikkeld. In principe doe je er alleen bloem, gist en water in, zet je de machine aan en dan heb je een paar uur later een volledig brood. Dat is de simpele versie. Een broodbakmachine kan echter nog veel meer, waardoor we er hier wat dieper in duiken.

 • De hardheid van de korst

Elk brood heeft een korst, maar niet iedereen vindt het even lekker wanneer de korst te hard of te zacht is. Gelukkig kan je met een broodbakmachine zelf instellen of je de korst licht, gemiddeld of bruin wil hebben. Dit staat gelijk aan hoe hard de korst is. Hoe donkerder de korst, des te knapperiger is deze.

 • De grootte van het brood

Als je alleen woont of gewoon niet zo veel brood eet, heb je ook geen mega brood nodig. Je kan daarom vaak instellen hoe groot je het brood wil hebben. Dit gebeurt door middel van een gewichtsknop. De meeste broodbakmachines hebben 2 functies, een klein brood of een groot brood. Afhankelijk van hoeveel bloem je erin stopt kan je zelf bepalen hoe groot je het brood wil hebben.

 • Zelf afbakken of niet

Wil je liever niet zelf het deeg maken, maar wel het brood zelf afbakken? Dan kan dat ook. De machine heeft vaak namelijk een functie waarbij deze alleen het deeg klaarmaakt zodat je zelf de rest kan afronden. Dit is handig wanneer je nog bepaalde toppings wil toevoegen of een speciale bakvorm hebt die je wil gebruiken.

 • Ingrediënten later toevoegen

De meest simpele broodbakmachines hebben geen extra functies waarbij het automatisch ingrediënten op een later moment toevoegt. De wat luxere modellen hebben dit wel. Je kan dan eerst de basis in de bakvorm kiepen en de aparte ingrediënten in een extra vakje doen. Terwijl het brood dan bakt of reist, voegt de machine extra ingrediënten toe. Dit maakt het proces net wat luxer.

Wat kost een broodbakmachine?

Bij het aanschaffen van de beste broodbakmachine zal je wel eerst wat geld moeten uitgeven voordat je eraan kan terugverdienen. Gelukkig hoeft een machine helemaal niet zo duur te zijn. Dat is namelijk afhankelijk van de verschillende functies van het model en de grootte.

Als je kijkt naar een basis broodbakmachine, dan ligt de prijs meestal rond de 60 euro. Deze machine is dan in staat om gewone broden te bakken, eventueel ook cake en jam, en kan deeg maken. Ook heb je hier instellingen voor de hardheid van de korst en de grootte van het brood.

Wil je liever een luxere broodbakmachine, dan kunnen de prijzen oplopen tot wel 240 euro of meer. Deze hebben vaak echter meer functies en kunnen zelfs automatisch ingrediënten toevoegen wanneer dat nodig is voor het recept. Uiteindelijk is het dus afhankelijk van je wensen hoeveel de machine kost.

De beste broodbakmachine kopen: waar op letten?

Nu dat je weet wat de voordelen zijn van een broodbakmachine, is het ook goed om te weten waar je op moet letten wanneer je er een gaat aanschaffen. Dit komt omdat iedereen andere wensen en eisen heeft wanneer het om broodbakmachines gaat. Kijk daarom goed naar onderstaande specificaties om de beste broodbakmachine te vinden die bij jou past.

 • De grootte

Broodbakmachines zijn niet klein en kunnen veel ruimte in beslag nemen. Afhankelijk van hoeveel ruimte je beschikbaar hebt, is het goed om te kijken naar de grootte van het apparaat om te voorkomen dat het niet past of dat je geen ruimte meer overhoudt voor andere apparaten in de keuken.

 • De hoeveelheid programma’s

Elke broodbakmachine heeft verschillende programma’s. De één is alleen in staat om broden te bakken en eventueel wat deeg klaar te maken, terwijl de andere ook gebakjes voor je klaarmaakt, jam maakt en nog veel meer. Afhankelijk van waar je je machine voor wil gebruiken, kan je letten op de hoeveelheid programma’s van de machine zodat je zeker weet dat het aan je wensen voldoet.

 • De timer

Iedereen weet dat brood bakken tijd kost, maar ook bij broodmachines zijn er verschillende timer settings die erg belangrijk zijn voor het gebruik. Zo heb je machines die net wat sneller klaar zijn doordat zij een hogere temperatuur bereiken. Wat mogelijk nog net wat belangrijker is, is het startuitstel. Sommige machines zijn namelijk in staat om de start van het bakken uit te stellen, waardoor je kan instellen dat de machine juist aangaat wanneer je in bed ligt, of vlak voordat je uit je werk komt zodat je thuiskomt naar een vers brood. Sommige machines gaan zelfs verder en hebben een instelling waarbij je ervoor kan kiezen om het brood warm te houden.

 • Automatische uitschakeling

Natuurlijk is het fijn wanneer je de timer zodanig kan instellen dat deze pas begint met bakken wanneer je in bed ligt, maar het is ook fijn als het apparaat automatisch uitschakelt. Veel broodbakmachines hebben deze functie zodat je brood niet te veel door bakt en je hierbij ook stroom bespaard tijdens het bakken.

 • Uitneembaar bakblik

Tegenwoordig kan het bijna niet anders dat het bakblik uitneembaar is, maar het kan nog wel eens voorkomen dat oudere broodbakmachines geen uitneembaar bakblik hebben. Dit is op zichzelf geen probleem, maar kan wel onhandig zijn met het schoonmaken. Daarom is het altijd handig om te weten of je het bakblik kan uitnemen of niet.

 • Extra instellingen

In het onderwerp hierboven hebben we al gesproken over de hardheid van de korst en de grootte van het brood. De ene broodbakmachine heeft hier echter meer keuzes voor dan de ander. Daarom is het alsnog goed om daar op te letten wanneer je een machine wil aanschaffen, zodat je zeker weet of jouw gewenste instelling erbij staat.

Dit is onze Top 5 beste broodbakmachines

Nu hebben we je alle informatie gegeven over de beste broodbakmachine die je nodig hebt. Je bent nu in staat om welke broodbakmachine dan ook te bestellen. Je weet alle voordelen, hoe het werkt, wat het kost en waar je op moet letten wanneer je zo’n machine aanschaft. Hieronder hebben we speciaal voor jou een top vijf met de beste machines van 2021 voor je neergezet. Zo kan je de beste keuze maken!

Dit is een echte budget topper voor de liefhebbers! Deze machine heeft wel 12 speciale programma’s en kan broden bakken van wel 800 gram. Ook is het geschikt voor het maken van glutenvrij brood. En met de speciale timer kan je ook ‘s nachts of op je werk het brood bakken zonder dat je daarvoor in de buurt hoeft te zijn. Het apparaat is van gemiddelde grootte en past daardoor in de meeste keukens. Wel is het redelijk luidruchtig, waardoor deze niet geschikt is wanneer je veel stilte nodig hebt.
Deze broodmachine is uiterst geschikt voor grote opdrachten, zoals wanneer je een groot gezin hebt. Je kan uit 16 verschillende programma’s kiezen, waaronder het maken van stokbrood, frans stokbrood en zelfs pasta! Het heeft zelfs speciale stokbroodplaten die bijdragen aan de perfecte mini stokbroden voor bij je maaltijd. Daarnaast heeft dit product een uitstekende garantie van wel 10 jaar, waardoor je zeker weet dat het lang meegaat. Je kan het bakblik uitnemen en deze is geschikt om in de vaatwasser te plaatsen. Ook heeft het een speciale pieptoon voor het toevoegen van extra ingrediënten. Let wel op dat het apparaat geen koele wand heeft tijdens het bakken.
Moulinex heeft ook een machine voor mensen met een iets lager budget. Deze machine kost slechts €77 euro en heeft wel 12 verschillende programma’s. Je kan per brood kiezen uit drie gewichtsinstellingen en drie verschillende bruiningsniveaus. Ook hierbij kan je de start tot wel 15 uur vooruit uitstellen zodat het apparaat brood bakt wanneer je maar wil. Het apparaat is geschikt voor een broodgewicht van maximaal 1 kilogram en het heeft een uitneembare broodpan die in de vaatwasser kan.
Ten slotte hebben we de broodbakmachine van Princess. Dit apparaat is simpel in het gebruik en heeft 15 verschillende programma’s, waaronder een glutenvrij programma en een programma speciaal voor compote en yoghurt. De digitale timer kan je wel 13 uur vooruit instellen en het brood kan tot 800 gram zwaar worden. Dit apparaat heeft als voordeel dat het een hittebestendige behuizing heeft en ook een speciale sensor die oplet of het apparaat niet oververhit raakt. Dat is extra veilig voor wanneer je niet in de buurt van de keuken bent.
De broodmachine van Panasonic is een goede keuze voor mensen die graag wat meer dan alleen brood willen. Deze machine is namelijk in staat om broden tot wel 1200 gram te bakken en kan daarnaast ook compote, jam en cake maken. Je hebt zelfs een mix instelling voor glutenvrije broodmixen. In totaal heeft het apparaat 9 handige programma’s en een handige timer. De buitenkant van het apparaat blijft koel tijdens het gebruik en gaat automatisch uit nadat het programma is afgerond, dit bespaart extra stroom. Ook kan je makkelijk het BPA-vrije bakblik uitnemen om schoon te maken.

Heb je hier niet je perfecte broodbakmachine tussen kunnen vinden, dan kan je via onderstaande knop doorgaan naar onze webshop om verder te browsen. Neem vooral de tijd om rustig door alle specificaties door te lezen en veel plezier!

Anne
Anne

Hoi! Ik ben Anne en ik schrijf heel graag over allerlei verschillende producten. Het liefst sta ik in de keuken om nieuwe gerechten én apparaten te proberen en om vervolgens mijn bevindingen te delen met anderen. Jullie, in dit geval! Ook vind ik het leuk om met vrienden mooie nieuwe plekken te bezoeken. Al sinds 5 jaar schrijf ik als copywriter voor verschillende websites. Ik help mensen namelijk graag, zodat ze de beste producten kunnen kopen. Dus ik hoop dat je iets aan mijn teksten hebt!

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Thuiswijzer
Logo