Beste compact camera bij weinig licht

Beste compact camera bij weinig licht

Een goede compact camera bij weinig licht is echt van meerwaarde. Stel je maar eens voor: je hebt een mooie, dure compact camera in je bezit. Hij schiet prachtige plaatjes, totdat… de avond valt. Sommige camera’s doen het verschrikkelijk slecht in het donker!
Vaak zie je dan dat mensen de flits van hun camera gaan gebruiken in het donker. Maar dit gaat helaas ten koste van de kwaliteit van de foto’s.

Investeer je in de beste compact camera bij weinig licht, dan weet je zeker dat je dit soort teleurstellingen kan voorkomen. Hiernaast zijn de beste compact camera’s bij weinig licht ook nog eens van goede kwaliteit. En dus ook geschikt voor heel veel andere situaties…  daar hebben we in onderstaand lijstje wel voor gezorgd 😉

Een goede compact camera bij weinig licht: wat zijn de voordelen?

De meest populaire tijdstippen waarop foto’s worden gemaakt zijn de zonsopgang en de zonsondergang. En dat is niet voor niets: vaak worden dit prachtige plaatjes door het mooie (half schemerende) licht.
Maar vergeet ook zeker de feestjes, bruiloften en sportwedstrijden niet. Het zou toch zonde zijn als je camera een bijzonder moment niet goed vastlegt omdat het toevallig wat donkerder is.
Of denk aan die mooie sterrenhemel, een kampvuur, een mooie skyline in het donker… Zelfs foto’s binnenshuis komen beter uit de bus wanneer je een camera gebruikt die goed presteert bij weinig licht.

Beste keuze:


Sony Alpha A6000


Sony Alpha A6000

€449.00
Een compacte, snelle systeemcamera die qua functies en kwaliteit te vergelijken is met een professionele spiegelreflexcamera. Beschikt over een geavanceerde sensor, een hoge ISO waarde en ruisonderdrukking waardoor deze camera erg geschikt is bij weinig licht.
Bekijk

In onderstaand overzicht hebben we de beste compact camera’s bij weinig licht op een rijtje gezet. Hier kun je lezen welke eigenschappen de camera heeft zodat je kan beslissen welke camera bij je past. Klik op “More details” voor het zien van de plus- en minpunten van de camera.


Sony Alpha A6000

Sony Alpha A6000


De Sony A6000 is bij uitstek een camera die geschikt is bij weinig licht. Het is een compacte systeemcamera met de veelzijdigheid en kwaliteit van een professionele spiegelreflex camera. Erg geschikt dus voor het wat serieuzere foto – en filmwerk, maar ook als je gewoon hele mooie plaatjes wilt vastleggen. Door de 24.3 megapixel sensor maakt de Sony mooie diepe opnames. Daarnaast heeft de Sony A6000 een zeer snel autofocus (AF) systeem. De camera beschikt over Wifi en NFC one-touch waardoor je je foto’s of video’s meteen kunt delen.
More details +
€449.00
Bekijk
APS-C Sensor, sensor formaat 23,60 x 15,60 mm, 11fps (11 foto’s per seconde), 24,3 MP, kantelbaar scherm, breed gevoeligheidsbereik met ISO 100 tot 25600, BIONZ X-beeldverwerkingsprocessor, zeer geavanceerde ruisonderdrukking, full HD video.

Pluspunten:

 • Verschillende instellingen en mogelijkheden
 • Zeer scherpe foto’s
 • Snelle autofocus
 • Grote sensor
 • Gemakkelijk te bedienen

Minpunten:

 • Het scherm is kantelbaar, maar niet ver genoeg voor het maken van selfies of vlogs
 • De hoeveelheid functies kunnen wat uitzoekwerk kosten


Canon PowerShot G9 X Mark II

Canon PowerShot G9 X Mark II


De Canon PowerShot G9X Mark II is een zeer geschikte én betaalbare compact camera bij weinig licht. De camera heeft een lichtsterke lens en een CMOS sensor van 1 inch, wat de lichtgevoeligheid van de camera ten goede komt. De Canon beschikt over NFC en Wifi zodat je je foto’s meteen kunt delen. De camera heeft een super scherpe touchscreen, waarmee je gemakkelijk kan scherpstellen (door op het scherm te tikken).
More details +
€356.00
Bekijk
Lichtsterke lens, 1 inch CMOS sensor, 8 fps (8 foto’s per seconde), 20.9 megapixel, full HD video, Wifi en NFC, Digic 7 processor, f/2 – 4.9 28 – 84mm zoomobjectief.

Pluspunten:

 • Grote sensor en lichtsterke lens
 • Veel opties
 • Compact formaat en laag gewicht
 • Betaalbaar

Minpunten:

 • Geen kantelbaar scherm
 • Flitser is niet zelf te bedienen (alleen automatisch of uit)
 • Beperkt zoombereik


Sony Cybershot DSC-RX100 II

Sony Cybershot DSC-RX100 II


Momenteel de best beoordeelde compact camera op de markt: de Sony RX100 II mag zeker niet uit dit lijstje ontbreken. Ook bij weinig licht doet deze Sony het goed: de CMOS-sensor, de lens met groot diafragma en de achtergrondverlichting zorgen ervoor dat de camera erg lichtgevoelig is. De camera beschikt over Wifi en NFC, een hoge ISO waarde en legt beelden vast met 10 beelden per seconde. De camera is gemakkelijk te bedienen.
More details +
€429.00
Bekijk
20.2 MP, 3,6 x optische zoom, CMOS-sensor type 1.0, maximaal ISO 12.800, het scherm kan 45° omlaag worden gekanteld of 84° naar boven, Wi-Fi en NFC.

Pluspunten:

 • Hoge kwaliteit foto’s en video’s
 • Een camera die zeer goed scoort op meerdere vlakken
 • Het scherm kan zowel omlaag als omhoog gekanteld worden (helaas niet in selfie-stand)

Minpunten:

 • Het toestel is wat gladder, waardoor hij eerder uit je handen kan vallen
 • Heeft geen elektronische zoeker

De beste compact camera in het donker: waar moet je op letten?

Er zijn verschillende aspecten die ervoor zorgen dat een camera goed functioneert in het donker.
Daar hebben we rekening mee gehouden bij het samenstellen van onderstaande selectie.
Daarnaast is het belangrijk dat een camera ook in andere situaties prima plaatjes vast kan leggen.
De specifieke kenmerken waar je op let bij het vinden van een geschikte compact camera (die te gebruiken is bij weinig licht) zijn:

 • De grootte van de sensor
 • Snellere lenzen
 • Een hoge ISO waarde
 • Ruisonderdrukking
 • De mogelijkheid om video’s op te nemen
 • Makkelijk te bedienen

Een grote sensor op je camera zorgt ervoor dat het licht beter wordt opgevangen bij het maken van een foto.
Een APS-C beeldsensor heeft bijvoorbeeld een goed formaat – een formaat dat vergelijkbaar is met veel spiegelreflexcamera’s. Bijkomend voordeel is dat de meeste compact camera’s met een APS-C sensor zeer betaalbaar zijn.

Een snelle lens  heeft naar verhouding een groot diafragma. Het diafragmagetal is de opening waardoor het licht een camera binnen komt.
Een compact camera met een snelle lens vangt dus meer licht op bij het maken van een foto.  De ISO waarde (lichtgevoeligheid) is hiermee hoger: er komt meer licht binnen. Daardoor heeft de camera een snellere sluitertijd, wat een camera zeer geschikt maakt bij weinig licht.

Nadeel van een te hoge ISO waarde is dat er wel weer ruis ontstaat op je foto’s. Je ziet dan een soort spikkels op de foto. Daarom is het belangrijk dat de compact camera ruisonderdrukking heeft. Veel camera’s laten ruis zien bij foto’s die gemaakt zijn in het donker. De kwaliteit van je foto is dan dus lager. Ruis kan interessant zijn als je kunstzinnige foto’s wilt maken, en in sommige situaties heeft het echt meerwaarde. Maar over het algemeen wil je natuurlijk gewoon dat je foto’s gewoon scherp zijn, ook bij weinig licht.

De meeste camera’s hebben tegenwoordig de mogelijkheid om kwalitatieve video’s op te nemen. Video’s geven een extra dimensie aan hetgeen je wilt vastleggen. Je krijgt vaak toch net iets meer mee van de sfeer:  geluiden en de bewegingen kunnen net dat extra zetje geven om jouw beelden extra interessant en mooi te maken.

Ten slotte is het belangrijk dat de compact camera gemakkelijk te bedienen is. Je hoeft van tevoren minder research te doen over het gebruik van de camera, en alles spreekt eigenlijk voor zich.
En dat is trouwens al helemaal belangrijk bij het maken van foto’s bij weinig licht. Hoe meer knopjes de camera heeft, hoe moeilijker deze te bedienen is in het donker.
Dus als een camera gemakkelijk te bedienen is, kun je je gewoon lekker richten op het maken van foto’s. En dat is uiteraard waar het allemaal om draait!

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Thuiswijzer.nl
Logo