Beste DAB+ wekkerradio

De beste DAB+ wekkerradio: lees onze tips & top 5 

Ken je het? Je wilt graag ontspannen wakker worden met je favoriete muziek of radioprogramma op de achtergrond maar zodra je wekker afgaat, hoor je geruis en gekraak in plaats van het laatste nieuws of een hit van je lievelingsartiest. Je zou van minder een ochtendhumeur krijgen! 

Maar niet getreurd: wij hebben de perfecte oplossing voor je! Met de beste DAB+ wekkerradio heb je niet alleen nooit meer last van wegvallende of storende zenders, je hebt ook meer zenders tot je beschikking en de geluidskwaliteit is een stuk beter. We leggen je in dit artikel graag uit wat DAB+ precies is, wat de voordelen zijn van een DAB plus radio en waar je op moet letten bij de aanschaf van een nieuwe wekkerradio. Ook hebben we een selectie voor je gemaakt met hierin de volgens ons beste radio’s waaruit je kunt kiezen.

Waarom wakker worden met een wekkerradio?

We weten allemaal hoe lastig het kan zijn om op te staan op een druilerige dag, of wanneer je erg tegen de dag op kijkt. Het beste helpt dan om je dag te beginnen met iets waar je blij van wordt, zoals muziek luisteren of een leuk programma van je favoriete radio DJ beluisteren. Met behulp van een wekkerradio kan je wakker gemaakt worden met een muziekje, een leuk programma of misschien zelfs een podcast! Zo begin je je dag goed en is het ook een stuk makkelijker om uit bed te komen.

Heb je een vrije dag, dan kan een wekkerradio juist ook heel ontspannend werken. Zet in het weekend een klassieke zender aan en geniet van je omgeving terwijl je luistert naar een mooie symfonie van Bach.

Wat is DAB+?

DAB staat voor Digital Audio Broadcasting. Dit is een Europees systeem dat het mogelijk maakt om via de ether digitale radiosignalen te ontvangen en wordt gezien als de opvolger van FM.
Via DAB plus (de verbeterde versie van DAB) luister je
gratis naar landelijke en regionale publieke en commerciële radiostations. Een radio met DAB+ (de verbeterde versie van DAB) technologie biedt meer keuze aan radiostations, digitale geluidskwaliteit en in bijna heel Nederland gratis ontvangst.
Belangrijk om te weten is dat digitale radio niet hetzelfde is als internetradio. Waar je met je laptop, tablet of smartphone naar radiostations van over de hele wereld kunt luisteren, is dit bij een DAB radio beperkt tot de zenders in jouw omgeving. In tegenstelling tot internet en de daarbij komende kosten, is DAB+ geheel gratis. Daarnaast hoef je
geen abonnement af te sluiten of je ergens te registreren. 

Wat zijn de voordelen van een DAB+ wekkerradio?

Kort samengevat biedt een digitale radio dus meer zenders, een betere geluidskwaliteit en meer gebruiksgemak dan een “ouderwetse” analoge radio. Een DAB+ wekkerradio is in de regel misschien iets duurder in aanschaf dan een AM/FM radio (al zijn er tegenwoordig ook genoeg betaalbare modellen op de markt) maar nu steeds meer FM frequenties verdwijnen en het aanbod van digitale radiozenders stijgt, is het de investering zeker waard! We zetten de pluspunten even voor je op een rijtje. 

 • Meer zenders.
  Doordat er bij digitale radio veel meer ruimte beschikbaar is op de ether, is het zenderaanbod veel groter. Alle grote radiozenders die je al kent van FM maken inmiddels (ook) gebruik van de DAB+ techniek, maar zijn er ook een hoop digital-only stations die je met enkel via je digitale radio kan luisteren.
 • Een DAB plus radio kan radiozenders automatisch voor je vinden en sorteren.
  Je hoeft trouwens niet bang te zijn dat je handmatig op zoek moet naar de frequenties van al die extra kanalen: een DAB+ radio haalt automatisch alle digitale stations binnen die hij in jouw omgeving kan ontvangen en ordent ze alfabetisch waardoor jij gemakkelijk jouw favoriete zender kan vinden.

Wekkerradio DAB zenders

 • Goede ontvangst zonder ruis. 
  Zoals we in het begin van dit artikel al zeiden, is er niks zo vervelend als wakker worden met een wegvallende of storende zender. Met een DAB+ wekkerradio behoort dat tot de verleden tijd! De geluidskwaliteit van DAB plus is te vergelijken met die van een cd. DAB+ geeft bij voldoende ontvangst altijd storingsvrij geluid. Je hebt geen last meer van geruis of gekraak en bij gesproken woord en zachte passages, is het op de achtergrond ook echt volkomen stil.
 • De beste DAB+ wekkerradio’s geven je informatie over de muziek. 
  De DAB+ techniek maakt het heel makkelijk om ook extra informatie zoals de naam van het nummer en de artiest mee te sturen. Zo kun jij met één blik op je digitale radio meer te weten komt over de muziek waar je naar luistert.
 • DAB+ is technisch efficiënter en foutlozer. 
  We vertelden je al eerder dat DAB+ de verbeterde versie van DAB is. De basis is hetzelfde, maar door verbeterde technieken is de geluidskwaliteit van DAB+ aanzienlijk hoger. Waar DAB gebruik maakt van het MPEG1, Layer 2 formaat, wordt DAB+ gebruik maakt van MPEG 4 HE-AAC v2 (ook wel AAC+ genoemd). Dit formaat wordt ook veel gebruikt voor internetradio en digitale televisie en zorgt ervoor dat er op veel lagere bitrates al een goede geluidskwaliteit behaald kan worden.

  Hierdoor kunnen er ook meer radiozenders gebruikmaken van dezelfde frequentieruimte. Daarnaast is ook de foutcorrectie verbeterd zodat je ook bij mindere ontvangst goed geluid hebt. Uit onderzoeken is gebleken dat DAB+ maar liefst drie keer zo efficiënt is als zijn voorganger. 

Kun je niet wachten om zelf te ontdekken wat een DAB+ wekkerradio te bieden heeft? Wij vertellen je waar je op moet letten bij de aanschaf!

De beste DAB+ wekkerradio kopen: waar op letten?

Nu DAB plus steeds meer de norm is, wordt het aanbod in digitale wekkerradio’s ook steeds groter. Er zijn veel verschillende modellen met nog meer verschillende opties verkrijgbaar. Om te voorkomen dat je straks de bomen door het bos niet meer ziet, is het vooral aan te raden om vooraf te bedenken wat voor jou het belangrijkst is.

Ga je bijvoorbeeld voor een simpel exemplaar zonder al teveel poespas of wil je een DAB+ radio met cd-speler die je ook als bluetooth speaker kunt gebruiken? Is retro design helemaal je ding of houd je juist van strak en modern? Dit zijn natuurlijk antwoorden die jij zelf het best kunt beantwoorden, maar misschien kunnen we je met een paar praktische tips toch al op weg helpen om te bepalen welke DAB+ wekkerradio voor jou het beste is.

 • Is het display dimbaar? 
  Veel mensen hebben er last van als hun slaapkamer niet geheel donker is en (te) fel licht van een LED display, wordt door velen dan ook als heel vervelend beschouwd. Ben jij ook zo iemand die al snel niet kan slapen van het licht van wekkercijfers? Let er dan op dat deze voldoende dimbaar zijn en/of een standby stand hebben.

DAB+ wekkerradio bediening

 • Hoe gemakkelijk is de DAB+ wekkerradio te bedienen? 
  Van onduidelijkheid gesproken: niemand wil voor het slapengaan nog uren bezig zijn met het instellen van zijn alarm. Kijk voordat je een DAB+ wekkerradio koopt dus goed hoe makkelijk deze te bedienen is. Meer functies en knopjes is zeker niet altijd beter.
 • Een goede antenne. 
  Ondanks dat je met de DAB+ techniek betere ontvangst en veel beter geluid hebt, moet je het signaal nog altijd uit de lucht halen. Een goede antenne is dus zeker belangrijk. De meeste wekkerradio’s worden geleverd met een draadantenne. Dit is meestal praktisch en volgens veel mensen esthetischer, maar geeft niet de best mogelijke ontvangst.

  Hiervoor kies je namelijk het best voor een uitschuifbare (telescopische) antenne. Het aanbod wekkerradio’s met dit soort antenne is echter veel kleiner en in de meeste gevallen is een draadantenne ook zeker voldoende, maar voor de echte audiofielen onder ons is het dus wel een aandachtspuntje 😉


Dab plus met USB functie

 • Wil je een DAB+ radio met een USB uitgang?
  Een extra USB functie op de wekkerradio kan namelijk erg handig zijn om bijvoorbeeld je telefoon aan op te laden. De Sony XDR-C1DBP heeft deze functie, en dit is dan ook één van de wekkerradio’s die we hieronder in onze lijst aanraden. 

Nu we alle ins en outs voor je op een rijtje gezet hebben, is het dan eindelijk tijd voor onze Top 5! Ben jij benieuwd welke wekkerradio als beste uit de test komt?

De beste DAB+ wekkerradio: dit is onze Top 5

Met deze Philips wekkerradio kun je niet alleen naar FM of DAB+ maar ook naar internetradio luisteren. Daarnaast beschikt deze radio over Spotify Connect-ondersteuning. Je hebt dus niet alleen de keuze uit duizenden zenders, maar kunt er ook voor kiezen om wakker te worden met je eigen playlist. De DAB radio TAPR802/12 heeft een groot, hoogglanzend kleurenscherm waarop albumcovers en zenderlogo’s getoond worden en een 3-inch luidspreker die zorgt voor helder geluid. De wekker zelf heeft 2 verschillende alarmfuncties (bijvoorbeeld voor jou en je partner) en een sleeptimer. De bediening is eenvoudig, het design mooi… als we dan toch een nadeel moeten noemen, is dat het feit dat de wekkerradio enkel werkt op stroom. Maar al met al is de Philips DAB radio TAPR802/12 een zeer fijne, niet te dure wekkerradio met mooie extra’s! 
De wekkerradio van Sony ziet er niet alleen goed uit, maar hij is ook nog eens multifunctioneel. Deze wekker heeft namelijk een hoge ontvangstkwaliteit en kan verschillende zenders afspelen zonder ruis. Ook kan je ervoor kiezen om tot wel 5 voorkeurszenders op te slaan zodat je altijd je favoriete zender bij de hand hebt. Wil je een keertje wakker worden zonder radio, dan is dat ook geen probleem. Je kan er namelijk ook voor kiezen om wakker te worden met een zoemer. De Sony XDR heeft een dimbaar beeldscherm en heeft zelfs een usb-aansluiting waarmee je je telefoon kan opladen ‘s nachts.
Houd je wel van een klassieke/retro look? Dan is de DAB+ wekkerradio van Audizio een perfecte keus! Dit prachtige apparaat heeft een houten buitenkant en een helder display die je ook kan dimmen. Wat deze radio zo bijzonder maakt is dat je hem via Bluetooth kan koppelen aan je telefoon, laptop of tablet. Zo kan je zelfs je eigen gekozen muziek beluisteren wanneer je wakker wordt. De Audizio kan ook verbinden met het wifi netwerk en heeft twee uitstekende wekkers om je ‘s ochtends mee wakker te maken, mocht de eerste niet voldoende zijn.
De Hama wekkerradio heeft een vrij simpel design, maar de kwaliteit ligt juist erg hoog. Deze radio kan niet alleen DAB en DAB+ afspelen, maar heeft ook nog gewoon ontvangst voor de standaard FM-zenders. Je kan twee wekkers instellen bij deze radio en daar kan ook kiezen voor eenmalig afgaan, dagelijks afgaan, op werkdagen, of alleen in het weekend. Dankzij de telescoop antenne heb je een goede geluidskwaliteit bij zowel DAB+ als FM-ontvangst.
Ben je op zoek naar een licht design? Dan is de witte wekkerradio van Technisat een goede keus. Deze wekker werkt via een adapter aansluiting en kan zowel DAB+ als FM-zenders ontvangen. De radio heeft een goede ingebouwde speaker, maar hij heeft ook een 3,5 mm jack aansluiting waarmee je via je koptelefoon muziek kan beluisteren. De Technisat Digitradio heeft een groot led-scherm waarvan je elk moment de tijd kan aflezen, zelfs wanneer je nog half slaapt. Ook geeft het scherm weer wanneer de volgende wekker aan gaat.

We hopen dat je iets hebt gehad aan onze selectie! Heb je hierin de voor jou beste DAB plus radio nog niet gevonden? Dan kun je via bovenstaande knop alle producten bekijken. Goeie kans dat er sowieso iets voor je tussen zit. We wensen je alvast veel luisterplezier!

Anne
Anne

Hoi! Ik ben Anne en ik schrijf heel graag over allerlei verschillende producten. Het liefst sta ik in de keuken om nieuwe gerechten én apparaten te proberen en om vervolgens mijn bevindingen te delen met anderen. Jullie, in dit geval! Ook vind ik het leuk om met vrienden mooie nieuwe plekken te bezoeken. Al sinds 5 jaar schrijf ik als copywriter voor verschillende websites. Ik help mensen namelijk graag, zodat ze de beste producten kunnen kopen. Dus ik hoop dat je iets aan mijn teksten hebt!

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Thuiswijzer
Logo