Beste Japanse messenset

Wie zich graag uitleeft in de keuken en vaak nieuwe recepten uitprobeert heeft een set goede messen nodig. Messen die erg scherp zijn, maar ook lang scherp zullen blijven. Er is namelijk niets vervelender dan een bot mes dat je ingrediënten niet goed meer kan snijden. Voor echte kookliefhebbers kan de beste Japanse messenset dan ook niet missen in de keuken!

Misschien vraag je je nu nog af wat überhaupt de voordelen zijn van een Japanse messenset, want er zijn ook veel scherpe Europese messen te koop. Daarnaast wil je wellicht weten welke soorten messen er zijn en waar je op moet letten als je besluit een set te willen kopen. Deze vragen beantwoorden we dan ook graag in dit artikel.

Daarnaast hebben we nog een top 5 gemaakt van de beste Japanse messensets die je op dit moment kan kopen. Hier zit ongetwijfeld wel een set tussen die aan jouw eisen voldoet!

Japanse messenset kopen: wat zijn de voordelen?

Een erg scherp mes is altijd fijn bij het snijden van de ingrediënten. Hoewel er ook genoeg Europese keukenmessen zijn die erg scherp zijn, zijn er toch een zeer groot verschillen tussen Europese en Japanse messen.

Beste Japanse messenset

  • Zeer hard staal en dus langer scherp. 
    Het grootste verschil van de messen zit in de hardheid van het staal. Japanse messen hebben een grotere hardheid. Dit resulteert erin dat het mes scherper geslepen kan worden en ook langer scherp blijft. Omdat de messen harder zijn, kunnen ze ook dunner gemaakt worden. Hoe dunner het lemmet van het mes is, hoe minder weerstand er tijdens het snijden is. Daardoor is het snijden met een Japans koksmes ook een stuk fijner dan met een Europees mes. Ook heb je dankzij de scherpte van het mes en het dunne lemmet meer snij-precisie.
  • Prettiger om mee te werken.
    Aangezien het lemmet dunner gemaakt kan worden, kan het mes ook lichter van gewicht zijn. Dit zorgt er voor dat Japanse koksmessen ook fijner vasthouden, vooral als je er voor langere tijd achter elkaar mee moet snijden. Er wordt vaak gedacht dat een zwaar mes beter is, omdat het zou helpen met snijden. Dat is echter niet waar. Het is de scherpte van het mes dat bepaald hoe makkelijk je ergens doorheen kan snijden.

 

Welke soorten Japanse messen zijn er?

Voor het snijden van verschillende ingrediënten heb je ook verschillende soorten keukenmessen nodig om dit optimaal te kunnen doen. De onderstaande messen zijn de meest voorkomende Japanse messen:

Gyuto
Voor onze westerse koksmessen is er het Gyuto mes. Het lijkt veel op een gewoon westers koksmes, maar heeft een veel dunner en lichter lemmet. Het mes wordt voornamelijk gebruikt voor het fijnsnijden van vlees en groenten.

Gyoto mes

Santoku
De Santoku is een mes met 3 kwaliteiten. De ene zegt dat dit snijden, pletten en scheppen betreft waar het mes zeer geschikt voor is. Maar anderen zeggen weer dat dit staat voor groente, vlees en vis. Dit zijn namelijk de 3 ingrediënten die uitstekend bewerkt kunnen worden met het mes. Het is een veelzijdig mes dat zeer geschikt is voor de beginnende kok.

japans santoku mes

Nakiri
Echte groenten liefhebbers moeten kiezen voor de Nakiri. Deze messen zijn namelijk speciaal bedoeld voor het snijden van groenten en kruiden.

Nakiri

Petty
Wat in het Nederlands wel aardappelschilmesje of officemes wordt genoemd is bij Japanse messen de Petty. De naam betekent “kleinzielig”, maar dat is hij zeker niet. Door zijn kleine formaat en slanke vorm is hij zeer geschikt voor het schillen van groenten en fruit en voor kleine snijklusjes.

Yanagiba / Takohiki
De Yanagiba wordt ook wel een keuken-katana genoemd dankzij zijn lange vorm. Dit eenzijdig geslepen mes wordt gebruikt voor het snijden van sashimi. Het is een must have voor sushi liefhebbers. De Takohiki lijkt qua vorm op de Yanagiba, alhoewel deze iets lichter en langer is. Deze is specifiek gemaakt voor het snijden van octopus of ander stevig vlees.

Sujihiki
Voor het snijden van flinterdunne, rechte plakjes vlees en vis moet je de Sujihiki hebben. Deze messen met naaldachtige vorm zijn ook geschikt voor het fileren en villen van vis.

Shotoh
Wanneer de Petty wat te klein voor je is, is de Shotoh erg geschikt. Het mes heeft een groter lemmet en is ook geschikt voor het snijden, schillen en schoonmaken van groenten en fruit. Het is geschikt voor het fijnere snijwerk.
Bekijk hier een Shotoh mes. 

Deba
De Deba is een Japanse trancheermes. Deze messen zijn ontworpen om vis en schaaldieren te fileren. Het lemmet is wat dikker omdat het tegen breuken bestand moet zijn. De snede is vaak aan één zijde geslepen en de andere zijde is hol gemaakt. Deze zijn dan ook alleen geschikt voor rechtshandigen. Linkshandige mensen moeten een tweezijdige geslepen Deba mes kiezen.

Deba
Beste keuze
Diamant Sabatier Riyouri 5 delig Messenblok
Deze Japanse messen van het merk Diamant Sabatier is wat ons betreft een zeer goede keuze. De set bestaat uit 5 messen van uitstekende kwaliteit, en het bijpassende messenblok zorgt ervoor dat je ze praktisch, veilig en stijlvol kunt opbergen. Ook de reviews laten zien dat je met deze aankoop goede messen in huis haalt. Een aanrader!

Hoe weet je welke messen je nodig hebt?

Het kan natuurlijk erg intimiderend zijn om gelijk een Japanse messenset aan te schaffen, zeker wanneer je nog vrij nieuw in de keuken bent. Toch hoef je je nergens zorgen om te maken. In principe zal je alle messen uit de set regelmatig gebruiken, zeker wanneer je gevarieerd kookt. Wanneer je echter op zoek bent naar specifieke messen, is het goed om te letten op de eigenschappen van het mes zoals we hierboven hebben beschreven. Ben jij namelijk iemand die veel met groenten werkt, of ben je juist op zoek naar een vlijmscherp mes om vlees en vis mee te snijden. Dit bepaalt allemaal welke soort messenset je in huis haalt.

Voor groenten en fruit kan je het beste kiezen uit de volgende opties: Gyuto, Nakiri, Petty en Shotoh.

Voor vlees en vis kan je het beste de volgende opties gebruiken: Gyuto, Santuko, Yanagiba, Sujihiki en de Deba voor schaaldieren.

Beste japanse messen

De beste Japanse messenset kopen: waar op letten?

Een Japanse messenset is vaak geen hele goedkope aankoop. Je moet wat investeren, maar daar krijg je ook ontzettend goede kwaliteit messen voor terug.

Het eerste wat je voor jezelf moet bedenken is welke soort messen je nodig hebt. Als veganist heb je natuurlijk niets aan een mes dat speciaal voor het fileren van vis is. En als je alleen deze messen wilt om met vlees aan de gang te gaan, dan is een mes speciaal voor groenten niet een die je in de set wilt zien.

Een andere overweging is of je wilt dat de keukenmessen met een messenblok worden geleverd of niet. Mes een messenblok kan je de messen veilig opbergen, maar het kost je wel wat ruimte op je aanrecht.

Japanse messen met blok

Daarnaast zijn er messensets met speciale magneetstrippen die je aan de muur kan hangen en waar je de messen tegenaan hangt. Deze kosten je geen ruimte op je aanrecht, maar het aanzicht kan wel wat rommeliger zijn. Maar er zijn ook Japanse koksmessensets zonder een van deze accessoires. Je moet in dat geval zelf een goed plekje regelen voor je messen waar ze niet zullen beschadigen.

Top 5 beste Japanse messensets

Nu is het tijd voor de selectie met de volgens ons beste Japanse messensets van dit moment! Dit lijstje van 5 producten hebben we samengesteld aan de hand van verschillende kwaliteitseisen, de prijs en de online klantbeoordelingen. Ook de verkopende webshop moet wat ons betreft kwalitatief zijn. Hopelijk lukt het om hieruit een keuze te maken. We wensen je alvast veel kookplezier!

Deze messenset met messenblok van Diamant Sabatier is een van de beste keuzes wanneer je een Japanse messenset wilt hebben. Dit is een mening die vele tevreden klanten ook hebben. De set scoort niet alleen zo goed door haar 5 vlijmscherpe messen van uitermate goede kwaliteit. De set is ook nog eens uitgevoerd in een stijlvol oosters design. Daarnaast hebben de makers van de messen ook nog een heel handig detail aan elk mes toegevoegd. Op de achterzijde van het heft staat namelijk een icoontje waaraan je snel kan zien welk mes het is. Zo hoef je niet te onthouden welk mes nou waar in het blok zat of ze omstebeurt uit het blok te trekken, voordat je de juiste te pakken hebt. De messenset bestaat uit een groot koksmes, tomaten-, worst- en kaasmes, santokumes, broodmes en een universeel keukenmes. Het lemmet van de messen is gemaakt van hooggelegeerd X45CrMo15 staal en het heft van 18/8 mat roestvrij staal met antislip structuur. Het messenblok is zowel in het zwart als in houtkleur verkrijgbaar.
Deze 5-delige messenset van Blade Masters is ideaal wanneer je nieuw in de keuken bent en graag wil experimenteren met koken. Elk mes is gemaakt van 5CR15MOV high carbon materiaal en ze hebben allemaal een krasbestendige coating waardoor ze lekker lang meegaan. Bovendien is het handvat gemaakt van handig anti-slip materiaal waardoor je altijd met een goede grip je messen kan vasthouden. De set bestaat uit een broodmes, een koksmes, een Santoku mes, een schilmes en een fruitmes. Daarnaast heeft elk mes een prachtig bladpatroon welke je nog lang zal kunnen bewonderen.
Shinrai is een bekend Japans merk voor messen. Het is dan ook niet gek dat ze een prachtige messenset hebben voor jou om te gebruiken. Elk mes heeft een mooie Damascus print en het lemmet is gemaakt van koolstofstaal. Dit is een stevige staalsoort die nog erg lang mee zal gaan. Het handvat is daarbij gemaakt van prachtig afgewerkt hout. Deze 7-delige set bestaat uit een Koksmes, een Santoku mes, een Slicing mes (zoals de Sujihiki), een Broodmes, een Utility mes, een klein Santoku mes en een Schilmes. Bij deze set krijg je ook een mooi magnetisch messenblok om je messen aan op te hangen.
De messenset van Chroma leent zich dankzij zijn luxe verpakking perfect als cadeautje voor mensen die graag in de keuken bezig zijn. Naast het luxe doosje waarin de messen worden geleverd, zijn de messen ook van uitstekende kwaliteit. De messen zijn vlijmscherp dankzij hun traditionele V-vorm snede. Ze worden gesneden door meesterslijpers en blijven ook lang scherp door de vorm van de snede. De greep van de messen is gemaakt van 18/10 roestvrij staal en het lemmet van hoogwaardig Japans staal type 301. De messenset bestaat uit een chefmes, trancheermes en een officemes.
De messen uit deze messenset zijn niet alleen functioneel, maar ook nog eens bijzonder mooi om naar te kijken. Elk blad is gemaakt van roestvrijstaal en heeft een uniek patroon. Het eikenhouten handvat past er perfect bij! Deze messenset is goed geschikt voor mensen die graag met vlees in de keuken werken. Elk mes is namelijk ontworpen om vlees te kunnen hakken, snijden of slicen. Zo heb je altijd het juiste gereedschap in de buurt. Bovendien kan je, na gebruik, deze messen opslaan in de mooie geschenkverpakking waardoor ze nog lang mooi blijven.

Anne
Anne

Hoi! Ik ben Anne en ik schrijf heel graag over allerlei verschillende producten. Het liefst sta ik in de keuken om nieuwe gerechten én apparaten te proberen en om vervolgens mijn bevindingen te delen met anderen. Jullie, in dit geval! Ook vind ik het leuk om met vrienden mooie nieuwe plekken te bezoeken. Al sinds 5 jaar schrijf ik als copywriter voor verschillende websites. Ik help mensen namelijk graag, zodat ze de beste producten kunnen kopen. Dus ik hoop dat je iets aan mijn teksten hebt!

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Thuiswijzer
Logo