Wie zich graag uitleeft in de keuken en vaak nieuwe recepten uitprobeert heeft een set goede messen nodig. Messen die erg scherp zijn, maar ook lang scherp zullen blijven. Er is namelijk niets vervelender dan een bot mes dat je ingrediënten niet goed meer kan snijden. Voor echte kookliefhebbers kan de beste Japanse messenset dan ook niet missen in de keuken!
Misschien vraag je je nu nog af wat überhaupt de voordelen zijn van een Japanse messenset, want er zijn ook veel scherpe Europese messen te koop. Daarnaast wil je wellicht weten welke soorten messen er zijn en waar je op moet letten als je besluit een set te willen kopen. Deze vragen beantwoorden we dan ook graag in dit artikel.
Daarnaast hebben we nog een top 5 gemaakt van de beste Japanse messensets die je op dit moment kan kopen. Hier zit ongetwijfeld wel een set tussen die aan jouw eisen voldoet!
Japanse messenset kopen: wat zijn de voordelen?
Een erg scherp mes is altijd fijn bij het snijden van de ingrediënten. Hoewel er ook genoeg Europese keukenmessen zijn die erg scherp zijn, zijn er toch een zeer groot verschillen tussen Europese en Japanse messen.
- Zeer hard staal en dus langer scherp.
Het grootste verschil van de messen zit in de hardheid van het staal. Japanse messen hebben een grotere hardheid. Dit resulteert erin dat het mes scherper geslepen kan worden en ook langer scherp blijft. Omdat de messen harder zijn, kunnen ze ook dunner gemaakt worden. Hoe dunner het lemmet van het mes is, hoe minder weerstand er tijdens het snijden is. Daardoor is het snijden met een Japans koksmes ook een stuk fijner dan met een Europees mes. Ook heb je dankzij de scherpte van het mes en het dunne lemmet meer snij-precisie.
- Prettiger om mee te werken.
Aangezien het lemmet dunner gemaakt kan worden, kan het mes ook lichter van gewicht zijn. Dit zorgt er voor dat Japanse koksmessen ook fijner vasthouden, vooral als je er voor langere tijd achter elkaar mee moet snijden. Er wordt vaak gedacht dat een zwaar mes beter is, omdat het zou helpen met snijden. Dat is echter niet waar. Het is de scherpte van het mes dat bepaald hoe makkelijk je ergens doorheen kan snijden.
Welke soorten Japanse messen zijn er?
Voor het snijden van verschillende ingrediënten heb je ook verschillende soorten keukenmessen nodig om dit optimaal te kunnen doen. De onderstaande messen zijn de meest voorkomende Japanse messen:
Gyuto
Voor onze westerse koksmessen is er het Gyuto mes. Het lijkt veel op een gewoon westers koksmes, maar heeft een veel dunner en lichter lemmet. Het mes wordt voornamelijk gebruikt voor het fijnsnijden van vlees en groenten.
Santoku
De Santoku is een mes met 3 kwaliteiten. De ene zegt dat dit snijden, pletten en scheppen betreft waar het mes zeer geschikt voor is. Maar anderen zeggen weer dat dit staat voor groente, vlees en vis. Dit zijn namelijk de 3 ingrediënten die uitstekend bewerkt kunnen worden met het mes. Het is een veelzijdig mes dat zeer geschikt is voor de beginnende kok.
Nakiri
Echte groenten liefhebbers moeten kiezen voor de Nakiri. Deze messen zijn namelijk speciaal bedoeld voor het snijden van groenten en kruiden.
Yanagiba / Takohiki
De Yanagiba wordt ook wel een keuken-katana genoemd dankzij zijn lange vorm. Dit eenzijdig geslepen mes wordt gebruikt voor het snijden van sashimi. Het is een must have voor sushi liefhebbers. De Takohiki lijkt qua vorm op de Yanagiba, alhoewel deze iets lichter en langer is. Deze is specifiek gemaakt voor het snijden van octopus of ander stevig vlees.
Shotoh
Wanneer de Petty wat te klein voor je is, is de Shotoh erg geschikt. Het mes heeft een groter lemmet en is ook geschikt voor het snijden, schillen en schoonmaken van groenten en fruit. Het is geschikt voor het fijnere snijwerk.
Bekijk hier een Shotoh mes.
Deba
De Deba is een Japanse trancheermes. Deze messen zijn ontworpen om vis en schaaldieren te fileren. Het lemmet is wat dikker omdat het tegen breuken bestand moet zijn. De snede is vaak aan één zijde geslepen en de andere zijde is hol gemaakt. Deze zijn dan ook alleen geschikt voor rechtshandigen. Linkshandige mensen moeten een tweezijdige geslepen Deba mes kiezen.
Hoe weet je welke messen je nodig hebt?
Het kan natuurlijk erg intimiderend zijn om gelijk een Japanse messenset aan te schaffen, zeker wanneer je nog vrij nieuw in de keuken bent. Toch hoef je je nergens zorgen om te maken. In principe zal je alle messen uit de set regelmatig gebruiken, zeker wanneer je gevarieerd kookt. Wanneer je echter op zoek bent naar specifieke messen, is het goed om te letten op de eigenschappen van het mes zoals we hierboven hebben beschreven. Ben jij namelijk iemand die veel met groenten werkt, of ben je juist op zoek naar een vlijmscherp mes om vlees en vis mee te snijden. Dit bepaalt allemaal welke soort messenset je in huis haalt.
Voor groenten en fruit kan je het beste kiezen uit de volgende opties: Gyuto, Nakiri, Petty en Shotoh.
Voor vlees en vis kan je het beste de volgende opties gebruiken: Gyuto, Santuko, Yanagiba, Sujihiki en de Deba voor schaaldieren.
De beste Japanse messenset kopen: waar op letten?
Een Japanse messenset is vaak geen hele goedkope aankoop. Je moet wat investeren, maar daar krijg je ook ontzettend goede kwaliteit messen voor terug.
Het eerste wat je voor jezelf moet bedenken is welke soort messen je nodig hebt. Als veganist heb je natuurlijk niets aan een mes dat speciaal voor het fileren van vis is. En als je alleen deze messen wilt om met vlees aan de gang te gaan, dan is een mes speciaal voor groenten niet een die je in de set wilt zien.
Een andere overweging is of je wilt dat de keukenmessen met een messenblok worden geleverd of niet. Mes een messenblok kan je de messen veilig opbergen, maar het kost je wel wat ruimte op je aanrecht.
Daarnaast zijn er messensets met speciale magneetstrippen die je aan de muur kan hangen en waar je de messen tegenaan hangt. Deze kosten je geen ruimte op je aanrecht, maar het aanzicht kan wel wat rommeliger zijn. Maar er zijn ook Japanse koksmessensets zonder een van deze accessoires. Je moet in dat geval zelf een goed plekje regelen voor je messen waar ze niet zullen beschadigen.
Top 5 beste Japanse messensets
Nu is het tijd voor de selectie met de volgens ons beste Japanse messensets van dit moment! Dit lijstje van 5 producten hebben we samengesteld aan de hand van verschillende kwaliteitseisen, de prijs en de online klantbeoordelingen. Ook de verkopende webshop moet wat ons betreft kwalitatief zijn. Hopelijk lukt het om hieruit een keuze te maken. We wensen je alvast veel kookplezier!