Zoek je de beste deegmachine? Dat snappen we helemaal! Het is super handig en veel sneller om je eigen brood, taart of pizza te maken met behulp van een keukenmachine of deegmixer.
Het huis ruikt heerlijk, en eigenlijk is het ook vaak zó gepiept. Zolang je in ieder geval niet zelf hoeft te kneden! Daarbij kan je ook nog eens je eigen ingrediënten bepalen. Genoeg reden dus om op zoek te gaan naar de beste keukenmachine voor deeg.
En daar helpen we je graag bij, want het is belangrijk om een goede deegmachine uit te kiezen. Die kan jarenlang meegaan en zorgt voor lekkerder en luchtiger brood. Voordat we bij onze top 5 zullen belanden, leggen we graag in het kort nog even uit waar je op moet letten bij het kopen van een goede deegmachine.
Waar let je op bij het kopen van de beste deegmachine?
- De maat van de kom
Het is belangrijk dat de keukenmachine voor deeg groot genoeg is voor wat je wilt gaan maken. Maak je bijvoorbeeld graag hele broden of andere grote hoeveelheden deeg, dan is het belangrijk dat de capaciteit groot genoeg is. Bijvoorbeeld een inhoud van minstens 500 gram.
- Zorg dat de deegmachine een krachtige motor heeft
Het apparaat moet de zwaarte van het deeg kneden aankunnen. Deeg kneden is voor mensen al een vrij zware taak, en dat is voor een keukenmachine niet anders 😉
Zorg er dus voor dat de machine krachtig genoeg is met genoeg vermogen. Er zijn al keukenmachines voor zwaar deeg op de markt met een motorvermogen van zo’n 1000 á 1200 watt.
Ook is het een optie om te kiezen voor een deegmachine met de motor-aandrijving in de kop van het apparaat. Dat zorgt ervoor dat de kracht van de motor direct naar de opzetstukken wordt gestuurd. Waardoor de keukenmachine dus meer aankan.
- De hoeveelheid snelheidsinstellingen
Het is wel zo prettig als je de snelheid van het kloppen of kneden kunt aanpassen op het apparaat. De ene deegkneder is de andere niet, en dat blijkt ook wel als je kijkt naar de hoeveelheid snelheden die je kunt instellen. Alle deegmachines in onze top 5 hebben in ieder geval minstens 7 snelheden. De meest kwalitatieve hebben er overigens vaak meer, zo’n 10 of 12. Daar kun je wat mee!
- Extra functies
Er moeten genoeg functies op het apparaat zitten. Het is wel zo handig om de keukenmachine ook meteen te kunnen gebruiken voor het snijden, raspen, blenden, etc. Zo hoef je niet voor elke nieuwe handeling een nieuw apparaat te kopen. Ben je echt specifiek op zoek naar een apparaat dat geschikt is om groenten et cetera te snijden? Bekijk dan eens ons artikel over de beste foodprocessor.
- Automatische uitschakeling bij oververhitting van de motor
Ondanks dat de machine zwaar deeg moet kunnen kneden, kan het zo zijn dat de mengkom te vol zit, waardoor de motor overbelast raakt. Ook kan het zijn dat er te harde ingrediënten in de kom zitten of dat de motor te lang draait. Het is dan wel zo veilig als je een oververhittingsbeveiliging op de deegkneder hebt. Zo gaat je apparaat niet zomaar kapot en kun je hem, bij goed gebruik, langer blijven gebruiken.
- Meerdere deeghaken
Er zijn meerdere soorten deeg, dus het is prettig als de keukenmachine beschikt over verschillende deeghaken. Zo kun je niet enkel de snelheid van het kneden aanpassen, maar ook de manier waarop het deeg wordt behandeld.
- Een deegmachine met ingebouwde timer
Om te zorgen dat het deeg perfect uit de deegmachine komt, is het handig als je weet hoe lang het gekneed moet worden. Je kunt dan wel een eigen timer zetten, bijvoorbeeld via je telefoon of met een kookwekker, maar het is nóg handiger als er een timer in het apparaat ingebouwd zit. Zo wordt de inhoud nooit te lang of te kort gemengd.
- Vaatwasbestendige kom en opzetstukken
Om de deegmachine nog handiger te maken in gebruik, kun je erop letten of alle onderdelen vaatwasbestendig zijn. Dit is namelijk niet bij alle apparaten het geval. Zorg dus dat niet alleen de mengkom, maar ook alle verschillende accessoires zoals deeghaken in de vaatwasser mogen.
- Het merk, de prijs en de klantreviews
Last but not least: voor een extra kwaliteitscheck kun je controleren of de keukenmachine voor zwaar deeg van een goed merk is. Prima merken zijn bijvoorbeeld KitchenAid, Bosch, AEG en Kenwood.
De prijs moet uiteraard in verhouding zijn tot de opties, en daarnaast is het aan te raden om de opmerkingen van andere klanten goed door te lezen. Zo weet je zeker dat je kwaliteit in huis haalt!
Als je rekening houdt met bovenstaande factoren en de beste keukenmachine in huis haalt, dan zal deze je nieuwe beste vriend in de keuken worden. We spreken uit ervaring!

Hieronder hebben we een overzicht voor je gemaakt met de Top 5 beste deegkneders. We hebben gekeken naar de bovenstaande eisen die we stellen aan het apparaat, de prijs / kwaliteitsverhouding en alle klantervaringen per product. Daaruit hebben we de beste keukenmachines voor deeg uitgekozen en voor je op een rijtje gezet. Hopelijk kun je aan de hand hiervan een goede keuze maken en tover je heerlijke dingen tevoorschijn!
Klik op “More details” voor de voor- en nadelen van de deegmachines.
Welke keukenmachine voor deeg kiezen? Dit zijn de beste deegmixers:
- Zeer kwalitatief, degelijk en stevig apparaat die het ook goed doet bij zwaarder deeg
- De keukenmachine is gemakkelijk schoon te maken
- Niet alle hulpstukken kunnen in de vaatwasser
- Veel mogelijkheden met dit apparaat
- Niet gespecialiseerd in het kneden van zwaar deeg - de machine kan het wel, maar zal ietsje minder presteren dan de duurdere deegmachines
Wat zijn de voordelen van een goede deegmachine?
Wil je brood kneden, dan kan een deegkneder zorgen voor het beste deeg.
Een van de belangrijkste onderdelen van het broodbakproces is het kneden van het deeg. Als je deeg niet goed gekneed wordt, zal je brood compacter worden en dus harder en minder luchtig. Met een goede deegkneder zorg je dat je altijd heerlijk brood maakt.
Helaas is een gewone handmixer of een simpele keukenmachine niet sterk genoeg voor het kneden van verschillende soorten deeg. Een goede keukenmachine voor deeg heeft voldoende kracht en vermogen om dit wel aan te kunnen.
Ook kunnen veel machines behoorlijk wat lawaai maken tijdens het kneden van deeg. Een goede deegmachine blijft stil tijdens het kneden.
Een goede deegmixer kan een leven lang meegaan. Je besteedt in eerste instantie misschien wat meer geld bij de aankoop, maar soms is goedkoop duurkoop. Als je goedkope apparaat na 2 jaar stuk gaat, moet je natuurlijk weer een nieuwe kopen. Wat dat betreft is een kwalitatieve keukenmachine ontzettend belangrijk.
Bij de betere apparaten zijn de extra, geavanceerde hulpstukken vaak los bij te bestellen. Zo kun je het apparaat zelf aanvullen met de accessoires die je nodig hebt, en hoef je geen nieuw apparaat te kopen voor de handeling die je wilt uitvoeren.
De beste keukenmachines voor deeg kunnen méér dan alleen kneden. Ze kunnen vaak bijvoorbeeld ook hakken, snijden, persen, et cetera. Dat scheelt je weer een extra aankoop. Stel dat je bijvoorbeeld graag een citruspers wilt gebruiken, dan is het handig als je keukenmachine dit ook kan.
Goede deegkneders zijn trouwens vaak ook best mooi om te zien. Vooral als het er eentje is van een goed merk, misstaat dat niet in je keuken. Dus mocht je het belangrijk vinden dat je een interessante eyecatcher in je keuken hebt staan, dan kies je voor een mooie design keukenmachine.
We begrijpen dat iedereen zijn eigen voorkeuren heeft bij het kiezen van de beste deegmachine. Hopelijk hebben we met bovenstaande Top 5 lijst je een handje op weg kunnen helpen.
Heb je nog vragen, aanvullingen of opmerkingen dan horen we graag van je! Je kan dan hieronder in het reactieformulier je bericht achterlaten.
Wanneer je voor traditionele kwaliteit wilt gaan, raden we de deegmachines van het merk KitchenAid aan. Bijvoorbeeld de KitchenAid Artisan of de KitchenAid Classic. Ook is de Bosch MUM5 een goede optie, evenals de AEG Ultramix KM5520.
Los van de prijs, de reviews en het merk kun je letten op de functies van het apparaat. Wil je er groenten mee kunnen snijden? Wil je meerdere mengkommen, en hoeveel moet er in de kom passen? Let ook vooral op de kracht van de motor: hoe krachtiger, hoe bruikbaarder het apparaat is voor zwaar deeg.