De beste kleurpotloden voor volwassenen

Ben je op zoek naar de beste kleurpotloden voor volwassenen? Dan ben je hier aan het goede adres. Om te zorgen dat volwassenen met zoveel mogelijk plezier kunnen kleuren, leggen we je in onderstaand artikel uit aan welke eisen een goed tekenpotlood moet voldoen. Daarnaast hebben we een top 5 lijst voor je gemaakt met de beste kleurpotloden, zodat je de voor jou beste keuze kan maken.

Wanneer is een kleurpotlood voor volwassenen van goede kwaliteit?

Er zit echt wel een verschil tussen goedkope en dure potloden. Goedkope potloden zijn vaak van minder goede kwaliteit. En daar kun je prima je 3-jarige nichtje of kleindochter mee laten kleuren. Maar als je als volwassene graag kleurt, dan is het fijn als een potlood ook doet wat je wilt, én dat je tekeningen er mooier van worden.

Een goed kleurpotlood geeft bijvoorbeeld mooiere kleuren af. De kleuren zijn helderder en er zit meer diepte in de kleur.

Daarnaast is het mogelijk om met goede potloden mooiere, egale kleurvlakken te maken. Dat wil zeggen, dat je geen streepjes ziet binnen een ingekleurd vlak (bijvoorbeeld in een kleurplaat). Dat geeft natuurlijk een veel mooier effect, omdat het er egaler uitziet.

Een goed potlood breekt minder snel af, waardoor je er op langere termijn langer mee kan doen. Veel goedkope potloden breken namelijk wél snel af aan de potloodpunt, waardoor je telkens opnieuw het potlood moet slijpen. Vervolgens moet je ook veel sneller nieuwe potloden kopen. Goedkoop is dan dus duurkoop.

Goede kleurpotloden mengen gemakkelijker. Dat wil zeggen dat als je kleuren binnen hetzelfde kleurengamma gebruikt, je ze over elkaar heen kan kleuren, waardoor er een nieuwe kleur ontstaat. Dat geeft vaak een mooi effect.

Betere potloden zijn vaak minder hard, waardoor je minder hard op het papier hoeft te drukken met je hand. Daardoor kun je meer ontspannen werken, krijg je minder snel last van je spieren, en krijg je toch genoeg kleur op het papier zonder door het papier heen te drukken met het potlood.

Conclusie: goede potloden voor volwassenen zijn beter voor je hand, gaan langer mee en zorgen voor een mooier effect op het papier.

Beste keuze:
Faber Castell Polychromos kleurpotloden
Onze keuze als het gaat om de beste kleurpotloden voor volwassenen. De reviews online zijn lovend, waaruit blijkt dat de kwaliteit van de potloden de prijs zeker waard is. De potloden houden soepel vast, geven veel kleur af en de kleur is mooi en helder. Je hebt de keuze uit 120 kleuren die je ook nog eens gemakkelijk kunt mengen.

In onderstaand overzicht staat onze top 5 lijst van de beste kleurpotloden voor volwassenen. In elke prijsklasse zijn er opties, dus er is voor ieder wat wils. Je kunt de voor- en nadelen lezen als je op “more details” klikt. Zo kies je ongetwijfeld de potloden die het beste bij je passen!

Beste kleurpotloden voor volwassenen: onze Top 5

De crème de la crème van de potloden: Faber-Castell potloden. Deze kleurpotlodenset is niet goedkoop, maar doet wel precies wat je wilt. De kleuren zijn helder, je kunt de potloden soepel vasthouden omdat ze zacht genoeg zijn, de punten blijven intact en je kunt er lang mee doen. In deze box zitten 120 potloden, dus er is genoeg keuze qua kleur. De kleuren zijn ook gemakkelijk over elkaar heen te gebruiken. De reviews online liegen er niet om: dit is een goede keuze als je op zoek bent naar de beste potloden. De kleurpotloden zijn ook los verkrijgbaar, als een van de potloden op is.
More details +
Dikte potloden: 3,8 mm
Pluspunten:
 • De potloden geven veel kleur af
 • Geen kramp in je hand bij het kleuren
 • Je kunt er mooie kleurovergangen mee maken
 • Veel kleur keuze (120)
Minpunten:
 • Niet goedkoop
De potloden van Bruynzeel zijn goedkoper, maar nog steeds van acceptabele kwaliteit voor volwassen tekenaars. En vooral als je net bent begonnen met kleuren, is het fijner om nog niet veel geld uit te geven aan dure potloden. De box bestaat uit 72 kleurpotloden en de potlodenset is speciaal ontwikkeld voor volwassenen. De kleurafgifte van de potloden is nog steeds goed te noemen.
More details +
De dikte van de potloden is 3,3 mm
Pluspunten:
 • Goede keuze voor een kleiner budget
Minpunten:
 • Als je veel kleurt of tekent is het mogelijk beter voor je handen én mooier in je tekening, als je de echt goede kwaliteit potloden aanschaft
Deze kleurpotlodenset van 72 kleurpotloden is ook erg geschikt voor kleurende volwassenen. De kleurpotloden kleuren extra soepel omdat ze zo zacht zijn. De kleuren in de potloden bevatten veel pigment waardoor je mooie, heldere kleuren krijgt. De potloden zijn ook los verkrijgbaar als er bijvoorbeeld eentje kapot gaat of kwijtraakt. De potloden hebben allemaal een naam en nummer, waardoor je ze goed kunt structureren in de doos.
More details +
Dikte van de potloodpunt: 4 mm
Pluspunten:
 • Kleuren zijn goed te mengen
 • Mooie diepe kleuren
 • Geen kramp in de handen door de zachtheid van de potloden
Minpunten:
 • Minder kleurpotloden dan de Faber Castell doos (72 in plaats van 120)
Weer een top merk als het gaat om kleurpotloden. Caran d'Ache heeft verschillende kleurpotloden sets, waarvan dit een wat kleinere box is van 40 potloden. Dat maakt de aanschafprijs wat lager, en toch krijg je er hele kwalitatieve potloden voor terug (de set van 120 potloden kost namelijk 235 euro). Ze zijn zacht in gebruik, de kleuren zijn helder en diep en de potloden kunnen lang meegaan.
More details +
Dikte van de punt: 3 mm
Pluspunten:
 • Goede kwaliteit
 • Goedkoper doordat er minder potloden in de set zitten (40)
 • Zachte potloden met heldere kleuren
Minpunten:
 • Als je meer verschillende kleuren wilt gebruiken, is een grotere set aanbevolen
Weer een goedkopere variant, een betaalbare kleurpotlodenset met 36 kleurpotloden van Faber Castell. Zoals het merk al doet vermoeden, zijn dit zeer kwalitatieve potloden. Ze zijn goedkoper en daardoor wat droger dan de duurdere variant van Faber Castell. Je moet dus iets harder op het potlood drukken tijdens het tekenen of kleuren. De kleuren zijn echter nog steeds erg goed en zijn eveneens te mengen.
More details +
Pluspunten:
 • Goede prijs/kwaliteit verhouding
 • Mooie kleuren
 • Potloodkleuren zijn te mengen op papier
Minpunten:
 • Hardere potloodpunt dus harder drukken op papier (sneller kramp in je hand)

Zo, hopelijk kom je een stuk verder met je keuze na het lezen van dit artikel!
Veel mensen die houden van kleuren, zijn trouwens ook bezig met het inkleuren van kleurplaten voor volwassenen. In de link kun je ons artikel lezen over de beste kleurboeken voor volwassenen.

6 Opmerkingen
 1. Hoi
  Ik gebruïk
  Artis quality van Craft sensations.
  En dië zijn heerlijk zacht maar brokkëllen niet en ze kleuren super.

 2. Er zit nogal verschil tussen de een kleurpotlood van Caran d’Ache of de andere dat mis ik een beetje in dit verhaal. Dat geldt ook voor Faber Castell potloden. Het maakt nogal wat verschil of je een krijtpotlood (pastel) of een op olie/was basis. Is een kleurpotlood kleurecht of niet…

  • Hoi Ineke,
   Dankjewel voor de goede inhoudelijke reactie! We proberen voor ieder wat wils toe te voegen in ons top 5 lijsten. Welk product raad je zelf het meest aan? Wellicht dat lezers hier ook nog iets aan kunnen hebben!
   Groetjes,
   Het Thuiswijzer team

 3. Hallo
  ik heb nog heel veel kleurpotloden van vroeger (voornamelijk Bruynzeel).
  Ik wou een kleurenkaart maken om te weten welke kleuren ik in huis heb maar ik loop wat vast omdat er geen nummers op die potloden staan.
  Weten jullie hoe ik dit zou kunnen aanpakken? Of raden jullie aan om gewoon een nieuwe reeks te kopen van één van de hierboven vermelde merken?
  Vriendelijke groeten
  Leen

  • Beste Leen,

   Dat lijkt me inderdaad een lastige keuze om te maken! Heb je eventueel de oude verpakking nog? Wellicht staan daar wel de kleurcijfers op vermeld?
   Zo niet, dan zou je kunnen proberen om Bruynzeel te contacteren!

   Mvg,
   Het Thuiswijzer Team

Laat een reactie achter

Thuiswijzer.nl
Logo