Ben je op zoek naar de beste koperen pannenset? Of de beste koperen pan om los te kopen? Dan ben je hier aan het goede adres! Vooral om de nodige informatie te krijgen over hoe je de beste aankoop kunt doen. Koperen pannen zijn namelijk écht een aanwinst in de keuken – zolang je weet waar je op moet letten. Heb je een goede koperen pan in huis, dan kun je hier lekker lang mee doen.
Daarom helpen we je graag bij het kiezen van de beste koperen pannenset!
Waarom kiezen voor koperen pannen?
Professionele chefs koken graag met koperen pannen. Waarom? Koper is een van de beste metaalgeleiders, waardoor een koperen pan snel en gelijkmatig heet wordt. De gelijkmatige verspreiding van hitte over de koperen pan voorkomt dat bijvoorbeeld bij het bereiden van een pannenkoek het midden nog niet gaar is, terwijl de randjes al bruin beginnen te worden. Een ongelijke verdeling van warmte kunnen zogenaamde “hot spots” veroorzaken. Door te koken met koperen pannen heb je geen last van deze hot spots. Omdat koperen pannen effectief warmte geleiden, bespaar je ook nog eens op je energiekosten.
Bij koperen pannen kan je makkelijk de temperatuur reguleren. Als je de koperen pan op een hoger vuur zet, dan stijgt de temperatuur van het koper meteen en met een hoge snelheid. Als je de pan op een lager vuur zet, dan koelt de pan ook weer snel af. De temperatuur van het koper verandert dus op het moment dat de kok aan de fornuisknop draait.
Deze eigenschap van koperen pannen is heel handig voor bijvoorbeeld het smoren van vlees, het bereiden van vis of van sauzen. Bij gerechten waarbij de temperatuur heel nauw gereguleerd moet worden zijn koperen pannen echt een uitkomst. Om deze redenen zijn koperen pannen dus erg geliefd bij professionele chefkoks.
Als laatst zijn koperen pannen natuurlijk heel mooi. Het glanzende koper geeft de pannen een tijdloze verfijnde uitstraling. Het zijn echte blikvangers. Je kan ze bijvoorbeeld tentoonstellen op een daarvoor geschikt pannenrek. Als je een diner geeft voor vrienden staan deze pannen ook erg leuk op de eettafel. Een koperen pannenset is een aanwinst voor je interieur.
De beste koperen pannenset kopen: waar op letten?
- De dikte van de pan.
Als je koperen pannen gaat kopen moet je vooral letten op de dikte van de pan. Hoe dikker de koperen laag is, hoe beter de verspreiding van de hitte over de pan. Een dikkere koperen laag zal ook langer mee gaan als een pan met een koperen laag die dunner is. De dikte is dus een indicatie van de kwaliteit. - De coating.
Het is naast de dikte van de pan belangrijk om te letten op de coating van de pan. Een tinnen coating voorkomt dat je eten aanbakt, maar is ook vatbaarder voor krasjes. Je kan daarom beter kiezen voor een koperen pan met aan de binnenzijde van aluminium of roestvrij staal (RVS) aangezien dit soort coatings beter bestand zijn tegen beschadigingen. Als laatste moet je er natuurlijk op letten voor welke warmtebronnen de koperen pan van jouw keuze geschikt is.
- De handvatten.
Koperen pannen zijn goed bij het geleiden van warmte, maar dit kan je ook voelen wanneer je aan het koken bent. In veel gevallen hebben de pannen één of twee handvatten die je kan vastpakken om de pan voor, tijdens of na het koken te verplaatsen. Toch is het goed om van tevoren te weten van welk materiaal de handvatten zijn gemaakt en of zij warmte ook geleiden.
Kunststof handvatten blijven vaak koel tijdens het koken en holle handvatten meestal ook. Handvatten die niet hol zijn, worden vaak erg warm waardoor je de pan het beste met een pannenlap kan vastpakken.
Zijn koperen pannen geschikt voor inductie?
Sommige koperen pannen zijn wel geschikt voor inductie en anderen niet. Zoals je hieronder kan zien zijn drie van de koperen pannen(sets) uit onze top 5 geschikt voor inductie. Deze merken hebben heel lang onderzoek gedaan en uiteindelijk een manier gevonden om koperen pannen geschikt te maken voor inductie kookplaten. Kijk dus goed bij de productinformatie of de koperen pan van uw keuze geschikt is gemaakt voor deze warmtebron.
De bodem van een pan moeten namelijk ferromagnetisch zijn om de koperen pan te laten werken op inductie. Het ferromagnetisch metaal bundelt het magnetisch veld dat een inductieplaat genereert. Hierdoor ontstaan er stromen in je pan. Omdat de kookplaat de richting van het veld doet wisselen ontstaat er frictie. Frictie zorgt er uiteindelijk voor dat de bodem van je pan warmer wordt. Koper is een materiaal wat niet ferromagnetisch is en zorgt dus niet voor deze frictie. Dit maakt een koperen pan ongeschikt voor een inductie kookplaat.
Maar omdat bij sommige merken in de ontwerpen van de pan het koper gecombineerd is met ferromagnetische metalen (zoals aluminium of roestvrij staal), zijn deze koperen pannen wél geschikt voor inductiekookplaten.
Top 5 beste koperen pannen
Welke koperen pan moet je nu kiezen? Om het jullie makkelijk te maken hebben wij hier de beste koperen pannen voor jullie op een rijtje gezet.
- Een pannenset speciaal ontwikkeld voor het koken op inductie
- Het koperen materiaal geleidt de warmte erg goed en ziet er mooi uit
- De pannen hebben een sandwichbodem zodat de warmte goed wordt geleid
- Geen speciale deksels met tuitjes om veilig af te kunnen gieten
- Hoge prijs
Zijn koperen pannen giftig?
Alleen koperen pannen die geen aparte coating hebben aan de binnenzijde van de pan zijn giftig. Bij de meeste koperen pannen zit er een laagje roestvrij staal of aluminium over het kopergedeelte zodat het koper niet in contact komt met het eten wat je aan het bereiden bent. Deze koperen pannen zijn daarom gewoon veilig om mee te koken. Kies daarom nooit voor koperen pannen die geen coating hebben. Te veel koper in je lichaam is giftig en je kan er erg ziek van worden.
Gebruik daarom ook geen metalen kookgerei als je gaat koken met koperen pannen. Metalen kookgerei kan de coating beschadigen en als metalen spatels of lepels vaak gebruikt worden in combinatie met de koperen pannen, dan kan het koper door de coating van de pan heen kan komen. Sommige koperen pannen zijn wel geschikt gemaakt om te gebruiken in combinatie met metalen kookgerei. Lees daarom altijd goed de gebruiksaanwijzing van de koperen pannen voordat je ze gaat gebruiken.
Koperen pannen schoonmaken
Je vraagt je misschien af hoe je de pannen moet schoonmaken. De beste manier waarop je koperen pannen moet schoonmaken is afhankelijk van het materiaal dat samen met het koper de pan afmaakt. Lees dus goed de gebruiksaanwijzingen of er extra handelingen zijn die je moet verrichten om de pan schoon te maken.
Koperen pannen kan je het beste schoonmaken met zachte zeep en water. Vul een teiltje met warm water en voeg een beetje zachte zeep toe. Laat de koperen pannen een tijdje (of gedurende de nacht) weken in het warme water. Maak daarna de pan goed schoon met een afwasborstel. Gebruik absoluut geen agressieve schoonmaakmiddelen en afwasborstels om krasjes op de coating te voorkomen.
Om de buitenkant mooi schoon te houden zijn er verschillende methoden die je kan toepassen. Een van de methoden om de buitenzijde van koperen pannen schoon te houden is met warm water, zout en azijn:
- Plaats je koperen pan in de gootsteen en strooi er zout overheen
- Giet vervolgens een scheut azijn over het zout
- Laat het ongeveer 15 seconden inwerken
- Neem een schuurspons en maak (met de schuurzijde) de pan schoon
- Voeg ook zout toe aan de zijkanten van de pan en ga verder met schoonmaken
- Spoel nu de pan af met water en je hebt weer een schone, glimmende koperen pan.
Zoals je hebt gelezen, zijn er ook koperen pannen in onze top 5 die geschikt zijn voor in de vaatwasser. Met deze koperen pannen kan je dus veel tijd en moeite besparen!