Beste mobiele airco voor thuis

Tijdens warme zomerdagen is het heerlijk om binnenshuis te kunnen afkoelen. Een mobiele airco voor thuis is hier heel goed voor geschikt. Een draagbare airco hoef je niet te installeren, je kunt hem binnenshuis gemakkelijk verplaatsen en de betere airco’s hebben zowel de optie om te koelen als om op te warmen. Tijd dus, om op zoek te gaan naar de beste mobiele airconditioning voor in huis! 

Een mobiele airco voor thuis kopen: wat zijn de voordelen?

Los van het feit dat een goede airconditioning je huis heerlijk kan laten afkoelen, zijn er nog een aantal voordelen van mobiele airco’s ten opzichte van de gewone modellen. Maar wat zijn die voordelen precies? We leggen het je graag uit!

 • Een draagbare airco kun je gemakkelijk verplaatsen.
  Het zit hem al in de naam: de airco is mobiel en daarom kun je deze vaak zonder moeite van de ene naar de andere kamer in huis verplaatsen. Slaap je bijvoorbeeld beter in een gekoelde kamer? Dan zet je ’s nachts de airconditioning in je slaapkamer. Wil je ’s middags juist een afgekoelde woonkamer hebben? Verplaats de airco dan weer naar de woonkamer. Omdat er wieltjes onder de airconditioning zitten, en het apparaat vrij klein is, kun je dit gemakkelijk voor elkaar krijgen. Ook het opbergen van het apparaat in de winter is hierdoor makkelijker. 

 • Een mobiele airconditioning kan méér dan een aircooler.
  Deze apparaten lijken vrij veel op elkaar, maar zijn toch heel verschillend als je kijkt naar de functies. Op de afbeelding hiernaast zie je aan de linkerkant een mobiele airco, en rechts een aircooler. De aircooler kan een ruimte bijvoorbeeld maar met zo’n 3 graden Celsius kouder maken. Een draagbare airco daarentegen, kan een ruimte tot wel 10 graden kouder maken. Daarnaast kun je bij een draagbare airco zelf instellen wat de temperatuur in de ruimte moet zijn. Dat kan bij een aircooler niet. Ook kan een mobiele airconditioning de luchtvochtigheid in een ruimte verlagen. Een aircooler kan dat niet.
  Natuurlijk is een aircooler, doordat deze minder functies heeft, wel goedkoper. En als je op zoek bent naar een mobiele airco zonder slang, dan zou je kunnen kiezen voor een aircooler. Maar wat ons betreft zijn er genoeg redenen om iets meer te besteden, zodat je een mobiele airco kunt kopen. Zo kun je de ruimte nóg beter af laten koelen. 
 • Een draagbare airco is goedkoper en makkelijker dan vaste airco in je huis.
  Zoals we hierboven schreven, hebben we geconcludeerd dat een mobiele airco een betere keuze is ten opzichte van een aircooler. Daarnaast heb je nog de vaste airco apparaten: deze zie je vaak bovenaan muren hangen in kantoren of andere openbare gebouwen. Maar vaste airco heeft toch wat nadelen ten opzichte van de mobiele varianten. Zo zijn ze duurder en moeten ze geïnstalleerd worden door een professional en kun je de units niet verplaatsen. Ze kunnen daarentegen wel gemakkelijker grote ruimtes verkoelen. Maar woon je in een gemiddeld woonhuis, dan heb je veelal genoeg aan mobiele airconditioning.

De'Longhi Pinguino PAC AN112 in woonkamer

 • De lucht verkoelen, verwarmen en zuiveren.
  Een mobiele airco voor thuis kan een ruimte met name goed verkoelen. De naam airco komt daarom niet uit de lucht vallen 😉 Maar daarnaast kunnen veel draagbare airco’s eveneens je kamer opwarmen in de winter. Dan heb je dus eigenlijk een airco en een ventilatorkachel in één. 
  Daarnaast zijn er draagbare airco’s die de lucht in je kamer kunnen zuiveren. Ze halen dan overmatig stof, schimmels, pollen en vocht uit de lucht. Met als resultaat dat je huis niet alleen maar lekker koel (of warm) aanvoelt, maar dat de lucht ook lekker fris aanvoelt. 

De beste draagbare airco kopen: waar op letten?

Nu we weten wat de grootste voordelen zijn van het aanschaffen van een draagbare airco, kunnen we ons voorstellen dat je nog steeds op zoek bent naar de beste airco voor thuis! Om te zorgen dat je een goed product in huis haalt, leggen we je graag uit waar je op kunt letten bij het kopen van een goede airconditioner.

 • Hoe groot zijn de ruimtes in huis die je wilt verkoelen?
  Om te zorgen dat de airconditioning je woonkamer of slaapkamer goed kan verkoelen, is het belangrijk dat deze over genoeg vermogen beschikt. Per apparaat verschilt het namelijk, hoeveel kubieke meter of vierkante meter ze kunnen laten afkoelen. Kubieke meters worden ook wel aangegeven als m³. Vierkante meters worden genoteerd als m².

  Omdat elke ruimte anders is, is het lastig om hier een precieze inschatting van te geven. Het plafond kan bijvoorbeeld hoger of lager zijn, of je huis is goed of juist minder goed geïsoleerd. Daarom zijn de hoeveelheid kubieke of vierkante meters een gemiddelde van de koelcapaciteit van de airco. We raden aan om per product, goed te checken of deze geschikt is voor de grootte van jouw kamers. Om toch een indicatie te kunnen geven, worden de gemiddelde vierkante of kubieke meters vaak gelukkig wel aangegeven in de specificaties van de mobiele airconditioning.

 • Het energieverbruik.
  Om te zorgen dat een draagbare airco jaarlijks zo min mogelijk kost, is het belangrijk om de energieklasse van e
 • en product te checken. Is de energieklasse A, A+ of A++, dan is het product wat ons betreft geschikt als het gaat om energieverbruik. Daarnaast is het natuurlijk ook beter voor het milieu. Dus mocht je kiezen voor een energiezuinige mobiele airco, dan is dit volgens ons heel verstandig!

Wil je een stille mobiele airco?
Als je voorkeur hebt voor een draagbare airco die zo min mogelijk geluid maakt, dan is het van belang om te letten op de hoeveelheid Decibel (dB) dat het apparaat creëert. Mocht je de airco vooral willen gebruiken in de slaapkamer, om zo beter te kunnen slapen in een gekoelde ruimte, dan is het van belang dat het apparaat niet teveel lawaai maakt. Maar ook in de woonkamer of werkkamer kan het natuurlijk prettig zijn als het geluid van de airco niet de overhand heeft.

Veel goed beoordeelde, kwalitatieve mobiele airco’s maken op de hardste stand een geluid van ongeveer 60 tot 65 dB. Stiller kan natuurlijk ook: er zijn prima draagbare airco’s te vinden die geluid maken van 50 tot 60 decibel. Wil je een selectie zien van beschikbare stille mobiele airco’s?
Bekijk de opties hier in de webshop.

Auronic Mobiele Airco - 10.000 BTU - slaapstand

 • Kies een draagbare airco met meerdere instellingen. 
  Wat ons betreft is een mobiele airco veel meer waard als je deze naar je eigen persoonlijke behoeftes kunt instellen. Wil je bijvoorbeeld de temperatuur gemakkelijk kunnen instellen? Of wil je dat het apparaat door middel van een timer aan- of uitgaat op een door jou gekozen tijdstip? Zelfs een slaapfunctie is tegenwoordig bij veel mobiele airconditioners een optie.
  Ook een verwarmingsfunctie en een functie om de lucht te zuiveren komt steeds vaker voor, met name bij de airco’s in de iets hogere prijsklasse.
  Daarnaast is het bij sommige airconditioners mogelijk dat het apparaat zelf de temperatuur in de kamer kan meten, en aan de hand hiervan zelf de eigen instellingen qua temperatuur aanpast. Dit wordt ook wel een “sixth sense” functie genoemd. 
  Zoveel mensen, zoveel wensen. En daarom zijn er steeds meer airco’s op de markt die flexibel instelbaar zijn. Een hele goede ontwikkeling dus! 
 • De afvoerslang moet lang genoeg zijn.
  Een mobiele airco heeft altijd een afvoerslang, waardoor de warme en vaak vochtige lucht afgevoerd kan worden, naar buiten (zie afbeelding). Deze slang wordt meestal door een raam gestoken, waarbij het raam wordt afgedicht met een zogenaamde “raamafdichtingskit”. Dat zorgt ervoor dat er geen warme lucht naar binnen kan. 
  Om te zorgen dat de afvoerslang uit je raam kan steken, moet deze uiteraard lang genoeg zijn om bij je raam te kunnen komen. We lazen in veel reviews dat sommige slangen van airco’s te kort zijn voor het raam waar de slang doorheen moest passen. Niet de bedoeling dus! Tip: bedenk voordat je een draagbare airco wilt kopen, in welke ruimtes je deze wilt gaan gebruiken en door welke ramen je dan de afvoerslang wilt steken. Dan kun je vervolgens bedenken of de slang lang genoeg is, of dat je eventueel voor een ander product zal moeten kiezen. 

 • Wil je er extra accessoires bij?
  Bij een aantal mobiele airco’s die te koop zijn online, worden ook accessoires geleverd. Bijvoorbeeld de raamafdichtingsset waar we het net over hadden. Daarmee zorgt je dat er geen warme lucht van buiten naar binnen gaat. En tegelijkertijd kun je toch de afvoerslang van de airco naar buiten laten hangen. Bekijk hier de beste opties. 
  Daarnaast is het bijvoorbeeld handig als er een afstandsbediening bij het apparaat zit. Vind je het bijvoorbeeld te koud of te warm worden en heb je geen zin om op te staan van de bank als je lekker een film aan het kijken bent? Met een afstandsbediening kun je dan gemakkelijk de instellingen van de airco veranderen, zonder dat je er naartoe hoeft te lopen.

De'Longhi Pinguino PAC AN112 onderdelen

 • Het gewicht van de mobiele airco: niet te zwaar.
  Om de airconditioning gemakkelijk te kunnen verplaatsen, is het prettig als het apparaat niet al te veel weegt. Op die manier is het voor iedereen mogelijk om de airco met wieltjes te rijden naar een andere kamer. De meeste mobiele airco’s wegen zo’n 30 kilo. 

 • De prijs: wil je een goedkope mobiele airco of toch iets meer uitgeven?
  Natuurlijk is het afhankelijk van je eigen koopkracht, hoeveel je te besteden hebt aan een airco voor in huis. Een goedkope airco kan prima werken, en zal veelal doen wat het moet doen: je huis verkoelen. Wil je echter meer functies, zoals temperatuurinstellingen, een timer en een verwarmingsoptie? Dan is de kans groot dat je iets meer zult uitgeven. Ook wanneer je een energiezuinige mobiele airco wilt kopen, is de kans groot dat je iets meer uitgeeft. Daar tegenover staat uiteraard wel dat de airco je per jaar aan energiekosten juist mínder zal kosten dan een goedkoop apparaat. Goedkoop is in dat geval soms duurkoop. In onderstaande lijst hebben we in ieder geval rekening proberen te houden met verschillende budgetten, zodat er voor ieder wat wils is!

Beste mobiele airco voor thuis: dit is onze Top 5

Nu we weten waar je op moet letten bij het kopen van een airco voor thuis, is het tijd voor onze selectie. Hierin staan de volgens ons beste apparaten die momenteel te koop zijn. Om deze lijst samen te kunnen stellen hebben we verschillende kwaliteitseisen meegenomen in onze keuze. Zoals de prijs/kwaliteitsverhouding, de online reviews van andere klanten en de verkopende webshop. Zo hebben we de meest populaire en goedkope mobiele airco meegenomen in de lijst, maar ook airco’s met meer functies en mogelijkheden. We hopen dat het lukt om hieruit een goede keuze te maken!

Deze draagbare airco van het merk Aspen is geschikt voor het verkoelen van ruimtes tot ongeveer 40 vierkante meter. Het apparaat kan de lucht ontvochtigen, is te bedienen met een afstandsbediening en beschikt over een handiger timer. Wat volgens ons ook een voordeel is aan deze airco, is dat er een "eco" modus en een slaapfunctie op zit. Volgende de online reviewers maakt het apparaat niet zoveel geluid, en is daarom een stille airco te noemen. Met de duidelijke bediening en de ventilatiefunctie is deze airconditioner volgens ons helemaal af. Een goed product!
Ben je op zoek naar een airconditioner die je zowel kunt gebruiken om je huis te verkoelen als te verwarmen? Dan is de MOA Mobiele airco de perfecte keuze voor jou. Deze mobiele airco is makkelijk te verplaatsen, heeft een strak ontwerp en een laag energieverbruik. Je kunt de temperatuur en de ventilatorsnelheid instellen met twee standen en een 24-uur timer. De airco is eenvoudig te installeren met een stopcontact en een raamafdichtinbgskit. De airco heeft een koelcapaciteit van 9000 BTU voor ruimtes tot 60 m3 en een verwarmcapaciteit van 7000 BTU voor ruimtes tot 45 m3. Zeer krachtig dus, en een uitblinker in zijn prijscategorie!
Blijf overal koel en comfortabel! Deze mobiele airco is de perfecte oplossing voor het koelen van een kamer en het creëren van een comfortabele temperatuur. Of het nu thuis is tijdens de warmere maanden of op kantoor waar de zomerhitte ondraaglijk wordt, de BluMill airconditioner zorgt voor een aangename temperatuur. Daarnaast biedt het ook extra ventilatie en ontvochtiging van de lucht. Met de handige timer en slaapstand geniet je van een koele temperatuur, zelfs tijdens het slapen. De BluMill airconditioner kan eenvoudig worden bediend via de app op je smartphone of gewoon met de meegeleverde afstandsbediening. Met de ingebouwde wifi-ontvanger maak je moeiteloos verbinding en kun je de airco instellen, zelfs vanuit een andere kamer in huis. De BluMill Mobiele Airconditioner is geschikt voor ruimtes met een oppervlakte tot 20m2 en erg budget vriendelijk!
De Auronic Mobiele Airco biedt goede verkoeling voor ruimtes van 15-35 m2. Met 4 standen (koelen, ventileren, ontvochtigen en slapen) en een handige timerfunctie kun je eenvoudig de gewenste instellingen kiezen via of het bedieningspaneel of de afstandsbediening. De airco is energiezuinig en wordt geleverd met een raamafdichtingskit en afvoerslang zodat jij er alles uit kan halen wat erin zit, en dat is flink wat! Verplaatsen is super simpel dankzij de wielen en het kleine formaat. De Auronic Mobiele Airco is de perfecte oplossing voor een aangename temperatuur in huis tijdens warme zomerdagen. Of je nu een koele omgeving wilt creëren, de lucht wilt laten circuleren of de luchtvochtigheid wilt verminderen, deze airco heeft het allemaal.
Deze mobiele airconditioning van het merk De'Longhi is een tijdje terug door Kieskeurig verkozen tot best beoordeelde airco. Dat betekent uiteraard dat dit apparaat van goede kwaliteit is! Ten eerste is het apparaat vrij energiezuinig, met een A+ energielabel. Ruimtes van tot zo'n 40 m² worden goed gekoeld. Je kunt verschillende snelheden instellen, er zit een timer op het apparaat en er zit een automatische functie op, die de omstandigheden in de kamer opmeet. Aan de hand van deze gegevens kan de airco zichzelf hoger of juist lager zetten. Ook kan deze mobiele airconditioner vocht uit de ruimte halen: zo'n 25 liter vocht per dag. Daarnaast beschikt het apparaat over een luchtreinigingsfunctie en een ventilatorfunctie. Al met al: een super keuze!

Wat is het verschil tussen een mobiele airco en een split unit airco?

Een split unit airco is eigenlijk de standaard airconditioning die we vooral kennen van openbare gebouwen. Het apparaat bestaat uit twee units: één die binnen hangt, en één die buiten hangt. Via de binnenunit wordt warme lucht uit de ruimte gezogen, waarna de lucht via de buitenunit weer naar buiten wordt geblazen. 

Daarnaast heb je de draagbare airconditioning voor in huis. Dit wordt ook wel mobiele airco genoemd. Deze airco bestaat uit één apparaat, met daaraan een afvoerslang. Via deze afvoerslang wordt eveneens warme en vochtige lucht naar buiten geblazen, meestal via een raam. Zo wordt je huis van binnen dus lekker koel, en daalt de luchtvochtigheid. Ben je dus op zoek naar een mobiele airco met slang, dan zul je in de meeste gevallen heel gemakkelijk een goed product kunnen vinden. De meeste draagbare airco’s beschikken namelijk over een slang.

BluMill Smart Mobiele Airco in gebruik

Een mobiele airco zonder slang kopen? 

Ben je op zoek naar een mobiele airco zonder slang, dan wordt het een uitdaging om deze te vinden. De afvoerslang zorgt er namelijk voor, dat de warmte naar buiten wordt geleid, zodat het binnen lekker koel blijft. Heb je deze slang naar buiten niet, dan kan de airco de lucht niet uit de kamer wegblazen. Dat zorgt er dan ook voor, dat de ruimte minder goed afgekoeld zal kunnen worden. 

Welke opties heb je dan nog wel, als je op zoek bent naar een mobiele airco zonder slang naar buiten? Wat ons betreft kun je dan het beste kiezen voor een aircooler ofwel een luchtkoeler. Dit is een soort ventilator, waar je koud water of ijs in kunt doen. Hierdoor blaast een aircooler koude lucht, en kan een ruimte in je huis toch een aantal graden °C dalen. Wat ons betreft is dat een prima oplossing, voor als je op zoek bent naar mobiele airconditioning zonder afvoerslang. Via de link kun je de beste aircoolers bekijken, zodat je het beste product kunt kiezen. 
→ Bekijk de opties hier. 

Waar kun je nog meer op letten bij het kopen van een mobiele airco voor thuis?

We hebben hierboven al een beschrijving gegeven van de belangrijkste dingen om naar te kijken, als je van plan bent om een draagbare airco voor thuis aan te schaffen. Toch zijn er nog enkele puntjes die we graag verder toelichten, zodat je een nóg betere keuze kunt maken als je een draagbare airco aanschaft.

 • Het is belangrijk dat de mobiele airco voor thuis gemakkelijk te bedienen is.
  Dat wil zeggen, dat het apparaat op een intuïtieve manier werkt. De knopjes zijn dan duidelijk en spreken voor zich, de snelheidsstanden zijn gemakkelijk aan te passen en ook de afstandsbediening is goed te hanteren. Met name kleine knopjes en lettertjes kunnen erg frustrerend zijn als je de instellingen van een airconditioner wilt veranderen. Het spreekt misschien voor zich dat we deze eis stellen, maar lang niet alle fabrikanten houden hier rekening mee! Vind je het dus belangrijk dat de airco gemakkelijk is om in te stellen, let dan vooral op de plaatjes in de webshop. In de afbeeldingen kun je namelijk zien of het product duidelijke knoppen heeft.

BluMill Smart Mobiele Airco met afstandsbediening

 • Wil je dat de mobiele airco thuis wordt geleverd en geïnstalleerd?
  Dat kunnen we ons namelijk wel goed voorstellen. Een mobiele airco voor in huis is niet altijd super licht, en moet toch altijd even neergezet worden op de plek waar je de temperatuur omlaag wilt brengen. De slang van de airco moet vervolgens naar buiten worden geleid, en het raam worden afgedicht met een set of kit die hiervoor geschikt is. Nu is dit niet zo moeilijk om uit te voeren, maar natuurlijk heeft niet iedereen hier zin in. Er zijn gelukkig mobiele airco’s voor in huis verkrijgbaar, waarbij de installatie als extra service wordt geleverd. 
 • Wil je graag een kleine mobiele airco voor thuis?
  Er zijn veel mensen die graag een wat kleiner apparaat in huis halen. Dat kunnen we ons goed voorstellen, aangezien de airco dan veel gemakkelijker te verplaatsen is. Vooral als je het apparaat zowel in de woonkamer als in de slaapkamer wilt kunnen gebruiken, is het prettig als het verplaatsen niet teveel moeite kost. 
  Nu wegen de meeste draagbare airco’s voor thuis ongeveer 30 kilo. Gelukkig zitten er vaak wieltjes onder, waardoor je ze over de vloer kunt rollen. Maar wil je echt specifiek een klein apparaat, dan kun je zoeken naar een lichtere versie. Ook is een grote draagbare airconditioning natuurlijk niet heel mooi om te zien in huis. Dus niet alleen het gewicht, maar ook de grootte van het apparaat speelt mee. Je zou dan op zoek kunnen gaan naar alle opties die maximaal 50 á 60 centimeter lang zijn. Bekijk hier de mogelijke apparaten
 • Zoek je een mobiele airco voor in de slaapkamer?
  In dat geval kunnen we je aanraden om op zoek te gaan naar een apparaat met een slaapfunctie. Er wordt dan bijvoorbeeld meer rekening gehouden met het geluid. De airco maakt dan minder lawaai, want zeg nu zelf: je slaapt echt veel beter met een stille airco in huis! De Aspen Xtra is bijvoorbeeld een goede mobiele airconditioning met een slaapfunctie. Bekijk het product hier.

BluMill Smart Airco slaapkamer stil

 • Een mobiele airco bijvullen: is dit nodig?
  Is het nodig om een mobiele airco bij te vullen, kunt u zich misschien afvragen. Daarop kunnen we lekker duidelijk en kort antwoorden. Nee, het is niet nodig om een draagbare airco bij te vullen. Dit is misschien nodig bij veel andere, “gewone” airconditioning apparaten. Maar één van de voordelen van een draagbare airconditioner is dat het niet nodig is om deze na verloop van tijd weer bij te vullen. Dat scheelt weer gedoe!
 • Zoek je een mobiele airco voor grote ruimtes? 
  Om grote ruimtes te kunnen laten afkoelen, heeft een airco apparaat extra vermogen nodig. Niet elke draagbare airco kan hieraan voldoen. De meeste apparaten zijn geschikt voor ruimtes van ongeveer 20 tot 40 vierkante meter. Maar is de ruimte die je wilt verkoelen, groter dan 40 vierkante meter? Dan is het natuurlijk zaak om op zoek te gaan naar een apparaat dat hiervoor geschikt is. Gelukkig zijn deze gewoon beschikbaar. Je zou hier kunnen kijken om een mobiele airconditioning te vinden, die geschikt is voor het afkoelen van grote ruimtes. Dit zijn met name airco’s die ruimtes van zo’n 40 á 50 m² aankunnen. 

We hopen dat je aan de hand van ons artikel het juiste product hebt kunnen vinden! Mocht je nog opmerkingen, eigen ervaringen of vragen hebben, dan kun je ons natuurlijk contacteren via het reactieformulier onderaan deze pagina. Ook is het mogelijk om ons een berichtje te sturen via het contactformulier op de website. We proberen je dan uiteraard zo snel mogelijk een reactie terug te sturen. 

Is het je nog niet gelukt om de beste mobiele airco voor thuis te vinden in onze selectie hierboven? Bekijk dan via de knop alle mogelijke producten, zodat je de voor jou beste airco kunt uitkiezen! 

Hoe kies ik de beste mobiele airco voor huis?

Let bij je keuze op de grootte van de ruimte die je wilt verkoelen, hoeveel energie de mobiele airco verbruikt en het geluidsniveau dat het apparaat produceert. Verder kun je kiezen voor een gemakkelijk te verplaatsen airco, eentje met een extra lange afvoerslang of extra accessoires. Ook belangrijk: de hoeveelheid functies!

Wat zijn de beste airco merken?

Bij het kiezen van de beste airco is het belangrijk om voor een goed merk te gaan. De merken die op dit moment als meest kwalitatief worden beoordeeld wat betreft mobiele airco’s voor thuis zijn: AEG, De’Longhi, Aspen, Panasonic, Fuave, Duux en Honeywell. 

Anne
Anne

Hoi! Ik ben Anne en ik schrijf heel graag over allerlei verschillende producten. Het liefst sta ik in de keuken om nieuwe gerechten én apparaten te proberen en om vervolgens mijn bevindingen te delen met anderen. Jullie, in dit geval! Ook vind ik het leuk om met vrienden mooie nieuwe plekken te bezoeken. Al sinds 5 jaar schrijf ik als copywriter voor verschillende websites. Ik help mensen namelijk graag, zodat ze de beste producten kunnen kopen. Dus ik hoop dat je iets aan mijn teksten hebt!

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Thuiswijzer
Logo