Beste pannenset inductie

“De beste pannenset inductie… is dat niet gewoon heel gemakkelijk te vinden?” Zou je kunnen denken. Ons antwoord: helaas, er zitten wat haken en ogen aan. Inductie pannensets kunnen dan wel het label “geschikt voor inductie” krijgen, maar dat hoeft niet te zeggen dat deze pannen het ook echt góed doen op een inductie kookplaat. Pannensets kunnen qua kwaliteit enorm verschillen.

Soms warmt de pan bijvoorbeeld wel op, maar wordt de warmte niet gelijkmatig verdeeld of het verwarmen van de pan gaat te langzaam. Daarom hebben we uitvoerig onderzoek gedaan naar waar je op moet letten bij het kopen van de beste inductie pannenset. Ook kun je hieronder onze Top 5 beste inductie pannen bekijken.

Waar moet een goede pannenset voor inductie aan voldoen?

 • Inductie tekenZijn de pannen geschikt voor inductie? 
  Uiteraard moet de inductie pannenset “Induction Ready” zijn. Dat is een keurmerk om aan te geven dat de pannen magnetiseerbaar zijn en dus verwarmd kunnen worden op een inductie kookplaat (zie plaatje). Zelf kun je dat eventueel ook checken door een magneet tegen de onderkant van je pannen aan te houden. Als de magneet blijft plakken, dan is de onderkant van je pan magnetisch en kun je ermee koken op inductie.
 • Stevige pannen die niet schuiven. 
  De beste inductiepannen zijn van goede, zware kwaliteit. Dat wil zeggen, zwaar genoeg om niet zomaar te verschuiven, van het kookstel afgestoten te worden of kapot te vallen. Ook de deksels mogen best wat zwaarder zijn, zodat ze niet gemakkelijk kapot gaan.

  Inductie pannenset van tefal

  TIP! Wat voor soort inductie pannen je ook gebruikt, ze kunnen al gauw zorgen voor krassen op je inductie kookplaat. Wil je je kookplaat graag mooi en schoon houden, dan raden we het gebruik van inductie beschermingsmatjes aan. Deze geleiden de warmte van de inductie kookplaat richting je pan, en zijn gemaakt met anti-slip materiaal zodat je meer handen vrij hebt tijdens het koken. 

 • Gelaagde bodems. 
  De bodem van de pannen is een van de belangrijkste dingen om op te letten bij een inductie pannenset. De beste inductiepannen hebben een zogenaamde “sandwichbodem”. Dat wil zeggen dat de bodem bestaat uit meerdere metaallagen om de warmte zo optimaal mogelijk te geleiden.
 • De bodem van de pannen is mooi vlak. 
  Als er oneffenheden in de bodem van je pan zitten, verstoort dit het verwarmingsproces. Dit is niet alleen onhandig voor je eigen kookproces, maar ook nog eens slechter voor het milieu. Daarom is het belangrijk dat de bodem van de plannen vlak en glad is. De warmte vanuit de inductie kookplaat wordt dan sneller geleid.

  Pan met vlakke bodem

 • Kies voor een gezonde anti-aanbaklaag. 
  Een goede inductie pan moet beschikken over een anti aanbaklaag zonder schadelijke stoffen. Natuurlijk moet er sowieso geen PFOA in de antikleeflaag zitten. Daarnaast zijn er tegenwoordig ook pannen zonder PFAS, zoals de Mayflower pannenset van GreenPan. Extra gezond en goed voor het milieu, dus.
 • Wil je graag gemakkelijk kunnen afgieten? 
  Tegenwoordig zijn er pannensets met een veilig afgietsysteem. De deksel kan dan op de pan gedraaid worden, zodat deze er niet af valt. De vloeistof kan dan gemakkelijk via een schenktuit in de pan afgegoten worden. Wat ons betreft super handig! De Q-lineair pannenset van BK heeft dit afgietsysteem.

  Inductie pannenset met afgietsysteem

 • Vaatwasbestendig. 
  Goede inductiepannen moeten in de vaatwasser kunnen en gemakkelijk schoon te maken zijn.
 • Wil je deksels waar je doorheen kunt kijken? 
  Glazen deksels
  kunnen erg handig zijn om het kookproces in de gaten te houden zonder dat je de deksel van de pan hoeft te halen. Zo ontsnapt de warmte niet zomaar uit de pan omdat de deksel er vanaf gehaald is.
 • Let op voor welke kookbronnen de pannen geschikt zijn. 
  Het is een meerwaarde als de inductie pannenset op meerdere kookbronnen te gebruiken is, en zelfs in de oven kan.
 • Afmeetsysteem in pan. 
  Een maataanduiding in de pan is handig, zodat je weet hoeveel water je erin gegoten hebt bijvoorbeeld (zie de afbeelding hieronder).

  Zwilling inductie pannen met maataanduiding

 • Let op het soort handgrepen. 
  Niet alle inductie pannensets hebben handgrepen die koel blijven tijdens het koken. Het kan dan voorkomen dat je per ongeluk een te warm handvat aanraakt. Wel zo prettig als de pannenset handgrepen heeft die niet warm worden dus!
 • Wil je enkel kookpannen of ook een koekenpan of steelpan in de set? 
  Niet elke pannenset beschikt over een koekenpan of een steelpannetje. Wil je graag een koekenpan of steelpannetje bij de inductie pannenset hebben, let er dan op dat deze bij de pannenset worden geleverd.
 • Let op de afmetingen van de onderkant van de pannen. 
  Tip: je krijgt betere resultaten tijdens het koken op inductie als de pan dezelfde grootte heeft als de cirkel van je inductie kookplaat.

  Greenpan keramische pan inductie met vergiet functie

 • Wil je een inductie pannenset met ingebouwde vergiet-functie?
  Dit wil zeggen, dat één of meerdere pannen in de set een bijpassende vergiet hebben. Deze past precies in de pan en maakt het dus gemakkelijk om bijvoorbeeld je pasta, groenten of rijst af te gieten. Je hoeft dan geen losse vergiet te gebruiken, en het scheelt een handeling extra. De beste inductie pannenset van het merk Greenpan heeft deze optie bijvoorbeeld. 

Nu we de belangrijkste punten hebben besproken, weet je als het goed is iets beter waar je op kunt letten. We gaan nu verder met de top 5 beste inductie pannensets! Daarna kun je nog lezen wat de voordelen zijn van inductie koken, en leggen we je uit wat een sandwichbodem is. 

Beste keuze:
Le Creuset magnetik RVS pannenset inductie
Onze nummer 1 keuze als het gaat om de beste inductie pannen. Een goed merk, 5 pannen, en uiteraard te gebruiken op je inductie kookplaat.

De beste pannenset voor inductie: Top 5

Rekening houdend met bovenstaande factoren, hebben we een selectie gemaakt van de volgens ons beste inductie pannensets. Welke je kiest, hangt natuurlijk ook af van je eigen voorkeuren.
Wil je graag een goedkope pannenset, of eentje die een leven lang mee kan gaan? Wil je graag een koperen pannenset of juist eentje met een handig afgietsysteem? Of misschien ben je wel op zoek naar keramische pannen

Daarnaast kun je je afvragen: wil je graag een koekenpan erbij hebben, een uitgebreide pannenset of een meer “basic” pannenset die gewoon van goede kwaliteit is? Als je een van de onderstaande pannensets voor inductie koken kiest, kun je er bijna zeker van zijn dat je er heel veel plezier van zult hebben.
Daarom wensen we je graag alvast heel veel (inductie) kookplezier toe! 🙂

Le Creuset is een erg bekend pannenmerk en niet zonder reden. Deze pannen zijn namelijk van ontzettend hoge kwaliteit en kunnen jaren, als niet decennia, meegaan. In deze zet kan je 5 pannen vinden van 16 cm in diameter t/m 24 cm in diameter. Ook zijn alle pannen voorzien van een deksel. Deze Le Creuset pannenset inductie is gemaakt van roestvrijstaal met een aluminium kern waardoor de warmte goed door de pan geleid wordt. Dankzij het handige design, passen de pannen in elkaar waardoor ze niet zoveel ruimte innemen in je keukenkastjes.
De Zwilling Passion pannenset inductie is 5-delig en bestaat uit 5 pannen van verschillende groottes en vier deksels. Alle pannen hebben een handige schenkrand om makkelijk en zonder morsen te schenken. Daarnaast hebben ze ook een geïntegreerde maatverdeling zodat je precies kan zien hoeveel er in je pan zit. Elke pan is gemaakt van roestvrijstaal en heeft een zogenoemde “sandwich” bodem dat bestaat uit meerdere lagen voor de optimale warmtegeleiding. Ook heb je tot wel 10 jaar garantie op de set, waardoor je zeker weet dat je er nog lang van kan genieten.
De Master pannenset van BK heeft meerdere prijzen gewonnen en is wat ons betreft ook de beste keuze als het gaat om inductie pannensets! Wat maakt deze set zo goed? Ten eerste is het een zeer praktisch design, met hoge grepen die gemakkelijk koud blijven tijdens het koken. Ook zijn de pannen door de hoge handvatten compact in elkaar te stapelen. De pannen hebben een veilig afgietsysteem, waarbij je de deksel op de pan kan laten klemmen onder de grepen en het water door een tuitje gemakkelijk kan afgieten. De pannenset bestaat uit 5 kookpannen (16 cm, 18 cm, 20 cm, 16 cm en 24 cm) en een steelpan van 16 cm. De pannen hebben een sandwichbodem waardoor de warmte goed en snel wordt geleid. De pannen zijn van zware kwaliteit en kunnen tevens in de vaatwasser. Wat ons betreft dus een super pannenset voor het koken op inductie!
De beste keuze voor een kleiner budget. Deze Duetto Plus pannenset van Tefal is geschikt voor inductie en bevat 4 pannen: 3 kookpannen en een steelpan. De 3 kookpannen hebben glazen deksels, waardoor je je eten in de gaten kunt houden zonder de deksel van de pan te halen. Daarnaast zit er een veilig gietsysteem inclusief ingebouwde vergiet in de pannen en kun je via de maataanduiding in de pannen precies zien hoe vol de pan zit. De pannen kunnen in de vaatwasser én in de oven. Daarbij is de anti-aanbaklaag veilig. De online reviews liegen er niet om: dit is een veel verkochte en zeer goed beoordeelde pannenset!
More details +
Pluspunten:
 • Voor de lage prijs krijg je toch veel kwaliteit en functies bij deze pannenset: de glazen deksels, het veilige afgietsysteem inclusief vergietstukje, maataanduiding en de mogelijkheid om de pannen in de oven te doen
Minpunten:
 • De handvatten van de pannen worden heet tijdens het koken
 • Er kan eten in de randen van de pannen gaan zitten, wat lastig te verwijderen is
 • Het steelpannetje heeft geen deksel
Deze pannenset van GreenPan bestaat uit 5 pannen en 5 accessoires. Namelijk een koekenpan (28cm), 3 kookpannen (18, 20 en 24 cm) en een steelpannetje van 16 cm. Met als accessoires een vergiet, een spatel, twee opscheplepels en een pastalepel. Het is een keramische pannenset - een materiaal waar veel mensen voorkeur aan geven als het gaat om pannen. Door de keramische laag hebben de pannen een natuurlijke anti-aanbaklaag. Daardoor bevatten de pannen geen enkele giftige stoffen die vrij zouden kunnen komen tijdens het koken. Keramische pannen kunnen daarnaast erg goed tegen hoge verhitting. Deze pannenset ziet er trouwens ook nog eens mooi uit, door de blauwe buitenkant van de pannen.
More details +
Pluspunten:
 • De pannenset beschikt over een koekenpan
 • De keramische pannen hebben een natuurlijke en dus veilige en milieuvriendelijke antiaanbaklaag
 • Je krijgt er extra accessoires bijgeleverd
Minpunten:
 • De deksels hebben geen speciale gleuven om veilig af te kunnen gieten
 • De pannen kunnen niet in de oven

Beste pannenset inductie: wat zijn de voordelen?

Als je van plan bent om een goede pannenset voor inductie aan te schaffen, dan is het natuurlijk handig als je weet wat de meerwaarde is van inductie koken. Het is niet zomaar een investering. En het is natuurlijk de bedoeling dat de beste inductiepannen een lange tijd gebruikt blijven worden. Wij zeggen: blijf zo lang mogelijk op inductie koken met je inductie pannenset! Want dit zijn de voordelen van het koken op inductie:

 • Het koken gaat sneller.
  De warmte wordt op een inductiekookplaat direct geleid naar het midden en dus de inhoud van de pan. Schijnbaar kan dit zelfs tot 2 keer zo snel gaan dan wanneer je elektrisch of op gas kookt.

 • Je kan de temperatuur nog preciezer controleren dan wanneer je elektrisch of op gas kookt.
  Zo heb je  minder snel last van bijvoorbeeld overkoken. Als de warmte consistent is, dan heeft dat invloed op hetgeen je aan het koken bent. Schijnbaar wordt je maaltijd er lekkerder van!

  Kookpannen inductie kookplaat

 • Inductie kookplaten zijn gemakkelijk om schoon te maken.
  Weet je dat nog van vroeger, die gas kookplaten die je telkens half uit elkaar moest halen om overal je sopje overheen te kunnen halen? Bij inductie is dit gewoon één vlak geheel. En stel dat je iets knoeit tijdens het eten, dan wordt dit niet verhit – dat scheelt een hoop verbrande of plakkende stukjes aan je kookplaat.

 • Veilig in gebruik. 
  Vooral als je kinderen in huis hebt, is dit een fijne eigenschap van inductie koken. De kookplaat warmt namelijk alleen maar op als er een pan op staat. Om het extra veilig te maken, kun je overwegen om te voorkomen dat de pannen schuiven op het fornuis. Dit kan gemakkelijk met de anti-slip werking van inductie beschermers.

 • Koken op inductie is energiezuinig.
  Het wordt alleen maar warm op plekken waar dit nodig is, waardoor er geen warmte wordt verspild en als het ware “naast” de pan terecht komt.

 • Een goede inductie pannenset hoeft tegenwoordig niet meer duur te zijn. 
  Zoals je hierboven hebt kunnen zien zijn er verschillende opties op de markt. En gelukkig kun je met een klein budget ook gewoon een mooie pannenset inductie aanschaffen.

Wat is een sandwichbodem?

Bij sommige beschrijvingen van inductie pannen zie je de term “sandwichbodem” wel eens voorbijkomen. Dit gaat niet om een broodje, maar om een bepaalde manier van het vervaardigen van een pan. Een sandwichbodem bestaat namelijk uit meerdere lagen materiaal die op elkaar gelegd zijn. Vaak gaat het hierbij om een onderste laag van roestvrijstaal, een middenlaag van een goed geleidende stof (zoals aluminium) en daarop weer een laag roestvrijstaal. Er bestaan echter ook pannen met meerdere lagen van aluminium of een andere geleidende stof erin.

Sandwichbodems komen vrijwel alleen voor wanneer het gaat om een inductie pan. Dit komt omdat deze soort bodems ideaal zijn om op een inductie kookplaat te gebruiken dankzij de goede warmte geleiding.

We hopen dat we je hebben kunnen helpen bij het kiezen van de beste pannenset inductie. Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben, of misschien wel tips voor mensen die nog op zoek zijn naar de beste inductie pannen, dan kun je deze in het reactieformulier hieronder achterlaten!

Anne
Anne

Hoi! Ik ben Anne en ik schrijf heel graag over allerlei verschillende producten. Het liefst sta ik in de keuken om nieuwe gerechten én apparaten te proberen en om vervolgens mijn bevindingen te delen met anderen. Jullie, in dit geval! Ook vind ik het leuk om met vrienden mooie nieuwe plekken te bezoeken. Al sinds 5 jaar schrijf ik als copywriter voor verschillende websites. Ik help mensen namelijk graag, zodat ze de beste producten kunnen kopen. Dus ik hoop dat je iets aan mijn teksten hebt!

1 Reactie
 1. Leuk bericht! Bedankt!

Laat een reactie achter

Thuiswijzer
Logo