Beste pannenset inductie

“De beste pannenset inductie… is dat niet gewoon heel gemakkelijk te vinden?” Zou je kunnen denken. Ons antwoord: helaas, er zitten wat haken en ogen aan. Inductie pannensets kunnen dan wel het label “geschikt voor inductie” krijgen, maar dat hoeft niet te zeggen dat deze pannen het ook echt góed doen op een inductie kookplaat. Pannensets kunnen qua kwaliteit enorm verschillen.

Soms warmt de pan bijvoorbeeld wel op, maar wordt de warmte niet gelijkmatig verdeeld of het verwarmen van de pan gaat te langzaam. Daarom hebben we uitvoerig onderzoek gedaan naar waar je op moet letten bij het kopen van de beste inductie pannenset. Ook kun je hieronder onze Top 5 beste inductie pannen bekijken.

Waar moet een goede pannenset voor inductie aan voldoen?

 • Uiteraard moet de inductie pannenset “Induction Ready” zijn. Dat is een keurmerk om aan te geven dat de pannen magnetiseerbaar zijn en dus verwarmd kunnen worden op een inductie kookplaat (zie plaatje). Zelf kun je dat eventueel ook checken door een magneet tegen de onderkant van je pannen aan te houden. Als de magneet blijft plakken, dan is de onderkant van je pan magnetisch en kun je ermee koken op inductie.
 • De beste inductiepannen zijn van goede, zware kwaliteit. Dat wil zeggen, zwaar genoeg om niet zomaar te verschuiven, van het kookstel afgestoten te worden of kapot te vallen. Ook de deksels mogen best wat zwaarder zijn, zodat ze niet gemakkelijk kapot gaan.

 • TIP! Wat voor soort inductie pannen je ook gebruikt, ze kunnen al gauw zorgen voor krassen op je inductie kookplaat. Wil je je kookplaat graag mooi en schoon houden, dan raden we het gebruik van inductie matjes aan. Deze geleiden de warmte van de inductie kookplaat richting je pan, en zijn gemaakt met anti-slip materiaal zodat je meer handen vrij hebt tijdens het koken. 
 • De bodem van de pannen is een van de belangrijkste dingen om op te letten bij een inductie pannenset. De beste inductiepannen hebben een zogenaamde “sandwichbodem”. Dat wil zeggen dat de bodem bestaat uit meerdere metaallagen om de warmte zo optimaal mogelijk te geleiden.
 • Als er oneffenheden in de bodem van je pan zitten, verstoort dit het verwarmingsproces. Dit is niet alleen onhandig voor je eigen kookproces, maar ook nog eens slechter voor het milieu. Daarom is het belangrijk dat de bodem van de plannen vlak en glad is. De warmte vanuit de inductie kookplaat wordt dan sneller geleid.
 • Verder moet een goede inductie pan beschikken over een anti aanbaklaag zonder schadelijke stoffen. Natuurlijk moet er sowieso geen PFOA in de antikleeflaag zitten. Daarnaast zijn er tegenwoordig ook pannen zonder PFAS, zoals de Mayflower pannenset van GreenPan. Extra gezond en goed voor het milieu, dus.
 • Tegenwoordig zijn er pannensets met een veilig afgietsysteem. De deksel kan dan op de pan gedraaid worden, zodat deze er niet af valt. De vloeistof kan dan gemakkelijk via een schenktuit in de pan afgegoten worden. Wat ons betreft super handig! De Q-lineair pannenset van BK heeft dit afgietsysteem.
 • Goede inductiepannen moeten in de vaatwasser kunnen en gemakkelijk schoon te maken zijn.
 • Glazen deksels kunnen erg handig zijn om het kookproces in de gaten te houden zonder dat je de deksel van de pan hoeft te halen. Zo ontsnapt de warmte niet zomaar uit de pan omdat de deksel er vanaf gehaald is.
 • Het is een meerwaarde als de inductie pannenset op meerdere kookbronnen te gebruiken is, en zelfs in de oven kan.
 • Een maataanduiding in de pan is handig, zodat je weet hoeveel water je erin gegoten hebt bijvoorbeeld.
 • Niet alle inductie pannensets hebben handgrepen die koel blijven tijdens het koken. Het kan dan voorkomen dat je per ongeluk een te warm handvat aanraakt. Wel zo prettig als de pannenset handgrepen heeft die niet warm worden dus!
 • Niet elke pannenset beschikt over een koekenpan of een steelpannetje. Wil je graag een koekenpan of steelpannetje bij de inductie pannenset hebben, let er dan op dat deze bij de pannenset worden geleverd.
 • Tip: je krijgt betere resultaten tijdens het koken op inductie als de pan dezelfde grootte heeft als de cirkel van je inductie kookplaat.
Beste keuze:
BK Q-Linair pannenset glas
Onze nummer 1 keuze als het gaat om de beste inductie pannen. Deze prijswinnende pannenset heeft een super praktisch design met een veilig afgietsysteem. Daarnaast beschikken de pannen over een sandwichbodem en een glazen deksel, waardoor de warmte goed wordt geleid én in de pan bewaard wordt tijdens het koken. Dus praktisch, milieubewust én betaalbaar, deze pannenset. Zo geniet je extra van het koken op inductie!

Stel je koopt de beste inductiepannen. Wat zijn dan eigenlijk de voordelen van het koken op een inductie kookplaat?

Als je van plan bent om een goede pannenset voor inductie aan te schaffen, dan is het natuurlijk handig als je weet wat de meerwaarde is van inductie koken. Het is niet zomaar een investering. En het is natuurlijk de bedoeling dat de beste inductiepannen een lange tijd gebruikt blijven worden. Wij zeggen: blijf zo lang mogelijk op inductie koken met je inductie pannenset! Want dit zijn de voordelen van het koken op inductie:

 • Het koken gaat sneller. De warmte wordt op een inductiekookplaat direct geleid naar het midden en dus de inhoud van de pan. Schijnbaar kan dit zelfs tot 2 keer zo snel gaan dan wanneer je elektrisch of op gas kookt.

 • Je kan de temperatuur nog preciezer controleren dan wanneer je elektrisch of op gas kookt. Zo heb je  minder snel last van bijvoorbeeld overkoken. Als de warmte consistent is, dan heeft dat invloed op hetgeen je aan het koken bent. Schijnbaar wordt je maaltijd er lekkerder van!

  Inductie pannenset zwart van BK

 • Inductie kookplaten zijn gemakkelijk om schoon te maken. Weet je dat nog van vroeger, die gas kookplaten die je telkens half uit elkaar moest halen om overal je sopje overheen te kunnen halen? Bij inductie is dit gewoon één vlak geheel. En stel dat je iets knoeit tijdens het eten, dan wordt dit niet verhit – dat scheelt een hoop verbrande of plakkende stukjes aan je kookplaat.
 • Het is veilig. Vooral als je kinderen in huis hebt, is dit een fijne eigenschap van inductie koken. De kookplaat warmt namelijk alleen maar op als er een pan op staat.
 • Koken op inductie is energiezuinig. Het wordt alleen maar warm op plekken waar dit nodig is, waardoor er geen warmte wordt verspild en als het ware “naast” de pan terecht komt.
 • Een goede inductie pannenset hoeft tegenwoordig niet meer duur te zijn.  Zoals je hierboven hebt kunnen zien zijn er verschillende opties op de markt. En gelukkig kun je met een klein budget ook gewoon een mooie pannenset inductie aanschaffen.

De beste pannenset voor inductie Top 5

Rekening houdend met bovenstaande factoren, hebben we een selectie gemaakt van de volgens ons beste inductie pannensets. Welke je kiest, hangt natuurlijk ook af van je eigen voorkeuren.
Wil je graag een goedkope pannenset, of eentje die een leven lang mee kan gaan? Wil je graag een koperen pannenset of juist eentje met een handig afgietsysteem? Of misschien ben je wel op zoek naar keramische pannen

Daarnaast kun je je afvragen: wil je graag een koekenpan erbij hebben, een uitgebreide pannenset of een meer “basic” pannenset die gewoon van goede kwaliteit is? Als je een van de onderstaande pannensets voor inductie koken kiest, kun je er bijna zeker van zijn dat je er heel veel plezier van zult hebben.
Daarom wensen we je graag alvast heel veel (inductie) kookplezier toe! 🙂

Deze pannenset van BK heeft meerdere prijzen gewonnen en is wat ons betreft ook de beste keuze als het gaat om inductie pannensets! Wat maakt deze set zo goed? Ten eerste is het een zeer praktisch design, met hoge grepen die gemakkelijk koud blijven tijdens het koken. Ook zijn de pannen door de hoge handvatten compact in elkaar te stapelen. De pannen hebben een veilig afgietsysteem, waarbij je de deksel op de pan kan laten klemmen en het water door een tuitje gemakkelijk kan afgieten. De glazen deksels hoef je niet van de pan af te halen om het kookproces te zien, wat energiebesparend is doordat de hitte in de pan bewaard blijft. De pannenset bestaat uit 4 kookpannen (16 cm, 18 cm, 20 cm en 24 cm) en een steelpan van 16 cm. De pannen hebben een sandwichbodem waardoor de warmte goed en snel wordt geleid. De pannen zijn van zware kwaliteit en kunnen tevens in de vaatwasser. Wat ons betreft dus een super pannenset voor het koken op inductie!
More details +
Pluspunten:
 • Veilig en praktisch afgietsysteem
 • Slim design: koude handgrepen en gemakkelijk op te bergen
 • Sandwichbodem voor goede warmtegeleiding
Minpunten:
 • Geen koekenpan in de set
Deze pannenset van WMF bestaat uit 5 onderdelen: één steelpannetje van 16 cm, drie hoge pannen van 16, 20 en 24 cm en een stoomaanzet van 20 cm. De pannen beschikken over een handige isolatierand aan de bovenkant, en 4 verschillende openingen bij de deksel zodat je kan kiezen wat je wilt van de pan. Wil je veilig afgieten, dan is de deksel alvast prettig koel gebleven. Daarnaast kun je afgieten door een vergietstukje (zodat je macaroni of rijst gewoon in de pan blijft zitten), een meer open gedeelte en kun je de pannen geheel afsluiten om je voedsel te stomen, of om te voorkomen dat de pannen overkoken. Er zit een maataanduiding in de pan, zodat je bijvoorbeeld kan zien hoeveel water je erin hebt gegoten. De pannen hebben glazen deksels, de handgrepen blijven koel tijdens het koken én de pannen kunnen in de oven.
More details +
Pluspunten:
 • Heel handig om 4 standen te hebben om uit te kiezen tijdens het koken
 • Veilig afgietsysteem inclusief ingebouwde vergiet-opening
Minpunten:
 • Geen koekenpan
Voor de echte kookfanaten of pannenliefhebbers is er deze prachtige koperen pannenset van DUCQ. De pannenset is 4-delig, en bestaat uit 2 hoge pannen van 20 en 24 centimeter. Daarnaast zit er een lage pan van 18 centimeter en een steelpan van 16 centimeter bij. De pannen zijn speciaal ontwikkeld voor het koken op inductie en dus uit materiaal opgebouwd dat perfect zijn werk doet op een inductie kookplaat. De pannen bestaan uit 3 lagen. De buitenkant is van koper, daarbinnen zit een roestvrijstalen en een aluminium laag. Koperen pannen zijn niet alleen mooi om te zien, ze hebben ook echt meerwaarde bij het koken op inductie.  Koper geleidt warmte namelijk erg goed. Daarbij hebben de pannen ook een sandwichbodem (bestaande uit meerdere lagen van verschillende materialen), waardoor de warmte goed wordt geleid. Een echte top pannenset dus, die het geld volgens de recensenten absoluut waard is.
More details +
Pluspunten:
 • Een pannenset speciaal ontwikkeld voor het koken op inductie
 • Het koperen materiaal geleidt de warmte erg goed en ziet er mooi uit
 • De pannen hebben een sandwichbodem zodat de warmte goed wordt geleid
Minpunten:
 • Geen speciale deksels met tuitjes om veilig af te kunnen gieten
 • Hoge prijs
Deze pannenset van GreenPan bestaat uit 5 pannen en 5 accessoires. Namelijk een koekenpan (28cm), 3 kookpannen (18, 20 en 24 cm) en een steelpannetje van 16 cm. Met als accessoires een vergiet, een spatel, twee opscheplepels en een pastalepel. Het is een keramische pannenset - een materiaal waar veel mensen voorkeur aan geven als het gaat om pannen. Door de keramische laag hebben de pannen een natuurlijke anti-aanbaklaag. Daardoor bevatten de pannen geen enkele giftige stoffen die vrij zouden kunnen komen tijdens het koken. Keramische pannen kunnen daarnaast erg goed tegen hoge verhitting. Deze pannenset ziet er trouwens ook nog eens mooi uit, door de blauwe buitenkant van de pannen.
More details +
Pluspunten:
 • De pannenset beschikt over een koekenpan
 • De keramische pannen hebben een natuurlijke en dus veilige en milieuvriendelijke antiaanbaklaag
 • Je krijgt er extra accessoires bijgeleverd
Minpunten:
 • De deksels hebben geen speciale gleuven om veilig af te kunnen gieten
 • De pannen kunnen niet in de oven
De beste keuze voor een kleiner budget. Deze Duetto Plus pannenset van Tefal is geschikt voor inductie en bevat 4 pannen: 3 kookpannen en een steelpan. De 3 kookpannen hebben glazen deksels, waardoor je je eten in de gaten kunt houden zonder de deksel van de pan te halen. Daarnaast zit er een veilig gietsysteem inclusief ingebouwde vergiet in de pannen en kun je via de maataanduiding in de pannen precies zien hoe vol de pan zit. De pannen kunnen in de vaatwasser én in de oven. Daarbij is de anti-aanbaklaag veilig. De online reviews liegen er niet om: dit is een veel verkochte en zeer goed beoordeelde pannenset!
More details +
Pluspunten:
 • Voor de lage prijs krijg je toch veel kwaliteit en functies bij deze pannenset: de glazen deksels, het veilige afgietsysteem inclusief vergietstukje, maataanduiding en de mogelijkheid om de pannen in de oven te doen
Minpunten:
 • De handvatten van de pannen worden heet tijdens het koken
 • Er kan eten in de randen van de pannen gaan zitten, wat lastig te verwijderen is
 • Het steelpannetje heeft geen deksel

We hopen dat we je hebben kunnen helpen bij het kiezen van de beste pannenset inductie. Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben, of misschien wel tips voor mensen die nog op zoek zijn naar de beste inductie pannen, dan kun je deze in het reactieformulier hieronder achterlaten!

1 Reactie
 1. Leuk bericht! Bedankt!

Laat een reactie achter

Thuiswijzer.nl
Logo