Beste recirculatie afzuigkap zonder afvoer

De recirculatie afzuigkap zie je in menig keuken regelmatig terugkeren. Het is een vorm van een afzuigkap zonder afvoer die je helpt bij het afvoeren van lucht in de keuken. Ben je dus op zoek naar een recirculatie afzuigkap zonder afvoer? Dan is het een goed idee om dit artikel zorgvuldig door te lezen. We nemen bij deze alles met je door wat je moet weten over dit type product. Zo weet je zeker dat je uiteindelijk de juiste aankoop doet.

Laten we allereerst kijken naar wat een recirculatie afzuigkap precies is en hoe deze in zijn werking gaat.

Wat is een recirculatie afzuigkap ofwel een afzuigkap zonder afvoer?

Een afzuigkap zonder afvoer blaast de lucht niet naar buiten, maar filtert deze. In plaats van dat de lucht dus direct naar buiten wordt geblazen, wordt de lucht door een filter heen gestuurd. Vervolgens keert de schone lucht dan weer terug in de keuken.

Dit is voornamelijk handig voor mensen die geen directe luchtafvoer van de keuken naar buiten hebben. Hierdoor moet er wel een andere oplossing verzonnen worden om de lucht in de keuken gemakkelijk weg te krijgen en toch weer schoon terug de ruimte in te sturen. De afzuigkap zonder afvoer is de perfecte uitkomst.

De naam ‘recirculatie’ slaat op het feit dat het om dezelfde lucht gaat die de afzuigkap opzuigt, filtert en vervolgens weer terugstuurt. De lucht circuleert dus als het ware. Het is belangrijk dat hierbij een goed filter is geïnstalleerd. Dit is namelijk het enige middel om de lucht schoon te krijgen en weer terug te sturen. Zonder een goedwerkend filter heeft een afzuigkap zonder afvoer naar buiten weinig zin.

Waar moet ik op letten als ik de beste recirculatie afzuigkap wil kopen?

Op het moment dat je de beste recirculatie afzuigkap wilt kopen, zijn er een aantal punten waar je op moet letten. Door deze punten in acht te nemen, vergroot je de kans aanzienlijk dat je op de lange termijn tevreden gaat zijn met je aankoop. Qua punten waar je op moet letten, gaat het dan bijvoorbeeld om:

 • Juiste merk: Het is belangrijk om erop te letten dat je voor een betrouwbaar, goed merk gaat. Een recirculatie afzuigkap is niet iets waar je risico’s mee wilt nemen. Je zit dan dadelijk opgescheept met een product dat op meerdere punten niet aan je wensen voldoet. Kies daarom voor een merk dat over het algemeen goede reviews krijgt. Voorbeelden van goede merken zijn Etna of Cendo. Deze bewijzen keer op keer dat ze precies leveren waar om gevraagd wordt.
 • De grootte: Verder is het ook zeker belangrijk om te letten op de grootte van jouw afzuigkap zonder afvoer. Het laatste wat je wilt, is dat je afvoer veel te groot is voor jouw keuken. Daardoor is het goed mogelijk dat deze te veel ruimte inneemt of zelfs helemaal niet past. Meet daarom van tevoren goed op welke maat jij thuis nodig hebt. Opties variëren over het algemeen tussen de 60 en de 90 cm.
 • Wel of geen verlichting: Dan is er vaak ook nog de mogelijkheid om voor inbouwverlichting te kiezen. Dat wil dus zeggen dat de verlichting zich reeds in de recirculatie afzuigkap bevindt. Dit is wel zo makkelijk wanneer de afzuigkap op een relatief centrale plek komt te hangen.

  Om goed te kunnen zien wat je aan het koken bent, komt extra verlichting eigenlijk altijd goed van pas. Vraag jezelf daarom af of dit iets is wat je goed kunt gebruiken. Zo ja, ga dan specifiek op zoek naar een optie die direct al met extra verlichting komt.
 • Inbouw: Als vierde punt is het de moeite waard om rekening te houden met of de afzuigkap een inbouwafzuigkap moet zijn. Hangt er bijvoorbeeld al iets anders boven het fornuis? En moet de afzuigkap zonder afvoer hier in gebouwd worden? Dan is het verstandig om voor een optie te kiezen die ergens ingebouwd dient te worden.

Kiezen voor een afzuigkap zonder afvoer met koolstoffilter?

Een afzuigkap zonder afvoer komt in bijna alle gevallen met een koolstoffilter. Het is dit koolstoffilter dat ervoor zorgt dat de lucht die er doorheen komt weer schoon wordt. Hier is speciaal gekozen voor koolstoffilters, omdat koolstof van nature vuil opneemt. Dit is een eigenschap die op dit gebied natuurlijk erg handig van pas komt. De koolstof absorbeert de vuile deeltjes en haalt de geur uit de lucht. Vervolgens is de lucht dus weer schoongemaakt en blaast de afzuigkap zonder afvoer deze weer terug de keuken in.

Het is dus zeker een goed idee om voor een afzuigkap zonder afvoer met koolstoffilter te kiezen. Dit is namelijk een essentieel onderdeel om er zeker van te zijn dat de lucht ook echt schoon is. Koolstof is hiervoor simpelweg het beste materiaal. Het is dermate effectief, dat het door veel mensen als een zeer prettig koolstoffilter wordt ervaren. Door deze koolstoffilters regelmatig te vervangen, weet je bovendien ook zeker dat de werking op de lange termijn intact blijft.

Afzuigkap: Recirculatie of naar buiten?

Bij de plaatsing van een afzuigkap is er in de basis dus sprake van twee keuzemogelijkheden. Je hebt de recirculatie afzuigkap zonder afvoer en de afzuigkap met afvoer. Het is dan puur een kwestie van welke voordelen je meer waarde aan hecht.

Zo zijn de belangrijke voordelen van een recirculatie afzuigkap bijvoorbeeld:

 • Makkelijke installatie: Een recirculatie afzuigkap is redelijk simpel te installeren. Aangezien het een volledig op zichzelf staand systeem is, is het puur een kwestie van de afzuigkap op de juiste plek vastzetten. Vanaf dat moment kan je de afzuigkap zonder afvoer in principe direct gebruiken. Al met al gaat hier niet veel tijd inzitten. Zo kies je voor een redelijk direct, effectieve oplossing om de lucht in de keuken te filteren.
 • Zorgt voor schone lucht: Zoals gezegd zorgt een recirculatie afzuigkap voor het verschonen van de lucht. Een belangrijk punt is dat dit apparaat de lucht niet afvoert, maar dat het dezelfde lucht gefilterd terug de ruimte in stuurt. Hierdoor gaat er dus geen lucht uit de ruimte verloren. Het is puur de vetresten en de geurtjes die in het koolstoffilter achterblijven.
 • Geen verbouwing nodig: Misschien wel het grootste voordeel van een recirculatie afzuigkap ten opzichte van een afvoer naar buiten is het feit dat er geen verbouwing nodig is. Op het moment dat de juiste systemen namelijk nog niet aanwezig zijn, moet er een volledige afvoer richting een uitgang gebouwd worden. Hier gaat relatief veel werk in zitten. Je bespaart jezelf de moeite en de bijbehorende kosten wanneer je voor een recirculatie afzuigkap kiest.


De belangrijkste voordelen van een afvoer naar buiten bestaan uit:

 • Blijft geen waterdamp achter: Bij een afzuigkap met afvoer naar buiten keert de opgezogen lucht dus niet meer terug. Dit betekent ook dat waterdamp niet recirculeert en weer in de keuken wordt verspreid. Bij het gebruik van een recirculatie afzuigkap is het daarom belangrijk om altijd te blijven ventileren. In principe geen probleem, maar wel iets om op te letten. Bij een afzuigkap met afvoer naar buiten hoef je hier eigenlijk helemaal niet op te letten.
 • Filters hoef je niet te vervangen: In een afzuigkap met afvoer naar buiten is het niet nodig om de filters net als bij een recirculatie afzuigkap te vervangen. Simpelweg om de reden dat de lucht die er doorheen gaat toch niet meer terugkeert. Het enige waar je eigenlijk op moet letten is dat je de roosters af en toe wast. Dit omdat vetresten zich anders ophopen en de afzuigkap deels blokkeren. Hierdoor neemt het effect van het afzuigen na verloop van tijd af.

Al met al komt het dus neer op een persoonlijke afweging. Echter zie je steeds vaker dat er voor de recirculatie afzuigkap wordt gekozen. Dit heeft grotendeels te maken met het feit dat het een makkelijkere optie is. Je hoeft niet je halve huis overhoop te halen om deze vorm van afzuiging te installeren. Bovendien is het uiteindelijke effect in principe zeer gelijkwaardig aan dat van een afzuigkap met een afvoer naar buiten. Het doel dat je probeert te bereiken, is uiteindelijk toch dat de lucht schoon wordt. Je wilt niet de hele dag etensgeuren blijven ruiken thuis. Dit bereik je uiteindelijk met beide opties.

Dit zijn de top 5 beste recirculatie afzuigkappen

Op dit moment heb je een mooi beeld van wat een recirculatie afzuigkap nu precies is. Bovendien weet je precies wat het verschil is met de afzuigkappen met afvoer. Hierdoor is het nu tijd om te kijken naar de beste recirculatie afzuigkap die er momenteel is. Aangezien er voor verschillende huishoudens verschillende vereisten gelden, hebben we ervoor gekozen om een top 5 samen te stellen. Zo heb je voor verschillende maten en bij verschillende eigenschappen de beschikking over de beste optie. Op het moment dat je op zoek bent naar de beste afzuigkap zonder afvoer, ben je het beste af met één van de volgende mogelijkheden:

Deze recirculatie afzuigkap is 90 cm breed en voorzien van een prachtig design. Met een A-label is het bovendien een zeer energiezuinige optie. Zo ga je ook qua energieverbruik een mooi bedrag op jaarbasis besparen ten opzichte van minder energiezuinige opties. Uitgevoerd in roestvrij staal blijft deze schouwkap lange tijd in een prachtige staat. Deze afzuigkap heeft 4 verschillende snelheden, waardoor je heel gericht de zuigkracht bijhoudt. Het fijne is bovendien dat er een ingebouwde indicatie bijzit, die precies aangeeft wanneer je het filter dient te vervangen. Zo kom je nooit met vieze lucht te zitten. Het feit dat er ingebouwde LED verlichting aanwezig is, maakt van de Etna AB790RVS schouwkap ook een zeer praktische optie.
Deze schuine afzuigkap komt in een zeer modern design. Het straalt direct iets uit wanneer je deze in de keuken plaatst. Bovendien is er sprake van een A+ energielabel, waardoor deze optie als zeer energiezuinig bekend staat. Dankzij de fluisterstille eigenschappen maakt deze Cendo recirculatie afzuigkap nauwelijks geluid. Tel daar de hoge kwaliteit LED verlichting bij op en je hebt de beschikking over een zeer hoogwaardig product. Deze optie is naast deze versie van 90 cm ook verkrijgbaar in 60 cm. Mocht je dus iets meer ruimte tot je beschikking hebben, dan ben je alsnog in staat om voor deze Cendo KR71EPDZ schuine afzuigkap te kiezen.
De Etna AD780ZT wandafzuigkap is opnieuw een schuine optie. Met 80 cm in breedte is deze geschikt voor de meeste keukens. Het strakke design spreekt een grote hoeveelheid mensen aan. Daarbij komt natuurlijk ook de goede reputatie van het betrouwbare merk Etna direct naar voren. Met een A-label valt deze afzuigkap zonder afvoer naar buiten in een energiezuinige klasse. Ook deze optie komt met een reinigingsindicatie op het moment dat je het filter moet vervangen. Dankzij de ingebouwde LED verlichting geeft deze afzuigkap tenslotte ook nog goed zicht op wat er onder het apparaat gebeurt.
Deze afzuigkap staat bekend als een relatief goedkope optie. Een zeer budgetvriendelijke afzuigkap zonder afvoer naar buiten van 60 cm breed. In de traditionele wandschouw vorm heeft dit product een mooi uiterlijk. Gezien het aanwezige roestvrije staal blijft het uiterlijk ook lang intact. Verder is het vervangen van de filters in de Etna AP260RVS afzuigkap bijzonder gebruiksvriendelijk. Tenslotte zijn er aan de voorkant twee LED lampen aanwezig die voor de nodige zichtbaarheid zorgen. Al met al zeker de moeite waard om te overwegen wanneer je een beperkt budget hebt.
De laatste afzuigkap zonder afvoer naar buiten in deze lijst is de Inventum AK06012WIT onderbouw afzuigkap. Deze optie komt met een afgewerkt, wit design. Bovendien gaat het opnieuw om een budgetvriendelijke optie. Met een breedte van 60 cm past deze afzuigkap prima in menig keuken. Ook bij dit product is er LED verlichting aanwezig om goed te zien wat eronder gebeurt. Een ideale manier om op relatief goedkope wijze voor schone lucht in je keuken te zorgen. Dankzij de verschillende standen ben je in staat om goed in te spelen op mogelijke geuren.

Anne
Anne

Hoi! Ik ben Anne en ik schrijf heel graag over allerlei verschillende producten. Het liefst sta ik in de keuken om nieuwe gerechten én apparaten te proberen en om vervolgens mijn bevindingen te delen met anderen. Jullie, in dit geval! Ook vind ik het leuk om met vrienden mooie nieuwe plekken te bezoeken. Al sinds 5 jaar schrijf ik als copywriter voor verschillende websites. Ik help mensen namelijk graag, zodat ze de beste producten kunnen kopen. Dus ik hoop dat je iets aan mijn teksten hebt!

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Thuiswijzer
Logo