Beste strijkijzer voor op reis

Op zoek naar het beste reisstrijkijzer? Dat kunnen we ons voorstellen! Als je op reis of op vakantie gaat, is de kans groot dat je bij aankomst in het hotel of op de camping, behoorlijk gekreukelde kleding uit je koffer of tas haalt.
Om een beetje goed voor de dag te komen, is het wel zo handig als je een strijkijzer bij je hebt. Maar een groot en zwaar strijkijzer meenemen, dat is niet handig. Daarom zijn we voor dit artikel op zoek gegaan naar de beste strijkijzers voor op reis. Zodat je onbezorgd je kleding kan ontkreuken op vakantie!

Een reisstrijkijzer of vakantiestrijkijzer kopen: waar moet je op letten?

Er zijn allerlei soorten strijkijzers verkrijgbaar tegenwoordig. En zelfs binnen het genre “strijkijzers voor op reis”, zijn er meerdere soorten verkrijgbaar.
Welk strijkijzer je uiteindelijk kiest, hangt af van je eigen voorkeuren. 
De producten die we hieronder hebben geselecteerd in de Top 5, voldoen in ieder geval aan de basis kwaliteitseisen die we stellen. Daaronder vallen de prijs/kwaliteitsverhouding, de recensies die andere klanten hebben gegeven en de eigenschappen van de strijkijzers.

Voordat je een reisstrijkijzer gaat kopen, is het goed om de volgende afwegingen mee te nemen in je beslissing: 

 • Kies je voor een stoomstrijkijzer of een droogstrijkijzer?
  Tegenwoordig zijn er vooral heel veel stoomstrijkijzers te koop. En dat is niet voor niets: de stoom zorgt ervoor, dat je gemakkelijker kunt strijken en de stof sneller plat te strijken is. Logisch dus, dat de meeste mensen kiezen voor een stoomstrijkijzer. Op reis kan dit echter zorgen voor nadelen. Het gewicht van een strijkijzer met stoom is namelijk zwaarder en kan weleens gaan lekken.

  Dat is voor veel mensen een reden om te kiezen voor een droogstrijkijzer. Dit scheelt in gewicht en je weet zeker dat het droog blijft in je reiskoffer of tas. Maar ook het droogstrijkijzer heeft op zijn beurt weer nadelen. Droog strijken is namelijk niet altijd even gemakkelijk. Je wasgoed moet vochtig zijn om het goed te kunnen strijken. Anders krijg je de kreukels er namelijk moeilijker uit. 

  Er is hier wel een oplossing voor, namelijk de kleding met een plantenspuit iets natter maken, voordat je het kan strijken. En wat ook helpt, is meteen beginnen met strijken nadat het uit de wasmachine komt. Er zijn dus wel oplossingen voor beide opties, zodat zowel droog als met stoom strijken prima opties zijn op vakantie.

  Welk soort je kiest, hangt van jouw eigen voorkeuren af. Onderstaande Top 5 bevat in ieder geval beide soorten vakantie strijkijzers. 

 • Het gewicht: liefst zo licht mogelijk!
  Een lichtgewicht reisstrijkijzer is natuurlijk het prettigst om mee te nemen in je koffer of tas. De opties die wij gevonden hebben, variëren tussen 0,5 kilo en 1 kilo. Als je je bagage zo licht mogelijk wilt houden, is het uiteraard verstandig om te kiezen voor een minder zwaar strijkijzer. 
 • De grootte van het strijkijzer.
  Een ander puntje om op te letten is de grootte van het strijkijzer. Het is wel zo prettig als een reisstrijkijzer niet teveel ruimte inneemt in je koffer, tas, tent of auto. De reisstrijkijzers die we in onderstaande Top 5 lijst hebben meegenomen, zijn daarom ook aan de kleine kant: rond 20 centimeter in de lengte. 
 • Wel of niet draadloos?
  Als je vaak in hotelkamers verblijft, dan maakt het waarschijnlijk niet zoveel uit of een reisstrijkijzer draadloos is of niet. Meestal kun je dan namelijk heel gemakkelijk een stopcontact gebruiken. 
  Als je gaat kamperen is het al een heel ander verhaal. Het kan dan echt van meerwaarde zijn als je nieuwe reisstrijkijzer draadloos is. Onderstaande strijkijzers zijn niet draadloos, maar mocht je hiernaar op zoek zijn, dan kun je deze link checken voor de beste draadloze strijkijzers.

Beste strijkijzer voor op reis: onze Top 5

Dit mini reisstrijkijzer van Aigostar is verkrijgbaar in twee versies: blauw met wit, of paars met wit. Het is een klein stoomstrijkijzer (18 cm in de lengte) waardoor deze gemakkelijk in je bagage past. Hij past zelfs op je handpalm! Ook is het apparaatje vrij licht: 0,8 kg. Het snoer dat erbij wordt geleverd is lekker lang, namelijk 2 meter. Dit reisstrijkijzer wordt online trouwens ook erg goed beoordeeld. Een topper wat ons betreft!
More details +
Pluspunten:
 • Instelbaar voltage zodat je het strijkijzer overal ter wereld kan gebruiken
 • Ook de temperatuur kun je instellen
Een compact en licht strijkijzer voor op vakantie. Dit stoomstrijkijzer van Tristar is zo'n 20 cm in de lengte, en weegt 0,8 kilo. Het handvat is dicht te klappen, zodat het strijkijzer gemakkelijker in je koffer past. De stoomdruk is constant, zodat het strijken constant goed blijft gaan (de stof wordt dan vochtig gehouden). Je kunt er trouwens ook voor kiezen om de stoomfunctie niet te gebruiken. Daarnaast kun je het voltage op 2 hoogtes instellen. Wederom een goed beoordeelde en betaalbare optie!
More details +
Pluspunten:
 • Instelbare temperatuur
 • Licht en compact
Minpunten:
 • Materiaal kan wat kwetsbaar aanvoelen
Dit droogstrijkijzer van Tefal is een hele goede optie als je graag droog wilt kunnen strijken op vakantie. Het apparaat is vrij licht (1 kilo), ongeveer 30 cm lang en hoeft niet gevuld te worden met water. Dat voorkomt per ongeluk knoeien, én scheelt extra gewicht in de bagage. Het strijkijzer wordt goed heet, waardoor je vochtige was gemakkelijk te strijken is. Daarnaast heeft het apparaat een lampje om aan te geven dat het strijkijzer heet genoeg is om te beginnen met strijken. De zool van dit reisstrijkijzer is extra glad gemaakt, en blijft niet hangen, waardoor je heel veel verschillende stoffen zonder problemen kunt strijken.
More details +
Pluspunten:
 • Er komt geen water aan te pas, dat scheelt druppelen en gewicht
 • Wordt goed heet, dat strijkt gemakkelijker
Minpunten:
 • Je wasgoed moet vochtig zijn, anders werkt een droogstrijkijzer niet goed
Dit reisstrijkijzer van het merk Severin is wederom een goede keuze. Het apparaat is klein en licht, namelijk 20 centimeter in de lengte met een gewicht van 0,9 kilo. Het is een stoomstrijkijzer, dat beschikt over een sprayfunctie - zo kun je extra water over het wasgoed heen sprayen. Bijvoorbeeld om extra diepe kreuken eruit te halen. De hendel is inklapbaar, en je kunt meerdere temperaturen instellen.
More details +
Pluspunten:
 • Meerdere instelbare temperaturen
 • Extra sprayfunctie
Minpunten:
 • Het vermogen zou hoger mogen liggen (1000w)
Een fijne en goedkope optie is deze van Esperanza. Wederom een droogstrijkijzer, en de lichtste van allemaal. Dit lichtgewicht reisstrijkijzer weegt namelijk zo'n 0,5 kilo. De lengte van dit strijkijzer is ongeveer 25 centimeter en heeft een vermogen van 1200 watt. Simpel, maar doet wat hij moet doen. Een koopje voor mensen die af en toe op vakantie gaan en graag een droogstrijkijzer gebruiken.
More details +
Pluspunten:
 • Goed vermogen en lekker licht
Minpunten:
 • Goedkoop, maar kwetsbare kwaliteit
 • Het snoer is aan de korte kant

Een vakantie strijkijzer: dit zijn de beste eigenschappen 

Hierboven hebben we al uitgelegd waar je het beste op kan letten bij het kopen van een goed strijkijzer voor op reis. Maar er zijn nog een aantal extra kwaliteitseisen die je zou kunnen meenemen in je keuze. Die beschrijven we graag:

 • De kwaliteit van de zool (de onderkant).
  Voor zowel stoomstrijkijzers als droogstrijkijzers geldt, dat de onderkant van goede kwaliteit moet zijn. Dat begint bij de vorm. Een spitse voorkant en een brede zool zijn de beste keuze. Dan kun je namelijk veel stof in één keer strijken, en ook goed in alle hoekjes komen. 
  Het materiaal van de zool moet stevig zijn, zodat er niet snel krassen in komen. Het is namelijk belangrijk dat de onderkant van het reisstrijkijzer zo glad mogelijk blijft. Daarnaast moet het materiaal warmte goed kunnen geleiden. 
  Een keramische zool is vaak kwalitatiever dan de variant die van RVS is gemaakt. Veel mini reisstrijkijzers zijn echter goedkoper, en gemaakt om zo lichtgewicht mogelijk te zijn. De kans om een reisstrijkijzer met keramische zool tegen te komen, is dus kleiner. 
  We raden dus aan om met name te letten op de vorm van de onderkant van het strijkijzer: spits en breed. 
 • Een antikalksysteem voor stoomstrijkijzers.
  Waar stoom is, is water. En waar water is, kan kalk ontstaan. Zo ook bij strijkijzers. En dan natuurlijk ook bij reisstrijkijzers! Daarom beschikken veel goede strijkijzers over een antikalksysteem. Het strijkijzer heeft dan een kalkreservoir, waar alle kalkdeeltjes in worden opgevangen. Sommige goede strijkijzers kunnen kalkdeeltjes zelf wegspoelen, en in het antikalksysteem opslaan. Dat heeft een zelfreinigend antikalksysteem. Meestal is dit geen eigenschap van een reisstrijkijzer, omdat deze vaak simpeler zijn opgebouwd, zodat ze goedkoop en licht zijn. Maar mocht je voorkeur geven aan zo’n antikalksysteem, dan kun je hierop letten bij je aankoop. 
 • Stoom: niet teveel, niet te weinig.
  Bij stoomstrijkijzers is het van belang dat de stoomafgifte constant is. Zo voorkom je natte vlekken in je kleding of wasgoed, en wordt het water op een constante manier verdeeld over de stof. Het meest ideaal is het, als de stoomafgifte regelbaar is. Dan kun je zelf instellen hoeveel stoom een strijkijzer afgeeft. Het beste resultaat bereik je namelijk, als je eerst véél stoom gebruikt tijdens het strijken, en daarna weinig. Niet alle reisstrijkijzers zijn hiervoor geschikt, dus mocht je dit belangrijk vinden, lees dan goed de specificaties van het product door. 
 • Het waterreservoir: liefst klein en gemakkelijk uitneembaar.
  Als je op reis gaat, is het natuurlijk belangrijk dat de spullen die je meeneemt, niet teveel ruimte in beslag nemen. Mocht je ervoor kiezen om een mini stoomstrijkijzer mee te nemen, dan is het belangrijk dat het waterreservoir niet te groot is. Misschien moet je het reservoir iets vaker bijvullen, maar het scheelt enorm qua gewicht en vierkante centimeters.
  Daarnaast is het handig als het waterbakje in het strijkijzer, er gemakkelijk uit te halen is. Het bijvullen wordt dan namelijk geen vervelende bezigheid, en kost minder tijd.
 • Een reisstrijkijzer met druppelstop functie.
  Als je kiest voor een stoomstrijkijzer voor op vakantie, dan kan het prettig zijn als deze beschikt over de zogenaamde “druppelstop” eigenschap. Dit zorgt er namelijk voor, dat het water niet kan gaan lekken over je wasgoed heen. 

Zo, je bent alweer door het artikel heen! We hopen dat we je hebben kunnen helpen bij het kiezen van een goed mini strijkijzer voor op reis. Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben, schroom dan niet om contact met ons op te nemen via het contactformulier, of via het reactiebalkje hieronder. 

Mocht je verder willen kijken, bijvoorbeeld naar welke vakantie strijkijzers er nog meer allemaal zijn, dan kun je via onderstaande link (de groene knop) alle strijkijzers bekijken. 

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Thuiswijzer.nl
Logo