Beste steakmessenset

Wanneer je veel in de keuken staat, is het handig om messen te hebben die goed kunnen snijden. Daarom is een steakmessenset vrijwel onmisbaar in jouw keuken. Je kan deze namelijk gebruiken om je eten mee klaar te maken, maar wanneer je een groot stuk vlees serveert, is het ook ideaal om aan je gasten uit te delen. Tegenwoordig zijn er echter veel verschillende merken en websites die steak messen aanbieden, dus welke is nu het beste?

In dit artikel leggen we je uit wat het voordeel is van het beste steakmes en laten we een aantal punten zien waar een hoogwaardige set aan moet voldoen. Daarna geven we je nog wat extra aandachtspuntjes voor wanneer je een steakmessenset wil aanschaffen en eindigen we met een top vijf met de beste producten van dit moment.

Wat is het voordeel van een goed steakmes?

Je vraagt je misschien af waarom je een steak mes nodig hebt wanneer je al voldoende andere messen in je keuken hebt. Het antwoord is simpel: een steakmes heeft veel voordelen ten opzichte van een standaard mes. Welke voordelen dat zijn, leggen we hieronder uit.

 • Het is makkelijker

Wanneer je met een gewoon keukenmes door je stuk vlees probeert te snijden, is de kans groot dat je best wat kracht moet zetten, zelfs wanneer het vlees mals is. Dat komt omdat een standaard mes niet voor veel vlees is gemaakt. Groenten en aardappelen zijn prima, maar vlees is een ander verhaal. Een steakmes is speciaal ontwikkeld om met gemak door vlees heen te snijden. Je hoeft slechts de snijbeweging met je handen te maken en het mes smelt als het ware door het vlees heen. Dit kost minder moeite en minder tijd.

 • Het is goedkoper

Dit punt lijkt misschien tegenstrijdig, maar het is echt waar. Een steakmessenset kost wellicht wat meer dan gewone messen, maar op den duur is het goedkoper. Omdat een steakmes namelijk speciaal gemaakt is voor vlees, gaat het erg lang mee zonder kwaliteit te verliezen. Een gewoon mes is hier niet voor gemaakt en wordt sneller bot of kan zelfs breken. Je moet dan meer geld uitgeven aan een slijper of een set nieuwe messen, terwijl je met een steakmessenset jaren kan doen!

 • Het staat professioneel

Niets staat professioneler dan wanneer je je gasten een hoogwaardig steakmes geeft bij het diner. Normaal gesproken krijg je deze alleen in een restaurant bij een vleesgerecht, maar nu maak je een echte indruk op je gasten door het ook thuis te serveren.

De beste steakmessenset: waar moeten de messen aan voldoen?

Wanneer je een steakmessenset wil aanschaffen, is het handig om te weten waar een steakmes aan moet voldoen voordat je de aankoop maakt. Het is natuurlijk belangrijk om een mes van goede kwaliteit in huis te halen. De volgende punten kijken naar het design en de kwaliteit van het mes, zodat je zelf kan bepalen of het mes van goede kwaliteit is of niet.

 • Glad of gekarteld

Veel steakmessensets hebben gekartelde bladen, maar er bestaan ook veel messen met een glad blad. Beide typen hebben zo hun eigen voor- en nadelen. Een gekarteld mes maakt namelijk nooit helemaal contact met de ondergrond, waardoor deze minder vaak geslepen hoeft te worden. Tegelijkertijd kan een glad mes juist mooiere stukken vlees snijden omdat het niet “zaagt”.

 • Het materiaal van het mes

Je wil natuurlijk dat je messen zo lang mogelijk meegaan, dus is het belangrijk dat ze van hoogwaardig materiaal zijn gemaakt. Kies daarom bij voorkeur voor messen die gemaakt zijn van roestvrijstaal of een variant daarvan. Roestvrijstaal is namelijk erg sterk en verliest niet snel zijn kracht en scherpte. Daarnaast zegt de naam het ook al: het roest niet snel. Zeker omdat deze messen in contact zullen komen met bloed dat veel ijzer bevat, is het belangrijk dat ze niet roesten.

 • De doorloop van het blad

Bij veel goedkopere steak messen zie je vaak dat het blad stopt zodra het handvat begint. Dit zorgt er niet voor dat het mes minder goed snijdt, maar kan er wel voor zorgen dat het mes minder lang mee gaat. Wanneer het blad langer doorloopt in het handvat, is het mes steviger en gaat het langer mee. Dit is ook gelijk een teken van een mes van hogere kwaliteit.

 • De balans

Een goede manier om de kwaliteit van het mes te testen is om het mes op je hand te laten balanceren. Heeft het een slechte balans? Dan is het mes vaak van minder goede kwaliteit. De balans is namelijk erg belangrijk tijdens het snijden. Zo voorkom je dat je te veel kracht moet zetten en zet je minder druk op het blad.

 • De aansluiting

Wat ook iets is om op te letten, is hoe goed het blad aansluit op het handvat. Wanneer er gaten of kieren zitten, is dit een slecht teken voor een mes. Daar kan voedsel of vocht in blijven zitten, waardoor het mes sneller kapotgaat. Wanneer het mes goed aansluit en mooi is afgewerkt, is deze vaak van betere kwaliteit en gaat het dus ook langer mee.

Waarop kun je eventueel nog meer letten? 

Natuurlijk is het ook belangrijk dat de beste steakmessenset voldoet aan je persoonlijke eisen en wensen, anders haal je deze niet in huis. De punten waar je het mes dan op beoordeeld zijn niet zozeer gebaseerd op kwaliteit, maar juist op het comfort van jezelf en je woning.

 • De grootte van het blad

Steakmessen komen ook in verschillende maten. Afhankelijk van je gebruiksdoeleinde heb je vast een bepaalde grootte in je hoofd. Een kort mes is vaak beter voor steaks, maar een langer mes past weer beter bij andere vleessoorten. Let wel op dat je het mes ook zelf zal moeten manoeuvreren wanneer je deze gebruikt, dus dat je niet een té lang mes kiest.

 • De grootte van de set

Zeker wanneer je een steakmessenset koopt is het handig om te weten hoeveel messen je krijgt. En of deze messen in een blok, etui of andere opbergmethode geleverd worden. Verwacht je veel gasten thuis? Dan is een grote set een betere keus. Wanneer je juist vaak met slechts het gezin of met je partner eet, dan heb je vaak al genoeg aan 2 tot 4 messen.

 • Het materiaal van het handvat

Misschien heb je wel je hele keuken in een bepaalde stijl en wil je dat je messen deze stijl matchen, dat kan! Elk messenset heeft namelijk een ander materiaal handvat waardoor je gericht op zoek kan gaan naar een handvattype dat bij jouw wensen past.

Dit is onze Top 5 beste steakmessensets

Nu is het dan zover: het is tijd om een keuze te maken. Je weet precies welke voordelen een steakmes heeft en hoe je de kwaliteit kan controleren. Ook weet je waar je op moet letten wanneer je een messenset aanschaft. Hieronder hebben we vijf van de beste steakmessensets voor je neergezet. Bekijk ze op je gemak!

Deze zesdelige messenset van Laguiole is speciaal voor mensen die van wat luxe in hun leven houden. Het handvat is gemaakt van prachtig olijfhout en de messen worden geleverd in een mooie geschenkdoos. Het blad van het mes is 10 cm lang en glad, waardoor het er gestroomlijnd uitziet. Bovendien kan je zien dat het blad ver doorloopt tot in het handvat, wat een teken is van een stevig mes. De messen zijn geschikt voor in de vaatwasser en hebben tot 2 jaar garantie. Elk mes heeft de naam van het merk ingegraveerd op het blad.
Zwilling gaat voor een meer klassieke look met deze steak messen. De snijrand is licht gekarteld en heeft een slank en lang uiterlijk. Het handvat zelf is gemaakt van kunststof en roestvrijstaal. De set bestaat uit 6 identieke messen en het handvat is mooi dun, zodat deze goed in de hand ligt. Deze messen zijn niet geschikt voor in de vaatwasser, maar kunnen gemakkelijk met de hand schoongemaakt worden. De totale lengte van het mes is 21 centimeter.
Wanneer je een wat kleiner budget hebt, zijn de messen van Victorinox een perfecte keus! Deze messen zijn gemaakt van roestvrijstaal en hebben een vlijmscherpe kartelrand. Het handvat is van hoogwaardig kunststof gemaakt en is ook geschikt om in de vaatwasser te doen. Wat Victorinox zo goed maakt, is dat je levenslange garantie hebt op de messen, waardoor je altijd bij het bedrijf terecht kan als er iets mis is. De messen zijn daarnaast ook comfortabel in de hand, waardoor je gemakkelijk kan snijden.
Wanneer je op zoek bent naar een wat kleinere messenset, zit je goed bij Homey’s. Deze steakmessenset bestaat namelijk uit slechts 4 messen die elk van klein formaat zijn. Wat deze messen zo bijzonder maakt, is dat het blad doorloopt in het handvat. Het mes bestaat dus uit één stuk staal. De messen zelf hebben een microkartel die je bijna niet terug kan zien wanneer je ernaar kijkt. Ook hebben ze een flinke hardheid waardoor ze zelfs de zwaarste klussen aan kunnen! Het wordt echter afgeraden om deze messen in de vaatwasser te wassen. Wel heb je 5 jaar garantie op de steakmessen.
Ten slotte hebben we nog een budgetoptie voor mensen die een strakke look willen. Deze zesdelige steakmessenset is namelijk zilverkleurig en erg gestroomlijnd. Het mes is 22,5 cm lang en daardoor een van de langere messen. Ze zijn echter wel gewoon vaatwasbestendig en passen perfect bij je andere zilverkleurige bestek onderdelen. Het voordeel van deze messen is dat er geen vocht of voedsel in het handvat terecht kan komen, omdat ze uit één stuk gesmeed zijn. Dit geeft ze ook de strakke look.

Heb je je perfecte steakmessenset nog niet kunnen vinden? Maak je dan geen zorgen! Via onderstaande knop kom je bij onze webshop terecht waar we nog meer keuze voor je hebben.  

Anne
Anne

Hoi! Ik ben Anne en ik schrijf heel graag over allerlei verschillende producten. Het liefst sta ik in de keuken om nieuwe gerechten én apparaten te proberen en om vervolgens mijn bevindingen te delen met anderen. Jullie, in dit geval! Ook vind ik het leuk om met vrienden mooie nieuwe plekken te bezoeken. Al sinds 5 jaar schrijf ik als copywriter voor verschillende websites. Ik help mensen namelijk graag, zodat ze de beste producten kunnen kopen. Dus ik hoop dat je iets aan mijn teksten hebt!

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Thuiswijzer
Logo