Wanneer je op zoek bent naar de beste thermometer voor volwassenen, dan is de kans groot dat je last hebt van koortsverschijnselen of juist voorbereid wil zijn op het moment dat je daar last van krijgt.
Een digitale thermometer voor het lichaam is een perfecte manier om bij te houden wat je temperatuur is en geeft direct aan wanneer je last hebt van verhoging of koorts. Zo kan je snel medische hulp krijgen en lekker uitzieken zonder dat je te lang ziek rondloopt.
Tegenwoordig is er echter zoveel aanbod dat het lastig is om snel een keuze te maken. Elk apparaat heeft wel zijn eigen voor- en nadelen. Gelukkig hebben wij vandaag een overzichtelijk artikel voor je waarin je direct kan zien waar je op moet letten bij het aanschaffen van een thermometer, wat de voordelen zijn, en welke merken wij tot de beste vijf hebben uitgeroepen.
Waarop letten bij het kopen van een koortsthermometer?
Wanneer je een digitale koortsthermometer voor volwassenen aanschaft, zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Deze bepalen namelijk welke thermometer het beste bij je past. Neem deze lijst daarom zorgvuldig door.
- Gebruik.
Er zijn verschillende thermometers op de markt, maar elk heeft weer een andere plek van gebruik. De meest populaire soort is hierbij de oorthermometer. Deze worden vaak ook door artsen gebruikt, zijn snel en gemakkelijk af te lezen, en zijn daarbij ook accuraat.
Ook heb je een orale thermometer welke de temperatuur onder de tong meet. Dit is een snelle en eenvoudige manier van meten, maar kan door verschillende factoren beïnvloed worden. Houd daarom altijd rekening met een afwijking van 0,5 tot 1 graden Celsius.
Daarna heb je de rectale thermometer voor volwassenen. Deze meet de temperatuur in de anus. De rectale thermometer is net iets betrouwbaarder dan een oorthermometer, maar de gebruikservaring is vaak minder fijn.
Als vierde heb je de infrarood thermometer. Deze thermometer meet de temperatuur via een infraroodsensor. Omdat hitte een straling afgeeft, lijkt deze thermometer handig in het gebruik. Je hoeft deze namelijk niet in het lichaam zelf te steken. Toch zijn ze niet altijd even betrouwbaar, omdat de temperatuur van de buitenkant van je lichaam vaak kouder is dan daarbinnen.
Als laatste heb je de lichaamsthermometer. Deze meet de lichaamstemperatuur onder een droge oksel of via het voorhoofd en komt vaak ook overeen met een infrarood thermometer. Hoewel deze manier het minst invasief is, is deze vaak ook het minst betrouwbaar omdat je lichaamstemperatuur van de huidoppervlakte vaak nog een halve graad lager ligt dan de temperatuur van de binnenkant van je lichaam.
Nu we weten welke soorten thermometers er zijn voor volwassenen, is het tijd om te kijken naar nog meer specificaties om op te letten:
- Prijs.
Hoewel we graag goedkope items kopen, is het bij een thermometer niet altijd even verstandig. Goedkope thermometers worden namelijk op een goedkopere manier ontwikkeld, waardoor de kans op metingsfouten groter is. Een duurdere thermometer is daarom betrouwbaarder in het gebruik. Lees voor de zekerheid altijd de reviews door, of vraag je arts welke hij/zij aanraadt.
- Geheugenfunctie.
Sommige thermometers hebben een speciale geheugenfunctie waardoor ze bijhouden hoe je temperatuur verloopt. Dit is handig om te zien of je koorts afneemt, maar ook om te kijken naar je gemiddelde lichaamstemperatuur bij goede gezondheid.
- Wisselbare batterij en batterijduur.
Niet alle digitale thermometers hebben een wisselbare batterij, maar dit is juist wel iets om rekening mee te houden. Wanneer de batterij namelijk op begint te raken, worden de lezingen minder accuraat. Meestal duurt het zo’n 2 jaar voordat een batterij op raakt.Toch is het dan handig wanneer je de batterij kan verwisselen, dan hoef je namelijk niet gelijk een nieuw apparaat aan te schaffen. Kan een batterij niet verwisseld worden, maar wil je wel graag de thermometer aanschaffen? Kijk dan naar de batterijduur. Wanneer deze langer meegaat dan 2 jaar, is het wellicht nog steeds de moeite waard om het product aan te schaffen.
- Hygiëne.
Wanneer je een thermometer voor rectaal gebruik of gebruik in je oor aanschaft, is het natuurlijk fijn om dat zo hygiënisch mogelijk te doen. Veel thermometers bevatten daarom speciale hoesjes die je over de sensor kan schuiven zodat het apparaat zelf schoon blijft. Wanneer dit niet het geval is, is het logisch dat je een rectale thermometer niet zomaar met een gezinslid deelt. Let daarom goed op of een thermometer bijgevoegde hoesjes heeft of niet. Je kunt ze hier los kopen.
- Gebruik per leeftijd.
Niet alle thermometers zijn geschikt voor kinderen en baby’s. Wanneer je alleen op zoek bent naar een thermometer voor volwassenen zoals jezelf en/of je partner dan is dit geen probleem. Heb je echter kinderen die hier ook gebruik van zullen maken, dan is het verstandig om te kijken of de thermometer geschikt is voor (kleine) kinderen. Zo voorkom je dat je later nog een extra apparaat moet aanschaffen.
Beste Thermometer volwassenen: dit is onze Top 5
Hieronder kan je een overzicht vinden met de vijf beste digitale thermometers. Zo maak je niet alleen een weloverwogen beslissing, maar kan je ze ook meteen met elkaar vergelijken!
Hoe werkt een digitale thermometer?
De werking van een digitale thermometer lichaam is eigenlijk helemaal niet zo ingewikkeld. Het belangrijkste gedeelte van een digitale thermometer is de punt.
In dit puntje zit namelijk een sensor dat reageert op weerstand. Deze weerstand wordt in veel gevallen veroorzaakt door temperatuur. Wanneer je de thermometer dus van een kamer van 20 graden verplaatst naar de holte van een oor van ongeveer 37 graden, dan reageert die sensor hierop.
Vervolgens is de sensor verbonden met elektronica. Je kan dit vergelijken met een mini computer. Deze computer leest af wat de sensor doorgeeft en koppelt hier een nummer aan wat tentoongesteld wordt op een LCD display.
Als laatste bevat de thermometer een batterij. Deze batterij voorziet het apparaatje van stroom waardoor de computer kan blijven draaien. Wanneer de batterij op begint te raken, zal de aflezing van de temperatuur ook minder accuraat zijn. Gelukkig geven de meeste thermometers het aan wanneer de batterij vervangen moet worden.
Een digitale oorthermometer voor volwassenen: wat zijn de voordelen?
Een oorthermometer werkt door middel van infraroodstraling. Je steekt de digitale oorthermometer in je oor en deze meet de temperatuur van je trommelvlies. Je trommelvlies geeft namelijk infraroodstraling af. Het gebruik van de beste oorthermometer volwassenen heeft een aantal voordelen. Deze lees je hier.
- Betrouwbaar.
Vroeger was het gebruik van een oorthermometer niet altijd even betrouwbaar, maar tegenwoordig is onze technologie zodanig ontwikkeld dat een oorthermometer een duidelijke en betrouwbare uitslag geeft. Het is natuurlijk verstandig om ook wanneer je je gezond voelt je temperatuur te meten. Zo heb je duidelijk vergelijkingsmateriaal met wanneer je je ziek voelt. De meeste oorthermometers hebben hooguit een afwijking van 0,1 graden Celsius.
- Comfortabel.
Wanneer je accuraat je temperatuur wil meten, zijn er meestal twee hoofdopties: via je oor of in de anus. Een oorthermometer heeft als groot voordeel dat het een stuk comfortabeler is. Niet alleen kan je je kleding aanhouden voor het meten van je temperatuur, het voelt ook een stuk comfortabeler dan wanneer je een thermometer in je anus moet gebruiken.
- Voordelig.
Thermometers waren niet altijd even goedkoop, maar tegenwoordig zijn oorthermometers goed betaalbaar voor iedereen. Bovendien kan je meerdere malen gebruik maken van deze thermometer, waardoor je uiteindelijk meer waar hebt voor je geld.
Door middel van de bovenstaande lijst met de beste thermometers voor volwassenen, is het meten van je temperatuur wat ons betreft een eitje!
Wil je echter verder kijken, of ben je naar een specifiek model op zoek? Bekijk dan de webshop met onderstaande knop.
Goede test, ik heb zelf ook de Braun IRT6520. Erg fijne thermometer!