Ben je op zoek naar het beste zwembad voor in de tuin? Of het beste opzetzwembad? We helpen je graag verder! Steeds meer mensen willen een privé zwembad voor thuis die ze gemakkelijk zelf kunnen installeren, zoals bijvoorbeeld een opzetzwembad. En dat snappen we helemaal!
Het is heerlijk om af te kunnen koelen in je eigen zwembad. Je houdt deze zelf schoon en er zwemmen geen onbekende mensen in. Daarnaast hoef je niet de moeite te doen om naar een openbaar zwembad te rijden. En je kinderen kunnen lekker dicht bij huis alsnog genieten van het plezier dat een zwembad in de tuin biedt.
Er zijn veel verschillende zwembaden voor in de tuin om uit te kiezen, en daarom bespreken we in dit artikel de opties die je hebt. Daarnaast hebben we een top 5 gemaakt met hierin de beste buiten zwembaden voor thuis die je momenteel online kunt kopen. Hopelijk lukt het om hieruit een goede keuze te maken die past bij jouw voorkeuren. We wensen je alvast veel zwemplezier toe!
Het beste zwembad voor in de tuin kopen: welke opties zijn er?
Als je denkt aan een privé zwembad voor in je achtertuin, dan heb je daar mogelijk al wat ideeën bij. Maar misschien noemen we hieronder ook wel nieuwe opties waar je nog niet aan had gedacht. Graag zetten we daarom de verschillende modellen even voor je op een rijtje!
- Het opzetzwembad of “frame” zwembad.
Het opzetzwembad voor in de tuin is de meest populaire keuze. En daar staan we, na het doen van wat onderzoek, ook helemaal achter. Een opzetzwembad blijft het lang doen, gaat niet snel lek en is stevig door het frame. Er kan veel water in, en het bad is geschikt voor zowel kinderen als voor volwassenen. Je kunt er echt meer in “zwemmen” – vooral als je het opzetzwembad vergelijkt met de kleinere opblaaszwembaden.Daarnaast is het bad gemakkelijk op te zetten, waardoor het veel gedoe kan schelen. Ook beschikken opzetzwembaden over een filterpomp om het water schoon te houden, en een gemakkelijke waterafvoer. Hiermee kun je het bad snel leeg laten lopen. In onze top 5 selectie hieronder hebben we vooral veel opzetzwembaden verwerkt, omdat deze niet voor niets het meest populair zijn.
- Het opzetzwembad of “frame” zwembad.
- Een opblaasbaar zwembad.
Maar mocht je nu echt specifiek op zoek zijn naar een heel goedkoop zwembad voor in de tuin, dan zou een opblaasbaar zwembad meer geschikt kunnen zijn. Deze blaas je op, waardoor je in ieder geval geen tijd kwijt bent aan het in elkaar zetten van het bad. Opblaasbare zwembaden zijn met name geschikt als je enkel de kinderen erin wilt laten spelen. Ze zijn ondieper, waardoor ze vaak vrij veilig zijn in gebruik.
Eén van de grootste nadelen van opblaasbare zwembaden in de tuin is echter dat deze vrij snel lek kunnen gaan. Maar de prijzen van de baden zijn laag, dus de keuze voor een opblaaszwembad is met name gericht op korte termijn plezier én weinig kosten.
- Het speelbad voor kinderen.
Een opblaasbaar zwembad in het kwadraat is het speelbad. Super geschikt voor kinderen, ondiep, én met speelelementen verwerkt in het product. Een speelbad heeft bijvoorbeeld vaak een opblaasbare glijbaan, soms een extra handig trapje, of zelfs een leuke waterspuit erin verwerkt. Vaak hebben deze baden een thema, zoals dieren, snoep of fruit. Super leuk dus voor kinderen, wat ons betreft! Mocht je het beste speelbad willen kopen, dan zou deze link je een goed overzicht kunnen geven van je opties.
- Een “fast-set” of “easy set” zwembad.
Het fast set zwembad is een soort kruising tussen een opblaasbaar zwembad en een opzetzwembad. De baden hebben namelijk opblaasbare delen: onder andere de bovenrand is bijvoorbeeld opblaasbaar. Daarnaast zijn de baden iets steviger en hoger dan gewone opblaasbadjes. Ook beschikken fast set zwembaden over een filter, waardoor het water minder snel vies wordt.Ondanks dat de easy set zwembaden iets steviger zijn dan de gewone opblaaszwembaden, zijn ze nog steeds vrij kwetsbaar. Ze gaan gemiddeld ongeveer een jaar mee, maar kunnen ook na bijvoorbeeld een maand al lek raken. De fast set baden zijn bijna altijd rond en moeten op een vlakke ondergrond worden geplaatst.
- De opblaasbare jacuzzi.
Wie iets meer te besteden heeft, kan ook overwegen om een opblaasbare jacuzzi aan te schaffen. Deze baden gaan lang mee en kunnen in de winter zelfs gebruikt worden. Als je niet alleen een zwembad in de tuin zoekt, maar ook een lekker warm bubbelbad, dan zou een jacuzzi een goede keuze kunnen zijn. Om je goed te informeren over deze baden, hebben we een artikel geschreven over de beste jacuzzi voor buiten.
- Exit frame zwembaden.
De zwembaden voor in de tuin van het merk Exit zijn redelijk te vergelijken met de opzetzwembaden Intex en Bestway. De baden van exit zijn eveneens stevig, hebben een frame om het bad handig mee op te kunnen zetten en zijn voor gewone consumenten prima te gebruiken in de tuin. De baden hebben vaak een robuuste buitenkant, bijvoorbeeld met een houtprint.Zoek je dus een houten zwembad voor in de tuin, dan zou een bad van Exit een gemakkelijke optie kunnen zijn. De Exit zwembaden beschikken ook over een filterpomp. En het leukste vinden we nog wel de overkapping die bij de zwembaden wordt geleverd. Dan heb je dus een overkapt zwembad in de tuin!
Waarop moet ik letten bij het kopen van het beste zwembad voor in de tuin?
- Hoe groot moet het zwembad zijn?
Voordat je een zwembad voor in je tuin koopt, is het aan te raden om te bedenken hoeveel mensen er tegelijkertijd in het zwembad moeten passen. En hoeveel bewegingsruimte je wilt hebben.Daarnaast is het uiteraard van belang om te kijken naar de grootte van je tuin. Tip: meet van te voren het stuk in je tuin op, waar je het zwembad wilt plaatsen. Zo weet je naar welke afmetingen je op zoek moet gaan.
Het meest populaire opzetzwembad van het merk Bestway heeft afmetingen van ongeveer 3 bij 2 meter (als je op de afbeelding klikt, kun je dit product bekijken). Daarnaast zijn er kleinere opties, van zo’n anderhalf bij 2 meter. Ook kun je kiezen voor een rond zwembad. Er is voor ieder wat wils, dus bedenk van tevoren goed wat je wensen zijn!
- Is het zwembad vooral geschikt voor kinderen of voor volwassenen?
Zoals we hierboven al hebben beschreven, zijn er meerdere soorten zwembaden om uit te kiezen. Is het zwembad vooral geschikt voor kinderen, dan maak je uiteraard een andere keuze dan wanneer je een bad voor alleen volwassenen zoekt. Voor alleen kinderen is een simpel opblaasbadje of een speelbadje een goede keuze. Voor volwassenen is het beter om te kiezen voor een opzetzwembad of een jacuzzi. Ook wanneer je zowel met kinderen als met volwassenen in het bad wilt passen, raden we aan om voor een iets groter bad te kiezen.
- Wil je dat het zwembad in de tuin een filterpomp heeft?
Wie het zwembad langer wilt kunnen laten staan zonder telkens het water te moeten verversen, kan het beste kiezen voor een zwembad met filterpomp. Deze filtert het water waardoor het ongewenste vuil eruit wordt gehaald.Een opzetzwembad met filterpomp is wat ons betreft dan de beste keuze. Soms wordt de filterpomp al geleverd bij het zwembad, en soms dien je deze los bij te bestellen. Deze wordt bijvoorbeeld veel besteld bij de Intex opzetzwembaden. Gelukkig valt de prijs van zo’n losse pomp wat ons betreft wel mee.
- Duurzaamheid versus prijs.
Wil je dat het zwembad het lang blijft doen, en niet snel lek raakt? Dan komt het er vaak op neer dat je iets meer betaalt. Een voordeel is dan wel weer, dat je veel langer met het zwembad kunt doen. Deze gaat dan bijvoorbeeld jarenlang mee, in plaats van een paar maanden. Goedkoop is duurkoop, in dat geval.Wil je maar heel kort genieten van een zwembadje in de tuin? Dan kun je zonder zorgen kiezen voor een goedkoop opblaasbadje. Wil je er langer van kunnen genieten? Dan is het belangrijk om te kiezen voor een steviger bad, zoals een opzetzwembad of een jacuzzi.
- Wil je een set kopen?
Een opzetzwembad set bevat accessoires die je mogelijk uiteindelijk nodig zal hebben als je het zwembad in de tuin gebruikt. Vaak bestel je een zwembad los, en af en toe zit daar dan ook een waterfilterpomp bij. We kunnen echter aanraden om ook een goed afdekzeil aan te schaffen, zodat het water in je bad goed schoon blijft. Ook een schoonmaakset, een reparatieset en een eventueel schepnetje komen op den duur waarschijnlijk goed van pas.Wil je dus niet alles los bestellen en meteen van het gedoe af zijn, dan is het zaak om een set te bestellen! Hieronder, in ons top 5 overzicht, hebben we twee goede zwembad sets verwerkt. Zo weet je dat je in ieder geval goede kwaliteit in huis haalt.
Beste privé zwembad voor in de tuin: dit is onze top 5
Hopelijk hebben we je kunnen helpen bij het kiezen van het beste zwembad voor in de tuin! Mocht je meer producten willen zien en deze selecteren op beoordelingen, bekijk dan de webshop via bovenstaande knop.
We leggen je hieronder graag nog wat extra dingen uit, als het gaat om privé buitenzwembaden. Bijvoorbeeld welke producten je samen met het zwembad dient aan te schaffen, en wat tips voor een goede plaatsing én goed onderhoud van je zwembad in de tuin.
Beste zwembadpomp
Wil je liever geen set bestellen, waar alle benodigde accessoires voor het zwembad al in zitten? Dan is het zaak om op zoek te gaan naar een goede zwembadpomp. Maar wat maakt een zwembadfilterpomp nu kwalitatief? En welke raden we aan?
Een pomp zuivert en filtert het water niet alleen, het zorgt er ook voor dat het water in beweging blijft. Zo heb je minder kans op allerlei schimmels en bacteriën die zich gaan vermenigvuldigen in het water.
Om te weten welke filterpomp het meest geschikt is, is het van belang om te kijken naar de grootte van het zwembad, het soort zwembad dat je bezit (bijvoorbeeld Intex) en je budget.
- De filterpomp.
De “gewone” filterpomp is vaak met name geschikt voor de kleinere zwembaden, met een inhoud tot 35000 liter. Het filter van deze pomp dient elke twee weken vervangen te worden door een nieuwe filter. De filter is van papier en kan gemakkelijk bijbesteld worden. Daarentegen is deze filterpomp heel betaalbaar. Een zeer populaire en goede filterpomp voor Intex zwembaden is deze.
- De zandfilterpomp.
De zandfilterpomp is iets duurder in aanschaf, maar tegenover staat dat de pomp nét iets meer kan dan de standaard versie. Zo hoef je het filter niet constant te vervangen – je kunt de pomp een paar jaar gebruiken zonder het filter te vervangen. Daarnaast is de filterpomp geschikt voor de grotere zwembad, van ongeveer 35000 liter tot 90000 liter.
De zuivering door deze pomp is iets kwalitatiever dan de goedkopere versie. Dat komt met o.a. door de verschillende opties die je hebt als het gaat om de filter. Zo kun je gebruik maken van zandfilters, bollen en zelfs parels van glas.
Bekijk hier de best beoordeelde zandfilterpomp voor in zwembaden.
Handige accessoires voor je privé zwembad in de tuin
Hierboven hebben we al een aantal sets beschreven, waarbij extra artikelen worden geleverd samen met het zwembad. Denk bijvoorbeeld aan de filterpomp, een afdekzeil, reparatiesetje, schoonmaaksetje en een goede handleiding.
Daarnaast denk je misschien niet meteen aan de artikelen die we hieronder beschrijven. Toch kunnen onderstaande producten je leven een stuk makkelijker maken! Daarom zetten we graag wat handige extra producten voor je op een rijtje:
- De verwarmingsmat of Solar mat
Wil je graag zwembadverwarming, maar wil je liever geen dure filterpomp met verwarmingsfunctie aanschaffen, dan zou je kunnen kijken naar een Solar mat. Deze werkt op zonne-energie en is daarom goedkoop en milieuvriendelijk. Deze mat kan de temperatuur van het water met ongeveer 5 graden Celsius verhogen. Een zeer goede optie voor Intex zwembaden is de verwarmingsmat die je hier kunt bekijken.
- Een zwembadtrapje of ladder.
Soms kan het best lastig zijn – vooral voor kinderen – om in een bad te stappen. Vooral de hogere zwembaden voor in de tuin van zo’n 65 á 70 centimeter kunnen tricky zijn. Wat dan heel handig is, of misschien zelfs onmisbaar, is een zwembadladder. Bij sommige sets worden deze geleverd, maar meestal dien je de trap los bij te bestellen. Het is daarbij afhankelijk van de hoogte van je zwembad, welke trap het meest geschikt is.
Ook het merk van het zwembad speelt hierin een rol. De meest verkochte losse zwembadtrapjes zijn van het merk Bestway of Intex. Mocht je dus een zwembad in de tuin hebben van Bestway of Intex, dan zullen de trappen van hetzelfde merk het meest passend zijn. Wil je graag zo’n trapje aanschaffen? Bekijk ze dan hier.
- De waterkwaliteit checken met teststrips.
Om te controleren of de kwaliteit van het water in je zwembad nog steeds goed is, kun je gebruik maken van zogenaamde “teststrips”. Hiermee kun je onder andere de zuurtegraad van het water testen. Maar ook het chloorniveau en de hardheid van het water. Zo kun je zorgen dat de kwaliteit van het zwembadwater bewaard blijft. Deze strips zijn bijvoorbeeld populair.
- Het zwembadwater desinfecteren.
Wanneer het water in je zwembad een schoonmaakbeurt nodig heeft, kun je ervoor kiezen om een desinfectiemiddel speciaal voor zwembaden te gebruiken. Zorg ervoor dat het desinfectiemiddel geschikt is voor jouw zwembad. Je hebt bijvoorbeeld een middel dat veel gebruikt wordt bij kleinere zwembaden. Dit product wordt veel gekocht. - De bodem van het zwembad schoon houden.
Op de bodem van een opzetzwembad in de tuin kan nogal eens vuil ontstaan. Zo kunnen er insecten, zand en blaadjes blijven liggen op de bodem. Om dit gemakkelijk weg te halen, zijn er gelukkig zwembadrobots verkrijgbaar. Deze kun je automatisch de bodem van je opzetzwembad schoon laten maken.
Dit apparaat van het merk Intex is bijvoorbeeld een goede optie voor Intex zwembaden.
Extra tips bij het plaatsen van een opzetzwembad in de tuin
Om ervoor te zorgen dat je zwembad zo goed mogelijk wordt geplaatst, zijn er een aantal dingen om op te letten. De plaatsing van het zwembad is namelijk vrij belangrijk – je kunt dit niet zomaar weer veranderen als het zwembad vol zit met water. Ook zorg je er met een goede plaatsing voor, dat je zwembad het langer volhoud en dat je deze minder vaak hoeft schoon te maken. Best de moeite waard, dus!
- Dit spreekt misschien voor zich, maar: lees de gebruiksaanwijzing! Per zwembad kan het namelijk verschillen, waar je op moet letten bij de plaatsing. De tips die we hieronder geven zijn vrij algemeen, en mogelijk heeft het zwembad in jouw tuin een andere, meer specifieke handleiding.
- Ten eerste: zorg dat je het opzetzwembad op een harde, vlakke ondergrond plaatst. Zo blijft het zwembad mooi recht staan. Anders kan het zwembad weleens gaan hellen, en dat is niet goed voor het bad. Daarnaast bestaat de kans dat de zijkanten van het bad zo scheef komen te staan, dat het water eruit valt.
- Het is prettig als rondom het bad nog ruimte over is. Liefst ongeveer 1 meter rondom het zwembad.
- Probeer het bad te plaatsen op een plek met zo min mogelijk bomen en planten in de buurt. Als het bad onder een boom staat, dan kan er namelijk meer vuil in vallen. Dat kost weer veel meer onderhouds- en schoonmaakwerk, en dat is zonde.
- Zorg dat er voldoende water in het zwembad zit. De randen van het bad blijven dan namelijk beter rechtop staan. Zit er te weinig water in het opzetzwembad, dan kunnen de randen naar binnen gaan hangen.
- Dek het bad goed af wanneer je deze niet gebruikt. Zo gaat het water langer mee, omdat er minder vuil in het water terecht komt.
We hopen dat dit artikel je heeft kunnen helpen bij het kiezen van het beste zwembad voor in de tuin! Wanneer je een goed product koopt, en zorgt dat je deze goed onderhoud, dan kun je lekker lang genieten van het opzetzwembad. We wensen je er alvast heel veel plezier mee 🙂