Beste elektrische messenslijper of messenslijpmachine

Wanneer je veel kookt, is het erg handig als je messen lekker scherp zijn. Met botte mensen gebeuren namelijk de meeste ongelukken en daarnaast werken ze veel minder fijn, waardoor het koken ook extra tijd kost. En naar een speciaalzaak gaan om daar je messen te laten slijpen is ook iets teveel gedoe. Door middel van de beste elektrische messenslijper of messenslijpmachine kan je zelfstandig je messen slijpen zonder naar een speciaalzaak te hoeven. 

In dit artikel kijken we naar alle voordelen van het gebruik van een elektrische messenslijper, welke soorten er allemaal bestaan en voor welk type messen je ze het beste kan gebruiken. Ook geven we je een aantal tips mee met waar je op moet letten wanneer je een messenslijpmachine gaat aanschaffen. Ten slotte hebben we een top vijf samengesteld met de beste elektrische messenslijper van dit moment.

De beste elektrische messenslijper: wat zijn de voordelen?

Natuurlijk is het grootste voordeel van een messenslijpmachine dat je zelfstandig je messen kan slijpen. Het heeft echter nog veel meer voordelen die je al gauw zal merken wanneer je in de keuken staat.

 • Iedereen kan het

Misschien ben je aan het twijfelen omdat je geen professional bent en dus niet zeker weet of je wel geschikt bent om zelfstandig je messen te slijpen. Gelukkig maakt dat helemaal niks uit. Zolang je weet hoe je veilig met messen om moet gaan, kan iedereen gebruik maken van een elektrische messenslijper. Lees de gebruiksaanwijzing nog even door en je bent klaar om te beginnen, zo makkelijk is het. 

 • Het gebruiken van een elektrische messenslijper bespaart tijd

Of je normaliter zelfstandig je messen slijpt, of ze brengt naar een speciaalzaak, het slijpen van messen kan best veel tijd in beslag nemen. Toch ben je veel sneller klaar met behulp van de beste messenslijper in je bezit! Doordat deze op elektriciteit draait, ben je binnen no-time klaar en kan je weer met een gerust hart verder met het koken.

Beste elektrische messenslijper

 • Het bespaart geld 

Zeker wanneer je normaal gesproken naar een speciaalzaak gaat, bespaar je veel geld met het aanschaffen van een elektrische messenslijper. Je bent wellicht in één keer iets meer geld kwijt, maar je doet er jaren mee! Bovendien hoef je goed geslepen messen minder vaak te vervangen, waardoor je messen langer meegaan en je hierop ook geld bespaard.

 • Het is efficiënt

Met het handmatig slijpen van messen kan het nog wel eens voorkomen dat je een foutje maakt, te veel wegslijpt of het op de verkeerde manier doet. Dit kost uiteindelijk meer tijd en mogelijk zelfs meer geld. Messen slijpen met een elektrische slijpmachine kost minder tijd en het gebeurt in één keer op de juiste manier om dat er maar 1 manier is om het te doen. Dit zorgt ervoor dat het slijpen een stuk efficiënter gebeurt.

Welke soorten elektrische messenslijpers zijn er?

Een elektrische messenslijper is op zichzelf al een aparte categorie van messenslijpers. Toch heb je hierbinnen verschillende modellen die, gebaseerd op je gebruiksdoel en keuken, goed van pas kunnen komen voor het slijpen van messen. Van elke soort leggen we uit wat de voordelen zijn en voor welk gebruiksdoeleinde je deze het beste kan gebruiken.

 • Standaard elektrische slijpmachine

Deze vorm heeft vaak één of meerdere inkepingen waar je je mes doorheen kan halen om te slijpen. Met behulp van keramieken of diamanten slijpschijven, krijg je je mes snel een stuk scherper. Wanneer er meerdere sleuven zijn waardoor je je mes kan halen, heb je hier vaak een bepaalde volgorde bij nodig. Elke sleuf heeft namelijk een grove of een fijne steen erin, waardoor je al snel het gewenste resultaat krijgt. Dit is de meest voorkomende slijpmachine en deze past in vrijwel elke keuken.

 • Een bandslijpmachine

Deze slijpmachine kan je zowel vastzetten op een aanrechtblad of in de hand houden. Door middel van een snel draaiende band kan je je messen en/of ander gereedschap slijpen. Als voordeel heeft deze bandslijpmachine dat het je messen vaak een stuk scherper maakt dan een andere machine dat zou doen. Deze machine is goed geschikt voor mensen die als professioneel kok werken of mensen die ook graag hun andere gereedschap willen slijpen, zoals bijlen, beitels en scharen.

 • Een werkbank messenslijpmachine

Deze slijpmachine is goed geschikt voor het grove werk en past perfect in de grote keuken van een professioneel restaurant waar dagelijks veel gebruik wordt gemaakt van de messen. Dit is een flink apparaat dat je op een veilige plek neerzet. Door middel van een slijpschijf die op hoge snelheid ronddraait, kan je vrijwel alles slijpen. Van messen tot bijlen en nog veel meer. De werkbank slijpmachine is niet goedkoop en ook zeker niet mobiel, dus deze zal je ergens vast moeten zetten. We raden deze machine dan ook aan voor mensen die een groot bedrijf hebben of zelf als professioneel slijper aan de slag willen.

Messenslijpmachine

Zijn elektrische messenslijpers voor elk soort mes te gebruiken?

Wanneer je kijkt naar de messen die je in de keuken gebruikt, zit er vast ook een mes tussen met kartels. Deze messen worden veel gebruikt voor het snijden van brood en tomaten. Veel messenslijpmachines die je kan vinden, zijn speciaal gemaakt voor gladde messen en zouden een gekarteld mes zelfs kunnen beschadigen. Gelukkig bestaan er ook elektrische messenslijpers die een speciale functie hebben voor messen met kartels.

Behalve de gekartelde messen zijn er eigenlijk geen andere messen die een speciale behandeling nodig hebben. Wel moet je goed opletten dat wanneer je ander keukengerei, zoals een schaar of misschien zelfs bijl wil slijpen, je hier wel een speciale elektrische slijper voor nodig hebt.

Waarop moet je letten bij het kopen van de beste elektrische messenslijper?

Afhankelijk van je wensen, is het belangrijk om de beste elektrische messenslijper te kopen die geschikt is voor jou. Hierbij kijk je naar de methode van slijpen, de grootte, stroomvoorziening, mogelijkheden tot het slijpen van ander gerei, etc. Voordat je een keuze maakt, is het dus erg belangrijk om naar deze punten te kijken zodat je de perfecte messenslijper voor jezelf kan vinden.

 • Het formaat van de messenslijpmachine

Ook onder de messenslijpers bestaan er verschillende formaten. Dit heeft ermee te maken dat een kleine messenslijper niet geschikt is voor het slijpen van grote messen. Als je voornamelijk kleine messen gebruikt, is een kleine messenslijper een betere en goedkopere optie. Gebruik je echter regelmatig een groot mes, dan kan je beter kiezen voor een grotere messenslijper om te voorkomen dat je nog steeds een andere methode moet gebruiken voor je grote messen.

 • Gladde of gekartelde messen?

Zoals we hierboven beschreven, hebben gekartelde messen vaak een andere manier van slijpen nodig. Gebruik je veel gekartelde messen? Dan is het verstandig om een slijper te kopen die geschikt is voor zowel gladde als gekartelde messen. Gebruik je juist alleen gladde messen, dan is elke soort elektrische messenslijper geschikt voor je.

 • De hoeveelheid gleuven

Wanneer je kiest voor een messenslijper met gleuven, is het belangrijk om te kijken naar de hoeveelheid gleuven. In de meeste gevallen staat een groter aantal gleuven gelijk aan een fijner en scherper resultaat. Elke gleuf heeft namelijk een andere steen die het mes net weer een tikje scherper maakt. Let wel op dat een slijpmachine met veel gleuven vaak ook iets prijziger is.

 • De bedrading van de elektrische messenslijper

Alle elektrische messenslijpers hebben stroom nodig, maar sommigen zijn draadloos. Dit is handig wanneer je een grote keuken hebt of regelmatig je messenslijper meeneemt naar andere locaties, wanneer je bijvoorbeeld een cateraar bent dat werkt met de messen van de cliënt. Messenslijpers met een snoer werken net zo goed, maar kunnen alleen in de buurt van een stopcontact gebruikt worden.

 • Vermogen

Afhankelijk van hoe snel je je messen geslepen wil hebben, is het verstandig om te kijken naar het vermogen van een slijpmachine. Een hoger vermogen zorgt er in de meeste gevallen voor dat je sneller resultaat hebt, terwijl een lager vermogen juist zuiniger is en vaak ook veiliger.

Dit is onze top 5 beste elektrische messenslijpers

Nu dat je helemaal op de hoogte bent van de soorten elektrische messenslijpers die er bestaan, de voordelen van zo’n slijper en waar je op moet letten, ben je helemaal klaar om een beslissing te maken. Deze elektrische messenslijpers zijn perfect voor bij jou in de keuken en wij hebben de beste voor je uitgekozen. Neem de tijd om alles door te lezen en klik op de link als je het perfecte product hebt gevonden.

We beginnen gelijk met een echte topper! De messenslijpmachine van Chef’sChoice is goed geschikt voor zowel gladde als gekartelde messen. Dankzij een vermogen van 75 Watt en drie fasen, krijg je binnen no-time een superscherp mes weer terug. De slijpstenen zijn van diamant en staan op een hoek van 15 of 20 graden, waardoor ze mooi het mes scherp afwerken. Je kan hierin zowel Aziatische als Europese messen in slijpen van verschillende formaten. De machine zelf past perfect op het aanrecht of kan in een keukenkastje opgeborgen worden wanneer je deze niet gebruikt.
Als je een iets goedkopere optie wil, is de USA van Chef’sChoice een erg goede keus. De elektrische messenslijper heeft twee fasen waarin je gladde en gekartelde messen goed kan slijpen. Ook heeft het precisiegeleidingen die ervoor zorgen dat je mes ontzettend scherp en glad er weer uit komt. Het apparaat werkt via een snoer en heeft een vermogen van wel 75 Watt. Ook hier zijn de slijpstenen gemaakt van 100% diamant.
Wil je liever een messenslijper die je makkelijk mee kan nemen? Dan is de messenslijper van RPD een goede keuze! Deze is namelijk helemaal draadloos en kan dus gemakkelijk naar elke locatie meegenomen worden, ideaal als je een keertje gaat kamperen. Het apparaat heeft twee slijpfasen en heeft een anti-slip onderkant zodat deze stevig op het aanrecht staat. Door middel van snelheidsknoppen kan je zelf instellen hoe snel je je messen wil slijpen. Deze messenslijper is echter niet geschikt voor kartelmessen, maar wel voor gladde messen van verschillende formaten.
Een budgetvriendelijke optie is de Hybrid 220 van Chef’sChoice. Deze messenslijper heeft een lager vermogen dan de twee andere slijpmachines van dit merk, maar is daardoor wel goedkoper. Met behulp van twee fasen kan je zowel gladde als gekartelde messen slijpen wanneer je maar wil! Wat dit apparaat als voordeel heeft, is dat het ook messen kan polijsten. Dit zorgt voor een mooie glans en helpt de levensduur van je messen te verlengen. Let op, dit apparaat is minder goed geschikt voor Aziatische messen omdat zij een andere opmaak hebben. De 1520 die hierboven staat is daar wel geschikt voor.  
Ten slotte hebben we nog de beste budgetkeus met een goede kwaliteit. Voor een kleine prijs haal je deze messenslijper al in huis! Daarnaast is het ook nog eens multifunctioneel. Zo kan je zelfs scharen en schroevendraaiers slijpen met deze handige machine en hoef je daar dus geen ander apparaat voor aan te schaffen. Het heeft een vermogen van 60 Watt en staat stevig vast op de ondergrond dankzij de sterke zuignappen. Zo hoef je het apparaat niet stevig vast te houden tijdens het slijpen. Het apparaat heeft twee fasen, maar is niet geschikt voor het slijpen van gekartelde messen.

Mocht je je ideale elektrische messenslijper hier niet tussen kunnen vinden, kan je klikken op de knop hieronder. Deze brengt je naar onze webshop, waar je op je gemak door alle andere opties kan kijken. Veel plezier!

Anne
Anne

Hoi! Ik ben Anne en ik schrijf heel graag over allerlei verschillende producten. Het liefst sta ik in de keuken om nieuwe gerechten én apparaten te proberen en om vervolgens mijn bevindingen te delen met anderen. Jullie, in dit geval! Ook vind ik het leuk om met vrienden mooie nieuwe plekken te bezoeken. Al sinds 5 jaar schrijf ik als copywriter voor verschillende websites. Ik help mensen namelijk graag, zodat ze de beste producten kunnen kopen. Dus ik hoop dat je iets aan mijn teksten hebt!

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Thuiswijzer
Logo