Grillpan inductie

Je hebt vast wel eens van een inductie grillpan gehoord of er zelfs naar staan kijken in de winkel. Toch heeft nog niet iedereen een grillpan inductie in huis terwijl ze juist zo fijn in het gebruik zijn! Bovendien kan je er veel meer mee dan alleen grillen.

In dit artikel gaan we kijken naar de redenen voor het kopen van een grillpan, waarvoor je deze kan gebruiken en waar je op moet letten. Ten slotte sluiten we af met een handige top 5 met de beste inductie kookpannen ter inspiratie voor je volgende aankoop. Lees snel verder!

Waarom een inductie grillpan kopen?

Een grillpan inductie heeft meerdere voordelen ten opzichte van een reguliere grillpan. Daarnaast zijn ze er vaak speciaal op gebouwd om de lekkerste gerechten klaar te kunnen maken, zonder dat je hier extra moeite daarvoor hoeft te doen. Welke voordelen dit zijn, lees je hier. 

  • Multifunctioneel

Afhankelijk van het materiaal van de grillpan, kan je een inductie grillpan gebruiken met allerlei andere warmtebronnen. Zo kan een gietijzeren grillpan gebruikt worden op een kookplaat, een gasfornuis, maar ook in de oven. Je hoeft dus maar één pan aan te schaffen voor meerdere gebruiksdoeleinden. 

  • Geschikt voor langzame en snelle bereiding

Een inductie grillpan kan zowel gebruikt worden voor het bereiden van snelle grillgerechten, maar je kan deze ook gebruiken wanneer je een flink stuk vlees wil slowcooken. Daarnaast kan je er ook groenten op bereiden, waardoor het niet alleen geschikt is voor vlees en vis. 

  • Evenredige verdeling van de hitte

Een inductie pan heeft een efficiënt hittegebruik. De warmte van de inductiekookplaat wordt namelijk over de gehele pan verdeeld, waardoor er geen enkele plek is waarbij er minder warmte komt. Zo weet je zeker dat je maaltijd in één keer gaar is.

  • Bakt niet aan

Veel pannen bakken snel aan, waardoor je veel schoonmaakwerk hebt na het koken. Een inductie grillpan heeft dit niet, waardoor je gemakkelijk de pan schoonmaakt en er geen nare geurtjes vrijkomen. 

  • Handige ribbels

Vrijwel elke grillpan heeft een geribbeld interieur. Dit geeft je maaltijd een lekkere gegrilde look, maar helpt ook om het vet van vlees en vis op te vangen, zodat zij niet in hun eigen vet beginnen te koken. Daarnaast kan je het vet achteraf gebruiken als jus, zodat je niks verspilt. 

Waarvoor kun je een grillpan gebruiken?

Officieel wordt een grillpan gebruikt om vis, vlees en groenten te grillen zodat zij een rokerige en knapperige smaak krijgen. Toch kan je tegenwoordig een grillpan voor veel meer dingen gebruiken. Zo zijn er tegenwoordig een aantal recepten waarbij je een panini of tosti klaarmaakt in een grillpan, maar kan je ook een volledige maaltijd klaarmaken in één pan. Denk hierbij aan gegrilde groenten met een ei erbij. Wanneer je namelijk een deksel hebt voor op de grillpan, dan kan je het ei lekker stoven. Wat wil je nog meer?

Grillpan inductie kopen: waarop letten?

Toch zijn er een aantal dingen waar je op moet letten wanneer je de beste grillpan voor inductie wil aanschaffen. Deze zijn afhankelijk van je budget, je wensen en de gebruiksdoeleinden van de grillpan inductie. 

  • Materiaal

Er zijn inductie grillpannen van allerlei verschillende materialen verkrijgbaar op de markt. Elk materiaal heeft echter zijn eigen gebruiksaanwijzing. Een gietijzeren grillpan wordt namelijk het meeste aangeraden omdat deze ook in de oven kan. Gietijzer is echter erg zwaar en heeft veel verzorging nodig om er lang van te kunnen genieten.

Je hebt ook grillpannen voor inductie kookplaten die gemaakt zijn van aluminium of keramiek. Deze pannen zijn een stuk lichter dan een gietijzeren pan, en worden vaak ook voor een lagere prijs verkocht. Sommige pannen van andere materialen kunnen echter niet in de oven. Anderen bevatten soms ook een antiaanbaklaag waar niet iedereen fan van is.

  • Kosten

Hoe groot is je budget voor een inductie grillpan? Een gietijzeren grillpan kan namelijk al gauw over de €100 oplopen, maar dan doe je er ook meer dan 10 jaar mee (mits je deze goed verzorgt). Een keramieken of aluminium grillpan is vaak goedkoper, maar afhankelijk van het merk kan de kwaliteit hier ook minder van zijn. 

  • Geschikt voor andere warmtebronnen?

Is je grillpan alleen geschikt om op een inductie kookplaat te gebruiken, of kan je de pan ook gebruiken om op gas, elektriciteit of halogeen te bakken? Een pan die op meerdere warmtebronnen gebruikt kan worden is op de lange termijn voordeliger dan een pan die slechts op één warmtebron gebruikt kan worden. Mocht je namelijk ooit verhuizen of verbouwen, dan hoef je daar geen rekening mee te houden.

  • Bodemvorm

Neem je een grillpan met een volledig platte bodem, of juist een pan met een lichte curve? Grillpannen werken het best wanneer de volledige bodem plat op de kookplaat ligt. Wanneer dit niet zo is, zoals bij pannen met een bredere zijkant dan bodem, dan wordt het eten niet gelijktijdig bereid en kan het zijn dat je langer moet wachten totdat alles gaar is.

  • Ribbelhoogte

Vrijwel alle grillpannen hebben ribbels. Deze ribbels zijn handig om vocht te geleiden zodat het eten niet begint te koken. Daarnaast kan je het vocht van het vlees ook als jus gebruiken. Wanneer je lage ribbels neemt, maar veel sappig eten grilt, kan het zo zijn dat er te veel vocht blijft liggen. Hoge ribbels hebben een langere bereidingstijd, maar voorkomen wel dat je gerecht in zijn eigen sap begint te koken. 

  • De lengte van de steel

Wanneer je gaat grillen, is de kans groot dat er wat vetspetters af komen vliegen. Het is handig om dan voor een pan te kiezen met een lange steel. Wil je je inductie grillpan echter ook in de oven zetten? Dan kan je toch beter kiezen voor een pan met een kortere steel of alleen handvatten. Je kan er eventueel ook een lange steel met klem bij kopen voor het gemak.

  • Handvat

Wanneer een pan een steel of handvatten heeft, is het handig wanneer deze koel blijven tijdens het gebruik. Dan kan je ze namelijk makkelijker vastpakken dan wanneer zij net zo heet worden. Houd daarom rekening met het type handvat dat bij de pan zit. Sommigen hebben een handige cool-touch functie waarbij ze koel blijven. Zo niet, dan is het verstandig om de handvatten alleen met een ovenwand aan te raken.

  • Deksel

Sommige inductie grillpannen hebben een deksel welke je kan gebruiken als je iets wil slowcooken of wanneer je iets wil grillen en stomen tegelijkertijd. Daarnaast houdt een deksel ook ongewenste rook in de keuken in plaats van door het hele huis. Wanneer je inductie pan geen passende deksel heeft, kan dit zorgen voor meer rook in het huis wanneer je gaat grillen.

  • Vorm

Er bestaan ronde grillpannen inductie, maar ook vierkante en rechthoekige. Afhankelijk van je grillwensen en de grootte van je keuken is het verstandig om naar de grootte en vorm van de grillpan te kijken voordat je deze aanschaft. 

Top 5 beste inductie grillpannen

Je vraagt je misschien af: wat is de beste grillpan? Het antwoord is redelijk simpel: een grillpan die aan al je eisen voldoet en binnen je budget past is voor jou de beste grillpan. Hieronder hebben we een lijst gemaakt met de vijf beste inductie grillpannen waarvan wij denken dat deze perfect zijn voor iedere gebruiker. 

Deze vierkante grillpan inductie is van een fijn formaat waardoor deze precies op één deel van de kookplaat past. Het is gemaakt van gegoten aluminium en is daardoor geschikt voor allerlei warmtebronnen inclusief inductie, keramiek, gas en elektrisch. Deze pan is echter niet geschikt voor in de oven. Dankzij de cool-touch handgreep hoef je je geen zorgen te maken om je te verbranden. Ook bevat de pan een fijne antiaanbaklaag. 
Ook de pan van BK is gemaakt van aluminium en bevat een fijne antiaanbaklaag. De grillpan is geschikt voor inductie en andere warmtebronnen inclusief de oven (tot 160 graden Celsius). De handgreep van de pan blijft koel tijdens het grillen, waardoor je deze gemakkelijk kan vastpakken. Houd er rekening mee dat het handvat wel heet wordt in de oven. Ten slotte kan deze grillpan ook in de vaatwasser om schoongemaakt te worden.
Zoals de naam al doet vermoeden is de GreenPan grillpan gemaakt van keramiek en is daarom geschikt om zowel op de inductieplaat als in de oven te gebruiken. Dankzij de korte handvatten, kan je de pan gemakkelijk vastpakken en in de oven schuiven. Ook is de pan vrij van schadelijke stoffen, zoals cadmium, PFOA en PFAS. De ronde vorm maakt de pan geschikt om de warmte goed te behouden tijdens het bakken.
De gietijzeren grillpan inductie van Le Creuset is geschikt voor alle warmtebronnen en erg stevig. Voor het gemak heeft de pan twee schenktuiten waarmee je vet en vocht gemakkelijk kan afgieten. Daarnaast zorgen de twee handvatten ervoor dat je de pan makkelijk kan verplaatsen. Ook kan deze pan in de vaatwasser, maar gaat hij langer mee wanneer je deze met de hand afwast.
De inductie grillpan van Demeyere is gemaakt van aluminium en roestvrij staal, waardoor het een stevige pan is. De pan is geschikt voor meerdere warmtebronnen exclusief de oven. Hoewel de pan geen antiaanbaklaag heeft, zorgt de combinatie van aluminium en roestvrij staal ervoor dat hij gemakkelijk schoon te maken is en er vrijwel geen etensresten aan blijven plakken. De pan is licht van gewicht en past ook in de vaatwasser.

Zoals je hierboven hebt gezien, kan de beste grillpan voor inductie ook op andere warmtebronnen terecht. Mocht je hier echter niet de perfecte pan tussen hebben gevonden, neem dan gerust een kijkje in onze webshop via de knop hieronder

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter