Inductie beschermer: onze keuzes

Ben je op zoek naar een inductie beschermer? Begrijpelijk! Steeds meer mensen koken op inductie. En dat komt goed uit, want Nederland moet “van het gas af”. Elektrisch koken heeft de toekomst, want elektriciteit kan –in tegenstelling tot aardgas- uit duurzame bronnen worden gewonnen. Inductie is één van de manieren waarop je elektrisch kunt koken.

Een inductie kookplaat is niet goedkoop. Een goedkoop model kost al snel twee á driehonderd euro. Maar als je het belangrijk vindt te koken op een inductie plaat van een topmerk loopt de aankoopprijs al snel op.

Als je minstens een paar honderd euro hebt neergelegd voor een goede inductie kookplaat, wil je die natuurlijk wel mooi houden. Het probleem is alleen dat de meeste mensen hun inductie kookplaat niet kopen om naar te kijken. Een kookplaat is bedoeld om te koken. Daarbij gaat weleens iets fout. Er kookt iets over, een pan verschuift of een mes komt onbedoeld op de glazen plaat terecht. Voor je het weet heb je een eerste kras op je nieuwe kookplaat. En een tweede…en een derde.

De oplossing: een inductie beschermer voor tijdens het koken

Als jij ook kookt op inductie, is het dus best slim om een paar tientjes extra te besteden en een inductie beschermer aan te schaffen.

In dit artikel helpen we je graag om te kijken waar je op moet letten bij aankoop van een inductie beschermer. Daarnaast hebben we een lijst gemaakt met hierin de beste matjes die op dit moment worden verkocht. Aan de hand hiervan kun je de voor jou beste keuze maken! Zo houden we jouw inductie kookplaat zo goed als nieuw 🙂 

Beste keuze
Myrr inductie matten
De beste inductie beschermers wat ons betreft. Mooie decoratieve sets van 5 stuks, vaatwasbestendig, kunnen hoge temperaturen aan, en gemaakt van stevige materialen.

Hoe werkt een inductie kookplaat en waarom heb je een inductie beschermer nodig?

Wellicht kook je al jaren op een inductie kookplaat. Maar weet je nog hoe inductie werkt? Laten we je geheugen even opfrissen.

Koken op inductie is heel anders dan werken met een old-school gasstel. Traditionele manieren van koken, zoals gas en de eerste elektrische kookplaten, zijn gebaseerd op een warmtebron die bloedheet wordt. Deze warmte stroomt door naar de pan en het eten. Koken op een inductie kookplaat werkt op basis van een magnetisch veld tussen de kookplaat en de pan.

Het voordeel hiervan is dat alleen de bodem van de pan heet wordt. Koken op inductie is daardoor energie efficiënter. En omdat de kookpunten zelf niet heet worden is inductie ook een stuk brandveiliger. Ook is de kans op brandwonden klein, want zodra de pan is verwijderd koelt de boel af. Vooral ouders van kleine kinderen zijn hier blij mee, dat scheelt toch een hoop huilbuien en brandwonden.

Inductie beschermer van Auctic

Een ander voordeel van koken op inductie is dat je de kookplaat een stuk makkelijker kunt schoonmaken. Geen losse onderdelen of lastige hoekjes die je stevig moet schrobben om ze proper te krijgen, maar een mooie glasplaat die je heel makkelijk kunt schoonmaken.

Het nadeel is echter dat de glazen bovenzijde van je inductie kookplaat erg gevoelig is voor krassen. Als je een pan wat onhandig verschuift, of bijvoorbeeld een mes laat vallen loopt je prachtige kookplaat zo een kras op. Een inductie mat voorkomt deze beschadigingen aan je kookplaat. Genoeg redenen dus, om te kijken naar de beste inductie beschermers die op dit moment verkrijgbaar zijn! 

Top 10 inductie beschermers

Wil jij je inductie kookplaat maximaal beschermen? Koop dan een inductie mat. De volgende inductie beschermers worden door gebruikers zeer positief beoordeeld.

Deze mooie set van het merk Myrr® is wat ons betreft de nummer één in deze lijst. De sets bestaan uit 5 matten (4 ronde en één vierkante) en hebben een origineel design. De matjes beschikken over een anti-slip functie en kunnen de warmte van je inductie kookplaat zonder moeite naar de pan geleiden, tot maximaal 240 graden Celcius. De online reviews zijn zeer positief: ze beschermen je inductie kookplaat tegen krassen en je pannen schuiven niet. Daarbij kunnen de matjes in de vaatwasser en gaan ze door het duurzame materiaal lekker lang mee. Een fijn product dus!
Deze inductie matten van het merk Auctic hebben een soort marmer-design, maar je kunt ze ook in het zwart aanschaffen. Verder zijn de matjes dun en flexibel, hittebestendig en kun je ze per set van 4 stuks kopen. De matjes plakken lichtelijk aan de inductie kookplaat, waardoor ze niet snel gaan schuiven.
Tevens een set van 4 stuks, dit keer van het merk Dykemann. De matjes worden erg goed verkocht en dat kunnen we ons wel voorstellen: het design ziet er tof en robuust uit. Reviewers vinden het merkje op de matjes wat minder mooi, maar ze doen in ieder geval waar ze voor bedoeld zijn, namelijk de warmte goed geleiden!
Deze set van het merk Chefsey bestaat uit extra veel matjes, namelijk 6 stuks. Je kunt niet enkel gebruik maken van 4 ronde matjes met een diameter van 22 cm, maar ook een extra grote ronde mat met een diameter van 24,5 cm. Daarnaast wordt er nog een vierkante mat bij geleverd, met een diameter van 43 cm. Zo weet je in ieder geval zeker dat de matten passen op je inductie kookplaat.
Het merk Qualife verkoopt deze set van 4 matjes, waarbij het design wat ons betreft weer vrij elegant is. De matjes hebben een dikte van 0,7 mm, en beschermen inductie platen goed tegen krassen en vlekken. De matjes kunnen, net als de andere matten, in de vaatwasser waardoor je ze gemakkelijk kunt reinigen. Een prima optie, dus.
De MoreCore Inductie beschermer wordt geleverd als setje van vijf. Je hebt er dus meteen genoeg om elk hittepunt van je kookplaat te beschermen. En dat voor nog geen 50 euro! Het design van de MoreCore beschermer is erg minimalistisch: gewoon een ronde schijf, maar dan wel met een handig oogje om hem aan op te hangen. Deze inductie beschermer is misschien niet de mooiste om te zien, maar hij is wel te gebruiken tijdens het koken (maximum temperatuur: 240 graden). De uiterst functionele inductie mat is anti-slip en dankzij de toegevoegde glasvezelversterkers extra stevig en beter te reinigen.
Wil je een beschermer voor je inductie kookplaat die vooral iets toevoegt aan het interieur van je keuken? Kies dan voor één van de inductie matten van het merk met de toepasselijke naam “Inductie beschermer”. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze mat van 90x52 centimeter met een stijlvolle klaproos of een prachtige orchidee? Of wie weet, misschien wil je laten zien dat koken helemaal jouw ding is. Met een inductie mat waarop lepels zichtbaar zijn komt die boodschap duidelijk over! Let op: deze inductiematten zijn niet te gebruiken bij het koken. Ze zijn bedoeld om je inductieplaat de rest van de dag te beschermen. Rol de mat op en plaats deze na het koken weer terug. Je inductie kookplaat komt de dag ongeschonden door, terwijl je gelijk extra werkruimte hebt, bijvoorbeeld om brood te smeren.
De tweede inductie mat in ons lijstje is van InLiving. Deze handige, anti-slip, beschermingsmatjes kunnen tegen een stootje. Zelfs bij 250 graden bieden ze bescherming, ook in de magnetron. Oh, en ze zijn prima bruikbaar als panonderzetter op tafel. Gebruikers melden dat de opdruk (het merkje) van deze inductie beschermer na een tijdje wat vervaagd, maar ach…hij blijft zijn werk even goed doen. Een enkeling vindt de matjes wat dun, waardoor er lucht tussen kan komen en het koken minder goed zou gaan. Maar als je zorgt dat de matjes goed liggen, heb je aan deze inductie beschermer een goede hulp. En dat voor nog geen dertig euro!
Ook de inductie kookplaat van LUTCHOS is perfect om tijdens het koken te gebruiken. Net als die van InLiving kan de LUTCHOS inductie mat temperaturen tot maximaal 250 graden prima aan. Plaats de inductie beschermer met het logo naar boven op je schone, droge, inductieplaat en koken maar. Na gebruik spoel je de mat af onder de kraan, of maak je hem schoon in de vaatwasser.
Voor iets minder dan dertig euro scoor je bij Nomar Trading een setje van drie verschillende inductie matten. Het setje bestaat uit één vierkante inductiebeschermer (25x25cm), een ronde inductie mat van 22 centimeter doorsnede en een rechthoekige inductiebeschermer(25x35 centimeter). Het is duidelijk dat je deze inductie beschermer niet koopt om je kookplaat de hele dag te beschermen, maar gebruikers laten weten dat ze geweldig zijn om op te koken. Deze matjes zijn gemaakt van flexibel materiaal, makkelijk te gebruiken en eenvoudig te reinigen (al mogen deze matjes niet in de vaatwasser).

Hoe werkt een inductie beschermer?

Een inductie kookplaat beschermer, of inductie mat, is een siliconenmat die je tussen je pan en inductie kookplaat kunt plaatsen. Hierdoor schuift je pan minder makkelijk weg tijdens het koken. Dat zal iedereen die ooit iets te enthousiast in een pan met soep heeft staan roeren als muziek in de oren klinken. En als er dan al een keer iets verschuift, is er niets aan de hand. Je inductie kookplaat blijft krasvrij.

Verder heeft de beschermer van je inductie kookplaat een krachtverdelende werker, wat extra bescherming aan je inductie kookplaat biedt. Want heel eerlijk: wie slaagt er in zijn pannen altijd perfect en subtiel op de kookplaat te zetten? Zet de pan een beetje onhandig neer en een kras (of zelfs een barstje) ontstaat als vanzelf. Met een inductie beschermer is dat verleden tijd.

Een inductie beschermer is niet alléén maar functioneel: verschillende woonmagazines hebben hun oog al laten vallen op de inductie beschermer als manier om je keuken wat extra styling mee te geven.

Inductie kookplaat beschermer groot

Koken op inductie met een inductie beschermer

Veel inductie matten kunnen temperaturen aan tot 200 graden Celsius. Er zijn zelfs inductie matten die zelfs niet terugdeinzen voor een hitte van 250 graden. Dat is voor veel inductieplaten de maximale temperatuur.

Hoewel sommige mensen hun inductie beschermer tijdens het koken even aan de kant leggen kun je ze dus prima gebruiken bij het koken. Je kunt een geschikte inductie mat gebruiken bij vrijwel elke kookstijl en met elke pan (mits die geschikt is voor inductie, natuurlijk).

Een ronde of rechthoekige inductie beschermer?

Sommige beschermers voor je inductie kookplaat zijn rond. Deze zijn alleen bedoeld voor wanneer je aan het koken bent. Na gebruik gaan ze weer terug de kast in. Er zijn echter ook inductie matten die je hele kookplaat beschermen. Dat betekent dat je de kookplaat ook voor andere dingen kunt gebruiken. Bij het voorbereiden van de maaltijd kun je met een gerust hart je ingrediënten ook de kookplaat leggen, zodat je op het aanrecht meer ruimte hebt om te werken. Sommige van die inductie matten zijn voorzien van een leuke print, waardoor ze je keuken nog opleuken ook nog!

Makkelijk schoon te houden en op te bergen

We noemden eerder al dat een inductie kookplaat makkelijker schoon te houden is dan een gasfornuis. Het kan echter nóg makkelijker. De meeste inductie beschermers kun je namelijk gewoon in de vaatwasser doen. Geen vaatwasser? Dan neem je hem af met een natte doek.

Gebruik je de inductie beschermer even niet? Dan kun je deze heel makkelijk opbergen. De kleinere inductiematten leg je gewoon in een la. De grotere rol je gewoon op waarna je ze in de kast legt. (Let op: vouw je inductie beschermer niet op. Dat kan beschadiging van je inductie beschermer veroorzaken).

Opvallend, of juist onopvallend

Aan het eind van dit artikel vertellen we je over een aantal inductie matten die door gebruikers goed gewaardeerd worden. Je zult al snel merken dat de meeste inductie kookplaat beschermers zwart gekleurd zijn. Het idee hierachter is dat de inductie matten daardoor niet zo opvallen. Er zijn echter ook inductie beschermers die juist wél in het oog springen.

Waar moet je op letten bij het kopen van een inductie beschermingsmat?

Het formaat van de inductiekookplaat beschermer

Als je alleen beschermer wilt die je inductie kookplaat tijdens het koken beschermd is het belangrijk dat je het juiste formaat kiest. Logisch, toch? Als de pan groter is dan de inductie mat kan deze alsnog over de kookplaat schuren. Kies dus een inductie beschermer die groot genoeg is voor je grootste pan.

Geschikt voor koken, of een decoratieve mat?

Niet élke inductie beschermer is geschikt om te koken. Sommigen zijn vooral bedoeld om je inductieplaat te beschermen als er niet gekookt is. Dat geldt zeker voor de meer decoratieve ontwerpen

Controleer bij het kopen van de beschermer voor je inductie plaat dus altijd goed of deze ook tijdens het koken gebruikt kan worden. Het zou zonde zijn als je prachtige mat bij de eerste keer koken bij het afval kan.

Prijs

De prijs van je nieuwe inductie beschermer kan sterk variëren. Van 15 euro voor een setje van 4  inductie matten tot meer dan 70 euro voor een prachtige decoratieve variant waar je blij van wordt. Vraag je af wat je maximaal bereid bent om te betalen en zoek binnen dit budget het product met de beste reviews. Hopelijk helpt het volgende lijstje.

Om de juiste inductie beschermingsmat te kiezen, kun je op een aantal dingen letten. Zo is de grootte van de matjes belangrijk, aangezien ze moeten passen op jouw inductie kookplaat. Je kunt kiezen voor matjes die je kunt ophangen (er zit dan een gaatje bovenin de mat). Ook het design, de dikte en de prijs zijn van belang. 

Zorg ervoor dat de inductie mat bestaat uit de juiste materialen. Veelal is dit siliconen gecombineerd met glasvezel. Zo wordt de warmte vanuit de inductie kookplaat namelijk goed geleid naar de pan. Daarnaast bestaan er ook grote matten op de kookplaat te beschermen - deze zijn niet te gebruiken tijdens het koken! Let er dus goed op, of je kiest voor een kookmatje of enkel een beschermingsmatje. 

2 Opmerkingen
 1. Hallo, wij koken sinds kort op inductie en hebben de inductie matten van Dykema. Ze zijn echter wat groot zodat bij het koken met meerdere pannen ze over elkaar heen komen. Kan dit kwaad of moet je ze kleiner maken?

  • Beste,
   In principe is het vooral belangrijk dat de warme inductiecirkel goed aansluit op de inductiemat en daarboven de bodem van de pan. Hier mag geen extra lucht of iets anders tussen komen. Als er een stukje van een andere inductie beschermer tussen ligt, zorgt dit ervoor dat de warmte minder goed geleid kan worden.
   Is de overlapping van de inductie matjes alleen buiten de warmtecirkel en ook niet onder de pan? Dan denken we dat het niet veel kwaad kan. Mocht je de matjes toch kleiner willen knippen, dan kan dit in sommige gevallen. Hiervoor kun je het beste contact opnemen met Dykema.
   Veel succes en kookplezier gewenst!
   Thuiswijzer

Laat een reactie achter

Thuiswijzer.nl
Logo