Inmaakketel of weckketel: de 4 beste opties voor optimaal resultaat

De inmaakketel of weckketel is ideaal om voedsel langer houdbaar te maken. Door voedsel te verhitten, voorkom je dat het vrij snel bederft. Zo is het dankzij wecken in principe mogelijk om voedsel jarenlang houdbaar te maken. Genoeg reden dus om achter een van de beste opties van het moment aan te gaan.

Daarbij is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de juiste informatie. In dit artikel nemen we dit allemaal met je door. We bekijken bijvoorbeeld hoe een inmaakketel werkt, wat een automatische weckketel is en waar je op moet letten bij een aankoop. Vervolgens sluiten we af met de ultieme top 4 voor deze producten. Zo hoef je niet verder te zoeken en vind je op één plek alles wat je nodig hebt!

Hoe werkt een inmaakketel?

Met een inmaakketel ben je in staat om bijvoorbeeld vruchten in weckpotten te koken. Het zorgt ervoor dat de lucht uit de pot ontsnapt, waardoor er een vacuüm ontstaat. Dit zijn omstandigheden waarin vruchten heel lang goed blijven.

Ben je van plan om te gaan wecken? Dan doe je dit volgens het volgende stappenplan:

 1. Zorg ervoor dat de benodigde potten en rubberen ringen allemaal volledig steriel zijn.
 2. Kook het fruit of de groenten.
 3. Vul de weckpotten.
 4. Haal het lucht eruit en sluit de potten.
 5. Stop de potten in de inmaakketel.
 6. Start het weckproces.
 7. Berg de potten op.
 8. Geniet van het eten!

weckketel met potten

Wat is een automatische weckketel?

Het is een optie om voor een automatische weckketel te kiezen. Dit is de elektrische variant van de inmaakketel. Bij deze producten is het mogelijk om de temperatuur en de tijd vooraf in te stellen. Hierdoor heb je je handen vrij en kun je wachten totdat alles klaar is.

De automatische weckketel is erg in trek. Je hebt hier gewoon minder omkijken naar. Zo heb je meer tijd om je te focussen op de andere stappen van het volledige weckproces. Goede kans dat dit uiteindelijk leidt tot een beter resultaat.

De voordelen van een weckketel

De redenen om een weckketel te kopen, zijn redelijk divers. Er kleven namelijk een groot aantal voordelen aan dit apparaat. Hier krijg je direct mee te maken wanneer je besluit deze aan te schaffen. Zo mag je uitgaan van voordelen als:

 • Goedkope manier van conserveren: Kies je voor wecken met je eigen weckketel? Dan kies je voor een zeer goedkope manier van conserveren. Dit hele proces is bijzonder efficiënt. Wanneer je iets zelf doet, is het eigenlijk altijd goedkoper dan wanneer je het kant-en-klare product koopt. Dit geldt dan ook voor de inmaakketel. Zorg er voortaan voor dat je op een goedkope manier je eten langer goed houdt. Kies voor één van de weckketels uit de top 5 verderop in dit artikel.

  Inmaakketel fruit

 • Jarenlang eten bewaren: Het grote voordeel van een weckketel is natuurlijk dat je etenswaren hiermee jarenlang houdbaar Dit heeft alles te maken met het specifieke weckproces. Doordat je de potten namelijk vacuüm maakt, bederven de etenswaren een heel stuk minder snel. Eventuele boosdoener zoals bacteriën krijgen veel minder kans om hun slag te slaan. Jij plukt hier de vruchten van.
 • Geschikt voor verschillende etenswaren: Wist je bovendien dat er een groot aantal etenswaren zijn waarmee je dit kunt doen? Wecken met een weckketel is op verschillende manieren mogelijk. Kies bijvoorbeeld voor het wecken van losse groente, fruit, soep, vis, vlees of jam. De mogelijkheden zijn bijzonder groot. Er bestaan talloze smaakvolle recepten waarmee je aan de slag kunt. Zo blijft het ook leuk om regelmatig jouw inmaakketel aan het werk te zetten.
 • Simpel te gebruiken: Zoals eerder al even kort aangegeven, is wecken niet heel moeilijk. Zeker niet wanneer je hierbij de beschikking hebt over een elektrische weckketel. Je stelt hierbij de tijd en de temperatuur in en het apparaat doet de rest. Bovendien scheelt het dat veel ketels een vrij grote inhoud hebben. Deze gaan al snel richting de 25 a 30 liter. Daar kun je flink wat potten in kwijt.
 • Lange levensduur: Als laatste is er nog de lange levensduur van met name de automatische inmaakketel. Bij normaal gebruik gaat deze zeker een jaar of 15 Hiermee is het een investering voor de lange termijn. Er komen nog talloze momenten aan waarop je dit apparaat in gaat zetten. Zeker de meer hoogwaardige modellen zijn uiterst betrouwbaar. Hier heb je jarenlang plezier van.
Onze keuze
Weck WAT14 Elektrische Weckketel
Deze ketel is mooi groot, heeft een timer en een kraantje. Ook de temperatuur is gemakkelijk in te stellen en de wand van de ketel is extra stevig. Daarnaast is 'ie ook nog eens relatief betaalbaar. Tip van ons!

Waarop letten bij een inmaakketel kopen?

Tegelijkertijd geven we graag gelijk aan dat niet iedere inmaakketel direct een goede investering is. Het is namelijk wel zaak om ervoor te zorgen dat je het juiste product koopt. Een apparaat dat op ieder vlak voldoet aan jouw behoeften. Om hier zeker van te zijn, hou je rekening met de volgende punten:

 • Inhoud: Het eerste punt om verschillende opties mee te vergelijken, is de inhoud. Hoe groter de inhoud, hoe meer potten je erin kwijt kunt. De opties variëren op dit vlak nogal. Zo heb je de wat kleinere ketels met een inhoud van ongeveer 10 liter. Maar je hebt ook opties met een inhoud van wel 30 liter. Hou hierbij dus rekening met je gewenste capaciteit.
 • Wel of geen kraan: Bij sommige inmaakketels is er een kraantje toegevoegd aan het design. Dit levert een aantal voordelen op, waardoor het de moeite waard is om deze variant te overwegen. Zo maakt een kraantje het aftappen van water heel makkelijk. Maar ook zorgt het voor het gemakkelijk trekken van thee, sap of zelfs warme glühwein. Met andere woorden; je mogelijkheden nemen verder toe wanneer je weckketel een kraantje heeft.

AREBOS Inmaakketel Inmaakpot Glühweinpot Warmedrankendispenser Thermostat 28L

 • Warmhoud functionaliteit: Een warmhoud functionaliteit is erg handig omdat het in staat is de inhoud warm te houden. Wanneer je klaar bent met wecken, is het niet altijd mogelijk om meteen naar de volgende stap door te gaan. Bijvoorbeeld wanneer je ergens anders mee bezig bent. De warmhoud functionaliteit biedt dan de gewenste uitkomst. Hou dit in je achterhoofd bij het maken van je keuze. Het voorkomt dat je later voor ongewenste verrassingen komt te staan.
 • Veilige handgrepen: Tot slot is het prettig wanneer je inmaakketel veilige handgrepen heeft. We hebben het dan over handgrepen die de warmte goed isoleren. Zo brand je hier je handen niet aan wanneer je de weckketel probeert op te pakken. In veel gevallen gaat het dan om kunst handgrepen.

Zo weet je op dit punt precies wat er allemaal belangrijk is met betrekking tot de weckketel. Van de precieze werking tot aan de aandachtspunten bij het doen van een aankoop. Dit betekent ook dat het hoog tijd is om de top 5 erbij te pakken. Wat zijn de beste inmaakketels van dit moment?

De beste inmaakketel kopen: Dit is onze top 4

Je hebt hierboven al heel wat info kunnen lezen over inmaakketels. Hierbij hebben we alle belangrijke factoren voor een goed product meegenomen. Zo is er inmiddels geen twijfel meer mogelijk; de volgende inmaakketels zijn de beste producten van dit moment:

De Weck WAT14 Elektrische Weckketel barst van de goede eigenschappen. Om te beginnen, benoemen we de ingebouwde thermostaat, een controlelampje en een inhoud van maar liefst 29 liter. Daar bovenop komt nog een warmhoud functionaliteit die alle gebruikers zeer waarderen. Deze halfautomatische optie komt zonder een timer, waardoor het controlelampje duidelijk maakt wanneer het wecken klaar is. Kies de etenswaren die je graag wilt wecken en ga meteen aan de slag. Het handige inzetrooster maakt het gehele proces erg gebruiksvriendelijk voor iedere liefhebber.
Voor deze 3e optie in dit lijstje kiezen we voor de Arebos Inmaakketel. En hier hebben we verschillende redenen voor. Zo valt allereerst het prachtige design van dit product op. De weckketel zal in geen enkele keuken misstaan. Daarnaast is dit model voorzien van speciale Cool-Touch handgrepen. Je raadt het al; deze werken warmte-isolerend en beschermen daarmee dus je handen. Ook over de inhoud van 28 liter valt natuurlijk geen negatief woord te schrijven. Een multifunctionele inmaakketel, waarmee conserveren én het serveren van warme dranken mogelijk is. Tot slot komt de Arebos Inmaakketel met een kraantje. Hiermee laat je eenvoudig de ketel leeglopen of serveer je slim de warme dranken.
De Biggie Eco weckautomaat & drankendispenser is een wat kleiner model in deze lijst. Met een inhoud van 9 liter kun je hier wel nog steeds flink wat potten mee inmaken. Door de kleinere omvang is het voor sommige mensen een meer praktische optie. Bijvoorbeeld wanneer je onvoldoende ruimte hebt in huis om een grote inmaakketel op te bergen. Ondanks het kleinere formaat zit er wel gewoon een kraantje op dit model. Bovendien is er een ingebouwde warmhoudfunctie aanwezig. De makkelijk bedienbare knoppen zijn voor iedere gebruiker vanaf het begin duidelijk. Ben je dus op zoek naar een wat kleinere model? Dan is dit een belangrijke optie om te overwegen.
Tot slot sluiten we deze lijst af met een hoogwaardig model van Klarstein. De Klarstein Biggie inmaakketel doet zijn naam absoluut eer aan. Met een inhoud van 27 liter ga je hier flink wat potten in kwijt kunnen. Bovendien is deze optie voorzien van een LCD-scherm en een timer, wat het gebruik erg overzichtelijk maakt. Kort hierboven zie je een kraantje zitten. Ook de voordelen van een kraantje zijn dus van toepassing. De ingebouwde warmhoudfunctie, het roestvrij stalen materiaal en warmteveilige handvaten maken het ontwerp helemaal af. Een volautomatische weckketel die op meerdere vlakken boven een groot gedeelte van de concurrentie uitsteekt. Is dit misschien het model waar jij op dit moment behoefte aan hebt?

Anne
Anne

Hoi! Ik ben Anne en ik schrijf heel graag over allerlei verschillende producten. Het liefst sta ik in de keuken om nieuwe gerechten én apparaten te proberen en om vervolgens mijn bevindingen te delen met anderen. Jullie, in dit geval! Ook vind ik het leuk om met vrienden mooie nieuwe plekken te bezoeken. Al sinds 5 jaar schrijf ik als copywriter voor verschillende websites. Ik help mensen namelijk graag, zodat ze de beste producten kunnen kopen. Dus ik hoop dat je iets aan mijn teksten hebt!

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Thuiswijzer
Logo