Keramische pannen: wat zijn de beste?

Keramische pannen worden eigenlijk met de dag populairder. Dit is al met al niet vreemd, aangezien een keramische pannenset simpelweg veel voordelen te bieden heeft. Zo is een keramische antiaanbaklaag bijvoorbeeld een stuk gezonder dan de alternatieven die er zijn. In dit artikel gaan we daarom bekijken wat keramische pannen nu allemaal te bieden hebben. Vervolgens sluiten we af met een lijst van de top 5 beste keramische pannen van dit moment. Zo weet je ook meteen waar je moet zijn voor de beste, nieuwste producten.

Keramische pannen: Wat maakt ze zo populair?

Laten we allereerst even gaan kijken naar de redenen achter de plotselinge populariteit van keramische pannen. Dit kan natuurlijk niet zomaar uit de lucht komen vallen. Er moeten bepaalde eigenschappen van een keramische pannenset aan te wijzen zijn, die mensen erg aanspreken. In de praktijk blijkt het dan dat het om de volgende punten gaat:

 • Geen kunstmatige antiaanbaklaag meer nodig: Bij kunstmatige antiaanbaklagen hangt er toch altijd een klein gevoel van gevaar in de lucht. Op dit moment worden ze veilig geacht, maar tegelijkertijd hoor je soms ook geluiden dat dit binnen een aantal jaar zomaar weer anders kan zijn. Dat er nieuw onderzoek bekend wordt. Met een keramische antiaanbaklaag hoef je je hier verder geen enkele zorgen over te maken. Keramische pannen bestaan voor de volle 100% uit natuurlijke materialen. Denk daarbij aan steen en metaal. Je hoeft dan ook niet bang te zijn dat er allerlei chemische resten in je eten achterblijven.

 • Goed bestand tegen hitte: Daarbij staan keramische pannen erom bekend dat ze uitermate goed bestand zijn tegen hitte. Dit komt natuurlijk goed uit wanneer je van plan bent je eten er in te gaan koken. Temperaturen tot wel 400 of 450 graden Celsius zijn geen enkel probleem voor een keramische pan. Iets wat je bij ‘gewone’ pannen niet zo snel ziet. Deze hebben flink te lijden onder hoge temperaturen en beginnen dan te slijten.

 • Geschikt voor alle kookbronnen: Verder is een keramische pannenset ook praktisch gezien een slimme keuze. Tegenwoordig werken veel mensen thuis met inductieplaten om op te koken. Het is dan voor sommige mensen niet helemaal duidelijk of keramische pannen hier ook voor geschikt zijn. In de praktijk is dit dus wel het geval. Keramische pannen zijn bruikbaar op alle verschillende kookbronnen. Dit is dan ook weer een zorg minder.

 • Bijna geen olie of boter nodig: Het fijne van een keramische pan is verder dat deze van zichzelf relatief glad is. Hierdoor plakt het voedsel dat je probeert te bakken veel minder snel vast. En dus hoef je ook minder olie en boter te gebruiken tijdens het koken. Alleen bij voedingsmiddelen die rijk aan eiwitten zijn, is het waarschijnlijk nog wel nodig. Bij de overige voedingsmiddelen ga je al snel merken dat olie en boter vaak overbodig zijn.

 • Duurzamer: Vandaag de dag is er meer en meer aandacht voor milieuvriendelijke maatregelen. Ben jij iemand wie dit aan het hart gaat? Dan is kiezen voor een keramische pannenset ook om deze reden een betere optie. Zo staan ze bijvoorbeeld bekend om hun goede warmtegeleiding, waardoor je maar minimaal energie nodig hebt tijdens het koken. Tegelijkertijd bestaat het dus volledig uit natuurlijke materialen, wat verder geen milieuschade veroorzaakt.

 • Minimaal onderhoud vereist: Iets wat veel mensen altijd fijn vinden om te horen, is dat keramische pannen minimaal onderhoud vereisen. Zeker in tegenstelling tot andere soorten pannen, zoals gietijzeren en stalen pannen. Deze moeten of ingevet of ingebrand worden. Allemaal zaken die er bij een keramische pannenset niet aan te pas komen. Zo heb je er dus maar weinig omkijken naar.

 • Minder slipgevaar door gewicht: In tegenstelling tot veel andere opties, is een keramische koekenpan wat aan de zwaardere kant. Aan de ene kant kan dit een nadeel zijn, omdat het tillen wat moeilijker is. Maar aan de andere kant is er ook sprake van een significant voordeel. Op gladde kookplaten zal een keramische pan minder snel gaan schuiven. Inductie kookplaten zijn bijvoorbeeld nogal eens glad. Hiermee voorkom je dan makkelijker problemen.

 • Lange levensduur: Tot slot is ook de lange levensduur zeker nog een voordeel om even aan te stippen. Zo is eerder al even genoemd dat ze goed bestand zijn tegen verhitting. Dit heeft deels te maken met het feit dat een keramische pan uit meerdere lagen bestaat. Dat heeft tot gevolg dat deze een stuk minder snel krom zal trekken dan alternatieve pannen. Met ook nog een extra sterke bodem mag je er vanuit gaan dat je jarenlang plezier beleeft aan keramische pannen.

Waardoor is een keramische antiaanbaklaag zo gezond?

Een keramische antiaanbaklaag is vooral gezond vanwege het feit dat het hier niet om een chemische antiaanbaklaag gaat. De meeste pannen zijn bijvoorbeeld voorzien van een Teflon-laag. Aangezien er in deze laag allerlei giftige stoffen aanwezig zijn, is het niet altijd even veilig om mee te koken. Zelfs als het volgens de richtlijnen om kleine, niet-significante hoeveelheden gaat die in jouw eten belanden.

Voor veel mensen is het simpelweg een stuk prettiger eten in de wetenschap dat er helemaal geen chemische antiaanbaklaag aan te pas komt. Keramische pannen bestaan volledig uit natuurlijke materialen. Dit levert uiteindelijk voedsel op dat op geen enkele manier besmet is geraakt door de manier van koken. Uiteindelijk is dat toch een fijne gedachte. Hierdoor gaat je voedsel nog net iets lekkerder smaken.

De beste keramische pannen kopen: Waar dien je op te letten?

Bij het kopen van keramische pannen zijn er een aantal punten waar je op moet letten. Dit om er zeker van te zijn dat je de beste keuze maakt. Hou bijvoorbeeld rekening met het volgende:

 • De maat: Allereerst is de maat natuurlijk uiterst belangrijk. Een keramische pannenset bestaat in het ideale geval uit keramische pannen van verschillende maten. Zo heb je voor iedere situatie een geschikte pan tot je beschikking. Let er daarom op dat je voor een optie kiest waarbij dit goed zit. Waarbij minstens één kleine, één gemiddelde en één grotere pan aanwezig zijn.

 • Bodemdikte: Daarbij is het belangrijk dat de bodem dik genoeg is. Hoe dikker deze namelijk is, hoe beter de warmte zich verdeelt. Bovendien trekken de pannen daardoor ook een stuk minder snel krom. Zeker een eigenschap om rekening mee te houden wanneer je voor het best mogelijke product wilt gaan.

 • Geschiktheid warmtebron: Verder moet de pan natuurlijk geschikt zijn om op iedere warmtebron geplaatst te worden. Zoals eerder al aangegeven, is dit bij keramische pannen over het algemeen geen probleem. Desondanks wil er bij sommige opties nog weleens sprake zijn van afwijkende eigenschappen. Het gaat dan bijvoorbeeld niet écht om een hoge kwaliteit keramische pan. Deze is dan ineens niet geschikt voor een bepaalde warmtebron. Best wel belangrijk, als je bijvoorbeeld kiest voor een inductie pannenset.

  Over het algemeen zijn de hoogwaardige opties echter geschikt voor gas, elektrisch, inductie en nog een aantal andere minder bekende warmtebronnen.
  Overigens kunnen we, wanneer je kookt op inductie, van harte aanraden om inductie beschermers te gebruiken. Deze geleiden de warmte en beschermen je inductie kookplaat tegelijkertijd. 

 • Handgrepen: Altijd essentieel bij pannen in het algemeen is dat de handgrepen goed koud blijven tijdens het koken. Anders is de kans op verbranding namelijk relatief groot. Bovendien moet je er ook op letten dat de handgrepen op een hoogwaardige manier bevestigd zijn. Vaak kun je in de reviews lezen of dit wel of niet het geval is. Als handgrepen die koud blijven namelijk al snel loslaten, heb je er alsnog niets aan.

 • Merk: Tot slot doe je er dan als laatste nog goed aan om voor een betrouwbaar merk te kiezen. Op het gebied van keramische pannen zijn er genoeg merken die de meeste mensen wel kennen. Door daarmee te beginnen, is de kans groot dat je al snel een paar goede opties tegenkomt. Later in dit artikel gaan we specifiek in op de meest betrouwbare namen op het gebied van keramische pannen.

Kiezen voor een keramische pannenset of losse keramische pannen?

Het kan goed zijn dat je begint met de zoektocht naar bijvoorbeeld een nieuwe koekenpan. Na het lezen van de overweldigende positieve eigenschappen van keramische pannen kom je dan misschien al snel tot de gedachte om je hele pannenset te vervangen. Maar is dit de juiste keuze?

In de praktijk blijkt inderdaad dat je er goed aan doet om je hele pannenset te vervangen door een keramische pannenset. Het is namelijk goed mogelijk om er mee te koken én te bakken. Zo heb je bijna onmiddellijk alle soorten pannen tot je beschikking die je nodig hebt. En bij alle pannen gelden dan de eerdergenoemde voordelen in dit artikel. Daar komt nog bij dat je relatief gezien vaak goedkoper uit bent door een hele keramische pannenset in één keer te kopen.

Welke merken zijn goed als het gaat om keramische pannensets?

Talloze merken bieden keramische pannen aan. Net als bij de meeste andere producten is het dan belangrijk om de goede opties er tussenuit te vissen. Aan de hand van uitvoerig onderzoek hebben we ontdekt dat er een aantal merken zijn die er qua betrouwbaarheid, kwaliteit en gebruiksgemak bovenuit springen. Het gaat dan om de keramische pannensets van de volgende merken:

 • GreenPan
 • BK
 • Herenthal
 • Royal Swiss

Dit is onze Top 5 beste keramische pannen

Nu je alles te weten bent gekomen over keramische pannen, is het tijd om onze Top 5 erbij te pakken. Het gaat hierbij om de volgens ons 5 beste keramische pannensets die op dit moment verkrijgbaar zijn. Zo weet je in ieder geval zeker dat je de juiste keuze maakt. De Top 5 bestaat uit:

De GreenPan Memphis keramische Pannenset staat bekend als een zeer complete pannenset. Bestaande uit 9 verschillende delen heb je hiermee beschikking over werkelijk alles wat je nodig hebt. Bovendien is de antiaanbaklaag versterkt met diamanten en verder volledig gezond. Het design van de pannen doet verder hoogwaardig aan, waardoor ze eigenlijk in iedere keuken thuishoren. Tot slot is deze pannenset geschikt om op of in alle verschillende warmtebronnen te gebruiken. Dit houdt in dat het ook op inductieplaten en zelfs in de oven gebruikt kan worden. Zodoende heb je met deze 5 pannen alle vrijheid om de meeste uiteenlopende gerechten klaar te maken.
Met deze 14-delige pannenset heb je in één keer alles wat je nodig hebt om allerlei soorten gerechten klaar te maken. Met 2 koekenpannen, 3 braadpannen en gaat het hier om een zeer uitgebreide set. Bovendien is ook deze keramische pannenset volledig geschikt om op meerdere warmtebronnen te gebruiken. Zowel op gas, elektra als ook inductie komen deze pannen goed tot hun recht. Het fijne is daarnaast dat er een biologische antibacteriële coating aanwezig is. Dit houdt je pannen nog wat schoner en gezonder dan dat je gewend bent. Is het luxe design van deze pannenset iets wat jou direct aanspreekt? Dan is het zeker een optie om de Herenthal HT-CES2014M Pannenset een kans te geven.
Op zoek naar een nieuwe set aan koekenpannen? Dan is de GreenPan Memphis Koekenpannenset zeker het overwegen waard. De gezonde keramische antiaanbaklaag is versterkt met diamanten. Dit garandeert een optimale, veilige werking. Met drie koekenpannen van 20, 24 en 28 cm heb je altijd het juiste formaat pan tot je beschikking. Geschikt voor echt alle warmtebronnen is deze set voor ieder huishouden een toegevoegde waarde. Het is zelfs een optie om deze pannen in de vaatwasser te zetten. Echter is het wel aan te raden om het schoonmaken met een doekje te doen.
Met deze keramische pannenset krijg je de beschikking over 6 verschillende pannen. Het gaat hierbij om 3 verschillende braad-/kookpannen, 2 koekenpannen en 1 sauspan. Verder zijn er 4 verschillende deksels inbegrepen. Opnieuw geschikt voor alle verschillende warmtebronnen komen deze pannen in iedere keuken goed tot hun recht. Het design van de pannen is bovendien erg netjes afgewerkt, waardoor ze een strakke, hoogwaardige uitstraling kennen. Gezien de goede prijs voor deze pannenset, is er sprake van een voordelige prijs-kwaliteitverhouding. Ga je dus verhuizen en is er een nieuwe pannenset nodig? Of is jouw complete pannenset simpelweg aan vernieuwing toe? Dan zou de Maison & Kitchen 10-delige marmeren coating pannenset voor jou weleens de geschikte optie kunnen zijn.
In deze pannenset van Royal Swiss zijn maar liefst 8 verschillende pannen opgenomen. Bovendien krijg je de beschikking over afneembare handgrepen en flink wat deksels. Het is daarmee één van de meest complete pannensets die er zijn. Fijn ook om te weten is dat het om 100% gerecycled aluminium en steen gaat. De deksels bestaan dan weer uit glas. Deze keramische pannenset is geschikt voor alle bekende warmtebronnen, waaronder ook de oven. Als echte liefhebber van goed keukengerei maak je met deze Royal Swiss 33-delige Pannenset dus geheid een goede keuze.

Wil je graag nog even verder kijken? Dat begrijpen we ook natuurlijk! Je kunt dan via de onderstaande knop nog meer keramische pannen bekijken. Via de link kun je de pannen selecteren op populariteit, prijs en/of klantbeoordeling. 

We wensen je alvast veel plezier met je nieuwe keramische pannenset! 

Anne
Anne

Hoi! Ik ben Anne en ik schrijf heel graag over allerlei verschillende producten. Het liefst sta ik in de keuken om nieuwe gerechten én apparaten te proberen en om vervolgens mijn bevindingen te delen met anderen. Jullie, in dit geval! Ook vind ik het leuk om met vrienden mooie nieuwe plekken te bezoeken. Al sinds 5 jaar schrijf ik als copywriter voor verschillende websites. Ik help mensen namelijk graag, zodat ze de beste producten kunnen kopen. Dus ik hoop dat je iets aan mijn teksten hebt!

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Thuiswijzer
Logo