Wil je het beste kniepertjesijzer kopen? Dan zul je veel hebben aan ons artikel! Tijdens onze zoektocht naar het beste kniepertjesijzer kwamen we er achter, dat er niet veel informatie te vinden is over dit soort wafelijzers. Daarom leggen we je graag uit waar je op moet letten bij het kopen van een kniepertjesijzer, wat je er allemaal mee kan maken, en wat de beste ijzers zijn om te kopen.
Een kniepertjesijzer: wat kun je ermee maken?
Het kniepertjesijzer kun je voor méér dingen gebruiken dan alleen voor het maken van kniepertjes. Het is een plat ijzer, waardoor je dunne en platte wafels bakt. Dat verschilt van een gewoon wafelijzer, dat diepere groeven heeft en daardoor niet geschikt is voor het bakken van kniepertjes.
In principe kun je in een kniepertjesijzer dus vanalles bakken dat een plat resultaat geeft! Denk aan kniepertjes (zowel plat als opgerold), stroopwafels en ijshoorntjes, oubliehoorntjes, cannoli, galetten, dunne wafels voor bij een ijsdessert, en ga zo maar door!
In dit artikel beschrijven we dus niet alleen maar het kniepertjesijzer. In principe gaat het ook over het oublie ijzer, het wafelijzer voor stroopwafels en het wafelijzer voor galetten. Want het zijn dan wel verschillende soorten koeken, maar je kunt ze allemaal maken met de wafelijzers die we bespreken in dit artikel.
Kniepertjesijzer kopen: waar op letten?
Je zou het misschien niet denken, maar er zijn meerdere soorten kniepertjesijzers verkrijgbaar. Omdat het ene wafelijzer net iets beter is dan het andere is het belangrijk om, voordat je een kniepertjesijzer of stroopwafelijzer koopt, rekening te houden met een aantal factoren. Dan kun je lekker lang doen met het apparaat, is het veiliger in gebruik én smaken de kniepertjes of wafels veel lekkerder.
- Wil je een stroopwafelijzer of kniepertjesijzer met meerdere bakplaten?
Dan kun je er namelijk verschillende soorten wafels in bakken. Er zijn kniepertjesijzers waar je (als je de bakplaat vervangt) ook Brusselse wafels, Belgische wafels, sandwiches, gevulde wafels en wafels met een hartjespatroon in kan maken. Dat maakt een wafelijzer veel veelzijdiger. Zo kan je er alle kanten mee op. Leuk om mee te experimenteren, weten wij uit eigen ervaring!Soms zitten deze verschillende bakplaten bij de prijs inbegrepen en worden ze dus meegeleverd bij de bestelling. Bij andere kniepertjesijzers dien je de wafelijzer platen los te bestellen, bijvoorbeeld hier.
- Kies voor een apparaat met genoeg vermogen.
Zo kan het wafelijzer de koeken op een constante, snelle manier gaar bakken. Je hoeft dan niet onnodig te wachten totdat de kniepertjes klaar zijn. Meestal ligt het wattage tussen de 700W en 1200W.
- Kies voor een wafelijzer met indicatielampje.
Kniepertjesijzers of stroopwafelijzers met een indicatielampje zijn het handigst. Dit lampje springt namelijk aan wanneer het wafelijzer heet genoeg is om het deeg erin te doen. En na het bakken weet je wanneer het wafelijzer weer koud is geworden, zodat je het apparaat veiliger kan schoonmaken.
- Wel of geen mooi reliëf?
Zo kun je hele sierlijke kniepertjes maken, met een mooie vorm langs de rand. Of gewoon de simpele variant, met een vierkantjespatroon. Meestal hebben de echte kniepertjesijzers mooiere vormen in het patroon, dan de wafelijzers met meerdere bakplaten. Het is een kwestie van jouw eigen smaak en voorkeuren, wat voor soort ijzer je kiest.
- Wil je een kniepertjesijzer met anti-aanbaklaag?
Dat kunnen we namelijk wel aanraden! Een goede (niet giftige) anti-aanbaklaag zorgt er namelijk voor, dat de stroopwafels of kniepertjes niet aanbakken. Daardoor heb je ook nog eens minder olie of boter nodig tijdens het bakken. Wel zo gezond 🙂
- Een regelbare thermostaat.
Met een regelbare thermostaat kun je de temperatuur van het wafelijzer instellen. Vaak zijn dit bijvoorbeeld 5 verschillende temperaturen, die je met een schuifknop kunt instellen. Zo kun je bepalen of de koeken die je bakt, snel gebakken moeten worden, of juist wat langzamer. Dat kan namelijk per deegsoort ook nog weleens verschillen. Wat ons betreft super handig, dus!
- Kies voor een wafelijzer dat gemakkelijk schoon te maken is.
Vaak zijn de stroopwafelijzers of kniepertjesijzers met uitneembare bakplaten, gemakkelijker om schoon te maken. Je haalt dan namelijk de bakplaat eruit, en hoeft enkel deze schoon te maken. Zo hoef je niet bang te zijn dat het apparaat nat wordt. Want daar gaat het natuurlijk kapot van!
- Kies voor een kniepertjesijzer met goede reviews.
In principe zijn alle kniepertjesijzers die we hieronder hebben beschreven, zeer goed beoordeelde apparaten. Een van de belangrijkste eisen die we stellen aan deze stroopwafelijzers, is dat ze goed beoordeeld worden door andere klanten. Zo weet je namelijk zeker dat je kwaliteit in huis haalt. Mocht je een ander wafelijzer uitkiezen dan één van onderstaande, check dan zeker even de reviews die het apparaat krijgt.
In het lijstje hieronder hebben we de 5 beste wafelijzers voor kniepertjes en stroopwafels voor je op een rijtje gezet. Deze selectie hebben we gemaakt door verschillende eisen naast elkaar te leggen. Bijvoorbeeld de prijs en kwaliteitsverhouding van het apparaat, de gebruikte materialen en andere klantervaringen. Zo kun je er zeker van zijn dat je het beste stroopwafelijzer in huis haalt. We hopen dat je een keuze kan maken, en wensen je er alvast heel veel plezier mee!
Beste kniepertjesijzer of stroopwafelijzer: onze Top 4
- Apparaat geeft een melding als het klaar is
- Verschillende temperaturen in te stellen
- Je kunt er geen andere wafelijzers in doen, om bijvoorbeeld Belgische wafels te bakken
- Goedkoop en toch kwalitatief
- Niet mogelijk om meerdere bakplaten erin te doen, dus enkel geschikt voor platte koeken
Wat zijn kniepertjes eigenlijk?
We kunnen ons voorstellen dat deze term voor veel mensen geheel nieuw is! En dat is niet gek, want kniepertjes worden vooral in bepaalde delen van Nederland gemaakt. Ze worden ook weleens “knieperties” genoemd. Waarbij de j dus door een i is vervangen. Oorspronkelijk kun je ze het meest vinden in Groningen, de Achterhoek, Drenthe en Twente.
Vooral tijdens de feestdagen worden er veel kniepertjes gemaakt. De platte koekjes kunnen zowel opgerold worden (zoals ijshoorntjes), of plat opgegeten worden. Opgerold kun je er vanalles in doen, zoals bijvoorbeeld slagroom of ijs. De smaak van een opgerold kniepertje is trouwens wel ietsje anders dan ijshoorntjes: zoeter, en met wat kaneel erdoorheen.
Voordat een kniepertje gemaakt wordt in een kniepertjesijzer, wordt het deeg gemaakt. Dit deeg wordt vervolgens als een bolletje in het midden van het wafelijzer gelegd. Als je het wafelijzer dicht doet, wordt het kniepertje vanzelf plat gedrukt, en gebakken.
Kniepertjes zijn te vergelijken met stroopwafels. Het recept verschilt wel iets. En het grootste verschil is, dat er bij kniepertjes geen stroop tussen de wafels/koekjes zit. Meestal kun je wel hetzelfde wafelijzer gebruiken, dus vaak zijn stroopwafelijzers te gebruiken als kniepertjesijzer en andersom.