Kookplaat met afzuiging

De kookplaat met afzuiging is de laatste tijd flink in opkomst. Dit heeft grotendeels te maken met de menselijke voorkeur voor innovatie. Iedereen is op zoek naar manieren om de zaken beter, sneller en daardoor effectiever aan te pakken. Een kookplaat met afzuiging staat in veel opzichten symbool voor deze ontwikkeling. Het is een manier om je keuken strakker te laten ogen, terwijl je optimaal gebruik maakt van de beschikbare ruimte.

In dit artikel gaan we dan ook alles leren over de kookplaat met afzuiging. Bijvoorbeeld wat de specifieke voordelen van dit apparaat zijn. En waar je op moet letten bij de aankoop ervan. Zodoende heb je op het einde toegang tot alle relevante informatie. Je bent dan in staat om tot een goed doordachte aankoop over te gaan.

Wat is een kookplaat met afzuiging?

Laten we beginnen bij de definitie van de kookplaat met afzuiging. Het is in de eerste plaats namelijk belangrijk dat je weet waar je precies mee te maken hebt.

Een kookplaat met afzuiging is in principe een combinatie van een kookplaat en een afzuigsysteem. Traditioneel gezien hangt het afzuigsysteem boven de kookplaat. De stijgende dampen en geuren worden door het afzuigsysteem weggezogen. Bij een kookplaat met afzuiging werkt dit net ietsjes anders. Daar bevindt het afzuigsysteem zich namelijk in de kookplaat zelf. In plaats van dat het afzuigen daardoor van bovenaf gebeurt, loopt dit via de onderkant. Al met al zorgt dit dus voor een andere look in de keuken. Er is geen behoefte meer aan het afzuigsysteem boven de kookplaat.

Inductie kookplaat met afzuiging

In de meeste gevallen is een kookplaat met afzuiging een inductie kookplaat met afzuiging. Een inductie kookplaat zorgt voor warmte door te werken met een magnetisch veld. Dat wil zeggen dat er verder geen verwarmingselementen aan te passen komen. Iets wat bijvoorbeeld wel het geval is bij kookplaten die op gas werken.

Een inductie kookplaat met afzuiging heeft niet alleen ingebouwde elektrische spoelen voor het creëren van een magnetisch veld, maar herbergt ook een compleet afzuigsysteem. Hierdoor is het momenteel een zeer gewild product. Het maakt gebruik van innovatieve technieken om een waar alles-in-één product aan te bieden. Hierdoor haal je met een inductie kookplaat met afzuiging een oprecht moderne keuken in huis. Een van de kernonderdelen van iedere keuken staat zo bol van de nieuwste technieken.

Waarom kookplaat met afzuiging kopen?

Uiteindelijk zijn er natuurlijk tal van redenen om voor een bepaald product te kiezen. Dit is ook bij de kookplaat met afzuiging het geval. Vandaar dat we hierbij even stil gaan staan bij de specifieke voordelen van de beste kookplaat met afzuiging. Zo weet je al snel precies waar je mee te maken krijgt. Indien deze voordelen ook voor jou persoonlijk een grote rol spelen, is de keuze waarschijnlijk vlug gemaakt. De belangrijkste redenen om een kookplaat met afzuiging te kopen, zijn:

 • Neemt minder optische ruimte in beslag: Een van de grootste en meest voor de hand liggende voordelen van een kookplaat met afzuiging is de visuele ruimtebesparing. In een ‘normale’ keuken moet je boven je kookplaten een afzuigsysteem hangen. Vaak gaat het hier dan om een flinke constructie. In veel keukens is het afzuigsysteem namelijk net zo groot of groter dan de kookplaat zelf. Het is iets waar veel mensen aan gewend zijn, maar waar je zeker geen genoegen mee hoeft te nemen. Dankzij de kookplaat met afzuiging bespaar je visueel gezien ineens een hoop ruimte. Boven de kookplaat is er dan bijvoorbeeld ruimte voor een extra kastje, het ophangen van bepaalde voorwerpen of iets heel anders. Je hebt hier zelf de controle over.

   

 • Strakkere afwerking: Tegelijkertijd merk je al snel dat een kookplaat met afzuiging een veel strakkere afwerking oplevert. Een traditioneel afzuigsysteem kan in de basis ook wel vrij strak afgewerkt zijn. Echter zie je in de meeste gevallen dat hier maar zeer beperkt sprake van is. In plaats daarvan is het afzuigsysteem een groot blok dat onnodig veel ruimte inneemt. Zeker wanneer het helemaal doorloopt tot in het plafond, voor het afvoeren van de lucht. Met een kookplaat met afzuiging bevindt alles zich in en onder de kookplaat. Vrienden en familieleden die op bezoek komen, vragen zich waarschijnlijk direct af hoe je de geuren van het koken überhaupt laat afzuigen. Zo onopvallend is de verwerking in de kookplaat!

 • Moderne uitstraling: Dit alles bij elkaar zorgt juist voor een zeer moderne uitstraling in de keuken. Zoals eerder al aangegeven, hebben veel mensen een natuurlijke voorkeur voor innovatie. Wanneer iets beter, sneller en effectiever te doen is, willen we dit ook graag. De kookplaat met afzuiging is hier een perfect voorbeeld van. De strakke afwerking in combinatie met het prestatievermogen van de beste kookplaat met afzuiging geeft hierin de doorslag. De verwachting is dan ook zeker dat steeds meer keukens van deze technologie gebruik gaan maken. Wat goed is, komt snel.

 • Je zit niet vast aan een specifieke locatie: Een ander fijn en bij veel mensen nog niet bekend voordeel is het feit dat je niet vast zit aan een specifieke locatie. Bij de traditionele versie van een afzuigsysteem moet je altijd rekening houden met allerlei technische aspecten. Zo moet je bijvoorbeeld een locatie kiezen waarbij er luchtafvoermogelijkheden zijn. Dit maakt het vaak lastig om een kookplaat op een visueel aantrekkelijke wijze op een kookeiland te plaatsen. Kies je voor een kookplaat met afzuiging? Dan loopt het afzuigen dus via de onderkant. Zodoende kun je de kookplaat zo’n beetje overal plaatsen. Zeker wanneer het gaat om een inductie kookplaat met afzuiging.

 • Zuigt geuren effectief op: In de basis is misschien nog wel het belangrijkste punt van een afzuigsysteem dat het ook effectief alle geuren en dampen opzuigt. In de praktijk is inmiddels gebleken dat een kookplaat met afzuiging hiertoe zeer goed in staat is. Zo zijn ze over het algemeen bijvoorbeeld vrij breed en krachtig. Hierdoor krijgt de lucht niet de kans om te ontsnappen en belandt het uiteindelijk in de binnenste regionen van het afzuigsysteem. Ben je dus iemand die bepaald geen fan is van etenslucht in huis? En wil je tegelijkertijd ook voor een strakke, moderne en innovatieve afwerking van de keuken zorgen? Dan kom je bijna automatisch uit bij de kookplaat met afzuiging. Het heeft alles waar je naar op zoek bent.

 • Zeer stil: Daarbij is er speciaal nog aandacht voor de stille eigenschappen van de kookplaat met afzuiging. Wist je namelijk dat de technologische vooruitgang het mogelijk maakt om dit een stuk stiller aan te pakken? Zeker wanner je ze vergelijkt met de traditionele afzuigkap, is er sprake van een duidelijke winnaar. Het soms oorverdovende geluid van een afzuigkap is met de kookplaat met afzuiging voorgoed verleden tijd.

 • Betaalbaar: Tot slot is een bekend bezwaar dat dergelijke innovatie lang niet altijd even betaalbaar is. De eerdergenoemde voordelen zijn leuk en aardig. Maar moet je vervolgens een fortuin betalen voor zo’n installatie? Dan is het in één klap een stuk minder aantrekkelijk. Het zal je daarom verbazen hoe betaalbaar de kookplaat met afzuiging de laatste tijd is geworden. Hier kom je later in dit artikel al achter.Waarop letten bij aankoop beste kookplaat met afzuiging?

Wanneer je aan de hand van de voordelen besluit om tot aankoop over te gaan, moet je nog even op een aantal aspecten letten. Voor het doen van een optimale aankoop is het namelijk zaak om met sommige dingen rekening te houden. Dit gaat dan om:

 • Afmetingen: Afmetingen zijn natuurlijk van doorslaggevend belang. In de meeste gevallen zit het met de lengte wel goed. Het is dan voornamelijk de breedte waar je rekening mee moet houden. Meet van te voren de ruimte in je keuken op voor een potentiële kookplaat met afzuiging. Zo kom je niet op een later moment pas voor ongewenste verrassingen te staan. Het geheel moet natuurlijk wel in je keuken passen.

 • Aantal kookplaten: Verder is het aantal kookplaten ook belangrijk. Woon je alleen of samen? Dan is er een kans dat twee kookplaten al voldoende is. Woon je echter met meer personen, krijg je vaak bezoek, hou je van uitgebreid koken en/of is er in potentie sprake van gezinsuitbreiding? Dan heb je al snel behoefte aan drie of meer kookplaten. Let daarom goed op hoeveel kookplaten jouw kookplaat met afzuiging heeft.

 • Bediening: Dan zijn er nog verschillende bedieningsopties wat de kookplaat met afzuiging betreft. Indien je op dit gebied een voorkeur hebt, doe je er goed aan hier rekening mee te houden. De ene kookplaat + afzuigsysteem bedien je bijvoorbeeld middels een slider of via touch, terwijl je bij een andere optie draaiknoppen hebt. Waar gaat voor jou persoonlijk de voorkeur naar uit?

 • Budget: Tot slot moet je altijd rekening houden met je budget. Zoals bij de voordelen al aangegeven, is een kookplaat met afzuiging beter betaalbaar dan men denkt. Desondanks is er nog altijd sprake van forse prijsverschillen bij de verschillende opties. Bepaal daarom een vast budget en ga aan de hand daarvan op zoek naar een kookplaat met afzuiging.

Beste kookplaat met afzuiging: Dit is onze top 3

Nu je alle relevante informatie over de kookplaat met afzuiging te weten bent gekomen, is het tijd voor de top 3. Aan de hand van deze top 3 ontdek je wat op dit moment de beste opties zijn. Deze producten zijn namelijk in ons onderzoek positief opgevallen. Ze laten je de voordelen ervaren die we eerder in dit artikel benoemden. Bekijk de top 3 van dit moment en kies de kookplaat met afzuiging die in jouw ogen het beste is:

Deze Bora Biu inductiekookplaat met ingebouwde afzuiging is in veel opzichten de allerbeste. Zo ziet het design er bijvoorbeeld bijzonder strak uit. De moderne afwerking komt in zo’n beetje iedere keuken prachtig tot z’n recht. Bovendien is het fornuis voorzien van maar liefst 4 inductie kookplaten, wat ruim genoeg is om ieder gerecht klaar te maken. Zelfs voor een groter gezelschap. Daarbij is er hier sprake van bediening via touch. Het is de meest moderne manier om dergelijke techniek te bedienen. Heerlijk simpel in gebruik. Het geheel is 76 cm breed, wat in de meeste keukens zeker gaat passen.
Deze Klarstein Full House down Air system inductiekookplaat is een absoluut topproduct. Dit heeft grotendeels ook te maken met de unieke verhouding tussen prijs en kwaliteit. Voor een relatief budgetvriendelijk bedrag heb je zo al toegang tot een inductie kookplaat met afzuiging. Het product is 77 cm breed, wat opnieuw goed past in menig keuken. Bovendien is in dit systeem een SenseControl touch paneel ingebouwd. Dit geeft je toegang tot alle functionaliteiten middels de touch van je vinger. Dankzij de 4 inductie kookplaten is er voldoende ruimte om allerlei soorten gerechten voor meerdere personen klaar te maken.
Tot slot is er nog de Equisit inductie kookplaat met afzuiging. Ook deze derde optie in de top 3 is weer voorzien van een prachtig, strak design. Er zijn 4 inductie kookplaten aanwezig, waarbij er in het midden ruimte is gemaakt voor de afzuiging. Deze centrale locatie maakt het afzuigen zeer effectief, waardoor er geen nare geurtjes in huis achterblijven. Met een breedte van 87.5 cm is het wel belangrijk om op de beschikbare ruimte te letten. De bediening van deze kookplaat met afzuiging verloopt via touch. Een budgetvriendelijke optie met een geluidsniveau van maximaal 63 dB, een timer en zelfs een kinderslot. Al met al zeker het overwegen waard!

Anne
Anne

Hoi! Ik ben Anne en ik schrijf heel graag over allerlei verschillende producten. Het liefst sta ik in de keuken om nieuwe gerechten én apparaten te proberen en om vervolgens mijn bevindingen te delen met anderen. Jullie, in dit geval! Ook vind ik het leuk om met vrienden mooie nieuwe plekken te bezoeken. Al sinds 5 jaar schrijf ik als copywriter voor verschillende websites. Ik help mensen namelijk graag, zodat ze de beste producten kunnen kopen. Dus ik hoop dat je iets aan mijn teksten hebt!

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Thuiswijzer
Logo