Mini vaatwasser

Ben je op zoek naar een mini vaatwasser? Dat is heel begrijpelijk! Velen van ons zijn er namelijk géén fan van om zelf de afwas te doen. Wij zelf ook niet 😉
Het is een hoop gedoe en er is altijd wel een bord of pan die niet gemakkelijk schoon te krijgen is.

Daarnaast moet je het constant bijhouden, omdat je aanrecht anders vol vaat staat met vuile vaat. Dat is niet erg hygiënisch en het ziet er gewoon rommelig uit. Genoeg reden dus om een vaatwasser aan te schaffen, want het bespaart veel tijd en moeite!

Beste mini vaatwasser

Heb je niet zoveel vuile vaat in één keer? Of heb je niet veel ruimte in de keuken? Dan is er een goede oplossing: de mini vaatwasser! We vertellen je dan ook graag waarom dit zo’n handig apparaat is en waar je op moet letten bij de aanschaf. Ook hebben we een top 5 van de beste mini vaatwassers samengesteld. Zo koop je ongetwijfeld de voor jou beste mini vaatwasser!

Een mini vaatwasser: wat zijn de voordelen?

 • Een kleine vaatwasser neemt weinig ruimte in beslag.
  Mini vaatwassers zijn de perfecte oplossing voor mensen die niet graag met de hand afwassen, een klein huishouden van één of twee personen hebben en/of niet genoeg ruimte hebben in de keuken voor een normale vaatwasser.

  De grootte van vaatwassers wordt gemeten in couverts. Een couvert is het eetgerei dat per persoon per maaltijd wordt gebruikt. Hierbij kan je denken aan een bord, bestek en een glas. In een normale vaatwasser passen 12 tot 15 couverts. Bij een mini vaatwasser passen er zo’n 6 couverts in. Er zit één rek en bestekkorf in een mini vaatwasser. Met een hoogte van ca 45 cm kan je een mini vaatwasser qua formaat vergelijken met een oven. Dankzij het formaat kan je het apparaat gemakkelijk op het aanrecht plaatsen of inbouwen in de keukenwand.

Mini vaatwasser

 • Sneller schone vaat. 
  Als je maar een klein huishouden van één of twee personen hebt dan zal je de vaatwasser toch al snel dagelijks vol hebben staan met vaat. Het voordeel hiervan is dat je de mini vaatwasser dagelijks kan laten draaien. Je hoeft niet een paar dagen te wachten voordat hij vol is.
 • Minder kans op vieze geurtjes. 
  Als je vaat meerdere dagen in de vaatwasser staat kan dat leiden tot een stinkende vaatwasser of je hebt na een paar dagen niet meer genoeg servies in je kastjes staan. Er is vaak geen ruimte voor pannen, dus die moet je wel zelf met de hand schoonmaken. Maar dat is meestal ook beter voor de pannen.

Met een mini vaatwasser kan je dus ondanks een kleine keuken veel tijd en moeite besparen met de afwas doen, omdat je de vaat eenvoudig in de vaatwasser kan zetten en deze het werk kan laten doen. Ze zijn overigens ook ideaal voor mensen die moeite met bukken hebben. Omdat de vaatwasser op het aanrecht kan staan, kan je er makkelijk bij.

Mini vaatwasser: kiezen voor vrijstaand of inbouw in keukenkastje?

Net zoals bij normale vaatwassers het geval is, kan je mini vaatwassers als vrijstaande of als inbouw variant kopen. De indeling van je keuken is erg bepalend voor welke versie je het beste kan kiezen.

Heb je niet veel ruimte op je aanrechtblad om een mini vaatwasser op te plaatsen, maar kan je wel plaats maken in je keukenkastjes? Dan is een inbouw mini vaatwasser een goed keuze. Je behoudt op die manier ruimte op je aanrechtblad en de mini vaatwasser is netjes verwerkt in je keukenwand.

Bomann TSG 5701 - mini vaatwasser, campingvaatwasser

Heb je echter alle ruimte nodig in je keukenkastjes, maar kan je wel plaats maken op het aanrecht? Dan is een vrijstaande mini vaatwasser een beter idee. Het voordeel van een vrijstaande mini vaatwasser is dat je hem ook nog makkelijk mee zal kunnen nemen naar de camping, bijvoorbeeld met je camper.

De beste mini vaatwasser kopen: waarop letten?

Wanneer je de beste mini vaatwasser wilt gaan kopen zijn er een aantal dingen waar je rekening mee dient te houden, zodat je zeker weet dat je er een aanschaft waar je ook echt blij mee zult zijn. Deze aandachtspunten zullen we hieronder bespreken.

 • Energieverbruik.
  Ten eerste is het energieverbruik belangrijk. Alle grote elektrische apparaten zijn voorzien van een energielabel. Deze geeft aan hoe energiezuinig een apparaat is. De zuinigste mini vaatwassers hebben en energielabel van A+++ en de apparaten die het meest verbruiken hebben energielabel G.

  Energielabel van de inventum mini vaatwasser

  Op het label kan je ook aflezen wat het energieverbruik in kWh per jaar is. Als je dan toch naar het energieverbruik aan het kijken bent, kan je direct even checken hoe het ervoor staat met het waterverbruik. Ook dit staat op het energielabel aangegeven met een afbeelding van een kraantje. De waarde wordt aangegeven in liter per jaar.

 • Was – en droogresultaat.
  Nu we toch nog naar het energielabel aan het kijken zijn kunnen we direct het droogresultaat bekijken. Dit staat aangegeven naast het waterverbruik. Je zal de letters A t/m G op een rij zien staan. Een dikgedrukte A staat voor het beste droogresultaat aan een dikgedrukte G voor het slechtste. Daarnaast kun je ook nog reviews op internet opzoeken. Zo kun je erachter te komen hoe goed de mini vaatwasser de vaat schoonmaakt, en hoe droog de vaat is als de mini vaatwasser klaar is.

 • Geluidsniveau.
  De meeste mensen zetten de vaatwasser voornamelijk ‘s nachts aan. Hoeveel geluid hij dan maakt zal niet voor iedereen iets uitmaken. Maar als je op één verdieping woont en de vaatwasser staat dus relatief dichtbij je, dan is het wel fijn dat hij zo stil mogelijk is. Op die manier weet je zeker dat hij je niet ‘s nachts wakker zal houden. Het geluidsniveau staat ook op het energielabel aangegeven in decibel (dB). Een geluidsniveau van maximaal 47 dB is wenselijk. Maar er zijn tegenwoordig zelfs vaatwassers met een geluidsniveau lager dan 40 dB.
 • Vaatwasprogramma’s.
  Het is fijn als je vaatwasser meerdere programma’s heeft waar je tussen kan kiezen. De programma’s hebben meestal te maken met de temperatuur van het water en de duur van het wassen. Zo hoeft een vaatwasser vol glazen en wat bordjes niet zo lang en heet te draaien als een vaatwasser vol borden of pannen met aangekoekte etensresten.

 • Extra functies.
  Sommige mini vaatwassers zijn voorzien van extra opties, zoals een zout en glansindicator. Zout en glans zorgen namelijk voor het beste resultaat. Met zo’n indicator geeft de vaatwasser precies aan wanneer het zout en glans bijna op is en je dit dus weer moet bijvullen. Je zou eventueel ook vaatwastabletten kunnen gebruiken waar deze ingrediënten al in zitten.

  Een andere fijne extra functie is de startuitstel. Hiermee kan je de vaatwasser instellen dat hij pas een paar uur later moet gaan draaien. Dit is ideaal als je wilt dat hij draait met nachttarief.

  Mini afwasmachine met vaatwastabletten

 • De prijs.
  Wat natuurlijk ook niet onbelangrijk is, is de prijs. Mini vaatwassers zijn verkrijgbaar van €150 tot €800. De prijs is afhankelijk van alle bovengenoemde punten en het merk. Je eigen budget is dus bepalend voor welke mini vaatwasser je precies kunt kiezen.

Top 5 beste mini vaatwassers

Hieronder kun je onze lijst zien, met hierin de door ons geselecteerde producten. We hebben geprobeerd om aan de hand van bovenstaande eisen en eigenschappen, de beste mini afwasmachines uit te zoeken. Hierbij spelen bijvoorbeeld de kwaliteit, de prijs en de ervaringen van andere klanten mee. Hopelijk lukt het om uit onderstaande mini afwasmachines een keuze te maken. We wensen je er alvast veel plezier mee!

Een hele goede optie is deze Inventum mini vaatwasser. Hij is voorzien van energielabel A+ en verbruikt slechts 6,5 liter water per wasbeurt. Je hebt de keuze tussen zes verschillende vaatwasprogramma’s, waaronder een ECO stand zodat je milieubewust bezig kan zijn - en de vaat toch goed schoon krijgt. Voor de echt vuile afwas is er er de hygiëne stand. Als je wilt dat de vaatwasser pas op een later moment gaat draaien dan kan je de startuitstel inschakelen. Hij kan dan 2, 4 of 8 uur later starten.
De Klarstein Amazonia 6 mini vaatwasser heeft een strak design en past daarmee in de meeste keukens. Het heeft een interne hoogte van 25 cm en een diepte van 45 cm. Hier kan je dus lekker veel vaat in opslaan zonder een volledige vaatwasser te hoeven aanschaffen. Per beurt gebruikt de vaatwasser zo’n 6,5 liter water en produceert deze 49 decibel aan volume, wat gemiddeld is voor een apparaat van dit formaat. Een standaardprogramma duurt 3 uur en 50 minuten, maar je kan ook gebruik maken van een snelprogramma.
Ben je op zoek naar een lichter apparaat? Dan is de compacte vaatwasser van Siemens een goede keus. Deze vaatwasser heeft een laadvermogen van 6 couverts en dat staat gelijk aan servies voor 6 personen. Ook heeft dit apparaat een aparte bestekkorf waarin je je bestel gemakkelijk kan opslaan en verdelen. Zo heb je extra gemak tijdens het uitruimen. Deze vaatwasser heeft een speed functie waarbij je het programma met wel 50% kan inkorten. Ook kan je gebruik maken van de ExtraDry functie om je vaat extra droog te maken. Dat is nog eens mooi meegenomen!
De mini vaatwasser vam Beko is net wat groter dan gemiddeld. Deze heeft namelijk ruimte voor wel 8 couverts, wat gelijk staat aan servies voor ongeveer 8 personen (pannen niet meegerekend). De rekken van deze compacte vaatwasser hebben een antibacteriële bekleding waardoor je vaat goed schoon wordt en geen bacteriële vuiltjes achterblijven na het programma. Je kan gebruik maken van een startuitstel optie om de vaat later aan te zetten. Dit is erg handig voor wanneer je bijvoorbeeld wil slapen en de volgende ochtend direct alles wil kunnen uitruimen. Ook heeft het apparaat 6 verschillende programma’s waar je uit kan kiezen.
Deze vaatwasser is ideaal wanneer je op reis gaat of wanneer je in een studentenwoning verblijft. Het is een erg kleine vaatwasser met slechts ruimte voor 2 couverts. Toch is het erg fijn in het gebruik en precies genoeg voor 1 persoon. Je hebt niet eens een directe wateraansluiting nodig, want dit apparaat heeft een reservoir van 5 liter, waardoor je deze los kan vullen en dan kan aanzetten. Het apparaat heeft 5 verschillende reinigingsprogramma’s en is na en 60 minuten klaar met het ECO programma. Je hoeft dus niet zo lang te wachten tot je vaat klaar is.

Anne
Anne

Hoi! Ik ben Anne en ik schrijf heel graag over allerlei verschillende producten. Het liefst sta ik in de keuken om nieuwe gerechten én apparaten te proberen en om vervolgens mijn bevindingen te delen met anderen. Jullie, in dit geval! Ook vind ik het leuk om met vrienden mooie nieuwe plekken te bezoeken. Al sinds 5 jaar schrijf ik als copywriter voor verschillende websites. Ik help mensen namelijk graag, zodat ze de beste producten kunnen kopen. Dus ik hoop dat je iets aan mijn teksten hebt!

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Thuiswijzer
Logo