Mini vaatwasser

Ben je op zoek naar een mini vaatwasser? Dat is heel begrijpelijk! Velen van ons zijn er namelijk géén fan van om zelf de afwas te doen. Wij zelf ook niet 😉
Het is een hoop gedoe en er is altijd wel een bord of pan die niet gemakkelijk schoon te krijgen is.
Daarnaast moet je het constant bijhouden, omdat je aanrecht anders vol vaat staat met vuile vaat. Dat is niet erg hygiënisch en het ziet er gewoon rommelig uit. Genoeg reden dus om een vaatwasser aan te schaffen, want het bespaart veel tijd en moeite!

Heb je niet zoveel vuile vaat in één keer? Of heb je niet veel ruimte in de keuken? Dan is er een goede oplossing: de mini vaatwasser! We vertellen je dan ook graag waarom dit zo’n handig apparaat is en waar je op moet letten bij de aanschaf. Ook hebben we een top 5 van de beste mini vaatwassers samengesteld. Zo koop je ongetwijfeld de voor jou beste mini vaatwasser!

Een mini vaatwasser: wat zijn de voordelen?

Mini vaatwasser met glazenMini vaatwassers zijn de perfecte oplossing voor mensen die niet graag met de hand afwassen, een klein huishouden van één of twee personen hebben en/of niet genoeg ruimte hebben in de keuken voor een normale vaatwasser.

De grootte van vaatwassers wordt gemeten in couverts. Een couvert is het eetgerei dat per persoon per maaltijd wordt gebruikt. Hierbij kan je denken aan een bord, bestek en een glas. In een normale vaatwasser passen 12 tot 15 couverts. Bij een mini vaatwasser passen er zo’n 6 couverts in. Er zit één rek en bestekkorf in een mini vaatwasser. Met een hoogte van ca 45 cm kan je een mini vaatwasser qua formaat vergelijken met een oven. Dankzij het formaat kan je het apparaat gemakkelijk op het aanrecht plaatsen of inbouwen in de keukenwand.
Een kleinere vaatwasser betekent overigens ook minder energieverbruik.

Beste mini vaatwasserAls je maar een klein huishouden van één of twee personen hebt dan zal je de vaatwasser toch al snel dagelijks vol hebben staan met vaat. Het voordeel hiervan is dat je de mini vaatwasser dagelijks kan laten draaien. Je hoeft niet een paar dagen te wachten voordat hij vol is. Als je vaat meerdere dagen in de vaatwasser staat kan dat leiden tot een stinkende vaatwasser of je hebt na een paar dagen niet meer genoeg servies in je kastjes staan. Er is vaak geen ruimte voor pannen, dus die moet je wel zelf met de hand schoonmaken. Maar dat is meestal ook beter voor de pannen.

Met een mini vaatwasser kan je dus ondanks een kleine keuken veel tijd en moeite besparen met de afwas doen, omdat je de vaat eenvoudig in de vaatwasser kan zetten en deze het werk kan laten doen. Ze zijn overigens ook ideaal voor mensen die moeite met bukken hebben. Omdat de vaatwasser op het aanrecht kan staan, kan je er makkelijk bij.

Mini vaatwasser: kiezen voor vrijstaand of inbouw in keukenkastje?

Mini afwasmachine in keukenNet zoals bij normale vaatwassers het geval is, kan je mini vaatwassers als vrijstaande of als inbouw variant kopen. De indeling van je keuken is erg bepalend voor welke versie je het beste kan kiezen.

Heb je niet veel ruimte op je aanrechtblad om een mini vaatwasser op te plaatsen, maar kan je wel plaats maken in je keukenkastjes? Dan is een inbouw mini vaatwasser een goed keuze. Je behoudt op die manier ruimte op je aanrechtblad en de mini vaatwasser is netjes verwerkt in je keukenwand.

Heb je echter alle ruimte nodig in je keukenkastjes, maar kan je wel plaats maken op het aanrecht? Dan is een vrijstaande mini vaatwasser een beter idee. Het voordeel van een vrijstaande mini vaatwasser is dat je hem ook nog makkelijk mee zal kunnen nemen naar de camping, bijvoorbeeld met je camper.

De beste mini vaatwasser kopen: waarop letten?

Wanneer je de beste mini vaatwasser wilt gaan kopen zijn er een aantal dingen waar je rekening mee dient te houden, zodat je zeker weet dat je er een aanschaft waar je ook echt blij mee zult zijn. Deze aandachtspunten zullen we hieronder bespreken.

 • Energieverbruik.
  Ten eerste is het energieverbruik belangrijk. Alle grote elektrische apparaten zijn voorzien van een energielabel. Deze geeft aan hoe energiezuinig een apparaat is. De zuinigste mini vaatwassers hebben en energielabel van A+++ en de apparaten die het meest verbruiken hebben energielabel G.

  Op het label kan je ook aflezen wat het energieverbruik in kWh per jaar is. Als je dan toch naar het energieverbruik aan het kijken bent, kan je direct even checken hoe het ervoor staat met het waterverbruik. Ook dit staat op het energielabel aangegeven met een afbeelding van een kraantje. De waarde wordt aangegeven in liter per jaar.

 • Was – en droogresultaat.
  Nu we toch nog naar het energielabel aan het kijken zijn kunnen we direct het droogresultaat bekijken. Dit staat aangegeven naast het waterverbruik. Je zal de letters A t/m G op een rij zien staan. Een dikgedrukte A staat voor het beste droogresultaat aan een dikgedrukte G voor het slechtste. Daarnaast kun je ook nog reviews op internet opzoeken. Zo kun je erachter te komen hoe goed de mini vaatwasser de vaat schoonmaakt, en hoe droog de vaat is als de mini vaatwasser klaar is.
 • Geluidsniveau.
  De meeste mensen zetten de vaatwasser voornamelijk ‘s nachts aan. Hoeveel geluid hij dan maakt zal niet voor iedereen iets uitmaken. Maar als je op één verdieping woont en de vaatwasser staat dus relatief dichtbij je, dan is het wel fijn dat hij zo stil mogelijk is. Op die manier weet je zeker dat hij je niet ‘s nachts wakker zal houden. Het geluidsniveau staat ook op het energielabel aangegeven in decibel (dB). Een geluidsniveau van maximaal 47 dB is wenselijk. Maar er zijn tegenwoordig zelfs vaatwassers met een geluidsniveau lager dan 40 dB.
 • Vaatwasprogramma’s.
  Kleine vaatwasser programma'sHet is fijn als je vaatwasser meerdere programma’s heeft waar je tussen kan kiezen. De programma’s hebben meestal te maken met de temperatuur van het water en de duur van het wassen. Zo hoeft een vaatwasser vol glazen en wat bordjes niet zo lang en heet te draaien als een vaatwasser vol borden of pannen met aangekoekte etensresten.
 • Extra functies.
  Mini afwasmachine met vaatwastablettenSommige mini vaatwassers zijn voorzien van extra opties, zoals een zout en glansindicator. Zout en glans zorgen namelijk voor het beste resultaat. Met zo’n indicator geeft de vaatwasser precies aan wanneer het zout en glans bijna op is en je dit dus weer moet bijvullen. Je zou eventueel ook vaatwastabletten kunnen gebruiken waar deze ingrediënten al in zitten.
  Een andere fijne extra functie is de startuitstel. Hiermee kan je de vaatwasser instellen dat hij pas een paar uur later moet gaan draaien. Dit is ideaal als je wilt dat hij draait met nachttarief.
 • De prijs.
  Wat natuurlijk ook niet onbelangrijk is, is de prijs. Mini vaatwassers zijn verkrijgbaar van €150 tot €800. De prijs is afhankelijk van alle bovengenoemde punten en het merk. Je eigen budget is dus bepalend voor welke mini vaatwasser je precies kunt kiezen.

Top 5 beste mini vaatwassers

Hieronder kun je onze lijst zien, met hierin de door ons geselecteerde producten. We hebben geprobeerd om aan de hand van bovenstaande eisen en eigenschappen, de beste mini afwasmachines uit te zoeken. Hierbij spelen bijvoorbeeld de kwaliteit, de prijs en de ervaringen van andere klanten mee. Hopelijk lukt het om uit onderstaande mini afwasmachines een keuze te maken. We wensen je er alvast veel plezier mee!

Deze mini vaatwasser van Bosch is wat ons betreft één van de beste mini vaatwassers van dit moment. Het apparaat heeft namelijk een hoop luxe en fijne eigenschappen. De vaatwasser valt bijvoorbeeld onder energieklasse A+. Per wasbeurt verbruikt de vaatwasser 8 liter water. Je hoeft niet bang te zijn voor waterschade, want het product is voorzien van meervoudige waterbescherming. Wanneer je de mini vaatwasser aanzet heb je de keuze tussen vijf verschillende programma’s waarmee je je vaat blinkend schoon kan krijgen. De programma’s zijn: intensief 70°C, normaal 65°C, eco 50°C, zacht 40°C en snel 45°C. Daarnaast kun je ervoor kiezen om de start uit te stellen. Je hoeft nooit meer vergeten het zout en glansspoelmiddel bij te vullen, door de elektronische navulindicatie. Na het wassen kan je vaat zo weer de kast in, want deze mini vaatwasser kan de vaat extra droog maken.
Deze Exquisit vaatwasser is tevens een goede keuze. Ook deze mini vaatwasser heeft energielabel A+. De vaatwasser is uitgerust met maar liefst zes programma’s: normaal, eco, intensief, snel, glas en 60 min. Hij is voorzien van een doseer assistent, waardoor je altijd de juiste hoeveelheid vaatwasmiddel kan afmeten. Op het display van de vaatwasser kan je aflezen hoeveel minuten het nog duurt voordat het programma is afgelopen. In plaats van de vaatwasser direct te starten kan je ook kiezen voor startuitstel, zodat hij enkele uren later automatisch begint. Daarnaast beschikt het apparaat over reinigingsklasse A en heeft het een wateronthardingssysteem. Met de AquaStop waterbeveiliging ben je gegarandeerd 100% beschermd tegen waterschade. Ook nu hoef je je geen zorgen te maken over het zout en glansspoelmiddel, want daar heeft de mini vaatwasser indicatielampjes voor.
De nummer drie in onze lijst is deze Inventum mini vaatwasser. Hij is voorzien van energielabel A+ en verbruikt slechts 6,5 liter water per wasbeurt. Je hebt de keuze tussen zes verschillende vaatwasprogramma’s, waaronder een ECO stand zodat je milieubewust bezig kan zijn - en de vaat toch goed schoon krijgt. Voor de echt vuile afwas is er er de hygiëne stand. Als je wilt dat de vaatwasser pas op een later moment gaat draaien dan kan je de startuitstel inschakelen. Hij kan dan 2, 4 of 8 uur later starten.
De Medion mini vaatwasser heeft een plekje in onze top 5 beste mini afwasmachines gekregen dankzij zijn voordelige prijs. Verder is ook deze mini vaatwasser voorzien van energielabel A+ en verbruikt 6,5 liter water per wasbeurt. Hij heeft zes programma's, dit zijn intensief, normaal, eco, glazen, 90 min en snel. Daarnaast heeft hij een uitgestelde start van 1 tot 24 uur. De reinigingsklasse is A evenals de droog efficiëntie. Een prima keuze, dit apparaat.
Deze kleine inbouw vaatwasser van Siemens is eveneens een goede keuze. Het is geen goedkoop product, maar daar krijg je wel heel wat kwaliteit voor terug. Ook deze mini vaatwasser heeft energielabel A+. Hij heeft vijf programma's; intensief 70°Cm auto 45-65°C, eco 50°C, zacht 40°C en snel 45°C. Daarnaast is hij voorzien van twee speciale functies. De VarioSpeedPlus functie zorgt ervoor dat je de programma’s met maar liefst 66% kan verkorten. Met de HygiënePlus functie kun je op extra hoge temperaturen afwassen voor maximale hygiëne. Dankzij de uitgestelde start kan je hem 1 tot 24 uur (!) van te voren voorprogrammeren. Daarnaast kan deze mini vaatwasser het reinigingsmiddel dat je gebruikt automatisch herkennen. Met een geluidsniveau met 47dB is dit de stilste mini vaatwasser in onze top 5!

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Thuiswijzer.nl
Logo