Ben je op zoek naar een oorsmeer verwijderaar? Dat snappen we heel goed. Maar soms zie je door de bomen het bos niet meer, als het gaat om het maken van een goede aankoop. Daarom hebben we hieronder een lijstje gemaakt met de volgens ons 7 beste oorreinigers op dit moment. Daarnaast geven we je wat extra uitleg over oorsmeer en het belang van een goede oorspuit.
Wanneer heb je een oorsmeer verwijderaar nodig?
Voor de meeste mensen is oorsmeer geen groot probleem. Zolang je zorgt voor een goede oorhygiëne is er meestal niets aan de hand. Wekelijks (of tweemaal per drie weken) de oren wassen met zeepwater onder de douche is vaak al genoeg.
Sommige mensen kampen echter met een te grote productie van oorsmeer. Dan is af en toe wat water en zeep niet meer genoeg. Deze hogere productie van oorsmeer kan een probleem worden. Het kan bijvoorbeeld leiden tot duizeligheid en evenwichtsstoornissen, jeuk of gehoorverlies. Wanneer het oorsmeer echt tot problemen leidt is het slim om actie te ondernemen. Daarbij komt een oorsmeer verwijderaar goed van pas!
Wat veroorzaakt een teveel aan oorsmeer?
Oorsmeer-problemen kunnen worden veroorzaakt door ouderdom, een teveel aan aanraking van de klieren of door een afwijkende gehoorgang. Ook eczeem kan voor problemen zorgen.
Naarmate je ouder wordt, kan het oorsmeer wat droger worden. Het wordt harder en brokkeliger. Daardoor stroomt het minder goed weg en kunnen verstoppingen ontstaan.
Een andere oorzaak is overmatig aanraken van de oorsmeerklieren. Bijvoorbeeld wanneer je een wattenstaafje gebruikt, of vaak met de vingers in de oren komt. Mensen met een gehoorapparaat moeten ook opletten, want de kans is groot dat ze het oorsmeer met hun gehoorapparaat weer naar binnen duwen. Ook als je oordoppen gebruikt (bedoeld om je oren te beschermen tegen te luide geluid) kan het zijn dat je het oorsmeer verder naar binnen duwt.Tenslotte kan de afvoer worden verstopt, door eczeem of een afwijkende bouw van de gehoorgang.
Oorsmeer verwijderen met een wattenstaafje in plaats van een oorreiniger: populair, maar slecht idee
De verleiding is dan groot om met een wattenstaafje (of nog erger: een paperclip of iets dergelijks) in de weer te gaan, in plaats van met een oorreiniger of een oorsmeer verwijderaar. En waarom ook niet, want iedereen doet het toch zo?
Door een wattenstaafje te gebruiken om oorsmeer te verwijderen maak je het probleem echter alleen nog maar groter. Met een wattenstaafje verwijder je weliswaar een deel van het oorsmeer, maar je duwt ook een deel dieper de oren in. Hierdoor ontstaan juist problemen. Infecties en eczeem kunnen worden gelinkt aan een té enthousiast gebruik van wattenstaafjes. Ook kan een oorprop ontstaan.
Oh, en alsof dat nog niet erg genoeg is stimuleert het gebruik van een wattenstaafje juist de oorsmeerklieren. Daardoor gaan je oren nóg meer oorsmeer produceren. Zo blijf je bezig!
Dat je niet met een paperclip of een pen of zo in je oren moet pulken zou eigenlijk geen toelichting nodig moeten hebben. Dit is echt heel onverstandig. Je kunt de gehoorgang beschadigen of zelfs permanente gehoorschade veroorzaken. Niet doen dus: een oorsmeer verwijderaar of een oorreiniger is hierbij vaak de beste oplossing.
De ene oorsmeerverwijderaar is de andere niet
Oorsmeerverwijderaars of oorreinigers zijn apparaatjes die bedoeld zijn om zelf je oren schoon te maken. Deze zijn grofweg in drie categoriën in te delen: de schraper, de oorspuit en de oordouche. Welke soort voor jou het beste is, is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur.
- De oorsmeerverwijderaar
De simpelste oorsmeerverijderaar is de schraper. Deze zou je kunnen zien als een soort lepel waarmee je het oorsmeer uit de oren kunt scheppen. Door het slimme ontwerp duwt deze oorsmeerverwijderaar het oorsmeer niet dieper in de oren zoals een wattenstaafje dat doet, maar worden de oren goed schoon geschept. Hij werkt heel simpel, maar wordt door sommige mensen niet heel hygiënisch gevonden.
Het aanbod oorsmeerverwijderaars is op zijn zachtst gezegd nogal divers te noemen. Van een eenvoudig “lepeltje” tot geavanceerde machines, soms zelfs uitgerust met verlichting en zelfs een camera. In de basis doen ze echter allemaal hetzelfde.
- De oorspuit
De tweede variant oorsmeerverwijderaar is de oorspuit. In vergelijking met de eerdergenoemde oorsmeerverwijderaar wordt de oorspuit gezien als een makkelijke en effectieve manier om zelf je oren te reinigen (uitspuiten).
Veel mensen hebben een voorkeur voor dit soort oorsmeerverwijderaar omdat hiermee het oor gelijkmatig gereinigd wordt. Dit type oorsmeerverwijderaar ziet er precies uit zoals je op basis van de naam zou verwachten. Alleen heeft dit spuitje geen lange naald, maar een opzetstukje dat je veilig in het oor kunt steken. Je vult de cilinder (vaak 20ml groot) met lauw water. Breng het spuitstuk in het oor en oefen druk uit op de plunjer. Het lauwe water stroomt nu het oor in, waar het zijn reinigende werk kan doen. Zorg wel voor een opvangbakje! Het water, met oorsmeer, stroomt namelijk ook weer naar buiten!
- De oordouche
Net als de oorspuit bestaat deze oorsmeerverwijderaar uit een reservoir en een spuitstuk. In die zin lijkt de oordouche sterk op de oorspuit. Het verschil is dat de oordouche een stuk groter is. Het reservoir kan meer water bevatten en het spuitstuk zit vaak aan een slang. Veel mensen vinden dit een stuk makkelijker, want ze kunnen met de ene hand kracht zetten om de waterstroom op gang te brengen, terwijl ze de oordouche met de andere hand richten. Wie echt veel last van oorsmeer heeft, heeft vaak meer aan een oordouche dan aan een (kleine) oorspuit. Maar let op, ook hier geldt dat alles wat je het oor in spuit er ook weer uit komt. Daarom wordt de oordouche vaak gebruikt tijdens het douchen.
Onze top 7 beste oorsmeer verwijderaars
Hieronder geven we een overzicht van een aantal oorspuiten die de klus klaren. Bij het opstellen van deze lijst zijn we niet alleen uitgegaan van de specificaties van de leverancier, maar hebben we ook expliciet gekeken naar de reacties van gebruikers. Voordat we aan het lijstje beginnen willen we wel even benadrukken dat niet elke oorspuit of oorsmeer verwijderaar geschikt is voor kinderen. Let hier dus op bij de aankoop!
Zo, dat was onze lijst! We hopen dat je uit de hierboven geselecteerde producten een goede keuze kunt maken. Immers, het is wel zo prettig als je je oren kunt reinigen met een goede oorreiniger.
Mocht je toch nog verder willen kijken, dan kan dat via onderstaande knop. Deze stuurt je door naar de webshop, waar je nog eens rustig meerdere producten kunt bekijken.
Wat is oorsmeer?
Oorsmeer. Het woord alleen klinkt al vies. Maar wat is oorsmeer precies? Hoe maakt ons lichaam oorsmeer aan en waarom eigenlijk? En hoe kun je makkelijk zelf je oren schoonmaken als je teveel oorsmeeer hebt?
Oorsmeer staat ook wel bekend als oorwas of cerumen. Het is een gelige, stroperige vloeistof die wordt aangemaakt door de oorsmeerklieren. Deze oorsmeerklieren zijn te vinden in het begin van de gehoorgang. Normaal gesproken heb je tussen de 1000 en 2000 oorsmeerklieren per oor. Deze oorsmeerklieren zijn de hele dag bezig om uit keratine, collageen, haartjes en talg een stroperig goedje te maken.
Oorsmeer kan grijs van kleur zijn, of lichtbruin-gelig. Dit is afhankelijk van genetische factoren en leeftijd. Ouderen en mensen met roots in Azië hebben vaak het grijze type oorsmeer. Dit heet oorsmeer van het droge type. Anderen hebben het gelige oorsmeer; het vochtige type.
Wat is het nut van oorsmeer?
Een gezond oor maakt oorsmeer aan. Oorsmeer dient om de gehoorgang te beschermen en te reinigen. Onderweg naar buiten neemt het oorsmeer dode cellen mee, net zoals vuiltjes en micro-organismen zoals bacteriën. Omdat oorsmeer zuur is (lage pH waarde) zorgt het dat eventuele schimmels en bacteriën gedood worden voordat ze schade aanrichten. Door het vettige karakter helpt het oorsmeer ook nog eens je gehoorgang te beschermen tegen uitdroging. Sterker nog, in theorie zou je het zelfs kunnen gebruiken om gebarsten lippen te behandelen. Omdat dit nogal vies is, raden we je echter aan gewoon lippenbalsem te gebruiken. Tenslotte helpt oorsmeer te voorkomen dat vocht je trommelvlies kan bereikt. Alles bij elkaar is oorsmeer dus best nuttig te noemen.
Hoe zelf je oren schoon te maken?
Er zijn huis-tuin-en-keuken middeltjes om je oren schoon te maken. Bij milde gevallen kan dit effectief zijn. Zo kun je een paar druppels lauwe olijfolie of slaolie in je oren druppelen. Dit maakt het oorsmeer zachter waardoor het vanzelf de oren uitkomt.
Red je het niet meer met dit middeltje uit Grootmoeders Tijd? Dan heb je een oorsmeerreiniger nodig.
Oorprop verwijderen met een oorreiniger
Een oorprop blokkeert je gehoorgang, waardoor je minder goed kunt horen. Het is het meest-voorkomende gehoorprobleem. Maar het is ook makkelijk op te lossen. Door je oren “uit te spuiten”. Hiervoor gebruik je een oorreiniger.