Snelkookpan inductie

Een gewone snelkookpan is misschien wel leuk, maar als je een inductie kookplaat gebruikt is een snelkookpan inductie nog beter! Deze pan helpt namelijk niet alleen om je maaltijden snel af te krijgen, maar ook zorgt het ervoor dat je minder energie verbruikt en dus zuiniger aan het koken bent. Dat is nog eens fijn voor je portemonnee, zeker met de huidige energieprijzen.

In dit artikel leggen we je uit wat een snelkookpan is, wat inductie koken inhoudt, wat het zo speciaal maakt en wat de voordelen van een inductie snelkookpan zijn. Daarnaast geven we je wat tips mee om de perfecte snelkookpan inductie te kopen en eindigen we met een top 5 met de beste pannen van dit moment!

Wat is een inductie snelkookpan?

Een snelkookpan, of hogedrukpan, is een pan waarbij je je eten klaarmaakt door middel van een hoge druk die de temperatuur doet stijgen. Hierdoor is je eten sneller gaar en kan je ook sneller een maaltijd op tafel zetten. Dit gebeurt echter niet zomaar. Een snelkookpan heeft namelijk een speciale deksel die je stevig kan afsluiten waardoor de lucht binnen de pan geen kant op kan. Wanneer de lucht verhit, wil het uitzetten. Dit lukt niet, dus stijgt de temperatuur. Je eten is hierdoor gaar in slechts de helft of ⅔e van de tijd dat het normaal gesproken zou kosten om de maaltijd klaar te maken.

Snelkookpan op inductie kookplaat

Het gebruik van een snelkookpan is veilig. Doordat je de deksel goed kan afsluiten, vliegt er niet opeens een deksel door de lucht bij teveel druk. Voordat je de pan echter gaat open maken, is het essentieel om eerst de hete lucht via een ventiel weg te laten lopen. Zo verminderd de druk en kan je veilig de deksel verwijderen.

Extra tip om je inductie kookplaat te beschermen

TIP! Pannen zorgen al gauw voor krassen op de inductie kookplaat. Wil je de kookplaat langer mooi houden? Bekijk dan hier geschikte inductie beschermers. De matjes geleiden zonder moeite de warmte richting je pan, en zorgen er tegelijkertijd voor dat de pannen minder snel schuiven. 

Wat zijn de voordelen van een inductie snelkookpan?

Een inductie snelkookpan heeft meerdere voordelen. Niet alleen ten opzichte van een gewone pan, maar ook ten opzichte van een gewone snelkookpan. Dit is dankzij de toevoeging van een inductie bodem binnen de pan. Wat de voordelen van zo’n pan zijn, bespreken we hier.

  • Veilig koken

Doordat een inductie kookplaat alleen de bodem van een pan verhit, wordt de rest van de kookplaat niet zo heet. Het warmt nog steeds op, maar de kans is minder groot dat je je handen verbrandt. Daarnaast is het gebruik van een snelkookpan ook ontzettend veilig doordat je de pan goed kan afsluiten met een stevige deksel en daarbij de stoom kan laten ontsnappen wanneer je klaar bent met koken.

  • Snel koken

Zoals je het al in de naam hoort kan je snel koken met een snelkookpan inductie. Dankzij de snelle hitte van de inductie kookplaat, warmt de pan snel op van binnen. Daarnaast zorgt de hoge druk ervoor dat je maaltijd sneller klaar is. Een stamppot kost dan opeens nog maar 15 minuten in plaats van 20 tot 30 minuten.

  • Energiezuinig/milieuzuinig

Een inductie kookplaat is goed voor het milieu. Het maakt gebruik van elektriciteit in plaats van gas en het bespaard stroom doordat het je voeding sneller aan de kook brengt. Daarnaast zorgt het gebruik van een snelkookpan ervoor dat je maaltijd binnen een kortere tijd klaar is, waardoor je nog minder stroom verbruikt. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.

  • Vitaminebehoud

Veel wateroplosbare vitamines, zoals vitamine B en C, vervliegen wanneer ze te lang gekookt worden. Doordat je korter bezig bent met koken wanneer je een inductie snelkookpan gebruikt, behoud je meer vitamines waardoor je maaltijden nog gezonder zijn ook!

Zo kies je de perfecte snelkookpan voor inductie

Natuurlijk is het wel heel leuk om alle voordelen van een snelkookpan door te nemen, maar de pan moet nog steeds bij je huishouden passen. Daarom hebben we hier de beste tips voor je op een rij gezet om de perfecte snelkookpan inductie voor je te vinden.

  • Hoe groot is de pan? 

We weten allemaal dat wanneer je niet oplet, je opeens een maaltijd voor 10 man klaar hebt staan. Daarom is het handig om goed op de grootte van de pan te letten voordat je deze aanschaft. Woon je alleen of heb je een klein huis? Kies dan voor een snelkookpan van 4 liter of kleiner. Heb je juist een groot gezin? Dan is een pan van 6 liter of groter een goede optie.

  • Wil je een set?

Sommige snelkookpannen zijn onderdeel van een set met andere typen pannen. Dit is heel handig wanneer je net gaat verhuizen of op jezelf gaat wonen, maar minder handig wanneer je al tientallen pannen in huis hebt. Let daarom goed op of je de pan los koopt of in een set.

  • Waaruit bestaat de pan?

Het voordeel van een inductie snelkookpan kopen is dat je al zeker weet dat het materiaal geschikt is voor op de inductie kookplaat. Verder is het ook handig om te kijken naar de rest van het materiaal. Is het duurzaam, zwaar, makkelijk schoon te maken? Het grootste gedeelte van de tijd zal je pannen van aluminium of roestvrijstaal vinden, beiden duurzame materialen, maar wel een eigen handleiding.

Snelkookpan inductie handvat

  • Eventuele extra’s

Ook extra’s zijn belangrijk wanneer je op zoek gaat naar een snelkookpan voor inductie. Denk hierbij aan cool-touch handvatten, een glazen deksel, of dat je deze zorgeloos in de vaatwasser kan doen. Sommige pannen hebben zelfs als extra handigheidje dat je de handvatten kan loskoppelen waardoor je de pan in de vaatwasser kan zetten en de handvatten met de hand kan wassen als dat nodig is.

Top vijf snelkookpannen inductie

Nu is het zover: je hebt je goed ingelezen over wat de beste snelkookpan inductie is, waar je op moet letten, wat de voordelen zijn en hoe een inductie kookplaat werkt. Dan mag je nu een keuze gaan maken: welke pan neem je? Om je op weg te helpen, hebben wij een top 5 opgesteld met de beste snelkookpannen inductie van dit moment. Zo weet je zeker dat je een goed product in huis haalt. Neem de volgende producten op je gemak door en hak daarna maar de knoop door!

De snelkookpan van Tefal is perfect voor een klein huishouden. De pan van 4 liter is geschikt voor vrijwel elke warmtebron en is gemaakt van roestvrijstaal. Om je te helpen tijdens het koken, staat er aan de binnenkant een handige maatverdeling opgeschreven zodat je precies weet hoeveel je gebruikt. De pan heeft ook een duidelijke uitlaat voor de stoom, zodat je deze veilig kan laten weglopen na gebruik van de pan. Bovendien kan de pan ook gemakkelijk in de vaatwasser.
Ten slotte hebben we deze enorme snelkookpan van wel 10 liter! Deze pan is super goed geschikt voor grote gezinnen of voor wanneer je aan meal-preppen doet. Op deze manier kan je namelijk een grote maaltijd in één keer klaarmaken en daarna verdelen in bakjes of op borden. De snelkookpan is geschikt voor vrijwel alle warmtebronnen en heeft fijne cool-touch handvatten waardoor je de pan gemakkelijk kan verplaatsen tijdens het gebruik. Door middel van het ventiel op de bovenkant, kan je de hete lucht makkelijk uit de pan laten lopen waarna je de pan veilig kan openen.
Deze inductie snelkookpan is ideaal voor mensen die niet zo’n zin hebben in een grote zware pan. De snelkoker is namelijk wel 30% lichter dan de meeste soortgelijke modellen, maar heeft nog steeds een inhoud van wel 6 liter. Daarnaast is het helemaal van roestvrijstaal gemaakt en zelfs vaatwasserbestendig. Als bijkomende voordelen heeft de snelkoker van SEB een antiaanbaklaag en twee handige cool-touch handgrepen die ervoor zorgen dat je de pan gemakkelijk kan verplaatsen.
De snelkookpan van Lagostina heeft een strak design en een openingssysteem dat volgens drie eenvoudige stappen makkelijk vast- of losgemaakt wordt. Zo ben je altijd 100% veilig aan het koken. De bodem van de pan bestaat uit een extra dikke laag aluminium dat helpt om de warmte nog sneller te verdelen. Ook kan je tijdens het koken de luchtdruk goed in de gaten houden dankzij de leverblock druk indicator. Dan weet je ook waar je aan toe bent. Hoewel de pan in de vaatwasser kan, blijft deze het langst mooi wanneer je die met de hand afwast.
Ben je op zoek naar een budget optie? Dan is de snelkookpan inductie van Springlane een goede keus. Deze pan heeft een inhoud van 4 liter en is daarmee goed geschikt voor kleine gezinnen of studenten. Daarnaast kan je makkelijk zien hoeveel er in de pan zit dankzij de niveau markeringen aan de binnenkant van de pan. Het handvat van de pan maakt gebruik van een handig cool-touch systeem waardoor je de pan gemakkelijk kan verplaatsen tijdens het koken. Ook is de deksel super veilig dankzij de 5 verschillende sluitingssystemen. Deze zijn helemaal niet lastig om te sluiten of openen, dus je hoeft er vrijwel geen extra moeite voor te doen!

Heb je de ideale pan nog niet kunnen vinden? Geen zorgen! Klik op bovenstaande knop om in onze webshop uit te komen. Veel shopplezier!

Wat is er zo speciaal aan inductie koken?

Inductie koken is tegenwoordig helemaal in! Dat is niet zonder reden. Het koken op een inductie kookplaat heeft namelijk veel voordelen. Zo werkt een inductie kookplaat namelijk door slechts de onderkant van een pan te verhitten. De kookplaat wordt hierdoor zelf niet vreselijk heet, en er gaat ook geen warmte verloren wanneer de pan iets groter of kleiner van formaat is.

Doordat alleen de bodem van de pan verhit wordt, warmt het eten in de pan snel op en kan je je eten ook sneller aan de kook brengen. Je hoeft daardoor minder lang te koken en je verspilt ook minder energie omdat er minder hitte/stroom verloren gaat. Bij een inductie snelkookpan is dit voordeel nog groter, omdat je normaal gesproken al energie zou besparen doordat de kooktijd korter is.

Het is echter wel belangrijk om een snelkookpan speciaal voor de inductie kookplaat aan te schaffen, omdat niet alle pannen geschikt zijn voor een inductie kookplaat.

Anne
Anne

Hoi! Ik ben Anne en ik schrijf heel graag over allerlei verschillende producten. Het liefst sta ik in de keuken om nieuwe gerechten én apparaten te proberen en om vervolgens mijn bevindingen te delen met anderen. Jullie, in dit geval! Ook vind ik het leuk om met vrienden mooie nieuwe plekken te bezoeken. Al sinds 5 jaar schrijf ik als copywriter voor verschillende websites. Ik help mensen namelijk graag, zodat ze de beste producten kunnen kopen. Dus ik hoop dat je iets aan mijn teksten hebt!

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Thuiswijzer
Logo