Een snelkookpan – ook wel een hogedrukpan, snelkoker of pressure cooker genoemd – kun je voor van alles gebruiken. Van het klaarmaken van rijst en pasta tot aan het bereiden van volledige gerechten in één pan. Het is bijna onmisbaar in jouw huishouden. Juist daarom is het ook belangrijk om een pan van goede kwaliteit aan te schaffen. Dan weet je namelijk dat je er nog lang mee kan doen!
In dit artikel kijken we naar hoe een snelkookpan werkt en wat de voordelen van zo’n pan zijn. Daarnaast geven we je ook tips met waar je op moet letten wanneer je een snelkookpan aanschaft en sluiten we af met een top 5 met de beste snelkookpannen van dit moment.
Wat is een snelkookpan, hogedrukpan of pressure cooker nou precies?
Een snelkookpan wordt dus ook wel een hogedrukpan genoemd. Het is een pan welke je stevig afsluit met een deksel, waardoor er meer druk in de pan zelf ontstaat. Door die druk stijgt de temperatuur en is je maaltijd sneller klaar dan in een gewone pan. Vaak kost het dan slechts 2/3e van de totale kooktijd en de temperatuur kan oplopen tot wel 166 graden Celsius.
De pan wordt afgesloten met een stevige deksel waardoor er geen lucht kan ontsnappen, behalve via een ventiel. Deze deksel zit erg secuur en kan ook pas losgemaakt worden wanneer je de stoom uit de pan laat ontsnappen na het koken. Zo voorkom je dat de druk te groot wordt en de pan daardoor openbarst.
De snelkookpan kwam voor het eerst op de markt voor de keuken in 1937, sindsdien is het nog steeds een veelgebruikt keukengerei.
Wat zijn de voordelen van een hogedrukpan?
De beste snelkookpan is er een waar je altijd op kan vertrouwen. Het is ook niet voor niets dat je zo’n pan aanschaft om er meerdere jaren mee te kunnen doen. Een snelkookpan heeft namelijk meerdere voordelen die je kunnen helpen bij het koken. Juist daarom is het zo’n goede koop.
- Het is energiezuinig
Doordat een snelkookpan de druk van de hete lucht gebruikt als manier om te koken, ben je een stuk sneller klaar in de keuken. Je hebt vaak ook minder water nodig om een gerecht te bereiden dan bij een gewone pan. Dit zorgt ervoor dat je minder gas/elektriciteit en water verbruikt. Dat is nog eens mooi meegenomen!
- Snelle bereidingstijd
Juist omdat de pan zoveel druk gebruikt, ben je een stuk sneller klaar bij het koken. Een pan met gekookte aardappelen duurt nu bijvoorbeeld maar 10-14 minuten in plaats van 20. Ook wanneer je een stamppot kook met zowel boerenkool als aardappelen ben je een stuk sneller klaar. Dit is erg fijn wanneer je weinig tijd hebt of gewoon snel wil eten.
- Een pressure cooker is relatief veilig
Hoewel er een flinke druk in de pan ontstaat, is het gebruik van een hogedrukpan volledig veilig te gebruiken. Elke pan heeft een methode om de stoom te laten ontsnappen wanneer je klaar bent, waardoor de druk langzaam afneemt. Wanneer je de pan dan open doet, hoor je alleen wat gesis en dan is de pan open!
- Je behoud meer vitamines
Wateroplosbare vitamines, zoals de B-vitamines en vitamine C, vervliegen snel wanneer je eten kookt. Je moet groenten daarom ook nooit te lang koken. Wanneer de kooktijd echter beperkt is, behoud je een stuk meer vitamines waardoor je maaltijden uiteindelijk gezonder zijn dan wanneer je ze de normale tijd zou koken.
- Je kunt een maaltijd in één keer klaarmaken
Wat een snelkookpan ook bijzonder maakt, is dat je een maaltijd in één keer erin kan klaarmaken. Je begint gewoon met een bodem met koolhydraten, zoals aardappels of rijst. Daarna leg je er groenten op en een stukje vlees of vis. Vul de snelkookpan met de benodigde hoeveelheid water en sluit hem af. Daarna heb je dus in één keer een hele maaltijd op tafel staan. Dat scheelt niet alleen tijd, maar ook afwas!
Waar moet je op letten bij het aanschaffen van de beste snelkookpan?
Natuurlijk heeft de snelkookpan veel voordelen, maar uiteindelijk moet je nog steeds een keuze maken die het beste bij jou past. Een mega grote snelkookpan zal bijvoorbeeld niet geschikt zijn wanneer je op jezelf woont, net zoals een pressure cooker die alleen geschikt is voor inductie niet geschikt is wanneer je een gasplaat hebt. Wij hebben een aantal kenmerken voor je opgeschreven waar je op kan letten wanneer je een hogedrukpan gaat aanschaffen.
- De grootte
Afhankelijk van hoeveel je wil klaarmaken en met hoeveel mensen je in huis woont, kan je baat hebben bij een grote of kleine pressure cooker. De meeste snelkookpannen hebben een standaardformaat die eigenlijk overal wel bij past, maar er bestaan ook uitzonderingen. Zeker wanneer je in een studentenflat woont, is een kleinere pan beter dan een grote. Andersom werkt het ook, wanneer je een gezin van 5 man hebt, kan je beter kiezen voor een grote snelkookpan.
- De warmtebron
Net als elke andere pan, heeft de snelkookpan een bodem die slechts op bepaalde warmtebronnen gebruikt kan worden. Tegenwoordig zijn de meeste pannen geschikt op vrijwel elk kook oppervlakte, maar dat geldt nog niet voor iedereen. Juist daarom is het goed om te letten op de passende warmtebron zodat je geen miskoop doet.
- Het materiaal van de hogedrukpan
De meeste snelkookpannen worden tegenwoordig gemaakt van RVS of aluminium. Dit zijn beide twee soorten metaal die goed warmte geleiden en ook makkelijk te onderhouden zijn. Wel zit er een flink verschil in het gewicht, dus houdt hier ook rekening mee.
- Vaatwasbestendig
Natuurlijk is het geen ramp om je snelkookpan zo nu en dan te moeten afwassen, dat hoort nou eenmaal bij het koken. Wel scheelt het heel wat werk wanneer je snelkookpan in de vaatwasser kan. Niet alle pannen zijn geschikt om in de vaatwasser te doen vanwege de afsluiting, dus houdt hier rekening mee wanneer je gaat shoppen.
- Handvatten
Ten slotte is er nog een klein puntje waar je op kan letten: de handvatten. Vrijwel elke snelkookpan heeft een langer handvat welke je kan gebruiken om de pan te verplaatsen en om de deksel vast te zetten. Wanneer er echter veel in de pan zit, kan het al snel te zwaar worden om alleen met een lang handvat op te tillen. In dat geval is het handig wanneer je pan nog extra handvatten heeft waarmee je hem kan optillen. Deze handvatten kunnen ook van kunststof zijn, waardoor je ze makkelijk beet kan pakken, maar ze kunnen ook van aluminium/rvs zijn en dan is het handig om een ovenwand in de buurt te hebben.
Top 5 beste snelkookpannen
Het is eindelijk zover. Je hebt je ingelezen over de snelkookpan en weet precies waar je op moet letten wanneer je er eentje aanschaft. Ook weet je hoe je een pan moet gebruiken en wat de voordelen van een hogedrukpan zijn ten opzichte van een reguliere pan. Om je verder op weg te helpen, hebben wij een top 5 met de beste pressure cookers van dit moment voor je klaargezet. Neem ze op je gemak door en maak daarna je beslissing. Veel plezier ermee!
Heb je je ideale snelkookpan nog niet kunnen vinden? Geen zorgen! Met een klik op bovenstaande knop kom je in de webshop terecht waar je nog veel meer uitstekende hogedrukpannen kan vinden die aan je eisen voldoen. Veel shopplezier!
Hoe moet ik mijn snelkookpan onderhouden en verzorgen?
Omdat een snelkookpan wat extra accessoires heeft, is het belangrijk om te weten hoe je deze pan op de juiste manier schoonmaakt en verzorgt. Zo gaat die namelijk het langst mee en kan je er nog vaak gerechten mee klaarmaken. Ook wanneer een snelkookpan in de vaatwasser kan, is het vaak beter voor de pan om deze met de hand af te wassen en dat doe je als volgt.
Stap 1: Zorg ervoor dat alle etensrestjes eruit zijn. Als er nog wat eten in zit, schraap je dit eruit met een houten spatel of lepel. Als het erg aangekoekt is, vul je de pan met een beetje afwasmiddel en warm water en laat je het een uurtje weken.
Stap 2: Als jouw pan deze mogelijkheid heeft, kan je de speciale deksel en handvatten loskoppelen. Heeft je pan niet deze functie, dan kan je dat overslaan. Zorg dat je wasbak schoon is en zet de pan hierin. Laat dan een klein laagje warm water in de bodem van de pan lopen en doe een beetje afwasmiddel op een afwasborstel. Schrob daarna de randen van de pan, de binnenkant, onderkant en deksel.
Stap 3: Doe de warme kraan aan en spoel de pan uit. Neem ook de zijkanten mee. Als er nog etensresten achterblijven, herhaal je stap 2 en 3. Je kan de pan daarna met een schone theedoek afdrogen, of laten drogen in de lucht. Zorg wel dat al het water uit de pan en uit de kieren is voordat je deze opbergt in het kastje.