Sous vide stick

De sous vide stick wordt met de dag een populairder keukenapparaat. Dit heeft grotendeels te maken met het feit dat het vacuüm verpakken van voedselwaren helemaal in opkomst is. Aangezien je voedsel hierdoor langer kunt bewaren, biedt het voor veel mensen een belangrijke uitkomst.

Desondanks weet nog lang niet iedereen wat sous vide nu precies is. En waarom je veel voordeel kunt halen uit het gebruik van een sous vide stick.

Om hier verduidelijking in aan te brengen, gaan we in dit artikel dieper in op alles wat met de sous vide stick te maken heeft. Zo leer je bijvoorbeeld waar je deze voor kunt gebruiken, wat de voordelen van het apparaat zijn en waar je op moet letten bij de aankoop ervan. Het geeft je alle informatie die je nodig hebt om aan het eind een verstandige beslissing te maken.

Het komt dan helemaal goed van pas dat we dit artikel afsluiten met een top 5 van de beste sous vide sticks.

Laten we allereerst eens even kijken naar wat sous vide nu precies is.

Wat is sous vide?

Sous vide is een Franse uitdrukking voor ‘onder vacuüm’. Het betekent dus eigenlijk het vacuümgaren van bepaald voedsel. Wanneer je gebruik maakt van sous vide, heb je dus vacuüm verpakt voedsel nodig.

Om dit vervolgens gaar te krijgen, is het belangrijk dat het voedsel op een constante, lage temperatuur wordt verwarmd. Hierdoor wordt het langzaam maar zeker gaar. Dit doe je door het in water te leggen, dat precies de juiste temperatuur heeft. Sous vide koken is geschikt voor een groot aantal verschillende voedselsoorten. Van vlees en vis tot aan groente en vruchten.

Bij sous vide koken staat een perfecte temperatuur van het water om het voedsel in te garen centraal. Dit is waar een sous vide stick van pas komt.

Waar kun je een sous vide stick voor gebruiken?

Met een sous vide apparaat zorg je ervoor dat je op de juiste manier in staat bent om sous vide te koken. Zoals aangegeven, moet dit op de juiste temperatuur gebeuren. Alleen dan wordt het vacuüm verpakte voedsel namelijk goed gaar.

Aangezien het lastig is om in te schatten welke temperatuur warm water heeft, gebruik je hierbij een sous vide machine. Deze heeft op verschillende manieren een toegevoegde waarde:

  • Meet de temperatuur: Een sous vide apparaat heeft een ingebouwde thermometer. Hierdoor wordt het je heel makkelijk gemaakt om af te lezen wat de temperatuur van het water op een bepaald moment is. Het stelt je in staat om kleine ingrepen te doen wanneer deze temperatuur niet optimaal is.
  • Heeft een verwarmingselement: Tegelijkertijd is een sous vide stick ook voorzien van een verwarmingselement. Op het moment dat de temperatuur dus te laag is, is het apparaat in staat om de temperatuur omhoog te krijgen. Vervolgens kun je deze zo instellen dat de temperatuur continu gelijk blijft.
  • Dient als waterpomp: Verder dient een sous vide apparaat ook nog als waterpomp. Het is namelijk de bedoeling dat het water overal een gelijke temperatuur heeft. Daarom zorgt een ingebouwde waterpomp ervoor dat het water in de pan circuleert. Het blijft in beweging. Hierdoor is al het water overal even warm. Het leidt tot het beste resultaat.

Al met al is een sous vide stick dus perfect geschikt voor sous vide koken. Het reguleert op een optimale manier het garen van allerlei verschillende voedselsoorten.

Wat zijn de voordelen van koken met een sous vide stick?

Een sous vide stick is niet voor niets tegenwoordig zo populair. Dit apparaat heeft een hoop verschillende voordelen te bieden. Het zijn specifiek deze voordelen die ervoor zorgen dat je waarschijnlijk veel baat hebt bij het gebruik ervan. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de volgende punten:

  • Zeer compact formaat: Een sous vide stick heeft een zeer compact formaat. Dit komt vanzelfsprekend goed uit voor menig keuken. Lang niet iedereen heeft namelijk de ruimte om grote apparaten kwijt te kunnen. Het komt dan goed van pas dat je hier bij een sous vide machine geen zorgen over hoeft te maken. In iedere keuken is er wel genoeg ruimte om dit apparaat ergens neer te leggen. Bovendien komt dit formaat ook goed uit bij het gebruik in de pan. Als het te groot zou zijn, zou het niet in de pan passen. Bij de sous vide stick zit dit allemaal goed.
  • Veel vermogen: Verder heeft een sous vide stick een groot vermogen nodig. Het apparaat moet namelijk in staat zijn om een hele pan water op te warmen en vervolgens op temperatuur te houden. Om hierin te kunnen voorzien, is er speciaal veel vermogen aan dit product toegevoegd. Hierdoor is het in staat om precies dat voor elkaar te krijgen. Niet alleen warmt een sous vide stick jouw pan met water snel op, maar het zorgt er ook voor dat deze langdurig op de juiste temperatuur blijft. Het levert een win-winsituatie voor je op.
  • Perfect gegaard voedsel: Tot slot is het belangrijkste voordeel van een sous vide stick natuurlijk dat het uiteindelijk perfect gegaard voedsel oplevert. Wanneer je een voorstander bent van sous vide koken, moet je wel het juiste materiaal in huis hebben om dit te kunnen doen. Een sous vide apparaat is daarbij onmisbaar. Het is alles wat je nodig hebt om er op de lange termijn voor te zorgen dat sous vide koken voor jou mogelijk blijft. De eerste keer nadat je van dit product gebruik hebt gemaakt, merk je al wat de waarde ervan is. Er gaat niets boven voedsel dat op de meest optimale manier gegaard is.

Het zijn deze voordelen tezamen die ervoor zorgen dat de sous vide stick van toegevoegde waarde is. Op het moment dat je veel waarde hecht aan deze elementen, ga ook jij er veel voordeel van beleven om van dit apparaat gebruik te maken.

Een sous vide apparaat kopen: Waarop letten?

Ondanks de vele voordelen van een sous vide machine, zijn er wel een aantal zaken die je nauwlettend in de gaten moet houden. Er zijn een aantal punten waar je op moet letten op het moment dat je besluit om een sous vide apparaat te kopen. We hebben het dan over:

  • Vermogen: Zoals gezegd is het vermogen belangrijk om te bepalen hoe snel het water verwarmd kan worden. Tegelijkertijd geeft het ook een indicatie van hoe goed het water op temperatuur gehouden kan worden. Let er daarom op dat het vermogen van het sous vide apparaat voldoende is om in deze zaken te voorzien.
  • Nauwkeurigheid: Verder is het nog weleens mogelijk dat er een verschil zit in de nauwkeurigheid van het apparaat. Zo kun je het bij de een op 1 graden nauwkeurig instellen, terwijl het bij de ander op halve graden mogelijk is. Vervolgens zit er soms ook nog een verschil in de precisie van constantheid van de temperatuur. De ene sous vide stick houdt het binnen 0.1 graden Celsius nauwkeurig, terwijl dit bij de ander hoger kan oplopen.
  • Met smartphone bestuurbaar: Dankzij de moderne technologie van vandaag de dag, is het bij sommige producten mogelijk om deze met de smartphone te besturen. Dit werkt dan via de wifi en bluetooth. Je bent dan in staat om overal vandaan de temperatuur van jouw voedsel te reguleren en in de gaten te houden. Het is daarom niet alleen handig voor topchefs, maar ook bij uitstek geschikt voor thuisgebruik.

Dit is onze top 5 beste sous vide sticks

Nu je alles weet over de sous vide stick en waar je op moet letten bij de aankoop ervan, is het tijd om ons bezig te houden met de top 5 beste sous vide sticks. Wanneer je kiest voor een apparaat uit deze lijst, weet je hoe dan ook zeker dat je goed zit. Deze lijst is namelijk voortgekomen uit ons onderzoek naar de best presterende apparaten. Dit heeft geleid tot de volgende top 5:

De Princess 267003 Waterproof Sous Vide Stick is van een absoluut topmerk op het gebied van sous vide koken. Met een vermogen van 1200 watt heeft dit apparaat alles wat je nodig hebt om het eten goed gaar te krijgen. Dit product werkt bovendien met een hoge mate van precisie. De temperatuur wordt tot op 0.1 graden Celsius nauwkeurig bijgehouden. Daarnaast ben je zelf in staat om de temperatuur op een halve graad nauwkeurig in te stellen. Dankzij het compacte formaat past deze stick in iedere pan. Al met al een ideaal product voor iedere kookliefhebber.
Zoals de naam al aangeeft, heeft deze Anova Precision Cooker een vermogen van 900 watt. Dit is ruim voldoende om sous vide koken mogelijk te maken. Dit vaatwasserbestendige apparaat is bovendien makkelijk schoon te houden. En wanneer je de keuken even moet verlaten tijdens het langzaam garen van het voedsel, hou je de stand van zaken gewoon op afstand in de gaten. Dankzij de ingebouwde bluetooth en wifi functies zie je overal vandaan hoe warm het water precies is. Deze sous vide stick is daarmee een zeer hoogwaardig product, dat in iedere keuken goed tot zijn recht komt.
De Steba SV100 Professional Sous Vide Stick is een apparaat van een professionele uitgave. Deze sous vide stick is bijvoorbeeld voorzien van maar liefst 1500 watt aan vermogen. Hierdoor heb je water met dit apparaat binnen de kortste keren op temperatuur. Bovendien is het in staat om een grote hoeveelheid water ook daadwerkelijk op temperatuur te houden. Met de ingebouwde watercirculatie en de gebruiksvriendelijke knoppen is dit een ideaal product voor de wat grotere liefhebber van sous vide koken.
De derde optie in deze lijst is een complete voordeelbundel van Anova. Niet alleen krijg je hierbij een Anova Nano sous vide stick, maar ontvang je ook een vacuümmachine en een waterreservoir. Je hebt dan in één klap pas echt alles in huis om sous vide te koken. De sous vide stick zelf heeft een vermogen van 800 watt en is bovendien vaatwasserbestendig. Hierdoor is het niet alleen krachtig, maar ook makkelijk schoon te houden. Combineer dat met de rest van de voordeelbundel en het geheel wordt al snel erg aantrekkelijk. Wil je met één aankoop in één keer klaar zijn voor sous vide koken? Kies dan voor deze uitgebreide voordeelbundel.
Tot slot sluiten we deze lijst af met de Proficook sous vide stick. Dit apparaat is een zeer budgetvriendelijke optie. En met 800 watt aan vermogen heeft het nog ruim voldoende kracht om sous vide koken mogelijk te maken. De elektronische temperatuurregeling is zeer precies, met een maximale afwijking van een halve graad Celsius. Hierdoor weet je zeker dat jouw voedsel perfect gaar wordt. Daarbij is de combinatie van metaal en kunststof zeer hoogwaardig. Ook visueel gezien is dit een aantrekkelijke toevoeging voor iedere keuken. Haal nu voor een relatief lage prijs jouw eigen sous vide stick in huis.

Anne
Anne

Hoi! Ik ben Anne en ik schrijf heel graag over allerlei verschillende producten. Het liefst sta ik in de keuken om nieuwe gerechten én apparaten te proberen en om vervolgens mijn bevindingen te delen met anderen. Jullie, in dit geval! Ook vind ik het leuk om met vrienden mooie nieuwe plekken te bezoeken. Al sinds 5 jaar schrijf ik als copywriter voor verschillende websites. Ik help mensen namelijk graag, zodat ze de beste producten kunnen kopen. Dus ik hoop dat je iets aan mijn teksten hebt!

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Thuiswijzer
Logo