Tajine inductie

Ben je op zoek naar een tajine inductie? En wil je meer weten over koken met een tajine op een inductiekookplaat? Dan ben je hier op de goede plaats! 
Graag vertellen we je waar je op moet letten bij het kopen van de beste tajine. Ook hebben we een Top 5 lijst gemaakt met de beste tajines voor inductie. Want koken met een tajine is heerlijk, en zeker mogelijk op een inductiekookplaat. Gelukkig maar. Dat wordt smullen!

Een tajine op inductie gebruiken: kan dat?

De traditionele tajines, die vooral veel in Arabische landen worden gebruikt, zijn gemaakt van aardewerk en enkel geschikt voor een gasfornuis of in de oven. Omdat steeds meer mensen op inductie gaan koken, verschijnen er gelukkig steeds meer tajines voor inductie kookplaten op de markt. Daardoor kan een tajine ook gewoon gebruikt worden op modernere kookplaten.

Is je tajine niet geschikt voor inductie? Dan kun je overwegen om gebruik te maken van een inductie adapter die je tussen de kookplaat en je tajine in plaatst. De warmte wordt dan alsnog richting de tajine geleid. 

De materialen van de modernere tajines zijn dan ook iets anders dan de originele versie. Vaak bestaan ze nog steeds voor een deel uit aardewerk – met name de deksel. Daardoor blijft de traditionele smaak en techniek die hoort bij het koken in een tajine bestaan. 

Maar om de tajine op inductie te kunnen gebruiken, is de onderkant van de pan vaak van een ander materiaal. Zoals gietijzer of aluminium. Doordat een inductie kookplaat werkt op magnetisme, is het natuurlijk belangrijk om een tajine te kopen die een geschikte onderkant heeft. 

Tajine inductie kopen: waar op letten?

 • De onderkant van de tajine moet plat, vlak en magnetiseerbaar zijn.
  Zoals genoemd is het dus het belangrijkst dat de onderkant van de pan magnetiseerbaar is, zodat de pan werkt op inductie. Meestal staat bij de specificaties van de pan al aangegeven of deze geschikt is voor inductie. En onze selectie van beste tajines hieronder, bevat ook enkel tajines met een bodem die geschikt is. 

  Om dit thuis te testen, kun je een magneet tegen de onderkant van de tajine aan houden. Blijft het magneetje plakken? Dan kun je er vanuit gaan dat de pan geschikt is voor een inductiekookplaat.

  Daarnaast is het belangrijk dat de onderkant plat is. Dan correspondeert de pan namelijk beter met de kookplaat, en wordt deze sneller en beter verhit. Als de bodem van de tajine onregelmatig is, zul je merken dat het opwarmen veel minder snel gaat – of gewoon helemaal niet werkt. Dus zorg voor een platte, vlakke onderkant. De tajines in onze selectie hieronder zijn allemaal zeer kwalitatief, en dat heeft voor een groot deel te maken met een goede bodem.  Waardoor de warmte dus goed geleid wordt en de maaltijd goed verhit.
 • Gelijkmatige vochtverdeling door de vorm van de tajine.
  Een tajine is geen tajine, zonder de specifieke, puntige deksel van aardewerk. Die kegelvorm heeft het niet voor niets. Bij verhitting zal het vocht uit de pan gaan condenseren en aan de binnenkant van het deksel terecht komen. Door de vorm van het deksel stroomt het vocht gelijkmatig weer terug in de pan. Daardoor blijft je maaltijd goed bevochtigd en droogt het vlees, groente of vis niet uit.

  Zo maak je heerlijke, malse gerechten en kan het voedsel extra lang sudderen. Dit is te vergelijken met hoe braadpannen werken. De meeste tajines hebben deze vorm, dus in principe hoef je je geen zorgen te maken dat je een pan met verkeerd deksel koopt. Maar mocht je een tajine tegenkomen met een platter deksel, dat niet van aardewerk is, dan is dat een reden om te twijfelen over de kwaliteit van de pan. 
 • De tajine moet goed afgesloten zijn. 
  Dat wil zeggen, dat het deksel goed aansluit op de pan, waardoor er niet teveel lucht in of uit de tajine kan tijdens het koken. Dan blijft de warmte namelijk in de tajine, waardoor het voedsel beter kan stomen, sudderen of garen

  Als er teveel vocht uit de pan ontsnapt, kan je maaltijd uit kan gaan drogen. Een goed afgesloten pan is dus belangrijk! Soms zit er trouwens wel een klein luchtgaatje bovenin een tajine, maar die is klein genoeg om het juiste vochtgehalte in de pan te behouden. 
 • Hoe groot moet de inductie tajine zijn?
  Om de juiste grootte te bepalen van de tajine die je wilt kopen, kun je nagaan hoeveel eten je meestal in één keer klaarmaakt. Kook je vaak voor meerdere dagen, of voor een heel gezin? Dan is een grote tajine een goed idee. Maak je vaak kleinere gerechten of kook je alleen voor jezelf, dan is een kleine tajine mogelijk een betere optie. 

  Gemiddeld zijn de inductie tajines die te koop zijn in webshops, zo’n 30 centimeter breed (de diameter, dus). Een kleine tajine is ongeveer 25 centimeter en een grote ligt rond de 35 centimeter. 
 • De tajine moet op jouw inductie kookplaat passen.
  Let hierbij vooral op de grootte van de cirkels op je inductiekookplaat. Het is wel zo handig als de tajine hierop past!

Tajine inductie: onze Top 5

Hieronder dan de lijst met de door ons best beoordeelde tajines voor inductie. Deze selectie hebben we gemaakt aan de hand van een aantal selectiecriteria. Zo hebben we gekeken naar de klantbeoordelingen die de verschillende producten krijgen. Daarnaast moet de prijs in balans zijn met de kwaliteit van de tajine. Ook bovenstaande eisen (de bodem en deksel van de pan etc.) hebben we meegenomen in de selectie. Daardoor hebben we ook de beste gietijzeren tajine in de lijst opgenomen. We hopen dat het je hiermee lukt om de beste tajine uit te kiezen. Veel kookplezier alvast!

Wat ons betreft is dit de één van de beste tajines voor inductie die momenteel te koop is. En daarnaast de beste gietijzeren tajine.  Deze pan wordt vrijwel het meest verkocht én het best beoordeeld bij de webshops die we controleren. Daarnaast is Le Creuset een erg kwalitatief merk als het gaat om pannen. De tajine bestaat dus uit gietijzer, wat een zeer goede warmtegeleider is qua materiaal. Daarnaast maakt dat de pan ook zeer stevig, en van zware kwaliteit. De deksel van de pan is van aardewerk, zoals de traditionele tajines. De tajine is verkrijgbaar in verschillende kleuren en maten. Deze is 31 centimeter breed, en daarom erg geschikt om de wat grotere maaltijden in klaar te maken.
More details +
Pluspunten:
 • Stevige kwaliteit
 • Mooie kleur
 • Er past veel in de pan
Wederom een topper van Le Creuset, maar dan in de kleur zwart. De tajine bestaat uit een combinatie van gietijzer (onderkant) en aardewerk (de deksel). Je tovert hier heerlijke gerechten mee op tafel. De bodem is magnetiseerbaar, dus prima te gebruiken op een inductiekookplaat. Deze tajine is 31 centimeter breed - vaak de meest gangbare maat voor tajines. Er past lekker veel in, zodat je er lekker veel voedsel in kan laten sudderen.
More details +
Pluspunten:
 • Zeer kwalitatief
 • De kleur zwart staat goed in de meeste keukens
Deze mooi gekleurde, oranje/rode tajine van het merk Le Creuset is ook weer een topper. Het is dezelfde uitvoering als de hierboven beschreven tajines, maar ietwat groter, namelijk 35 centimeter. Daardoor kun je er net iets meer eten in klaarmaken. Je kunt dan bijvoorbeeld gemakkelijk koken voor meerdere dagen, en het eten in afgesloten bakjes in de koelkast bewaren. Ook voor het koken voor grote gezinnen is deze maat tajine geschikt. De pan is tevens van gietijzer. En wat Le Creuset bij hun gietijzeren pannen geeft, is geweldig, namelijk een levenslange garantie.
More details +
Pluspunten:
 • Duurzame kwaliteit
 • Ruim genoeg voor grote maaltijden
Deze tajine van het merk Cuisy is op alle kookbronnen te gebruiken, waaronder ook inductie. De pan heeft een stevige onderkant en een natuurlijk ogende bruine kleur. De tajine is zeer betaalbaar, wat dit product zeer populair maakt - het is een van de best verkochte tajines online. De pan is gemaakt van een combinatie van aluminium en aardewerk. Je maakt hier dus ongetwijfeld heerlijke stoofgerechten in!
More details +
Pluspunten:
 • Het is een hele betaalbare tajine
 • Werkt goed op inductie
Minpunten:
 • De tajine is helaas (nog) niet in andere kleuren verkrijgbaar
Deze kleine tajine van 25 cm wordt ook vrij veel verkocht en is lekker betaalbaar. De pan is geschikt voor mensen die graag voor 1 á 2 personen koken. Of graag kleine stoofgerechten maken. Doordat de tajine van gietijzer (in combinatie met aardewerk) is, heeft de pan een goede en zware kwaliteit. En wij vinden hem er ook nog eens mooi uit zien. Een blikvanger voor in je keuken!

We hopen dat je aan de hand van bovenstaande lijst een keuze kunt maken! Om je nog verder op weg te helpen, geven we je graag nog wat extra informatie over het koken met een tajine op inductie. 

Het gebruik van een tajine op een inductiekookplaat

Sommige mensen vragen zich af of je op een inductiekookplaat net zo goed kan stoven als op andere kookbronnen. Ons antwoord: jazeker. De inductie kookplaat kan gewoon op een lage temperatuur aan blijven staan. Zolang de pan die op de kookplaat staat, magnetisch is, wordt deze door de inductie kookplaat verwamd. Het eten in de pan wordt dus, net als bij andere warmtebronnen, gelijkmatig verhit. Op een lage temperatuur uiteraard. 

TIP! Maak tijdens het koken gebruik van een beschermende inductie mat om je inductie kookplaat mooi te houden. 

Koken op inductie is daarnaast in de meeste gevallen veiliger dan bijvoorbeeld op een gasfornuis. Stel dat je een tajine stoofgerecht maakt, dat minstens 5 uur moet stoven. Dan is het een prettiger idee dat de tajine op een inductie kookplaat wordt verhit, dan op gas. Daar kan namelijk van alles mee mis gaan, omdat je met vuur én met gas te maken hebt.

Beste tajine kookboek

Het is dus duidelijk dat koken op inductie prima mogelijk is met een goede tajine! Als je één van bovenstaande tajines gebruikt, dan weten we zeker dat het goed komt!
Hoewel… je moet natuurlijk wel weten wat je met de tajine doet, wat je erin stopt en hoe lang deze moet blijven sudderen. In dat geval kunnen we ons voorstellen dat het erg handig is om wat extra inspiratie te krijgen. Bijvoorbeeld door middel van het beste tajine kookboek. 
Er zijn veel kookboeken te koop, maar deze sprong er voor ons echt uit: 

Als je tussen 500 verschillende gerechten niet jouw favoriete tajine gerecht kan vinden, dan weten wij het ook niet meer! 😉

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Thuiswijzer.nl
Logo