Vacuüm machine of vacuüm sealer: dit zijn de beste!

Een vacuüm machine of vacuüm sealer gaat je helpen om voedsel langer houdbaar te houden. Uiteindelijk is dat een voordeel waar we eigenlijk allemaal wel naar op zoek zijn. Het is simpelweg doodzonde wanneer voedsel binnen de kortste keren al bederft. Het gaat dan verloren, zonder dat iemand er iets aan heeft gehad. Het vacuüm verpakken van voedsel staat erom bekend dat het de houdbaarheid enorm oprekt. Hierdoor heb je veel meer tijd om van bepaald voedsel te genieten.

In dit artikel lees je alles over de vacuüm machine. We nemen door wat bijvoorbeeld de specifieke voordelen van dit apparaat zijn, waar je op moet letten bij de aankoop ervan en of je moet kiezen voor en vacuüm rol of voor vacuüm zakken.

Op het moment dat we dat allemaal hebben doorgenomen, concluderen we dit artikel met de beste 5 vacuüm machines van dit moment. Zo weet je zeker dat je uiteindelijk een slimme keuze maakt. Want vacuüm verpakken doe je natuurlijk het liefst met het beste vacuüm apparaat.

Een vacuüm machine: waarom is dit apparaat zo handig?

Een vacuüm sealer is om verschillende redenen handig. Zoals hierboven al aangegeven, gaat het er in eerste instantie om dat een vacuüm machine de houdbaarheidsdatum van voedsel enorm oprekt. Het blijft dus langer houdbaar. Wanneer je iets hebt gekookt of besteld, wil je het soms langer dan 1 dag bewaren. Een vacuüm apparaat komt dan enorm handig van pas om deze wens te realiseren. Verder zijn de volgende voordelen van toepassing:

 • Minder verspilling: Minder verspilling is iets waar we eigenlijk allemaal blij van worden. Op het moment dat je van een vacuüm apparaat gebruikmaakt, ga je automatisch voor minder verspilling zorgen. Nu je voedsel namelijk op een veilige wijze in de koelkast of vriezer bewaard, blijft het veel langer goed. Hierdoor neemt de kans aanzienlijk toe dat je het op een later moment alsnog opeet. Het verminderen van voedselverspilling is een belangrijk voordeel van een vacuüm sealer. Het zorgt ervoor dat er wereldwijd meer voedsel overblijft voor mensen die het echt nodig hebben. Alle kleine beetjes op dit gebied helpen.
 • Geldbesparing: Verder is het simpelweg ook geldverspilling om heel vaak etensresten weg te gooien. Je hebt er op een bepaald punt namelijk wel voor betaald. Gezien het eten dan niet meer goed is, moet je weer nieuw voedsel ervoor in de plaats kopen. Op jaarbasis kan dit tot een aardige verspilling van geld leiden. Door een vacuüm sealer in huis te halen, draai je dit proces juist om. Je gaat geld besparen. Ook ten opzichte van anderen. De vacuüm machine zorgt er namelijk voor dat er minder behoefte is om nieuwe voedselwaren in huis te halen. Je hebt immers een aantal extra mogelijkheden die vacuüm verpakt zijn. Het hebben van deze extra, geld besparende optie is nooit slecht.
 • Smaakbehoud: Iets wat niet veel mensen weten, maar wat zeker wel de realiteit is, is het feit dat vacuüm verpakken ook leidt tot smaakbehoud van het voedsel. De lucht heeft dan niet de kans om op de een of andere manier de smaak, textuur en vochtigheid uit het voedsel te trekken. Hierdoor smaakt het een stuk beter dan wanneer je het niet vacuüm verpakt zou bewaren. Het is een extra voordeel, dat zeker niet onbenoemd mag blijven. Op het moment dat je het voor de eerste keer meemaakt, ga je dan waarschijnlijk ook positief verrast zijn. Het verschil in smaak ten opzichte van de ‘normale’ manier van bewaren, is significant.

 

 • Geldt ook voor gekookt voedsel: Een ander punt waar lang niet iedereen van op de hoogte is, is het feit dat dit ook geldt voor gekookt voedsel. Op het moment dat je dus een gerecht hebt gekookt en het gaat niet allemaal op één dag op, dan kies je gewoon voor vacuüm verpakken. Het blijft dan nog een geruime tijd goed voor gebruik. Met dus de fijne bijkomstigheid dat er sprake is van smaakbehoud. Gekookt voedsel blijft daardoor nog langer lekker smaken én veilig om te eten. Het biedt daarmee voor veel mensen de perfecte uitkomst. Zo kook je bijvoorbeeld één dag een flinke hoeveelheid, waar je vervolgens een week lang op kunt leven.
 • Voedselveilig: Verder is het ook wel zo belangrijk dat er sprake is van 100% veiligheid. En dit is dan ook gelukkig op meerdere vlakken het geval. Een vacuüm machine is voedselveilig doordat je voedsel beschermd is tegen schimmels en bacteriën. Hierdoor is de kans dat het voedsel binnen korte tijd al bederft, extreem laag. Tegelijkertijd wordt er bij de productie slechts gebruik gemaakt van voedselveilig verpakkingsmateriaal. Je hoeft dan ook niet bang te zijn dat het voedsel op de een of andere manier negatief wordt beïnvloed door het verpakkingsmateriaal zelf.
 • Opnieuw verzegelen: Tot slot is het een belangrijk voordeel dat een vacuüm sealer je in staat stelt om voedsel opnieuw te verzegelen. Denk bijvoorbeeld aan een zak chips of rijst. Deze zijn in eerste instantie compleet verzegeld wanneer je ze aanschaft. Dit maakt ze langer houdbaar. Op het moment dat je ze opent en niet in z’n geheel gebruikt, neemt de houdbaarheidsdatum flink af. Het opnieuw kunnen verzegelen van zulke voedingswaren is dan een positieve bijkomstigheid. Een vacuüm apparaat laat je precies dat doen.

Hoe werkt het vacuüm verpakken met een vacuüm sealer?

Het vacuüm verpakken met een vacuüm sealer is redelijk voor de hand liggend. Mits je het al één of meerdere keren hebt gedaan. De eerste keer is het een kwestie van de juiste stappen volgen. Voor je het weet, heb je de juiste techniek dan onder de knie. Volg het volgende stappenplan voor het vacuüm verpakken met een vacuüm sealer:

 1. Vouw de vacuümzak, zodat je zeker weet dat er geen vocht of voedseldeeltjes op het te verzegelen gebied terechtkomen.
 2. Leg het te bewaren voedsel in de vacuümzak. LET OP: Mogelijke scherpe gedeeltes van het voedsel (bijv. scherpe botten) kun je het beste afdekken met een stuk vetvrij papier. Het voorkomt dat de zak scheurt.
 3. Leg de vacuümzak voor ongeveer de helft in de vacuümkamer van het vacuüm apparaat. Dit doe je door de bovenkant van de zak net over de onderste rand heen te leggen.
 4. Trek de vacuümzak goed strak, zodat alle vouwen eruit zijn.
 5. Sluit vervolgens de deksel en vergrendel het geheel.
 6. Druk hierna de vacuüm- en sealknop in en wacht totdat het apparaat zelf aangeeft dat het klaar is.
 7. Tot slot haal je de zak uit de vacuüm machine en bekijk je of dit helemaal gelukt is.

Waarop letten bij het kopen van de beste vacuüm machine?

Er zijn een aantal zaken waar je op moet letten bij het kopen van de beste vacuüm machine. Niet iedere vacuüm machine is namelijk op dezelfde manier in staat om in jouw behoeften te voorzien. Er is soms sprake van relatief grote verschillen tussen meerdere opties. Hou daarom altijd de volgende zaken in het achterhoofd:

 • Vacuümsterkte: Fabrikanten drukken de vacuümsterkte over het algemeen uit in inHG. Hoe hoger deze is, hoe meer zuigkracht het apparaat heeft. Dit leidt er uiteindelijk toe dat de hoeveelheid vacuüm van een product wordt uitgedrukt in een percentage. Een bepaalde vacuüm machine levert bijvoorbeeld een 75% vacuüm op van een vacuümzak.
 • Gebruiksvriendelijkheid: Daarnaast is er een duidelijk verschil in gebruiksvriendelijkheid tussen verschillende producten. De knoppen op het apparaat zelf geven bijvoorbeeld een goed beeld van de mate van gebruiksvriendelijkheid. Is duidelijk aangegeven hoe deze werken?
 • Zakgrootte: Een goede vacuüm sealer moet verschillende vacuüm zakken kwijt kunnen. Op het moment dat de seal balk zo’n 11 tot 12 inch breed is, zit je eigenlijk altijd wel goed.
 • Geluid: Vacuüm sealers produceren geluid op het moment dat ze actief zijn. Dit geluid kun je vergelijken met een stofzuiger. Is het voor jou belangrijk dat dit geluid meevalt? Ga dan voor een vacuüm apparaat met de laagste decibels.

Kiezen voor een vacuüm rol of voor vacuüm zakken?

Op het moment dat je een vacuüm machine in huis haalt, moet je nog één keuze maken; vacuüm rol of vacuüm zakken? In principe is het een kwestie van afwegen wat je persoonlijk handiger vindt.

Een vacuüm rol kun je precies op maat snijden. Hierdoor ben je in staat om een vacuüm zak met de perfecte afmetingen te snijden, voor iedere hoeveelheid etenswaren. Echter kost dit vanzelfsprekend ook iets meer werk. Je moet immers zelf snijden.

Vacuüm zakken komen in standaard formaat. Ze zijn direct gereed voor gebruik. Dit is een groot voordeel. Het enige waar je op moet letten, is dat ze soms te groot of te klein zijn voor datgeen wat je wilt bewaren.

Dit is onze Top 5 beste vacuüm sealers

Nu je alles weet over de vacuüm machine, is het tijd om te gaan kijken welke opties er momenteel het beste uit de tests komen. Aan de hand van een uitgebreid onderzoek naar de beste vacuüm sealers, zijn wij tot de conclusie gekomen dat er sprake is van de volgende top 5:

De Foodsaver Vacumeermachine V2860 is een zeer populaire optie onder de vacuüm sealers. Het volautomatische vacuümsysteem is precies waar velen naar op zoek zijn. Vervolgens is het RVS design perfect geschikt voor menig keuken. Het gaat hierbij om een zeer gebruiksvriendelijk apparaat, met handige bedieningsknoppen. Je stelt hem bijvoorbeeld eenvoudig op 3 verschillende snelheidsinstellingen in. Bovendien heeft het een snoerlengte van maar liefst 2 meter. Je hebt daardoor alle mogelijkheden om hem op de meest handige plek neer te zetten. Sluit er eenvoudig een vacumeerbus op aan om snel en efficiënt jouw voedsel te vacumeren.
Het Foodsaver Profi Vacumeerapparaat staat bekend als een compact en uitgebreid vacuüm verpakkingssysteem. Zo heb je bijvoorbeeld 3 verschillende functies tot je beschikking. Je kunt alleen verzegelen, vacuüm verpakken + verzegelen en vochtig en/of droog voedsel verpakken. Bij dit apparaat krijg je bovendien een vacuüm rol en vacuümzakken bijgeleverd. Je hebt daardoor direct alles in huis om aan de slag te gaan. Dankzij het moderne, zilverkleurige design misstaat deze vacuüm machine in geen enkele keuken. Haal nu dit RVS topproduct in huis en ga binnen de kortste keren aan de slag met jouw eigen vacumeerapparaat.
Deze Solis Vac Prestige 575 Vacumeermachine is niet zomaar een optie in deze uitgebreide lijst. Deze vacuüm machine heeft bijvoorbeeld een marineerfunctie. Hierdoor geef je jouw gerechten nóg meer smaak dan je al gewend bent. Kies vervolgens de Instant Seal functie of de Pulse Vacuüm functie om jouw voedselwaren op een correcte wijze te verpakken. Het gaat hierbij om een waar innovatief product. Op meerdere gebieden is het een apparaat dat je zeker niet zomaar over het hoofd mag zien. Met gebruiksvriendelijke aanraaktoetsen en een krachtige zuigpomp van 12 liter per minuut heeft dit product alles wat je maar kunt wensen in een vacumeermachine.
Deze vacuüm sealer van het merk Princess mag zeker niet ontbreken in deze lijst. Een zeer budgetvriendelijke optie, die je voor een lage prijs kennis laat maken met de vacuüm sealers van deze wereld. Het apparaat levert een druk van 85 kPa en heeft een capaciteit van 9 liter per minuut.  Daarbij wordt het geleverd met een snoer van 1 meter. De Princess 492967 Vacuüm sealer is een luxe uitgave, voor een lage prijs. Bovendien krijg je er nog 10 goede vacuümzakken bij geleverd ook. Zo kun je met dit product direct aan de slag op het moment dat je het binnenkrijgt.
Tot slot sluiten we deze lijst af met de Solis Vac Pro 569 Vacumeermachine. Ook dit is weer een compleet automatische machine. Het apparaat heeft een afzuigcapaciteit van 9 liter per minuut. Dit valt zeker in de categorie krachtig. Verder ben je in staat om dit product op twee verschillende snelheden in te stellen. Het is geschikt voor zowel droge als ook vochtige voedingswaren. Je kunt er bovendien zelfs zakken in kwijt met een maximale breedte van 30 cm. Dit is ruim voldoende om een grote hoeveelheid etenswaren vacuüm te verpakken. Een kwalitatief hoogstaand product, voor een schappelijke prijs.

Anne
Anne

Hoi! Ik ben Anne en ik schrijf heel graag over allerlei verschillende producten. Het liefst sta ik in de keuken om nieuwe gerechten én apparaten te proberen en om vervolgens mijn bevindingen te delen met anderen. Jullie, in dit geval! Ook vind ik het leuk om met vrienden mooie nieuwe plekken te bezoeken. Al sinds 5 jaar schrijf ik als copywriter voor verschillende websites. Ik help mensen namelijk graag, zodat ze de beste producten kunnen kopen. Dus ik hoop dat je iets aan mijn teksten hebt!

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Thuiswijzer
Logo