Vleesmolen of gehaktmolen kopen? Dit zijn de 5 beste

Ben je op zoek naar de beste gehaktmolen of de beste vleesmolen? Dan helpen we je in dit artikel graag verder! 

Weet jij namelijk wat er precies in het eten zit dat je in de supermarkt haalt? Even snel op het etiket kijken helpt je niet verder, want tenzij je een scheikundige opleiding hebt zullen al die E-nummers je weinig zeggen. Veel mensen willen terug naar authentiek eten. We willen eten dat niet zit volgestopt met allerlei toevoegingen, maar alleen maar bestaat uit pure en eerlijke ingrediënten. Daarom we koken minder uit pakjes, maar kiezen we steeds voor verse ingrediënten. De makkelijkste stap om te beginnen met “echt eten” is bakken van je eigen brood.

De eerste aanschaf is vaak een broodbakmachine, een apparaat waar je veel plezier van hebt. De resultaten die dit oplevert doen je verlangen naar meer.

Welk product uit de supermarkt zit vol hulpstoffen terwijl je het prima zelf kunt maken, in je eigen keuken? Gehakt en worst, geloof het of niet, zijn verrassend makkelijk te maken. Daarvoor heb je echter wel een speciale gehaktmolen nodig, want de meeste keukenmachines zijn er niet op uitgerust gehakt te maken. Schaf de beste vleesmolen aan voor jouw situatie en je maakt elke dag zélf ambachtelijke worst, burgers en gehakt!

Wat is een vleesmolen?

De beste vleesmolen is een vleesmolen gemaakt van roestvrijstaal (RVS). RVS is hygiënisch en makkelijk te reinigen. Vleesmolens en gehaktmolens werken over het algemeen erg eenvoudig. Je bevestigt het snijvlak of het mes en stopt de stukken vlees (of vis, groenten of andere voedingsmiddelen) bovenin het apparaat, drukt het aan met een speciaal hulpstuk en het gemalen eindproduct komt er onderaan uit. Eventueel kun je kruiden toevoegen om je gehakt een extra smaakje te geven.

Veel vlees- en gehaktmolens zijn uitgerust met een worstvulstuk, zodat zelfs het maken van ambachtelijke worst binnen je mogelijkheden ligt.

Waarom een gehaktmolen kopen?

Een gehaktmolen koop je niet alleen omdat je precies wilt weten wat er in je gehakt zit, je koopt hem ook omdat het maken van je eigen gehakt en worst gewoon heel leuk is.
Met een eigen gehaktmolen of vleesmolen kun je eindeloos experimenteren. Door te variëren met het vlees dat je gebruikt, de verhouding van ingrediënten aan te passen of zelf kruiden toe te voegen kun je elke dag een andere gehaktbal (of hamburger, of worst) op tafel zetten.

Dus als je bent uitgekeken op altijd maar die hamburger van Black Angus runderen, maak je gewoon zelf een hamburger van het vlees van je keuze. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt, bijvoorbeeld door te werken met lamsvlees, kippenvlees. Of meng verschillende vleessoorten door elkaar, probeer eens een burger van geitenvlees in combinatie met lamsvlees. Smaakt het lekker? Geen idee. Maar met je eigen vleesmolen kun jij het voor jezelf ontdekken. Hoe tof is dat?

Ook voor vegetariërs!

Het ligt nogal voor de hand te denken dat een vegetariër geen vleesmolen in zijn of haar keuken wil. Maar doe de gehaktmolen niet te kort. Sterker nog, juist als vegetariër heb je een eigen gehaktmolen nodig. Veel gehaktmolens zijn namelijk ook prima geschikt voor het vermalen van groenten en noten. Als je zelf een burger wilt maken van bijvoorbeeld noten of linzen, is een gehaktmolen onmisbaar.

Elektrische of handmatig?

De beste gehaktmolen is de gehaktmolen waar je het meeste plezier aan beleeft. Ze doen hun werk, zien er leuk uit en zijn mooi om te zien. De vraag of je een elektrische of handmatige molen is heel makkelijk te beantwoorden met een andere vraag: wil je gemak, of wil je écht terug naar toen?


Tegenwoordig zijn verreweg de meeste gehaktmolens voorzien van een elektrische motor. Handig voor wie weinig tijd heeft, maar wél gezond wil eten. Als je van het maken van worsten echt je hobby wilt maken wil je wellicht niet alleen genieten van het eindproduct, maar ook van het proces zelf. En, heel eerlijk: een handmatige gehaktmolen ziet er ook veel mooier uit.

Spierballen door gehakt

Een handmatige vleesmolen vergt de nodige spierkracht, maar voor veel mensen is dat juist deel van de charme. Zie jij niet op tegen wat fysieke inspanning bij het maken van een overheerlijke worst? Of wil jij behalve gehaktballen ook spierballen maken? Dan is een handmatige gehaktmolen voor jou de beste keuze.

Een ander criterium wat je niet moet onderschatten is het prijsverschil. Een elektrische molen is een stuk comfortabeler te gebruiken, maar daar hangt wel een prijskaartje aan. Een elektrische gehaktmolen is ruwweg tweemaal zo duur als een elektrische gehaktmolen van dezelfde kwaliteit.

Hoeveel vermogen?

Het vermogen van elektrische vleesmolens verschilt van model tot model. Gehaktmolens met een zwaarder vermogen kosten over het algemeen iets meer dan lichtere gehaktmolens. Over het algemeen kun je stellen dat de beste vleesmolen voor jou de vleesmolen is die qua vermogen past bij wat je ermee wilt doen. Wil je af en toe zelf een gehaktballetje maken? Dan is een lichte gehaktmolen goed genoeg. Verwerk je regelmatig grote hoeveelheden vlees? Dan is de investering in een sterkere vleesmolen het geld dubbel en dwars waard.

Welke capaciteit heeft de beste vleesmolen?

Elke gehaktmolen of vleesmolen heeft zijn eigen capaciteit. Hoe hoger de capaciteit van de vleesmolen, hoe meer vlees je kunt verwerken voordat je de molen moet reinigen. Gebruik je de gehaktmolen alleen voor het vlees dat je dezelfde dag wilt bereiden, of wil je een voorraadje gehakt aanleggen? Natuurlijk kun je met een kleinere molen ook grote hoeveelheden vlees verwerken, maar als je tussendoor je gehaktmolen steeds moet schoonmaken is de lol er waarschijnlijk snel af.

Let ook op de accessoires

De beste gehaktmolen is niet alleen een gehaktmolen. De beste gehaktmolen kan ook andere voedingswaren verwerken. Let daarom goed op de accessoires die bij de gehaktmolen worden meegeleverd. Zit er een worstenvuller bij? Zijn er schijven voor verschillende malingen (grof en fijn)?

Is een gehaktmolen wel hygiënisch?

Producenten van vleesproducten moeten voldoen aan enorm strenge hygiëne-eisen. Je zou er dus op moeten kunnen vertrouwen dat vleesproducten uit de supermarkten geen ziekteverwekkers bevatten. Toch hebben wij daar zo onze twijfels bij, want hoe vaak lees je niet dat een supermarkt consumenten oproept producten terug te brengen. Wat ons betreft komt het veel te vaak voor dat kippenvlees dat met salmonella besmet blijkt, of dat in vlees E.coli-bacterie wordt aangetroffen.

Als je met je gehakt- of vleesmolen zelf je vleesproducten maakt, heb je de hygiëne helemaal zelf in de hand. Letterlijk, want hygiënisch werken begint met het wassen van je handen en het werkblad waar je aan werkt. Ook de molen zelf moet regelmatig goed worden gereinigd.

Gelukkig wordt bij het ontwerp van de beste vleesmolens ook nagedacht over hygiëne. Sommige gehaktmolens zijn vaatwasserbestendig (behalve het elektrische motorblok), maar dit geldt niet voor elke vleesmolen. In alle gevallen zijn de verschillende onderdelen zijn makkelijk te verwijderen om met de hand te reinigen. Doe dit na elk gebruik van de vleesmolen voor het schoonste resultaat.

Ook als de gehaktmolen in de vaatwasser kan is het aan te raden om hem regelmatig handmatig te wassen, zodat ook de verontreiniging die de vaatwasser er niet uitkrijgt weggepoetst worden.

Wat is de beste vleesmolen?

Zoals je al begrijpt is het antwoord op de vraag welke de beste vleesmolen is afhankelijk van hoe je hem wilt gebruiken. In de volgende lijst bespreken we vijf verschillende (elektrische en handmatig bediende) vleesmolens/gehaktmolens die het label “beste gehaktmolen” absoluut verdienen. De één is een prima instapmodel voor wie zijn eerste stapjes als thuisslager wil zetten, de ander is perfect voor het zware werk. Daarnaast hebben we enkele gehaktmolens meegenomen die een mooie prijs-kwaliteitverhouding hebben en passen bij dagelijks gebruik thuis.

Bij de selectie van de beste vleesmolens zijn we uitgegaan van jou, de echte gebruiker. We kijken dan ook minder naar officiële specificaties, maar meer naar de ervaringen van mensen die de gehaktmolens in de praktijk hebben uitgeprobeerd. Daar heb je, denken wij, veel meer aan dan de gelikte marketingteksten die op de doos staan.

Benieuwd naar het eerlijke verhaal over gehaktmolens waarmee je een eerlijke worst kunt maken? Lees dan snel verder om in onze lijst de beste vleesmolen te ontdekken!

Beste gehaktmolen of vleesmolen: onze Top 5

Koop je voor het eerst een vleesmolen, maar weet je nog niet helemaal zeker of je hem vaak gebruikt? De Camry CR4802  is met zijn scherpste prijs de beste gehaktmolen voor wie voor het eerst gehakt maakt. Deze vleesmolen heeft een vermogen van 1500 wat en is uitgerust met een worstvuller. De Camry CR4802 is een van de populairste modellen gehaktmolen, wat ongetwijfeld mede komt doordat je hem ook kunt gebruiken om babyvoeding of jam mee te maken. Vlees, vis, groente, koek, de Camry CR4802 verwerkt het allemaal zonder protest.
Zoek je een vleesmolen voor het echte werk, met de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Zilan ZLN0126 is de beste gehaktmolen voor wie de smaak van zelfgemaakt gehakt en zelf-gedraaide worst te pakken heeft? Deze elektrische vleesmolen is een 9-in-1 apparaat; een echt “heavy duty apparaat” . Met 2100 Watt vermogen is deze vleesmolen inderdaad een echte krachtpatser. Maak worstjes, gehakt of kebbe, of verwerk allerlei andere voedingsmiddelen. Ben je klaar? Het schoonmaken van deze RVS vleesmolen is enorm makkelijk omdat het vlees niet in de motor wordt gemalen, maar in de opzetstukken. Die klik je er heel makkelijk af, zodat je ze hygiënisch schoon kunt maken voor de volgende keer.
Ben je op zoek naar een vleesmolen voor het verwerken van grote hoeveelheden vlees? De Kenwood MG799 met een vermogen van 2000 Watt kan wel 3 kilo vlees per minuut aan! Zelfs van de zwaarste belasting raakt deze gehaktmolen niet oververhit. Ook het geluidsniveau kan op enthousiasme van gebruikers rekenen. Met drie snijschuiven (fijn, medium, grof), een worstenmaker en kebbemaker kun je alle kanten op. Een gebruiker die 45 jaar in het vak heeft gezeten roemt de Kenwood MG700 als de beste vleesmolen die er is. “Kan niet beter, zo goed als een professionele (vleesmolen)”, is zijn duidelijke oordeel.
Wil jij zelf gehakt en worsten maken op écht ambachtelijke wijze? Dan heb je misschien liever geen elektrische vleesmolen? De Frest RVS Vleesmolen is de beste gehaktmolen die handmatig te bedienen is. Daarmee ga je lekker back-to-basic. Gebruiker Sharen Breuer noemt de FREST RVS Vleesmolen “echt traditioneel en authentiek” en is positief over de werking én het uiterlijk van de gehaktmolen. Deze gehaktmolen is lichtgewicht en toch duurzaam! Bij je aankoop zijn een worsten vulbuis en twee platen inbegrepen.  
De Bosch MFW67440 is een goede gehaktmolen voor wie op zoek is naar een fijne middenklasser voor dagelijks gebruik. Ondanks het redelijke prijspeil beschikt dit kwaliteitsproduct over 10 functies. De motor heeft een vermogen van 700 Watt en zou maximaal 3,5 kilo vlees per minuut vermalen. Gebruikers laten echter weten dat die 3,5 kilo niet altijd haalbaar is. Voor het wat“moeilijkere vlees” blijkt deze vleesmolen van Bosch wat meer tijd nodig te hebben. Dat is misschien vervelend voor de professionele slager, maar voor de gemiddelde gebruiker geen probleem. Dankzij zijn makkelijke bediening, mooie design, en redelijke prijs heeft de  Bosch MFW67440 heeft zijn plekje in onze lijst als beste gehaktmolen absoluut verdiend.

Anne
Anne

Hoi! Ik ben Anne en ik schrijf heel graag over allerlei verschillende producten. Het liefst sta ik in de keuken om nieuwe gerechten én apparaten te proberen en om vervolgens mijn bevindingen te delen met anderen. Jullie, in dit geval! Ook vind ik het leuk om met vrienden mooie nieuwe plekken te bezoeken. Al sinds 5 jaar schrijf ik als copywriter voor verschillende websites. Ik help mensen namelijk graag, zodat ze de beste producten kunnen kopen. Dus ik hoop dat je iets aan mijn teksten hebt!

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Thuiswijzer
Logo