Beste wijnklimaatkast met 2 zones

Ben je op zoek naar de beste wijnklimaatkast met 2 zones? Dan zul je veel hebben aan onze selectie van beste wijnkoelkasten in dit artikel. Hieronder leggen we je uit waar je het beste op kunt letten bij het kopen van een wijnklimaatkast. Én wat de voordelen zijn van een wijnklimaatkast met verschillende temperatuurzones. 

We hopen dat je na het lezen van onderstaand artikel een goede keuze kunt maken, en dat je lekker lang kan genieten van je nieuwe wijnkoelkast! En het belangrijkste: dat je geniet van heerlijke wijn die precies op de goede temperatuur is 🙂

Een wijnklimaatkast met 2 zones: wat zijn de voordelen?

De belangrijkste eigenschap van een wijnkoelkast is dat het de flessen wijn op de juiste temperatuur houdt. Vroeger gebruikte men hier wijnkelders voor, maar tegenwoordig kun je de perfecte wijntemperatuur instellen, waardoor de flessen gelijkmatig gekoeld blijven.
Een wijnkoelkast met 2 zones is daarbij instelbaar op meerdere temperaturen (in dit geval 2). Dit betekent dat je twee aparte vakken in de wijnkoelkast hebt. Allebei de vakken zijn instelbaar op een andere temperatuur. Zo kun je bijvoorbeeld rode wijn op een wat warmere temperatuur bewaren, en witte wijn wat kouder. Ideaal dus, als je de wijn op de perfecte temperatuur wilt kunnen opdrinken of bewaren. 

Daarnaast zijn veel wijnklimaatkasten voorzien van een donkere glazen deur met een UV-filter erin verwerkt. Daglicht kan er namelijk voor zorgen dat de kwaliteit van de wijn achteruit gaat. Door dit soort glazen deuren kun je nog steeds zien hoeveel wijn in de koelkast zit – dat is wel zo leuk om te zien. En tegelijkertijd heeft het geen negatieve invloed op de wijnflessen, doordat het daglicht via het glas geblokkeerd wordt. Sommige wijnkoelkasten hebben trouwens geen glazen deur, en zijn daarom automatisch al donker vanbinnen. 

Ook zorgt een wijnklimaatkast voor een stabiele ondergrond voor de flessen wijn. De beste wijnkoelkasten beperken namelijk trillingen of schokken die vanuit de vloer kunnen ontstaan (bijvoorbeeld als iemand langs de wijnkoelkast loopt). Ook dit is beter voor de kwaliteit van de wijn. 

Waar moet ik op letten bij het kopen van een wijnkoelkast met 2 zones?

 • Hoeveel flessen wijn wil je erin kwijt kunnen? 
  Ten eerste is het belangrijk om te kijken naar de grootte van de wijnklimaatkast. Om dat te kunnen bepalen, is het handig om te weten hoeveel flessen wijn je normaal gezien wilt kunnen bewaren in de wijnklimaatkast. 
  Als we kijken naar de best verkochte wijnkoelkasten van dit moment, dan zijn deze meestal geschikt voor tussen de 8 en 24 flessen. Hierbij is het natuurlijk van belang om te kijken hoe groot de ruimte is waar je de wijnklimaatkast kwijt wilt. Bijvoorbeeld je keuken of de schuur. 
 • Wel of geen inbouw wijnkoelkast?
  Logischerwijs komen we dan uit bij de manier waarop je de koelkast kwijt wilt. Een inbouw wijnkoelkast kan handig zijn als je er een werkblad overheen wilt kunnen maken, of als je het apparaat mooi wilt kunnen wegwerken. Een vrijstaande wijnklimaatkast kun je dan weer overal kwijt. Welke keuze je maakt, is daarom ook vooral persoonlijk. Wel zien we, dat de meeste wijnklimaatkasten die online worden verkocht, vrijstaand zijn. In de selectie hieronder met de Top 5 beste wijnkoelkasten, hebben we dan ook vooral losstaande wijnklimaatkasten verwerkt. 
 • Hoeveel temperatuurzones moet de wijnklimaatkast hebben?
  Meestal zijn dit er twee, maar er zijn ook wijnkoelkasten met drie verschillende temperatuurzones. Of zelfs 6 zones. Hier betaal je echter wel een stuk meer voor. Toch kan het erg handig zijn, als je meerdere soorten wijn op de perfecte temperatuur wilt bewaren of serveren. Bijvoorbeeld rode en witte wijn in 2 verschillende zones, en champagne in de 3e zone. Als je graag een wijnkoelkast met 3 zones wilt kopen, dan is deze van Liebherr een goede keuze. 
 • Energielabel: wil je een zuinige wijnkoelkast?
  Als we kijken naar alle wijnkasten die in de aanbieding zijn, dan zien we verschillende energielabels. Van A, naar D. Een energieklasse die zo dicht mogelijk bij de A ligt (of A is), is wat ons betreft de beste keuze. Dit scheelt je tot ongeveer 100 euro of meer per jaar. En daarnaast is het natuurlijk ook beter voor het milieu. In onderstaande selectie hebben we geprobeerd om zoveel mogelijk rekening te houden met hoe zuinig de apparaten zijn. 
 • De hoeveelheid decibel: een wijnkoelkast met zo min mogelijk geluid.
  Sommige apparaten in de keuken kunnen helaas wat lawaaieriger zijn. Daarom is het handig om te kijken naar de hoeveelheid dB van wijnkoelkasten. Veel populaire wijnklimaatkasten produceren geluid rond de 45 dB. Als je echt een stille koelkast zoekt, zorg er dan voor dat het geluidsniveau onder de 40 dB ligt, of zelfs onder de 35 dB. 

Beste wijnklimaatkast 2 zones: onze Top 5

Hieronder dan de selectie met de Top 5 beste wijnkoelkasten met 2 zones. Deze selectie hebben we gemaakt aan de hand van een aantal belangrijke eisen. Zo is het belangrijk dat de wijnkoelkasten te koop zijn bij betrouwbare webshops, die liefst bekend zijn bij het grote publiek. 
Daarnaast vinden we het belangrijk dat we zeker weten dat de wijnklimaatkasten die we uitkiezen, goede reviews krijgen van andere consumenten. Ook het materiaal en praktische toepasbaarheid vinden we belangrijk. Ten slotte hebben we uiteraard bovenstaande criteria meegenomen, zoals het geluidsniveau, de grootte en de millieuvriendelijkheid.
Als je op “More details” klikt, dan kun je voor- en nadelen per product bekijken. 

Deze wijnkoelkast van Caso is zowel voor de beginnende als de ervaren wijnliefhebber een hele goede keuze. De koelkast heeft 2 zones, die je apart van elkaar kunt instellen qua temperatuur. Binnenin de kast is blauwe verlichting gemaakt, wat de wijnklimaatkast een sfeervolle en stijlvolle uitstraling geeft. De glazen deur is voorzien van een UV filter zodat de wijnflessen goed beschermd blijven tegen (zon)licht. Er passen 38 wijnflessen (van normaal formaat) in. Het geluidsniveau van deze wijnkoeler ligt rond de 40 dB, wat erg netjes is in vergelijking tot veel apparaten. Daarnaast is het energielabel A, dus het apparaat is zeer zuinig. Dat scheelt ook in de energiekosten per jaar. Deze wijnkoelkast is één meter hoog. Er zijn ook andere maten verkrijgbaar.
More details +
Pluspunten:
 • De wijnkoelkast krijgt veel positieve recensies
 • Zuinig in energieverbruik
 • Wijn wordt er veilig in bewaard
 • Mooie stijlvolle uitvoering
Minpunten:
 • Voor beginnende wijnliefhebbers is deze koelkast mogelijk nog wat te groot
Deze wijnklimaatkast van het merk Smaak van de Wereld, is zeer geschikt voor mensen die tot 12 flessen wijn willen kunnen bewaren. Ook deze wijnklimaatkast beschikt over 2 temperatuurzones die je zelf in kunt stellen. In beide zones kun je 6 flessen wijn kwijt. De energieklasse van deze wijnkoelkast is nog steeds acceptabel, namelijk energieklasse B. De kast is 54 cm hoog en vrijstaand. Zo kun je hem overal gemakkelijk neerzetten. De wijnklimaatkast krijgt online erg goede beoordelingen. Een aanrader dus!
More details +
Pluspunten:
 • Een wat kleinere wijnklimaatkast die je overal kwijt kan, perfect voor beginners
 • Blauwe verlichting aan de binnenkant van de kast, die je ook uit kan zetten
Minpunten:
 • De koelkast is voor gevorderde wijnbewaarders mogelijk al snel te klein
Deze luxe wijnklimaatkast met 2 zones is ook één van de beste keuzes als je er eentje wilt aanschaffen. Je kan er zo'n 40 flessen wijn in kwijt. Tegelijkertijd is de kast vrij compact, namelijk 57,3 cm hoog, 59,5 cm breed en 82 cm diep. Het is een inbouw wijnklimaatkast. De koelkast is extra stil: het geluid komt tot 39 decibel. Wat ook erg handig is bij deze wijnkoelkast: je kunt de deur aanpassen, zodat deze via zowel de rechterkant als de linkerkant te openen is. De koelkast is ook nog erg zuinig in gebruik, gezien het energielabel (A).
More details +
Pluspunten:
 • Zeer geschikt voor wie een inbouw wijnklimaatkast zoekt
 • Het is een erg stil apparaat
Minpunten:
 • Minder handig als je een losstaande koelkast zoekt
Een wat grotere versie dan de wijnkoelkast van Smaak van de Wereld die we hierboven hebben beschreven. In deze koelkast passen namelijk 21 flessen wijn, verdeeld over 2 compartimenten. In de ene zone passen 6 flessen, en in de andere 15 flessen. De onderste zone af te koelen vanaf 7 tot 18 graden Celsius. De bovenste vanaf 10 graden tot 18 graden. Ook deze wijnklimaatkast bevat een glazen deur met een UV filter. De binnenkant van de koelkast is verlicht met blauw licht. De koelkast is mooi afgewerkt met hout aan de binnenkant en metaal aan de buitenkant.
More details +
Pluspunten:
 • Heel betaalbare wijnklimaatkast, gezien de grootte
 • Mooi en stil
 • 2 instelbare temperatuurzones
Minpunten:
 • De draairichting van de deur is niet aan te passen
 • Let erop dat de maximale koeltemperatuur maar 15 graden kan verschillen van de omgevingstemperatuur
Deze wijnklimaatkast van Moa is een prima keuze voor wie niet teveel geld wilt uitgeven aan een wijnkoelkast. Het is een zeer goedkope optie, vooral aangezien dit apparaat wél beschikt over twee verschillende temperatuurzones die je in kunt stellen. En ook aangezien er tot wel 24 flessen wijn in passen. De koelkast maakt weinig geluid, gezien het aantal decibel: 38 dB. De deur is niet van glas, waardoor er in ieder geval geen zonlicht bij de wijnflessen kan komen.
More details +
Pluspunten:
 • De prijs: een van de goedkoopste opties
Minpunten:
 • Het energielabel C is niet de meest energiezuinige keuze
 • Deur is niet van glas, waardoor de koelkast er mogelijk minder stijlvol uit kan zien in huis

Op welke temperatuur bewaar ik de wijn in de wijnkoelkast?

Om te zorgen dat de flessen wijn op de juiste manier bewaard en geconsumeerd worden, is het natuurlijk handig om te weten welke temperatuur ideaal is. Dit verschilt per wijnsoort. 
Als je kijkt naar wijnkelders, dan is de temperatuur in de kelder vaak rond de 12 graden Celsius. Dit kan verschillen van 10 graden in de winter, tot 13 of 14 graden in de zomer. Omdat de temperatuur maar heel geleidelijk verandert (en er dus weinig temperatuurschommelingen zijn), zijn kelders van oudsher zeer geschikt om wijn in te bewaren. 

Maar: witte en rode wijn verschillen, als je kijkt naar welke temperatuur het beste is voor de smaak. Daarom zijn wijnklimaatkasten met 2 zones ook zo handig!

Serveertemperatuur van wijn

Vaak wordt wijn bewaard op een andere temperatuur dan dat het geserveerd wordt.  De bewaartemperatuur van wijn ligt vaak rond de 12 ℃. Vergelijkbaar met wijnkelders, dus. 
Een wijnklimaatkast met 2 zones wordt dan ook vaak gebruikt voor zowel het lang bewaren van flessen wijn, als het op temperatuur laten komen van wijnen die je wilt gaan opdrinken binnenkort. Eén van de zones kun je daarom ook goed gebruiken voor het op de juiste temperatuur laten komen van wijn die je wilt gaan serveren. Meestal is dit een warmere temperatuur dan de bewaartemperatuur. Vooral als we het hebben over rode wijn. 

 • Fruitige en frisse witte wijn kun je het beste drinken als het tussen de 8 – 10 ℃ is.
 • Rosé is vaak lekker om te serveren rond de 10 ℃.
 • Volle witte wijn met meer aroma smaakt het beste tussen de 10 en 12 ℃. 
 • Fruitige rode wijn serveer je het beste als het rond 14 á 16 ℃ is. 
 • Krachtige rode wijn smaakt het best als het een temperatuur heeft van ongeveer 17 – 18 ℃.  
 • Mousserende wijn – vooral als het toegankelijke mousserende wijn is, zoals cava of champagne – smaakt goed als het wat kouder is, namelijk rond 8 ℃. 

Natuurlijk is elke wijnsoort anders, en is het aan te raden om van tevoren goed te checken wat de perfecte temperatuur is voor jouw flesje wijn!

We hopen dat we je in dit artikel in ieder geval hebben kunnen helpen bij het kiezen van de beste wijnklimaatkast met 2 zones. Heb je nog vragen of opmerkingen? Dan kun je die natuurlijk altijd bij ons kwijt! Je mag deze vragen, tips of andere dingen die je graag kwijt wilt, hieronder in het reactieformulier typen. Of eventueel versturen via het contactformulier op onze website. 

3 Opmerkingen
 1. Ik zoek een kleine wijn koelkast met 2 zones 12 flessen

 2. Ik zoek een kleine inbouw wijn koelkast met 2 zones 12 -15 flessen.

 3. Beste Roos, hierbij een overzicht van wijnklimaatkasten met 2 zones, geschikt voor 10 tot 20 flessen: https://partner.bol.com/click/click?p=2&t=url&s=1017528&f=TXL&url=https%3A%2F%2Fwww.bol.com%2Fnl%2Fnl%2Fl%2Fvrijstaande-wijnkoelkasten%2F18290%2F&name=Vrijstaande%20wijnkoelkast%20kopen%3F%20Kijk%20snel!

  Hopelijk kun je hier iets tussen vinden!
  Mvg,
  Het Thuiswijzer Team

Laat een reactie achter

Thuiswijzer.nl
Logo